• Sonuç bulunamadı

Terörist örgütler, varlıklarını devam ettirebilmek ve eylemlerini finanse edebilmek için ekonomik kaynağa ihtiyaç duymakta ve bu kaynakları, yasal ya da yasa dışı

yöntemler kullanarak çok farklı yollardan sağlamaktadırlar (Karatay ve Kapusızoğlu, 2011: 6-7).

Terör örgütlerinin finansman kaynakları üç başlık altında toplayabiliriz:

Yasal Görünümlü Finansman Kaynakları

a. Bağış adı altında toplanan gelirler, b. Dernek ve vakıflardan toplanan gelirler,

c. Teröre destek veren devletlerden toplanan gelirler.

Yasal Olmayan Finansman Kaynakları

1.1.5.2.1 Uyuşturucu Madde Ticareti ve Silah Kaçakçılığı

Uyuşturucu madde ticareti, terör örgütlerinin yasadışı faaliyetlerinden elde edilen finans kaynaklarının başında gelmektedir. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, getirdiği yüksek kazanç nedeni ile terör örgütlerinin ilgisini çekmektedir (MASAK, 2009: 4). Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin, yasadışı faaliyetlerini finanse etmek için, uyuşturucu madde kaçakçılığının her aşamasında yer aldığı belirlenmiştir. PKK, ülke içindeki uyuşturucu ticaretine de komisyon almak şartı ile katılmakta ve uyuşturucu maddelerin yurt dışına gönderilmesinde etkin bir rol oynamaktadır (Geleri, 1999: 155- 164).

Silah kaçakçılığı terörizmin büyük gelir kaynaklarından biridir, terör örgütleri ile silah kaçakçıları arasında dolaysız bir ilişki olduğu bilinmektedir. Terör örgütleri kaçakçılık yaparak silah ihtiyacını karşılamakta ve ekonomik gelir elde etmektedir (Aykın, Gümüş Ay, 2008: 35). Silah kaçakçılığı özellikle ABD ve müttefiklerinin, Irak’a müdahalesi sonucu büyük bir sorun haline gelmiştir. Iraktaki depoların boşaltılması ile birçok silah deposu terör örgütleri ya da silah kaçakçıları tarafından yağmalanmıştır. Irak savaşından sonra, 30 bin üzerinde silah kaybolmuş ve silah kaçakçılarının eline geçmiştir, bunların büyük bir kısmı çeşitli yollardan Güneydoğu Anadolu üzerinden Türkiye’ye girmiştir. Terör örgütleri böylelikle silah ve mühimmat sıkıntısı çekmemiştir. Türkiye’deki birçok terör olayında, bu silahları kullanan terör örgütleri hala kullanılmaya devam etmektedir (Yıldırım, 2010: 33).

1.1.5.2.2 Sahtecilik ve Akaryakıt Kaçakçılığı

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte terör örgütleri sahtecilik konusunda uzmanlaşmıştır. Terör örgütleri hem üyelerine hem de talep edilirse suçlulara ve farklı örgütlere sahte pasaport, sahte kimlik vb. düzenlemektedir. Ayrıca sahte para basaraktan eylemlerini ve yandaşlarını finanse etmektedir (Alkan, 2011: 5).

Akaryakıt kaçakçılığı terör örgütlerinin önemli gelir kalemlerinden birisidir. Devletin akaryakıt ürünlerinden aldığı vergileri (ÖTV ve KDV) kaybı dolayısıyla ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir. Bunun yanı sıra standart olmayan akaryakıtlar çevreye salgıladıkları kimyasallar ile çevre ve insan sağlığına büyük zarar vermekte ve araç mekaniğine de zarar vermektedir.

1.1.5.2.3 Fidye Amaçlı Adam Kaçırma ve Haraç Toplama

Fidye amacı ile adam kaçırma ve alıkoyma terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı bir ekonomik gelir yöntemidir. Dünyanın birçok ülkesinde terör örgütleri özellikle maddi geliri iyi olan kişiler ya da iş adamlarını kaçırmış ve karşılığında fidye talep ederek finans kaynaklarını geliştirmişlerdir. Barınma, beslenme, tedavi, ulaşım, silah vb. ihtiyaçlarını karşılayamayan terör örgütleri hem güç gösterisi yapmak hem de ihtiyaçlarını karşılamak için sıklıkla bu yola başvurmaktadırlar( Alkan, 2011: 7).

Terör örgütlerince haraç toplama işlemi; kişileri ya da iş yerlerini, koruma, zarar vermeme, tehdit gibi farklı yöntemler ile yapılmaktadır. Bazı terör örgütleri kişi ya da kuruluşları vergiye bağlayarak zorla para toplamaktadır (MASAK, 2009: 9). Terör örgütleri kişileri koruma ve zarar vermeme vaadinde bulunarak kişilerden haraç toplamaktadır. Örgüt üyeleri haraç vermeyi reddeden kişilere, maddi ve manevi zarar vermektedir (Aykın ve Gümüş Ay 2008: 28).

1.1.5.2.4 Gasp, Hırsızlık ve Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti

Terör örgütlerinin kuruluş aşamasında, gelir elde etmek ve örgüt propagandası yapmak için bankalar, iş yerleri, para nakil araçları gibi, para bulunduran yerlere yönelik eylemlerde bulundukları ve bu yol ile önemli finans kaynakları elde ettikleri gözlemlenmiştir (Yıldırım, 2010: 35).

Göçmen kaçakçılığı, üçüncü dünya ülkesi olarak nitelendirilen ya da savaş halinde olan ülkelerden daha iyi standartlarda olan ülkelere, yasa dışı yollarla gitmeleri veya

götürülmeleri şeklinde tanımlanabilir. Göçmen kaçakçılığı, dolaysız olarak insan haklarının ihlal edilmesine neden olan, ülkelerin sosyal ve ekonomik düzenini bozan, ülkelerde oluşturdukları korku düzeninden yararlanan, ulusal ya da uluslararası güvenliğin sağlanmasında tehlike oluşturan bir suç türüdür (KOM, 2010). İnsan ticareti terör örgütlerinin önemli bir gelir kaynağıdır.

1.1.5.2.5 Örgütsel Yayın Gelirleri

Devletin kaynaklarında yer almayan ve istatistiksel olarak ölçülmesi zor olan ekonomi terör faaliyetlerinin finansmanında önemli bir paya sahip olacaktır. Terör örgütlerinin ekonomik faaliyetlerinin ülke ekonomisine farklı etkileri vardır, bu etkiler aşağıda belirtilmiştir;

1. Yasal olarak rekabet gücünün engellenmesi, 2. Piyasaların ekonomik güvenilirliğini kaybetmesi, 3. Döviz ve faiz piyasalarında yaşanan istikrarsızlık, 4. Ekonomik politikaları kontrol ederken yaşanan zorluk, 5. Büyüme ve gelişme üzerindeki negatif etkiler,

6. Gelir dağılımının dengesiz olması.

2013 yılında yayınlanan ''Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanun'' ile terörizmin finansmanı ile etkin mücadele etmek amaçlanmıştır. Bu yasa, terör ve terörizmin finansmanıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesi kapsamında; 1999 tarihli terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası sözleşmenin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu kanun kapsamındaki, terörizmin finansmanıyla mücadeleye ilişkin kararlarının uygulanması ile terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi, terörizmin finansmanının önlenmesi ve malvarlığının dondurulmasına ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır (Aktaran: Yıldırım, 2013: 75).

Terörizmin ana unsurları olan “ideoloji, örgüt, eylem” gibi unsurların sorunsuz işleyebilmesi ve örgütsel faaliyetlerin devamlılığı için terör örgütlerinin finanse edilmesi şarttır. Terör örgütleri bu sayede, hem yandaşlarının masraflarını karşılamakta, hem de ihtiyacı olan silah, mühimmat ve lojistik desteği sağlamaktadır. Terör örgütleri ekonomik gelir kaynaklarını; kaçakçılık, zorla para toplama ve uluslararası faaliyetler gibi farklı kategorilerde değerlendirmek mümkündür. Buna göre terör örgütlerinin gelir kaynaklarını başlıklar altında toplarsak şu şekilde bir sonuca varırız(EGM Operasyonlardan Derlenen Bilgilerle Hazırlanan Hizmet İçi Eğitim Notları, 2009);

1. Terör örgütlerinin uyuşturucu, silah, sigara, içki, kimyasal maddeler vs. kaçakçılığından sağladıkları gelirler,

2. Soygun, gasp, sahtecilik, dolandırıcılık, hırsızlık, İnsan kaçakçılığı vb. ile elde ettikleri ekonomik gelirler,

3. Sempati duyan kişilerden toplanan aidatlar,

4. İyi eğitilmiş hackerler aracılığı ile banka hesaplarının boşaltılması, kara para aklanması vb. durumlardan elde edilen gelirler.

Benzer Belgeler