• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

5.1.1. Cep Telefonu ve Mobil Oyunlar İle İlgili Tutum Ölçeği İle Elde Edilen

Cep telefonu ve mobil oyunlar ile ilgili tutum ölçeği ile elde edilen genel sonuçlar yazılmadan önce bulgular ile elde edilen yorumlar özet olarak ele alınmıştır.

“Cep telefonunda oyun oynamayı severim” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak bu maddeye kız öğrencilerin katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı bir farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

“Ailem cep telefonu ile oyun oynamama izin veriyor” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak erkek öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı bir farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

“Cep telefonu oyunlarında başarılı olunca mutlu oluyorum” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı bir farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu

öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

“Cep telefonu oyunlarında başarısız olunca tekrar tekrar oynamak istiyorum” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak erkek öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı bir farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

“Cep telefonu oyunlarında başarısız olunca oynamaktan vazgeçiyorum” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre de anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

“Cep telefonu oyunlarında başarısız olunca başka bir oyuna geçiyorum” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre de anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

“Cep telefonunda oyun oynamanın vakit kaybı olduğunu düşünüyorum” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre de anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

“Cep telefonu ile oyun oynayarak dersimi öğrenmek isterim” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

“İngilizce’yi cep telefonu ile oyun oynayarak öğrenmek isterim” maddesinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ancak kız öğrencilerin bu maddeye katılım oranları daha olumludur. Okullara göre anlamlı farklılık bulunmakla beraber bu farkın nedeni Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin görüşlerinin Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerininkinden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu yorumlara göre şu sonuçlar elde edilmektedir:

 Tüm maddelerde genel olarak cinsiyete göre öğrenciler arasında katılım oranlarında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Bu da kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin cep telefonu ile ilgili görüşlerinin farklı olmadığı sonucunu doğurmaktadır.

 Anlamlı bir farklılık olmasa da kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre mobil oyun oynamada aileleri tarafından biraz daha kısıtlı izinlerinin oldukları söylenebilir. Buna rağmen genel olarak mobil oyunlar ile ilgili görüşlere bakıldığında kız öğrencilerin cep telefonu ile oyun oynamada daha istekli oldukları ancak bunu vakit kaybı olarak da düşündükleri görülmektedir. Ayrıca mobil oyunlar ile dersleri ve İngilizceyi kız öğrenciler daha fazla istekle öğrenmek istemektedirler. Tüm bu sonuçlara ek olarak kız öğrencilerdense erkek öğrencilerin oyunda başarı sağlayana kadar oyuna devam etmek istedikleri de söylenebilir.

 Maddeler okullara göre incelendiğinde anlamlı farklılıkların çıktığı görülmektedir. Genel olarak maddi olanakları daha olumlu olan öğrencilerin bulunduğu okul olan Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu ile orta seviyede imkânlara sahip öğrenci profilinin bulunduğu okul olan Yunus Emre İlköğretim Okulu ve maddi imkânları kısıtlı öğrencilerin yoğunlukta olduğu Elazığ Şeker İlköğretim Okulunun farklılıklarının olduğu görülmektedir. Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ile Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencileri arasında da anlamlı farklılık hiçbir maddede çıkmamıştır. Bu da maddi olanakları olumlu öğrencilerin cep telefonuna ve cep telefonu ile oyun oynamaya karşı bakış açılarının daha olumsuz olduğunu göstermektedir.

 Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ile Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin mobil cihazlarda oyun oynamalarında ailelerinin izinlerini alabilmeleri Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu öğrencilerine oranla anlamlı derecede yüksektir. Genel olarak mobil oyunlar ile ilgili görüşler değerlendirildiğinde yine Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ile Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin cep telefonu ile oyun oynamada daha istekli oldukları açıktır. Bu da maddi olanakları yüksek olan velilerin mobil oyunları çocukları için uygun bulmadıkları ve bu bilincin de öğrencilerde oluştuğu yorumunu doğurabilir. Ayrıca Elazığ Şeker İlköğretim Okulu ile Yunus Emre İlköğretim Okulu

öğrencileri Özel Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulundan anlamlı derecede farklı ve yüksek bir katılım oranı ile derslerini ve İngilizceyi öğrenmek için mobil oyunları ve mobil cihazları kullanmak istemektedirler. Yine maddi olanakları olumlu öğrencilerin ders için de mobil oyunları kullanma isteklerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.