• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1 SOSYAL SORUMLULUK KAVRAMI

3. BÖLÜM TURKCELL’İN KARDELENLER KAMPANYASIYLA İLGİLİ BİR

3.3. TURKCELL HAKKINDA GENEL BİLGİ

Turkcell Türkiye’de GSM operatörü hizmetini başlatan ilk kuruluştur. 1994’te hizmete girmiştir. 27.Nisan 1998’de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık lisans anlaşması imzalamıştır. Turkcell 2005 yılı birinci çeyrekte 24,3 olan abone sayısını, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,3 artışla 25,6 milyona yükselmiştir. Turkcell’in faturalı abonelerinin sayısı 5,2 milyon olurken, ön ödemeli abonelerin sayısı 20,4 milyona ulaşmıştır.163

Turkcell, ikinci çeyrekte 1 milyon 349 bin net yeni abone kaydederek 2004 yılının aynı döneminde 1 milyon 186 bin olarak gerçeklesen abone alımına kıyasla yüzde 14 oranında bir artış kaydetmiştir.

Hisseleri 11 Temmuz 2000’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve New York Stock Exchange’de (NYSE) eş zamanlı olarak işlem görmeye başlayan Turkcell, hisselerinin kurucu ortakları şu şekildedir: Turkcell'in kurucu ortakları, daha önceden Telecom Finland Ltd. olarak bilinen ve şu anda TeliaSonera'nın sahip olduğu Sonera Holding, Çukurova Grubu ve MV Holding'dir.

Çukurova Grubu sigortacılık, medya, ticaret, endüstri servisleri, iletişim, bilgi teknolojileri ve turizm alanlarındaki yatırımlarıyla Türkiye'nin önde gelen grupları arasında yerini korumaktadır. 2002 yılının Aralık ayında Finlandiyalı telekom hizmetleri sağlayıcısı Sonera Corporation ve İsveçli telekom operatörü Telia şirketlerinin birleşmelerinin ardından kurulan TeliaSonera ise, halen özellikle İskandinav pazarlarında faaliyet gösteren güçlü bir operatördür.

Türkiye'de GSM altyapısının ve Turkcell'in kuruluşu, operasyonel hayata geçmesi ve servislerin geliştirilmesi aşamasında, Sonera Holding'in mobil iletişim, Çukurova Grubu'nun ise yaygın pazarlama ve dağıtım deneyimlerinden geniş ölçüde faydalanılmıştır.

Turkcell'in çıkarılmış sermayesi 1.854.887.341 YTL nominal değerde olup, her bir hisse senedi 1 YTL nominal değerli ve 1.854.887.341 adet hisseyi içermektedir.

Turkcell hisse senetleri 11 Temmuz 2000 tarihinden bu yana İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi; New York Borsası'nda ise ADS şeklinde işlem görmektedir. Halen 2 ADS 5 hisse senedini temsil etmektedir.

Türkiye dışında da yatırımları bulunan Turkcell Fintur aracılığıyla ve TeliaSonera ile ortak yapıya sahip olduğu Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldovya’daki iştirakleri 2003 yılının üçüncü çeyreği itibariyle 2,1 milyon aboneye ulaşmıştır.

Turkcell 2003 yılı başında GSM Association Yönetim Kuruluna girmiştir. Uluslararası GSM sektörünü yönlendiren, koordine eden ve operatörlerle cep telefonu üreticilerini, uygulama geliştiricilerini ve içerik/servis sağlayıcılarını aynı platformda buluşturan ve dünya mobil iletişim piyasasının %77’sini temsil eden GSMA’nın 21 kişilik yeni yönetim kurulunda Turkcell’de bulunmaktadır.

Turkcell 2002 yılı sonu itibariyle Türkiye’de nüfusu 10.000’in üzerindeki yerleşim merkezlerinin %100’ünü, nüfusu 5.000’in üzerindeki yerleşim merkezlerinin ise %99’unu kapsama alanı altına almış bulunmaktadır.

Turkcell Kasım 1999’da ISO 9001 Belgesi almaya hak kazanarak Türkiye’nin ISO 9001 Belgesi’ne sahip ilk operatörü olmuştur.

Turkcell GPRS hizmetlerini Tüm Türkiye’de Mart 2001 tarihinde kullanıma sunmuştur. Yabancı operatörlerle GPRS Roaming anlaşmaları yaparak abonelerinin GPRS hizmetlerinden uluslararası ölçekte de yararlanmasını sağlamaktadır. Turkcell 26 Şubat 2004 itibariyle 40 ülkede 79 operatörle GPRS Roaming yaparak operatör sayısı açısından dünyada lider konuma gelmiştir.

Turkcell Hazır Kart faturasız hat sistemini 1999 yılı Mart ayında kullanıma sunmuştur. Bu bağlamda Turkcell GSM sektöründeki tüm gelişmeleri dünyayla aynı zamanda kullanıma sunmaktadır.

Turkcell, toplumsal sorumluluk anlayışının gereği olarak, nitelikli insan kaynağı yaratılmasına katkıda bulunan toplumsal-kültürel etkinlik ve projeleri, kurulduğundan bu yana desteklemektedir. Turkcell, hedef kitlesine doğrudan ulaşarak, onlarla düzenli bir iletişim kurmak amacıyla, sosyal sorumluluğun da

bilinciyle, topluma değer katacağına inandığı çeşitli etkinliklere destek vermektedir. Turkcell’in bu faaliyetlerdeki amacı, eğitimden sağlığa, kültür sanattan spora geniş yelpazeli çalışmalarla kitlelere seslenmek, toplumun farklı kesimleriyle iletişim kurmak, sponsorluk faaliyetlerini, yaptırdığı Pazar araştırmalarının sonuçlarına dayanarak, müşterilerden gelen talep ve isteklerle, iş hedeflerine ve kurumsal kültürüne uygun olarak seçmektedir. Katkılarını müzik, eğitim, sinema, arkeoloji ile sektörel fuar ve konferansların gerçekleştirilmesine yoğunlaştıran Turkcell, çeşitli radyo-tv programlarını da desteklemektedir.164

3.3.“ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ KIZLARI- KARDELENLER”

KAMPANYASI

Kardelenler" 2000-2001 öğretim yılında 5.000 kız öğrenciye verilen bursla uygulanmaya başlandı. Doğu Anadolu’nun soğuk ikliminde, kar kalkmadan açan kış çiçeklerine Kardelen adı verilir. Yöre koşullarına ve törelerine baskın çıkarak okula, bilgiye koşan kız çocukları gibi, onlar da kendi varoluş çabalarının sembolüdür, kara toprağı delerek ışığa ulaşan Kardelenler gibi olduklarından dolayı kampanyanın ismi bu yönde gelişmiştir. 165

2002-2003 öğrenim yılından itibaren projenin 2. aşaması dahilinde burs alan ve üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs verilmeye başlandı.

Turkcell, "Türkiye'de nitelikli insan kaynağı oluşturulmasına katkıda bulunma" vizyonuyla "Kardelenler-Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları" projesine destek veriyor. 28 Ağustos 2000 tarihinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulan proje, Türkiye genelinde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5.000 kız öğrenciyi kapsamaktadır.

"Kardelenler" projesinde, ailelerinin maddi yetersizliği nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlanması, meslek sahibi, ufku açık "birey"ler haline gelmeleri amaçlanmaktadır.

164 M.Nejat Özüpek, a.g.t., s, 179 165 kardelenler.turkcell.com.tr

2000 yılından itibaren proje dahilinde yaklaşık;

• 10.000 öğrenciye burs verildi,

• 4.400 öğrenci liseden mezun oldu,

• 550 öğrenci üniversiteyi kazandı.

Projenin 3. aşamasında Turkcell'in TED İstanbul Koleji ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmayla 26 Kardelen, TED İstanbul Koleji'nde Turkcell bursuyla okuma hakkı elde etti. Siirt, Şanlıurfa, Van, Batman ve Bolu illerinde yapılan sınavlar sonucu belirlenen bu 26 öğrencinin konaklaması da, Turkcell'in katkılarıyla yaptırılan TED İstanbul Koleji Öğrenci Yurdu'nda sağlanmaktadır.

2004 yılında başlatılan "Yönderlik Programı" ile üniversite sınavını kazanıp bir öğretim kurumuna yerleşmeye hak kazanan öğrencilere, yeni yaşamlarında destek sağlamak ve sorunlarıyla başa çıkabilmeleri için, yol gösterici bir grup kadın yönderin projeye katılması sağlandı. İlk yılın yönder adayları, Turkcell'in kadın yöneticileriyle basının önde gelen kadın yazar ve yöneticileri arasından seçildi. Proje dahilinde 46 Kardelen'e 46 Yönder "ablalık" yapmaktadır.

Proje kapsamında Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin, Muş, Niğde, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van illerinde toplam 5000 kız öğrenciye 2000 yılından bu yana karşılıksız öğrenim bursu verilmektedir.

Turkcell, ağırlıklı olarak “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları’ projesinde burs alan 5000 kız öğrencinin eğitim aldığı okullara, toplam 251 bilgisayar ve 31 yazıcı hibe etmiştir.

“Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları” projesi, 2000-2001 öğretim yılında 5000 kız öğrenciye verilen bursla uygulanmaya başlanmıştır. 2000 yılında projeye katılan öğrencilerden 1500’ü ilköğretim okullarından mezun oldular. 2000 yılında ilköğretim okullarından mezun olarak lise sınavlarına giren genç kızların 38’i kendi

şehirlerindeki Anadolu Liseleri’nde, 22’si Anadolu Öğretmen Liseleri’nde, 26’sı ise Süper Liselerde ve yabancı dil ağırlıklı liselerde okumaya hak kazanmıştır. 2002- 2003 öğretim yılından itibaren projenin ikinci aşaması dahilinde burs alan ve üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs verilmeye başlanmıştır. Geçen yıl 46, bu sene ise 75 kişi üniversiteyi kazanarak burslarına devam etme hakkı elde ettiler.

Projenin 3. aşamasında Turkcell’in TED Koleji ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla 25 kız öğrenci, TED İstanbul Koleji’nde Turkcell bursuyla okumaktadır. Siirt, Şanlıurfa, Van, Batman ve Bolu illerinde yapılan sınavlar sonucu belirlenen bu öğrencilerin konaklaması ise, Turkcell’in katkılarıyla yaptırılan TED Öğrenci Yurdu’nda sağlanmaktadır.

Benzer Belgeler