• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.11. Veri Toplama Yöntemi

Söz konusu araştırmada, nitel veri toplama araçlarından belge inceleme, gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Nicel veri toplama araçlarından ise anket tekniği kullanılmıştır.

3.11.1. Yerel Halka Uygulanan Görüşme Formu

İlgili alan yazın derinlemesine tarandıktan sonra, elde edilen ikincil veriler yardımıyla Kasaba Köyü’nde yaşayan Yerel Halka görüşme formu hazırlanmıştır.Görüşme formu oluşturulurken;

 Aslan (2015) Sakarya- Taraklı Örneğinde Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) ve Sürdürülebilir Turizm,

 Civelek (2013) Sürdürülebilirlik Kapsamında Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki Tatuta Çiftliklerinin Agro - Turizm Potansiyeli Yönünden Değerlendirilmesi,

 Doğan (2012) Ankara İli Ayaş İlçesinin Kırsal Turizm Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi,

 Karaman (1998) Balıkesir Bölgesi Turizm Arz - Talep İncelemesi ve Turizm Geliştirilmesi İçin Bir Model Önerisi,

 Özgür (1993) Trabzon İlinde Turizm Merkezi Olarak İlan Edilen Yaylaların Yeşil Turizm Açısından İncelenmesi,

 Ünal (2014) Isparta İli Sütçüler İlçesi Turizm Potansiyelinin Kırsal Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi ve Yerel Halkın Rolü,

 Varnacı Uzun (2012) Ihlara Vadisi Kültürel Peyzaj Alanında Sürdürülebilir Turizm,

Yüksek lisans ve doktora tezlerinden yararlanılmıştır. Görüşme formu 51 sorudan oluşmaktadır. İlk 8 soru katılımcıların demografik bilgilerini elde etmeye yönelik sorulardan oluşurken, kalan 43 soru katılımcıların Kasaba Köyü, Mahmutbey Camii, UNESCO, Mahmutbey Camii’nin UNESCO Geçici Miras Listesi’ne alınmasının Kasaba Köyü’ne etkisini belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında görüşme türü olarak yapılandırılmış görüşme işe koşulmuş olup, görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Görüşme esnasında, katılımcıların izni dâhilinde ses kaydı alınmıştır. Görüşme süresi ortalama 13 dakika sürmüştür.Görüşme formundaki sorular çalışmaya dâhil olan katılımcılara aynı biçimde ve aynı sırada sorulmuştur.Katılımcıların isim bilgisi sorgulanmamıştır.

3.11.2. Ziyaretçilere Uygulanan Anket Formu

Araştırmada Nicel Veri Toplama Araçlarından Ziyaretçilere Uygulanmak üzere 6 bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Anket formunun birinci bölümü Mahmutbey Camii’ni ve Kastamonu’yu ziyaret eden ziyaretçilerin profilini belirlemeye yönelik olup bölümün adı ‘‘Turist Profili’’dir. Bu bölüm 13 sorudan oluşmaktadır.

Anket formunun ikinci bölümünün adı ‘‘Kastamonu ve Kastamonu Halk Algısı’’ dır. Bu bölümde ziyaretçilere Kastamonu ve Kastamonu halkı ile ilgili 5 soru yöneltilmiştir.

Anket formunun üçüncü bölümünün adı ‘‘Destinasyon Kişiliği’’dir. Bu bölümde ‘‘Kastamonu bir karakter olsaydı aşağıdaki sıfatlardan hangisi olurdu?’’ ve ‘‘Tatil için Kastamonu’yu tercih ettim/ediyorum. Çünkü…’’ soru ifadelerinin ‘‘1 kesinlikle

katılmıyorum, 2 katılmıyorum, 3 orta derecede katılıyorum, 4 katılıyorum, 5 kesinlikle katılıyorum’’ şeklinde değerlendirilmesi istenmiştir.

Dördüncü bölümün adı ‘‘Memnuniyet’’dir. Bu bölümde ‘‘Kastamonu’da Tatil’’ başlığı altında ziyaretçilerden ‘‘1 hiç memnun değilim, 2 memnun değilim, 3 orta derecede katılıyorum, 4 memnunum, 5 çok memnunum’’ şeklinde memnuniyet düzeyleri değerlendirmeleri istenmiştir.

Dördüncü bölümdeki bir diğer memnuniyet düzeyiyle ilgili ölçek ziyaretçilerin Kastamonu’daki deneyimlerini dikkate alarak memnuniyet düzeylerini ‘‘1 hiç memnun değilim, 2 memnun değilim, 3 orta derecede katılıyorum, 4 memnunum, 5 çok memnunum’’ şeklinde değerlendirmeleri talep edilmiştir. Aynı zamanda bu ölçekte deneyimlemedikleri ifadeler için ‘‘fikrim yok’’ seçeneğini de işaretleyebilme imkânı da sunulmuştur.

Beşinci bölümün adı ‘‘Kişisel Bilgiler’’ dir. 12 adet sorudan oluşmaktadır. Bu bölümde Mahmutbey Camii’ni ve Kastamonu’yu ziyaret eden ziyaretçilerin demografik bilgilerini ve Kastamonu ilgili kişisel görüşlerini elde etmeye yöneliktir. Altıncı ve son bölümün adı ‘‘Mahmutbey Camii’dir.12 adet sorudan oluşmaktadır. Anketin sonunda eklemek istedikleri bir görüş olup olmadığı sorulmaktadır. Bu bölüm ziyaretçilerin Mahmutbey Camii ve UNESCO hakkında bilgi, görüş ve önerilerinin belirlenmesine yöneliktir. 41. Sorudaki 5’li Likert Ölçeği Umur (2015)’un Turist Rehberlerinin Müze Hizmet Kalitesi Algılamaları Üzerine Bir Araştırma: Göreme Açık Hava Müzesi Örneği’nden türetilmiştir. 5’li Likert Ölçeğindeki ifadelerin ‘‘Kesinlikle Katılmıyorum’’= ‘‘1’’, ‘‘Katılmıyorum’’= ‘‘2’’, ‘‘Orta Derecede Katılıyorum’’= ‘‘3’’, ‘‘Katılıyorum’’ = ‘‘4’’, ‘‘Kesinlikle Katılıyorum’’ = ‘‘5’’ şeklinde değerlendirilmesi istenmiştir.

Anket tekniği ile verilerin elde edilmesinde dört farklı yaklaşım uygulanmıştır. Birinci yaklaşım Kasaba Köyü’ne Mahmutbey Camii’yi ziyaret etmek için gelen ziyaretçilere camiyi gezmeden önce yapılan çalışma hakkında bilgi verilip, camiyi gezdikten sonra çalışmaya katkıda bulunup bulunmak istemedikleri sorulmuştur. Çalışmaya katkıda bulunmak isteyen ziyaretçilere anket formları dağıtılmış ve doldurmaları istenmiştir.

İkinci yaklaşım turistlerin Kastamonu seyahatleri esnasında mutlaka uğradıkları mekanlar gözlem yoluyla tespit edilip, o mekanlarda ziyaretçilerin Mahmutbey Camii’yi ziyaret edip etmedikleri sorulup, çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Mahmutbey Camii’yi ziyaret etmiş olup, çalışmaya katkıda bulunmak isteyen ziyaretçilere anket formları dağıtılmış ve doldurmaları istenmiştir. Günübirlik ya da konaklamalı ziyaretçilerin en çok uğradıkları mekanlar Nasrullah Camii ve Meydanı, Münire Medresesi, konaklama işletmeleri(özellikle konak oteller) ve yiyecek- işletmeleri olduğu tespit edilmiştir. İlgili paydaşlarla yapılan görüşmelerde görevli müze araştırmacısı Kastamonu’da en çok ziyaret edilen yerin Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi olduğunu ziyaretçi istatistikleriyle birlikte ifade etmiştir. Bu bilgilere istinaden 28. Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası’nda, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nde hazır bulunup ziyaretçilere Mahmutbey Camii’yi ziyaret edip etmedikleri sorulup, çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmaya katkıda bulunup bulunmak istemedikleri sorulmuştur. Mahmutbey Camii’yi ziyaret etmiş olup, çalışmaya katkıda bulunmak isteyen ziyaretçilere anket formları dağıtılmış ve doldurmaları istenmiştir. Dördüncü ve son yaklaşımda ise anket formu internet formatına çevrilmiş ve daha önce Mahmutbey Camii’ni ziyaret etmiş olan kişilere e-posta, sık kullanılan sosyal medya ağları ve mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla anket formunun link davetiyesi iletilmiş ve doldurulması talep edilmiştir.

3.11.3. UNESCO Sürecinde Bugüne Kadar Yer Alan Kastamonu’daki İlgili Paydaşlara Uygulanan Görüşme Formu

İlgili alan yazın derinlemesine tarandıktan sonra, elde edilen ikincil veriler yardımıyla ilgili paydaşlara Görüşme Formu hazırlanmıştır. Görüşme Formu oluşturulurken;

 Aslan (2015) Sakarya - Taraklı Örneğinde Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) ve Sürdürülebilir Turizm,

 Bilgiç (2007) Sakarya Yaylalarının Turizm Açısından Pazarlanabilirliği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri,

 Çolak (2009) Turistik Ürün Çeşitlendirme Kapsamında Kırsal Turizm ve Kırsal Turizm İşletmeciliği: Şirince Örneği,

 Er (2016) Kültürel Değerlerin Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşidi Olarak Değerlendirilmesi: Edirne Örneği,

 Kalaycıoğlu (2017) Balıkesir İli Yerel Yöneticilerinin Turizme ve Balıkesir Turizm Potansiyeline Bakış Açıları,

 Özel (2012) Turizm İşletmecilerine Göre Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Turizm ve Sorunları: Foça Örneği

 Varnacı Uzun (2012) Ihlara Vadisi Kültürel Peyzaj Alanında Sürdürülebilir Turizm,

Yüksek lisans ve doktora tezlerinden yararlanılmıştır. Görüşme formu, 29 sorudan oluşmaktadır. İlk 5 soru katılımcıların demografik bilgilerini elde etmeye yönelik sorulardan oluşurken, kalan 25 araştırma sorusu UNESCO Geçici Miras Listesi’ne Alınan Kastamonu Kasaba Köyü Mahmutbey Camii’nin ilgili paydaşlar tarafından nasıl algılandığı, UNESCO hakkındaki bilgilerini ve eserin Geçici Listesi’ne alınmasının bölge turizmine etkisini belirlemek üzere oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında görüşme türü olarak yapılandırılmış görüşme işe koşulmuş olup, görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. İlgili paydaşlarla görüşme yapılmadan önce randevular alınmış, randevu takvimine göre görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme esnasında, katılımcıların izni dâhilinde ses kaydı alınmıştır. Görüşme süresi ortalama 18 dakika sürmüştür. Çalışmaya dâhil olan katılımcılara görüşme formundaki ilgili sorular ilgili kişiye, tek tek yöneltilerek görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Benzer Belgeler