• Sonuç bulunamadı

V. BÖLÜM: TARTIŞMA

5.3. TEKNİK ÖZELLİKLER

Yaptığımız çalışmada, top sürme değerleri açısında; gruplar arası, ölçüm ve gruplar arası fark anlamsız çıkarken, ölçümler arası fark anlamlı olmuştur.

Malina ve ark. (2005), 13-15 yaş grubu 69 erkek futbolcunun olgunlaşma dönemlerini dikkate alarak yapmış olduğu futbola özgü temel teknik testler sonucu, sporcuların; top sürme testi için 8,1± 1,1 s. hızlı top sürme testi için 14,0±1,2 s. puan olarak tespit etmiştir. Bu değerler doğrultusunda şu sonuçları bildirmiştir, biyolojik olgunluk seviyesi az düzeyde de olsa testler değişiklik göstermiştir bu, top sürme yeteneğidir. Futbolda kronolojik yaş ve antrenman yaşının, top sürme testi başarısını anlamlı şekilde artırdığını bildirmişlerdir.

Başka bir tezde; Musa (2006), oyun formunda çalışmalarla futbolda beceri kazandırmaya çalışmış, yaptığı çalışmada; denek grubu bayan ve erkeklerin slalom yaparak top sürme testinde, hem bayan hem de erkeklerin 1.ve 2. ölçümleri arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir, kontrol gruplarının top sürme testi sonuçlarına bakıldığında bayan ve erkek 1.ve 2. ölçümleri arasında anlamlı bir farklılık vardır. 41m. yön değiştirerek top sürme testi 1.ve 2. ölçümleri karşılaştırıldığında ise hem denek grubu bayan ve erkeklerinde, hem denek grubu bayan ve erkeklerinde anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir.

Doydu (2012), yapmış olduğu çalışmada, okullardaki egzersiz çalışmalarında 16 haftalık sürenin sonunda, sem ve göy modellerini kıyaslamıştır. SEM grubunda top sürme (sn) becerisi ön testte x = 33,67 + 4,11 iken, son teste x = 29,33 + 4,89’e; GÖY grubunda ise ön testte x = 35,83 + 9,06 iken, son testte x = 34,75 + 6,51’a yükselmiştir. 0,01 anlamlılık düzeyinde, kullanılan t test sonucunda, SEM gruplarının top sürme becerilerindeki giriş ve çıkış puanları arasında çıkış puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (t = 5,789; p<0,01), GÖY gruplarının top

sürme giriş ve çıkış puanları arasında çıkış puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (t = ,808; p<0,05). Bu bulguya göre, sadece SEM grubunun top sürme becerisinde kendi içinde gelişim gösterdiği söylenebilir.

Yaptığımız çalışmada, deney ve kontrol gruplarının denk olmasından dolayı, gruplar arası fark anlamsız çıkmıştır. Ölçümler arası farkın anlamlı olmasında ise yaptığımız çalışmanın etkili olduğu anlamı gelmektedir. Fakat ölçüm ve gruplar arası fark olmasına rağmen istatistikî açıdan anlamsız çıkması ise koordinasyon antrenmanın top sürme üzerinde çok etkili olmayışından kaynaklandığı düşünülebilir. Koordinasyon çalışmaları veya beceri gelişimi içi kullanılan diğer çalışmalar, beceri gelişimi için tek başlarına yeterli gelmemektedir, futbolda beceri daha kombine bir çalışma olduğundan dolayı, birkaç farklı çalışma ile beraber yeteri düzeyde olursa, top sürme ( dripling) üzerinde daha olumlu etkisi olacağı düşünülebilir.

5.3.2. Top Sektirme Değerleri

Yaptığımız çalışmada, top sürme değerleri açısında; gruplar arası, ölçüm ve gruplar arası fark anlamsız çıkarken, ölçümler arası fark anlamlı olmuştur.

Benzer bir çalışmada Kurban (2008), top sektirme yeteneği için ön test ortalaması 36,33±10,83 tekrar ve son test ortalaması 43,40±10,38 tekrar olarak tespit edilmiştir

Mülazımoğlu ve ark. (2000), minik, yıldız ve genç kategorilerinde dereceye giren okul takımlarının futbolcularının temel teknik yeteneklerini karşılaştırmıştır. Bu çalışmaya göre turnuvada birinci olan futbolcuların top sektirme test ortalamalarının ikinci olan takım futbolcularından anlamlı şekilde yüksek olduğunu tespit etmiştir.

Yaptığımız çalışmada, deney ve kontrol gruplarının denk olmasından dolayı, gruplar arası fark anlamsız çıkmıştır. Ölçümler arası farkın anlamlı olmasında ise yaptığımız çalışmanın etkili olduğu anlamı gelmektedir. Fakat ölçüm ve gruplar arası fark olmasına rağmen istatistikî açıdan anlamsız çıkması ise koordinasyon antrenmanın top sektirme, üzerinde çok etkili olmayışından kaynaklandığı düşünülebilir. Futbolda top sektirme; diğer tekniklere oranla topa yatkınlık, zamanlama, vücudunu doğru kullanabilme vb özelliklerinden dolayı kompleks bir yetenektir ve teknik belirleyicilikte çok daha etkilidir. Hatta top sektirme görselliğinde dolayı neredeyse, futboldan ayrılarak, futbol akrobasi ya da serbest

futbol adında, yeni bir spor dalı olma yolunda ilerlemektedir diyebiliriz. Medya takip ettiğimiz kadarıyla, bilimsel olmamakla birlikte; iyi top sektirenin iyi bir futbolcu olamayacağı görülmüştür, fakat iyi bir futbolcunun bu konuda ortalamanın üzerinde olması gerekmektedir diye düşünmekteyim, hatta top sektirme bu belirleyiciliğinden dolayı birçok üniversitenin BESYO sınavlarına baktığımızda top sektirme ve ya top sektirmeyi içinde bulunduran sınavlar yapılmaktadır. Bizimde yapmış olduğumuz koordinasyon çalışmaları ile top sektirme konusunda olumlu gelişme olmayışını, top sektirmenin çok daha kombine bir hareket olmasına bağlıyorum, koordinasyon çalışması geliştirilerek, beceri ile birleştirilebilirse top sektirmeye daha faydalı olur diye düşünüyorum

5.3.3. Pas Değerleri

Yaptığımız çalışmada, top sürme değerleri açısında; gruplar arası, ölçüm ve gruplar arası fark anlamsız çıkarken, ölçümler arası fark anlamlı olmuştur.

Kurban (2008), pas yeteneği için ön test ortalaması 4,70±1,62 tekrar ve son test ortalaması 6,77±1,72 tekrar tespit edilmiştir

Doydu (2012), yapmış olduğu çalışmada, okullardaki egzersiz çalışmalarında 16 haftalık sürenin sonunda sem ve göy modellerini kıyaslamıştır. pas becerisi için, SEM grubunun erişi ortalaması x = 3,33 + 1,83 iken, GÖY grubunun erişi ortalamasının x = ,833 + 2,43 olduğu görülmektedir. 0.01 anlamlılık düzeyinde, öğrencilerin pas becerisindeki erişi düzeyleri, SEM grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir (t = -4,028; p<0,01). Bu sonuca göre, SEM ile yapılan çalışmalarda pas becerisinde daha yüksek oranda öğrenme gerçekleştiği söylenebilir.

Yaptığımız çalışmada, deney ve kontrol gruplarının denk olmasından dolayı, gruplar arası fark anlamsız çıkmıştır. Ölçümler arası farkın anlamlı olmasında ise yaptığımız çalışmanın etkili olduğu anlamı gelmektedir. Fakat ölçüm ve gruplar arası fark olmasına rağmen istatistikî açıdan anlamsız çıkması ise koordinasyon antrenmanın pas üzerinde çok etkili olmayışından kaynaklandığı düşünülebilir. Koordinasyon çalışmaları veya beceri gelişimi içi kullanılan diğer çalışmalar, görüldüğü gibi beceri gelişimi için tek başlarına yeterli gelmemektedir, futbolda beceri daha kombine bir çalışma olduğundan dolayı, birkaç farklı çalışma ile beraber yeteri düzeyde olursa, pas üzerinde olumlu etkisi olacağı düşünülebiliriz.