• Sonuç bulunamadı

Turizm kavramı insanların aklına genel olarak deniz, kum, güneş üçgenini getirmektedir, son dönemde yaşanan gelişmeler ile beraber turizm endüstrisinin sürdürülebilirliğine dikkat çekilmiş ve önem verilmiştir. Bu sürdürülebilirlik ile beraber turizmin sadece yaz turizmi yerini kültür, kongre, spor, golf, sağlık, doğa, inanç vb. gibi sürdürülebilirliği daha etkin hale getiren turizm çeşitliliğine bırakmıştır.

1.2.3.1. Kültür Turizmi

Festival, folklor, tiyatro, sergi gibi sanat etkinliklerine katılarak ya da geçmiş dönem ve devam eden uygarlıkların kültürel değerlerini tanımak amacıyla, tarihi yerleri ve toplumların yaşam tarzlarını gözlemlemek amacı ile yapılan gezilere kültür turizmi denir (Aydın, 1990: 27). Turistik faaliyete katılan kişilerin kültürel mirasa ilgileri sonucu daha fazla gelişen kültür turizmi, tarihi mekânlar, müzeler, fuar ve festivaller ile gelişme olanağı bulmuştur. Bütün kültürel ürünler, müzeler ya da tarihi bölgeler turizm açısından tek başlarına cazip gelmeyebilirler. Tarihi bölgelerin kültürel çekiciliğini turistik bir ürün olarak değerlendirmek, imaj ve marka oluşturmak planlama, tanıtım ve reklam çalışmalarını gerektirir. Kültürel mirasların temelini kültürel cazibeler oluşturur (Emekli, 2006: 51-59).

1.2.3.2. Kongre Turizmi

İkinci dünya savaşı sonrasında büyük bir ilerleme gösteren toplantılar, günümüzde bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmeler sonrasında üretimin artması sonucunda, yeni pazarlama teknik ve yöntemlerinin ortaya çıkması gibi nedenlerle çok sıklıkla düzenlenmişlerdir ve düzenlenmeye devam etmektedirler. Ayrıca dünyada ticaretin artması, dünya genelinde ortaya çıkan küreselleşme hareketleri, bilgi alışverişinde bulunmak, tartışmak vb. amaçlar ile daha sık bir araya gelen insanların yaptıkları toplantıların sayıları her geçen gün artarak devam etmektedir. İnsanların artan seyahat, toplantı ve konaklama eğilimleri kongre ve toplantı sektöründe profesyonellerin ortaya çıkmasına neden olmuştur (Aymankuy, 1997: 11-12).

1.2.3.3. Spor ve Golf Turizmi

Spor, temelde insanların sağlıklı yaşam sürmek, eğlenerek boş zamanlarını değerlendirmek için yaptığı hareketler şeklinde tanımlanabilir (Saatçioğlu, 2013: 5). Turizm kavramı ise insanların devamlı ikamet ettikleri yerlerin dışına yaptıkları seyahatler ve gittikleri yerlerde konaklamalarından meydana gelmektedir (Kozak, vd. , 2001). Bu açıklamalardan bir sonuca varacak olursak spor ve turizm birbiri ile devamlı ilişki içerisindedir. Spor turizmi, bireylerin farklı spor faaliyetine, spor yapmak amacı gözeterek ya da taraftar olarak yani spor yapma amacı gözetmeden katıldıkları seyahatlerden oluşan turizm türüdür (Turco vd. , 2002: 3). Farklı bir ifade ile açıklamak gerekirse spor turizmi, sporla ilgili farklı faaliyetler yapmak veya düzenlenen faaliyetlere seyirci olarak katılmak amacıyla yapılan seyahat ve deneyimlerdir (Ross, 2001: 3-7). Aktif bir şekilde spor müsabakalarına katılmaya giden kişi ya da takımlar da o kişi ya da takımları yerinde izlemeye giden taraftarlar da spor turizmine katılım sağlarlar.

Golf, doğal ya da yapay engellerin bulunduğu çok geniş bir alanı kapsayan bir açık hava sporudur. Dünya genelinde 60 milyonun üzerinde golf oyuncusu, 36.000’den fazla golf sahası bulunmaktadır, ayrıca yılda 600 milyonun üzerinde izleyici kitlesi TV ya da internet üzerinden golf turnuvalarını takip etmektedir (Çetin, 2008: 15). Golf dünya genelinde en çok yapılan dördüncü spordur ve ortalama seyirci sayısı her yıl %15-20 civarında değişmektedir. Golf harcamaları, 1995 yılında 1,5 milyar ABD doları iken 2005 yılında 3,4 milyar ABD doları seviyesine ulaşmıştır. Günümüzde sadece ABD’de yapılan Golf seyahatleri için harcanan tutar ise yılda takribi olarak 8 milyar dolar düzeyindedir (Global Golf Tours, 2005).

1.2.3.4. Sağlık ve Termal Turizm

Sağlık turizmi, kişilerin tedavi olmak amacıyla yaptıkları seyahatler şeklinde tanımlanabilir. Sağlık turizmi tedavi olmak amacı ile kaplıcalar ve diğer sağlık merkezlerine seyahat düzenleyen kişilerin fiziki ya da ruhsal olarak iyilik halini geliştirmek amacıyla estetik cerrahi, fizik tedavi, diş tedavisi, organ nakli, saç ekimi vb. gibi farklı gereksinimi olan kişilerle uluslararası hasta potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan bir turizm türüdür (Turizm ve Kültür Bakanlığı, 2014). Başka bir tanıma göre sağlık turizmi, insan sağlığının kuvvetlendirilmesi amacı ile ortaya çıkan ve tatil türlerini de kapsayan seyahatler ve organizasyonlardan meydana gelen olgu ve münasebetlerin tümü olarak tanımlanabilir (Gençay, 2007: 175).

1.2.3.5. Doğa Turizmi

Doğa turizmi genel olarak; eko turizm, doğa turizmi, yeşil turizm ya da kırsal turizm gibi farklı isimlerle anılmaktadır, doğadan ve yabani hayattan etkilenen, doğa ile birleşmeyi seven ve doğaya yönelik çalışmalar yürüten, birbiri ile aynı dönemlerde kültürel olarak çekiciliği olan nispeten bozulmamış turistik bölgelere seyahatleri içeren turizm türü olarak tanımı yapılmaktadır (Mckercher ve Chan, 2005: 21-34). Milli parklar, özel alanlar, hayvanat bahçeleri ve yaban hayatı gibi doğal ortamlar koruma altına alınmıştır. Doğa turizmi, farklı doğal bölgelere yapılan gezileri ifade etmektedir. Doğaya turizmi, genel olarak, kırsal mekânları ve macera türü spor müsabakalarını içine almaktadır (Kiper ve Aslan, 2007: 166).

1.2.3.6. İnanç Turizmi

Kutsal merkezlerin farklı inanışlara mensup turistler tarafından ziyaret edilmesinin, turizm olayı olarak değerlendirilmesi “inanç turizmi” olarak vasıflandırmaktadır. Bütün dinlerin önderleri, kutsal şehir ve tapınakların ziyaret edilmesini şart koymuştur, bununla beraber farkında olmadan ekonomik hareketliliği de başlatmışlardır. Özellikle Hristiyanlık inancını benimseyen kişilerin bulunduğu Avrupa da teokrasinin etkili olduğu dönemlerde kutsal sayılan yerlerde görülen zenginlik ve rahatlık, etkili olan gücün bu merkezî yerlerde bulunması ve elde ettiği zenginliği bu merkezlere yatırması sonucunda, bir ölçüde bu kategorilerden ve dini gezilerden türemiştir (Kaya, 1997: 36).

Türkiye'de inanç turizmine yönelik ilk çalışmalar 1995 yılında başlamıştır ve 1995 ile 1998 seneleri arasında yabancı seyahat acenteleri, basın mensupları, din adamları ve konu ile alakalı uzman şahısların katılmaları sonucunda "inanç turizmi" gezileri yapılmıştır. Anadolu'da, inanç turizmi için önemli ziyaret merkezleri vardır. Bu merkezler; Müslümanlık için; Topkapı Sarayı, Eyüp Sultan Camisi, Süleymaniye Camisi, Edirne’de Selimiye Camisi, Konya’da Mevlana Türbesi vb. gibi, Hristiyanlık için; Efes, İznik, Antakya, İstanbul vb. ve Musevilik için; Şanlıurfa, Hatay gibi önemli yerler turizm destinasyonu olarak açılmıştır (Sargın, 2006: 15).

Benzer Belgeler