• Sonuç bulunamadı

2. KASTAMONU İLİ ve MAHMUTBEY CAMİİ

2.2. Kastamonu İli Turizmi Hakkında Genel Bilgiler

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kastamonu ili bulunduğu bölgede önemli bir turizm gelirine ve turizm kaynağına sahip bir ildir. Kastamonu ilinde yapılan turizm çeşitleri sıralanacak olursa; İnanç Turizmi, Deniz Turizmi, Yayla Turizmi, Eko Turizm, Kış Turizmi, Spor Turizmi ve Kültür Turizmi gibi turizm çeşitleri aktif olarak yapılabilme imkânlarına sahiptir.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2015 yılı verilerine bakıldığında yıl boyunca Kastamonu’ya giriş yapan yerli turist sayısı 246.283, yabancı turist sayısı ise 4.510 olup genel toplamda ortaya çıkan tablo 250.793 verisini göstermektedir. Bahsi geçen yılda 399.728 yerli turist, 7.288 yabancı turist olmak üzere toplam 407.016 turist Kastamonu’da konaklamıştır (URL-36, 2019). 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu ilinde yabancı turist sayısında artış olduğu ama Orta Asya Türk ülkelerinden Kastamonu’ya gelen turist sayısında gözle görülür bir artışın gerçekleşmediği aksine önceki yıla kıyasla Türkiye ortalamasının altında kaldığı görüldüğü ifade edilmiştir. ( Karadağ ve Savaşkan, 2018). Kastamonu İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün 2017 yılı verilerine bakıldığında ise yıl boyunca Kastamonu’ya giriş yapan yerli turist sayısı 307.206, yabancı turist sayısı ise 5.900 olup genel toplamda ortaya çıkan tablo 313.106 verisini göstermektedir. Bahsi geçen yılda 447.004 yerli turist, 8.800 yabancı turist olmak üzere 455.804 turist Kastamonu’da konaklamıştır (Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi, 2019). Kastamonu İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine bakıldığında ise yıl boyunca Kastamonu’ya giriş yapan yerli turist sayısı 337.402, yabancı turist sayısı ise 13.150 olup genel toplamda ortaya çıkan tablo 350.552 verisini göstermektedir. Bahsi geçen yılda 506.922 yerli turist, 16.890 yabancı turist olmak üzere 523.812 turist Kastamonu’da konaklamıştır (Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi,

2019). 2019 yılı Kastamonu Yerli - Yabancı Ziyaretçi Verileri ise 2020 yılı ocak ayı itibariyle ulaşılabilir olacaktır.

Erenler ve Evliyalar Şehri olarak bilinen Kastamonu’da Selçuklu ve Çobanoğulları Dönemi’nde, Candaroğulları Beyliği Dönemi’ nde ve Osmanlı Devleti Dönemi’nde inşa edilmiş, İnanç Turizmi kapsamında değerlendirilebilecek çok sayıda türbe bulunmaktadır.

Kastamonu; sahil kıyısında bulunan Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt ve Abana ilçeleriyle beraber 176 km’lik kıyı şeridi uzunluğuyla deniz turizmi için uygun şartları bünyesinde bulundurmaktadır. Kastamonu’nun deniz turizmi için uygun plajları ve kumsalları dışında İnebolu, Abana, Doğanyurt, Cide, Çatalzeytin ilçelerinin sahillerinde yat turizmi için uygun koylar da bulunmaktadır (URL-37, 2017).

Kastamonu ili yer aldığı bölgeden, sahip olduğu yeryüzü şekillerinden ve hüküm sürmekte olan iklim şartlarından dolayı yayla turizmi açısından Türkiye’de önemli bir potansiyele sahiptir. Kastamonu’da yayla turizmi yapılabilen yaylalar sıralanacak olursa ilçelere göre dağılımı; Araç, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Daday, Devrekâni ve Pınarbaşı’dır (Oktay, İşlek ve Yaşar, 2016).

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 1998 yılında Avrupa’daki Ormanların korumasındaki öncelikli alanlardan biri olarak Küre Dağları’nı seçmiştir. Küre Dağları 2000 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş bulunmaktadır. Bu kararla birlikte WWF’nin başlatmış olduğu “Yaşayan Gezegen Kampanyası” kapsamında “Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” olarak kabul edilmiştir. Milli Park bölgesinde doğa, dinlenme, fotoğraf, macera, mağara, dağcılık, avcılık, flora-fauna turizmi için şelale, mağara ve kanyon gibi hem kültürel hem doğal değerler bulunmaktadır. Küre Dağları Milli Parkı aynı zamanda 2012 yılında Avrupa’nın seçkin koruma alanlarını simgelemekte olan Pan Parklar arasında da yerini almış ve Avrupa’nın 13., Türkiye’nin ise ilk Pan Park’ı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Milli Park ve onun çevresinde görülmesi gereken yerler arasında Valla Kanyonu, Horma Kanyonu Geçişi, Çatak Kanyonu, Ersizlerdere Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Armutlu Çayırı bulunmaktadır (URL-38, 2017). Milli park alanında, 157 endemik bitki türü

bulunmakla beraber, maalesef 59 tanesinin nesli tükenme tehlikesi altındadır. Park, aynı zamanda WWF’nin dokuzu Türkiye’de bulunan 100 orman sıcak noktasından ve dünyada doğa koruma açısından belirlemiş olduğu 200 ekolojik bölgesinden birisidir (URL-39, 2019). Milli park zengin endemik bitki türlerine sahip olmasının yanı sıra çok sayıda hayvan türü için sunduğu yaşam alanı açısından önem arz etmektedir. Vaşak, yaban kedisi, su samuru, bozayı, ulu geyik gibi memeli türlerinin yanında Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarıyla karşılaşılmaktadır (URL-40, 2019).

Kastamonu ili kuzeyinde denize paralel olarak yer alan Küre Dağları, güneyinde ise Ilgaz Dağları ile çevreli olduğundan dolayı kış mevsiminde bol miktarda kar yağışı almaktadır. Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi, yerli ve yabancı turistlerin kayak turizmi için tercih ettiği merkezlerin başında gelmektedir (URL-41, 2017). Milli park alanında yaban domuzu, bozayı, yaban kedisi, tilki, kurt ve porsuk gibi memeli hayvanlar yaşamakla birlikte yine aynı alan içerisinde otel ve kayak pisti bulunmaktadır (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden aktaran Anonim 2015).

Kastamonu ili merkezinde ilçelerinde spor turizmi olarak Bisiklet Turları, Olta Avcılığı, Dağ Yürüyüşü, Doğa Yürüyüşü, Atlı Doğa Yürüyüşü, Kaya Tırmanışı, Kamp – Karavan Turizmi, Av Turizmi, Yamaç Paraşütü, Su Altı Dalış Turizmi, Rüzgâr Sörfü, Su Sörfü, Çim Pateni – Çim Kayağı, Golf Turizmi, Jeep Safari, Of Road, Enduro (Motokros) yapılabilmektedir (URL-42, 2017).

Kültür Turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Kastamonu ilinde çok sayıda mimari, sanatsal ve tarihi öneme sahip olan kültürel değerler bulunmaktadır. Kültür turizmi kapsamındaki bu kültürel değerleri sıralanacak olursa Ev Kaya Mezarları, Şehit Şerife Bacı Anıtı, Atabey Gazi Camii (Kırkdirekli), Yılanlı Külliyesi (Darü’ş- Şifa, Camii, Abdülfettah Veli Türbesi ve Şadırvanlar), Kastamonu Kalesi, Kastamonu Hükümet Konağı, Saat Kulesi, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Şehinşah Kaya Mezarı, Nasrullah Camii ve Şadırvanı, Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı, Liva Paşa Konağı Kastamonu Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Kastamonu Valiliği Kent Tarihi Müzesi, Osmanlı Sarayı,

Kasaba Köyü Mahmutbey Camii, Taşköprü Kalekapı (Donalar) Kaya Mezarı, Pompeiopolis, Kastamonu Sivil Mimarlık Örnekleri ve Konakları ve İnebolu Evleri ve Konakları’dır (URL-43, 2017).

Benzer Belgeler