• Sonuç bulunamadı

Bursa Ýpeði Yeniden Hayat Bulacak Projesi

Ýpeðin ürüne dönüþtüðü ve kýrsal kalkýnmayý hedefleyen 14 adet ipek halý ve ipek dokuma atölyesinin merkezi olan Umurbey Ýpek Üretim ve Tasarým Merkezi'nde Yumurtadan Ýpeðe' konseptiyle hazýrlanan Dr. Ýsmail Þeker'in 'Ýpek Böceðinin Yaþam Öyküsü' adlý fotoðraf sergisi öðrencilerin izlenimine sunulmuþtur.Bursa ipeðinin yeniden hayat bulmasý fikriyle baþlatýlan proje kapsamýnda Büyükorhan, Harmancýk, Keles, Büyükorhan, Ýnegöl ve Mustafakemalpaþa'nýn çeþitli mahallelerinde açýlan kurs merkezlerinde dokunan halýlar 'Hüdavendigar' adýyla markalaþmýþtýr.

Mehmet Akif Ersoy’u Anma

Karagöz Sinema Atölyesi

Ýlçeler Film Gösterimi

Yazlýk Sinema

Faaliyet Raporu 2016

Kültür ve Turizm Þube Müdürlüðü 141 Faaliyet ve Proje Bilgileri

Büyükþehir ile Adým Adým Bursa Projesi

Bursa Büyükþehir Belediyesi, Daðcýlýk Federasyonu Bursa Ýl Temsilciliði Bursa Valiliði, Bursa Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürlüðü tarafýndan ortaklaþa düzenlenen daðcýlarýn ve doðaseverlerin katýldýðý yürüyüþler kapsamýnda; Ýznik'te Ýznik Eko Turizmini Keþfet Yürüyüþü, Keles Gököz'de Cumhuriyet Doða Yürüyüþü, Derekýzýk Ören mevkiinde Demokrasi ve Zafer Yürüyüþü, Uludað Çobankayada Dünya Çevre Günü Yürüyüþü, Yeniþehir Yarhisar'da Dünya Kadýnlar Günü Yürüyüþü ve Gököz Baraklý'da 'Atatürk'ü Anma ve Ulusal Egemenlik' yürüyüþü gerçekleþtirilmiþtir. Ayrýca, Kestel Barakfakih'in turizmde de geliþmesi adýna Barakfakih'te doðayla iç içe bir bisiklet turu düzenlenmiþtir.

Þehrimi Tanýyorum Çünkü Geziyorum Projesi

Bursa'nýn tarihi ve kültürel deðerlerini tanýtmak amacýyla 2 otobüs 4 uzman rehber eþliðinde; 1. Murad Hüdavendigar

Külliyesi,Ýnkaya Köyü ve Tarihi Çýnar,Karagöz Müzesi,Atatürk Köþkü ve Müzesi,Muradiye Külliyesi,Tophane Bölgesi (Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri),Üftade Hz. Camii ve Türbesi,Yýldýrým Külliyesi,Ulucamii ve Hanlar Bölgesi,Tofaþ Anadolu Arabalarý Müzesi,Emir Sultan Külliyesi, Yeþil Külliyesi,Hünkar Köþkü,Türk Ýslam Eserleri Müzesi,Umurbey Ýpek Üretim ve Tasarým Merkezi,Enerji Müzesi,Tekstil Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Cumalýkýzýk Köyü,Arkeopark Ördekli Hamamý Kültür Merkezine düzenlenen gezilere ilköðretim, ortaöðretim ve üniversite öðrencilerinin, sivil toplum kuruluþlarý ve kamu kurumlarý katýlmýþtýr. Bu kapsamda; Bursa içinden 164, Bursadýþýndan 96 olmak gruba toplam 262 gezi düzenlemiþ ve bu gezilere 11.012 kiþi katýlmýþtýr.

Türk Dünyasý Spor Oyunlarý Þöleni (24-25 Temmuz 2016) Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu organizasyonuyla Türkiye'de ilk defa düzenlenen þölende, 16 Türk Devleti'ni temsilen 16 çadýr kurulmuþ, Kýrgýz, Özbek, Türkmen, Moðol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcularýn katýlýmýyla Keles Kocayayla'da gerçekleþtirilmiþtir. 5000 yýllýk geçmiþe sahip tarihi spor oyunlarýna vatandaþlar yoðun ilgi göstermiþtir.Kazakistan Cumhuriyeti Ýstanbul Baþkonsolosu Galimcan Erimbetov'un katýldýðý programda, ecdadýn yüzlerce yýldýr barýþ ve savaþ dönemlerinde zinde kalmak için oynadýklarý spor yunlarýndan, mangala (köçürme), dokuz taþ, satranç, alýþ (kemik) atma at üzerinde oðlak kapma oyunu olarak bilinen Kök Börü Oyunu, Kuþak, Aba ve Moðol güreþleri, Bilek güreþi, Bilek çekme, Çubuk çekme (Aðaç güreþi) güreþleri, Rahvan Biniciliði, Atlý Güreþ, At üzerinde akrobasi, Atlý okçuluk, Ok atma, mýzrak atma, kýlýç oyunu, cirit oyunu gibi oyunlarýn yaný sýra ip çekme, çelik-çomak gibi eðlenceli oyunlar da sergilenmiþtir.

Ýpekböceði Sergisi

Zafer Yürüyüþü

Adým Adým Zafer Yürüyüþü

Bursa Gezileri

Bursa Büyükþehir Belediyesi

Kültür ve Turizm Þube Müdürlüðü

142

Doða Sporlarý ve Turizm Günleri (3-4 Aralýk 2016)

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen fuarda; kýrsal kalkýnmaya ve doða turizmine katkýda bulunmak, sonrasýnda ulusal alanda öncü olabilmek için, "'Sor, öðren, dene' sloganýyla yola çýkýlan etkinlikte daðcýlýk, bisiklet, okçuluk, kano, yelken, izcilik, kayak-snowboard, yamaç paraþütü, atçýlýk, maðaracýlýk, týrmanýþ, motor sporlarý, oryantiring, dalýþ ve off-road gibi doða sporlarý alanlarýnda faaliyet gösteren kuruluþlar bir araya gelmiþtir. Ayrýca gösteriler ve uzman isimlerin katýlýmlarýyla söyleþi ile eðitimler düzenlenmiþtir.

Çalýþtaylar

Okçuluk Çalýþtayý (27-28 Þubat 2016)

Geleneksel Türk Okçuluk Çalýþtayý, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu'nda Türkiye genelinde faaliyet gösteren 50 kulüpten 100´ün üzerinde kulüp baþkan ve baþkan yardýmcýsýnýn katýlmasýyla gerçekleþtirilmiþtir. Çalýþtayda; Ýl Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay 'okçuluðun dini ve kültürel temelleri', Prof. Dr. Altan Çetin 'Osmanlý yükseliþ devrinde Ýslambol okçularý', Doç. Dr. Erkan Göksu 'Ok ve yayýn Türk devlet geleneði ve hakimiyet anlayýþýndaki yeri', Yrd. Doç. Dr.Celil Bozkurt 'Bursalý Þüca', Arþ. Gör. Hilmi Arýç '17. yüzyýl atlý okçuluk', Kemanger Süleyman Cem Dönmez 'Osmanlý yay yapýmýna kýsa bir bakýþ' konulu sunumlar yapmýþtýr. Ayrýca çalýþtay, kapsamýnda 58 sporcunun katýldýðý 20 metre mesafeden 'Okçuluk Koþusu' yapýlmýþtýr.

Maðaracýlýk Çalýþtayý (1-3 Nisan 2016)

Maðara Araþtýrma Derneði Bursa Þubesi ve Uludað Üniversitesi Maðara Araþtýrmalarý Spor Topluluðu iþbirliði ile düzenlenen Türkiye genelinden yaklaþýk 150 maðaracýnýn katýldýðý çalýþtayda; maðaralarýn, maðaracýlýk, ekonomi, saðlýk, spor ve doðal ortamlarý bakýmýndan tüm yönleriyle ele alýnmýþtýr. Türkiye'nin en uzun maðaralarýndan biri olan Mustafakemalpaþa ilçesi sýnýrlarýndaki Ayvaini maðarasýnda maðaradan yaralý kurtarma tatbikatý gerçekleþtirilmiþtir. Maðaranýn Doðanalan Mahallesi sýnýrlarý içindeki aðzýna gelen maðaracýlar; senaryo gereði su akýþýnýn da olduðu maðara içindeki bir yaralýyý çýkarmaya çalýþmýþtýr.

Spor Týrmanýþý Çalýþtayý (6-8 Mayýs 2016)

Daðcýlýk Federasyonu iþbirliði ile Umurbey Ýpek Tasarým Merkezi'nde düzenlenen 'Spor Týrmanýþ Çalýþtayý'nda Daðcýlýk Federasyonu yönetimi ve Bursa'da faaliyet gösteren daðcýlýk kulüpleri temsilcileriyle, spor týrmanýþýnýn geleceði etraflýca incelenmiþtir.

Türk Dünyasý Gökbörü Ekibi Sancak

Türk Dünyasý Spor Þenlikleri

Doða Turizm Günleri

Faaliyet Raporu 2016

Kültür ve Turizm Þube Müdürlüðü 143 Faaliyet ve Proje Bilgileri

Bursa Ýllüzyon Þenliði (8 Mart 2016)

Dünyanýn en tanýnan illüzyonistlerinden Zati Sungur anýsýna Atatürk Kongre Kültür Merkezinde;yapýlan 'Bursa Ýllüzyon Þenliði'nde; Sihirbaz Sabu, Özgür Kapmaz, Deniz Kýlýç, Alfredo, Erkan Obüs, Sihirbaz Ayoþ, Enver Ertaþ, Barýþ Çeviker (Sihirbaz Siyah), Ýlkay Tercan (Kartlarýn Efendisi) ve Þankadra sahne alarak birbirinden ilginç gösteriler sergilemiþtir.

2.Uluslararasý Irgandý Sanat Günleri (15-21 mayýs 2016) 1442 yýlýnda Irgandýlý Ali'nin oðlu Hacý Muslihiddin tarafýndan inþa edilen Irgandý Köprüsü'nde bu yýl ikincisi düzenlenen Irgandý sanat günlerinde atölye çalýþmalarý, sergiler ve dinletiler gerçekleþtirilmiþtir. Bursa Araþtýrmalarý Vakfý Baþkaný Prof.Dr. Yusuf Oðuzoðlu ve Uludað Üniversitesi Öðretim Görevlisi Ýbrahim Benlioðlu köprünün tarihi hakkýnda bilgiler vermiþtir. 19 Mayýs Gençlik Konseri

Bursa Büyükþehir Belediyesi öncülüðünde, Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi ve Almanya Rathenow Müzik Okulu arasýnda 2004 yýlýnda oluþturulan, daha sonra Almanya Meckenbeuren Müzik Okulu ile Estonya-Tallin ve Letonya-Riga Müzik okullarýnýn da katýlýmýyla zenginleþen Bursa Büyükþehir Belediyesi Uluslararasý Gençlik Senfoni Orkestrasý tarafýndan Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonunda, þefliðini Bursa'dan Çaðrý Þen, Riga'dan Andris Gailis ve Tallinn'den Riivo Jogi dönüþümlü olarak üstlendiði, Dilek Türkan ve Cihan Okan'ýn konserde solist olarak çýktýðý '19 Mayýs Özel Konseri', gerçekleþtirilmiþtir.

Maðaracýlýk Çalýþtayý

Spor Týrmanýþ Çalýþtayý

Bursa Büyükþehir Belediyesi

Kültür ve Turizm Þube Müdürlüðü

144

Lala Þahin Paþa Çocuk Kütüphanesi tarafýndan yürütülen kütüphanecilik hizmetleri doðrultusunda 38.202 okuyucuya hizmet verilmiþtir. 3.760 adet kitap üyeler tarafýndan ödünç alýnmýþtýr. Yýl içerisinde kütüphanemizde 64 etkinlik ve16 adet atölye çalýþmasý gerçekleþtirilmiþtir.

Alipaþa Oyuncak Kütüphanesi tarafýndan yürütülen kütüphanecilik hizmetleri doðrultusunda 47.183 okuyucuya hizmet verilmiþtir. 338 adet kitap ve 924 oyuncak üyeler tarafýndan ödünç alýnmýþtýr.Yýl içerisinde kütüphanemizde 23 etkinlik ve 15 atölye çalýþmasý gerçekleþtirilmiþtir.

"Taþýmalý Sistemle Eðitim Veren Okullara kütüphane Kurulmasý Projesi" kapsamýnda 138 okula raf ve kitap desteði saðlanmýþtýr.

Kütüphanelerimizde yapýlan kültürel etkinlikler faaliyetleri kapsamýnda halka açýk ve ücretsiz olarak gerçekleþtirilen 114 etkinliðe 4.464 kiþi katýlmýþtýr.

Okullara Kütüphane Kurulmasý Projesi kapsamýnda 6 okula kütüphane kurulmuþtur.

Kýlýç Kalkan Evi`ni 4.933 kiþi ziyaret etmiþtir.

53 okul ve kuruma 6.041 adet kitap ve 23 kuruma 372 adet belediye yayýný baðýþ olarak gönderilmiþtir.

Lala Þahin Paþa Kütüphanesi

Ali Paþa Atölye Çalýþmasý

Okul Kütüphaneleri

Þehir Kütüphanesi Etkinlikler

Okul Kütüphanesi

Faaliyet Raporu 2016