• Sonuç bulunamadı

Topluluk Markalarında Tescil Sonrası Prosedürler

4. TOPLULUK MARKA TESCİL SİSTEMİ

4.4. Topluluk Markalarında Tescil Sonrası Prosedürler

Madrid Protokolü’nde olduğu gibi Topluluk Marka Sistemi’nde de tescil sonrası işlemler tek bir başvuru ile ve kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Böylece, başvuru sahibi ünvan ve adres değişikliği gibi değişiklikler ile devir, lisans gibi hukuki prosedürleri OHIM’e bildirmek suretiyle gerçekleştirme imkanına sahiptir.

4.4.1. Yenileme

Bir Topluluk markası gerekli ücretin yatırılması ve başvuru sahibinin talebi üzerine onar yıllık süreler halinde yenilebilir. Yenileme, korumanın bittiği tarihten önceki altı ay içerisinde yapılmalıdır. Ancak yenileme koruma süresinin bitiminden sonraki altı ay içerisinde ilave ücret ödenmesi kaydıyla yapılabilmektedir. Yenileme yalnızca mal veya hizmetlerin bir kısmı için de yapılabilir.

28Avrupa Konseyi Kararları 88/591/ECSC, EEC, EURATOM ve 93/350/EURATOM, ECSC, EEC ile

4.4.2. Topluluk Markasının Değiştirilmesi

Topluluk Marka Tüzüğü’nün 48 inci maddesi kapsamında Topluluk markasında ancak sınırlı değişiklikler yapılabilir. Esas olarak, Topluluk Marka Tüzüğü çerçevesinde tescilli bir markanın değiştirilmesi söz konusu değildir. Ancak marka ilave unsur olarak başvuru sahibinin isim ve adresini içeriyorsa, tescilden sonra bu isim ve adres değiştirilmişse bu özellik markadan çıkarılabilir ya da değiştirilebilir. Ancak bu değişiklik Topluluk Marka Bülteni’nde yayınlanmalıdır.

Bu değişiklik, yayından itibaren üç ay içerisinde üçüncü tarafların itirazlarına açıktır.

4.4.3. Devirler

Bir Topluluk markası tescil edildiği malların veya hizmetlerin tümü ya da bir kısmı için devredilebilmektedir. Ayrıca, bir işletmenin aktif ve pasif tüm mal varlığı ile devri aksi belirtilmediği sürece markanın devrini de kapsayacaktır.

Topluluk markasının devri için tarafların yazılı ve imzalanmış bir beyanı yeterlidir. Bir devir işlemi önce Topluluk siciline kaydedilir ve daha sonra da yayınlanır. Devir kaydedilene kadar, devralan kişi markanın tescilinden kaynaklanan haklara sahip olamayacaktır.

4.4.4. Lisans

Topluluk Marka Tüzüğünün 22 inci maddesinde Direktif’ in 8 inci maddesi ile benzer olarak, Topluluk markası lisansının tescil edildiği malların tümü ya da bir kısmı için veya Topluluğun tamamı ya da bir bölümü için verilebileceği belirtilmiştir. Bu gibi bir lisans, inhisarı lisans ya da inhisarı olmayan lisans şeklinde verilebilir. Lisans sahibinin, lisans hakkını süre, kullanım şekli, mal ve hizmetlerin

kapsamı, kullanım alanı veya mal ve hizmetlerin kalitesi gibi konularda ihlal etmesi durumunda, marka sahibi tescille kazanılan haklarını kullanabilecektir.

Topluluk markasının inhisari olmayan lisans sahibinin marka ihlal davası açması için başvuru sahibinden izin alması gereklidir. Ancak inhisarı lisans sahibi, başvuru sahibi belli bir süre içinde ihlal davası açmazsa dava açma hakkına sahiptir

4.4.5. Topluluk Markasının Ulusal Başvuruya Dönüştürülmesi

Topluluk Marka Tüzüğü’nün 108-110 uncu maddelerine göre Topluluk marka başvurusunun reddedildiği ya da geri çekildiği veya tescilin sona erdiği durumlarda başvuru sahibinin Topluluk marka başvurusunu ya da tescilini ulusal başvuruya dönüştürebilme hakkı vardır. Ancak dönüşüm aşağıdaki hallerde mümkün değildir.

a) dönüşümün talep edildiği üye ülkede Topluluk markası kullanılmadığı için hükümsüz kılınmışsa,

b) dönüşümün talep edildiği ülkede ret, hükümsüzlük ya da geçersizlik nedenleri mevcutsa.

Ulusal başvuruya dönüştürülen bir başvuru, Topluluk markasının başvuru tarihine ya da rüçhan tarihine ve o üye ülkede talep edilen “kıdem hakkına” sahip olabilir.

Bir dönüşüm talebi, ofisin başvurunun reddi ya da tescilin iptali kararın bildiriminden sonra ya da başvuru sahibinin başvuruyu geri çekmesinden ya da ulusal mahkemenin tescili iptalinden itibaren üç ay içerisinde yapılmalıdır. Dönüşüm talebi Ofis’e korumanın talep edildiği ülkeler belirtilerek yapılmalıdır. Eğer Tüzük’te belirtilen koşullar yerine getirilmişse, dönüştürme talebi ilgili ulusal ofise gönderilecek ve ulusal bir başvuru gibi değerlendirilecektir.

Örneğin, bir Topluluk marka başvurusu OHIM’de incelenmesi sonucunda Almanya’da yer alan bir önceki marka sahibinin itirazı sonucu reddedilmişse, başvuru sahibi söz konusu başvuruyu diğer AB ülkeleri için ulusal başvuruya dönüştürebilmektedir. Bu durumda, başvuru sahibi Topluluk markasına sahip olma hakkını kaybedecek fakat diğer AB ülkelerine yaptığı başvurularda Topluluk marka başvurusunun tarihi geçerli olacaktır.

Topluluk markası kapsamında başvuru sahiplerine sağlanan bu imkan Madrid Potokolü’nde yer alan “dönüşüm” işlemi ile çok benzerdir. Her iki sistem kapsamında başvuru sahiplerinin tüm üye ülkelerde marka tescillerini kaybetmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu şekilde başvuru sahipleri, marka tescilinden kaynaklanan haklarını korumak istedikleri ülkelerde ulusal başvuru talebinde bulunabileceklerdir.

4.4.6 Kullanım Gereksinimi

Topluluk markasının tescilinden itibaren Avrupa Birliği sınırları içerisinde fiilen kullanılması (genuine–use) gerekmektedir, aksi takdirde marka hükümsüz kılınacaktır. Ayrıca Topluluk markası kesintisiz beş yıl süreyle kullanılmamışsa markanın hükümsüz kılınma ihtimali vardır. Her iki durumda da başvuru sahibinin markanın neden kullanılmadığına dair gerekçeli sebeplerini Ofis’e sunma hakkı vardır.

Tüzüğün 15 inci maddesinde yer alan ifadede Topluluk markasının geçerliliğini sürdürebilmesi için, söz konusu markanın üye ülkelerin tamamında mı, çoğunda mı yoksa sadece birinde mi kullanılması gerektiği açık değildir. Ancak Tüzüğün 108 inci maddesinde bir marka Topluluk dahilinde kullanılmadığı için hükümsüz kılınmışsa, bir üye ülkede fiilen kullanılması durumunda o ülkede bir ulusal başvuruya dönüştürülebileceği belirtilmiştir. Bu ifadeden markanın birden fazla ülkede kullanılması gerektiği anlamı çıkmaktadır. Ancak, Bakanlar Konseyi’nin 9 uncu raporunda “Topluluk Marka Tüzüğü’nde markanın bir üye

ülkede kullanımının Topluluk’ta kullanımı olarak değerlendirilebileceği ifade edilmiştir.