• Sonuç bulunamadı

2.2. Teknoloji Entegrasyon Bileşenleri

2.2.7. Teknik Destek

Öğretme-öğrenme sürecinin gerçekleştiği okullarda sürekli bir teknik yardım ile entegrasyon sürecinde kullanılan araçların bakım ve onarımı gerçekleştirilmelidir. BECTA (2004) raporunda da belirtildiği gibi öğretmene ihtiyaç duyduğu anada yerinde

destek teknoloji destekli öğretimin sağlıklı yapılabilmesi için önemlidir. Usluel, Mumcu ve Demirarslan’a göre (2007) öğretmenler teknoloji destekli öğretimde %74,1 gibi oranla gereksinim duyduklarında teknik destek bulamadıklarını ifade etmişlerdir.

Teknik desteğin yanında özellikle teknoloji entegrasyonu konusunda yeni deneyim kazanan öğretmenlere gerek bilişim öğretmenlerinin gerekse de tecrübeli meslektaşların verecekleri destek büyük önem arz etmektedir. Yıldırım (2007) okul yöneticilerinin teknoloji kullanımına yeterli destek vermemesi, öğretmenler arasındaki işbirliğinin az olması teknoloji entegrasyonunda olumsuz faktörler olduğunu vurgulamıştır. Özellikle teknoloji destekli öğretime yeni başlayacak öğretmenlerin bu konuda meslektaş çemberi kurarak gerek zümre arkadaşlarından gerekse de farklı zümrelerin derslerinde kullandıkları uygulamalardan yararlanması bu konudaki olumsuzluğu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca FATİH Projesi kapsamında okullarda tablet bilgisayarlarda ve etkileşimli tahtada çıkabilecek sorunların kısa sürede halledilmesinde, öğretmenlerin idare desteğine ihtiyaç duyacakları aşikârdır. Bunun yanında idarecilerin teknolojinin önemli ve faydalı olduğuna inanmaları ve öğretmenleri teknoloji kullanmaları için teşvik etmeleri, öğretmenlerin teknoloji kullanım sıklığını artırmada önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle idarecilerin teknoloji uygulamaları konusunda bilinçlendirilmesi ve öğretmenlere yardımcı olmaları konusunda yönlendirilmeleri elzemdir (Güven ve Yılmaz, 2016).

Daha önce de ifade edildiği gibi teknoloji entegrasyon süreci makro, orta düzey ve mikro olmak üzere üç seviye de ele alınabilecek bir süreçtir. Şu ana kadar daha çok makro düzeyde bir teknoloji sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği ve bu sürecin öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonu sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duruldu. Peki mikro düzeyde bir teknoloji entegrasyonu nasıl tasarlanabilir? Bingölbali ve Demir (2013), öğretmenlerin derslerine teknolojiyi mikro düzeyde entegre ederken göz önünde bulundurması gereken hususların ele alındığı bir model önerisinde bulunmuşlardır. Mikro düzeyde entegrasyonunun beş temel unsuru vardır. Bunlar kazanım, teknoloji, planlama, uygulama ve değerlendirmedir.

Şekil 2.2: Teknoloji Entegrasyon Modeli

Kazanım: Bu aşamada kazanımın içeriği analiz edilmelidir. Bu bileşen TPAB’ın PAB bileşeni olarak değerlendirilebilir. Bu aşamada öğrenciler kazanımda ne tür zorluklar yaşayabilir, teknoloji bu kazanımın verilmesine ve zorlukların aşılmasında nasıl hizmet edeceği düşünülmelidir.

Teknoloji: Bu aşamada teknoloji kullanımına ilişkin dört boyutun bilinmesi önemlidir.

1. Teknolojinin Kullanımının Bilinmesi: Öğretmenlerin, kullanacakları teknolojiye dair kullanım bilgi ve becerisine sahip olmasıdır. Teknolojiye ait çıkabilecek alt düzey sorunları çözme becerisi, yabancı dildeki yazılımlara ilişkin temel dil bilgisi bu bağlamda değerlendirilebilir.

2. Teknolojinin Olanaklarının Bilinmesi: Teknolojinin olanaklarının kullanılarak yapılamayan, yapmanın güç olduğu veya fazla zaman aldığı durumların ortadan kaldırılmasıdır. Kullanım amacının belirlenerek uygun teknolojinin belirlenmesi bu aşamada değerlendirilebilir.

3. Teknolojinin Kısıtlamalarının Bilinmesi: Teknoloji sadece olanakları düşünülerek sınıfta kullanılmakta, bir müddet sonra kısıtlamaları ortaya çıktıkça bazen atıl durumda kalabilmektedir. Bu nedenle ilgili yazılımların kısıtlamalarının neler olduğu bilinmelidir.

4. Teknolojinin Pedagojisinin Bilinmesi: Öğretmenin dersi ile ilgili öğrenci grubunun seviyesini dikkate alarak hangi aşamada hangi teknoloji kullanımının uygun olduğunu belirleyebilmesidir (Çoklar vd., 2007).

Teknoloji Planlama Uygulama Değerlendirme Kazanım

Planlama: Bu aşama sınıf içi uygulamaların planlandığı aşamadır. Teknoloji dahil olduğunda ön plana çıkan ve teknolojinin etkin olarak kullanılmasında önem arzeden hususlar dikkate alınır.

1. Sınıf Teknoloji Kullanım Senaryoları: Sınıf içinde teknolojik araçların bulunma durumlarına ve çalışma türüne göre değişen iki boyut söz konusudur. Senaryolar planlanırken çalışma toplu mu, bireysel mi, grup şeklinde mi yapılacak? Sınıftaki teknolojinin kaynağı tek midir, iki kişiye bir bilgisayar mı düşmektedir ya da herkesin tablet/bilgisayarı var mıdır? Bu sorulara cevap verilmelidir.

2. Teknoloji Kullanım Düzeyleri: Hughes (2005) tarafından dile getirilen üç farklı düzey dikkate alınmalıdır.

a. Yer Değiştirme: Bu düzeyde teknoloji kullanılırken amaç ve kazanımda değişiklik yapılmaz. Örneğin öğretmenin tahtaya problemi yazması yerine power pointten sunuyu yansıtması.

b. Yükseltme: Bu düzeyde de teknoloji kullanırken amaç ve kazanımda değişiklik yapılmaz. Bu süreçte kolaylaştırma ve zamandan kazanma söz konusudur. Hesaplama tablolarından yararlanılması.

c. Değişim: Kavramsal öğrenimin oluşturulmasında teknolojinin rol oynamasıdır. Fonksiyon kavramının farklı temsilleri (tablo, grafik ve cebirsel) arasında ilişkilerin dinamik olarak Geogebra programında kullanılması

3. Alternatif Planlama: Etkinliklerin uygulanmasında teknoloji kullanıldığında daha önceden planlanmayan durumlar söz konusu olabilmektedir. Çıkabilecek olası sorunlara yönelik ne yapılabileceğinin öngörülmesidir. Örneğin online bir siteye çevrim dışı da ulaşılabilmesi.

Uygulama: Planların hayata geçirilmesi aşamasıdır.

1. Öğrencilerin sürece dahil edilmesi: Teknolojiye karşı olumsuz tutum geliştiren ya da teknolojiye yatkın olmadığı için diğer öğrencilere göre daha

geride kalan öğrencilere görevi tamamlamaları için ek süre veya ek destek vermedir. Görevini önceden tamamlayan öğrenciler için ek görev verilmesidir. 2. Yönergelerin doğru verilmesi: Uygulamaya ilişkin yönergelerin önce verilip

saha sonra uygulanmaya başlanmasıdır.

3. Dikkat yönetimi: Teknoloji sürece dâhil olduğunda öğrenciler dikkatlerini teknolojiye yöneltmekte ya da dikkat edilecek noktaları göz ardı etmektedirler. Bu sorunların önüne geçilebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması aşamasıdır.

Değerlendirme: Öğretmenin yansıtıcı düşünce ile kullandığı teknoloji ile özdeğerlendirme yapmasıdır. Bu aşamada öğretmenin “Kullanmış olduğum teknoloji belirlemiş olduğum kazanımlara ulaşmamı sağladı mı?”, Bu teknolojiyi başka hangi kazanımlar için kullanabilirim? ” gibi sorulara cevap araması gerekmektedir. Süreç içinde çıkan aksaklıkların teknolojinin işlevselliği ile ilgili notların alınarak daha sonraki uygulamalar için yararlanılmasıdır.

Benzer Belgeler