• Sonuç bulunamadı

Tekerlekler, Lastikler

Uygun lastikler veya sınırlamalar için, bkz. sayfa 154.

Fabrika tarafından takılan lastikler, aracın şasisine uyarlanmıştır. Bu lastikler en uygun sürüş konforu ve güvenliğini sağlamaktadır.

Lastik donanımının değiştirilmesi

Araca başka lastikler veya jantlar takmadan önce, teknik imkanlar konusunda bir servise danışın. Bir Opel Yetkili Servisine başvurmanızı tavsiye ederiz. Bu servislerde olası yapılması gereken değişiklikler hakkında bilgiler mevcuttur.

Fabrikada takılan lastiklerden daha büyük lastikler kullanıldığında, yapılan hızın doğru olarak gösterilebilmesi için elektronik kilometre sayacının muhtemelen yeniden programlanması gerekir.

9 Uyarı

ABS sisteminde bir arıza varsa, tekerlekler ani bir frenleme anında bloke olma eğilimi gösterebilir. Bu aracın yoldan çıkmasına neden olabilir. ABS sisteminin getirdiği avantajlar artık mevcut değildir.

9 Uyarı

Uygun olmayan lastik veya jantların kullanılması, bir kaza ile sonuçlanabilir ve fabrikanın genel işletme izinlerinin ortadan kalkmasına yol açabilir.

Yeni lastiklerin takılması

Lastikleri çift olarak veya en iyisi takım olarak değiştirin. Lastikleri değiştirirken uyulması gereken kriterler:

z aynı ebat, z aynı tarzda, z aynı marka,

z her aksta aynı profil yapısı.

Lastikler, öngörülmüş olan dönme yönü sürüş istikametinde dönecek şekilde monte edilmelidir. Dönme yönü, lastiklerin yanağında bulunan bir sembol (örneğin bir ok)

ile belirlenmiştir.

Dönme yönü sürüş istikametinin tersine gelecek şekilde monte edilmiş lastikler (örneğin tekerlek değişiminde), mümkün olan en kısa zamanda aslına uygun olarak monte edilmelidir. Ancak bu sayede lastiklerin yapısal özelliklerinden optimum düzeyde yararlanmak mümkündür.

Lastiklerin tasfiye edilmesinde ilgili yönergeleri dikkate alın.

Bazı lastik markalarında hafif alaşımlı jantları hasarlardan korumak için jantın tüm çevresinde bir koruma kenarı bulunmaktadır.

Çelik jant ile kenarında jant koruması olan lastikleri bir arada kullanırken jant kapağı takılmak istenirse, aşağıdaki işlem aşamalarına uyulmalıdır:

z Sadece Opel tarafından ilgili araç için müsaade edilen ve böylece ilgili tekerlek/

lastik kombinasyonu şartlarına uygun olan jant kapakları ve lastikler kullanılmalıdır.

z Opel tarafından müsaade edilmeyen jant kapaklarının ve lastiklerin kullanılması durumunda, lastiklerde jant koruma kenarı bulunmamalıdır.

Lastik hava basıncı

Lastik hava basıncını en az 14 günde bir ve uzun bir yolculuğa çıkmadan önce lastikler soğukken kontrol edin.

Lastik hava basıncı – bkz. sayfa 155;

ayrıca B sütununda kapı açıldığında gözüken bir etikette lastik ve yük bilgileri verilir. Lastiğin ebadı değiştirildiğinde lastik ve yük bilgileri içeren etiketi de değiştirin.

Lastiklerin ısınması sonucu artan hava basıncının düşürülmemesi gerekir.

Aksi takdirde hava basıncı, kabul edilen asgari basınç değerinin altına düşer.

9 Uyarı

Uygun olmayan lastiklerin veya jant kapaklarının kullanılması ani hava basıncı kaybına ve böylece kazalara yol açabilir.

Lastiğin havasını kontrol ettikten sonra sübap kapaklarını takın.

Yanlış lastik hava basıncı,sürüş emniyetini, sürüş davranışını, sürüş konforunu etkiler, lastik aşınmalarını hızlandırır ve fazla yakıt tüketir.

Hava basıncının çok düşük olması halinde lastik aşırı derecede ısınmaya başlar ve bunun sonucunda lastik yüzeyinde yırtılma veya lastik patlaması meydana gelebilir.

Gizli lastik hasarları, lastik hava basıncı düzeltilerek ortadan kaldırılmaz.

Lastik ve jant durumu

Keskin kenarlar üzerinden yavaşça

ve mümkün olduğunca dik açı ile geçin. Aracın keskin kenarlar üzerinden geçirilmesi, ancak sonradan fark edilebilen gizli lastik ve jant hasarlarına neden olabilir.

Park ederken, lastiklerin kaldırım kenarına dayanmamasına dikkat edin.

Lastikleri, hasar (batmış yabancı cisimler, yara, kesik yarık ve yanaklarda balon) bakımından düzenli olarak kontrol edin.

Jantları hasar yönünden kontrol edin. Hasar veya anormal aşınma olması durumunda bir servise başvurun.

Profil derinliği

Profil derinliğini düzenli olarak kontrol edin.

Ön lastiklerde, arkadakilerden daha fazla bir aşınma görüldüğünde, öndeki lastiklerle arkadakilerin yerlerini değiştirin.

Lastik hava basıncını düzeltin.

Lastikler, profil derinlikleri 2-3 mm olduğu zaman, emniyet açısından yenilenmelidir (Kış lastiklerinde bu derinlik 4 mm’dir).

9 Uyarı

Yanlış lastik hava basıncı, lastiğin patlamasına yol açabilir.

9 Uyarı

Hasarlar, lastiğin patlamasına neden olabilir.

Kanunen müsaade edilen asgari profil derinliğine (1,6 mm) profilin, lastik aşınma göstergelerine (TWI1)) kadar aşınması halinde ulaşılmış olur. Birçok lastik aşınma göstergeleri eşit aralıklarla lastik profil tabanında bulunmaktadır. Göstergelerin yerleştirildiği yerler, lastiğin yanaklarında bulunan işaretlerle gösterilmektedir.

Genel açıklamalar

z Lastik profilinin aşınması halinde yağmurda kayma tehlikesi ihtimali yükselir.

z Lastikler az kullanıldıkları zaman veya hiç kullanılmadıkları zaman dahi eskirler.

z Geçmişi hakkında bilgi sahibi olmadığınız kullanılmış lastikleri asla kullanmayın.

z Frenlerin soğumasını engellememek için, sadece aracınızda kullanıma müsaade edilen jant kapakları kullanın.

Lastik tanımları Anlamı:

örneğin 245/45 R 18 100 W

Hız tanım kodları:

1) TWI = Tread Wear Indicator.

245 = Lastik genişliği / mm cinsinden 45 = Enine kesit oranı

(yüzdesel olarak lastik yüksekliğinin lastik genişliğine olan oranı) R = Lastik kemeri yapı türü: Radyal 18 = Jant çapı / inç cinsinden

100 = Taşıma kapasitesi tanım numarası, örn.: 100, 800 kg'a tekabül eder W = Hız tanım kodu

Q 160 km/saate kadar S 180 km/saate kadar T 190 km/saate kadar H 210 km/saate kadar V 240 km/saate kadar W 270 km/saate kadar

Kış lastikleri3

Yeni lastiklerin montajı ile ilgili talimatlar için – bkz. sayfa 105.

Sınırlamalar ile ilgili hatırlatmalar için, bkz. sayfa 154.

Kış lastikleri 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sürüş emniyetini artırır ve bu nedenle aracın tüm tekerleklerine takılmalıdır.

Yaz lastikleri yapıları nedeni ile kış koşullarına sınırlı olarak uyum sağlarlar.

Kış lastiklerinin müsaade edilen azami hızı, aracın azami hızından daha az ise, sürücünün görüş alanına kış lastiklerinin müsaade edilen azami hızını belirten bir talimat etiketinin yapıştırılması gerekir1).

Jant kapakları

Opel tarafından müsaade edilmeyen jant kapaklarının ve lastiklerin kullanılması durumunda, lastiklerde jant koruma kenarının olmamasına dikkat edilmelidir

– bkz. sayfa 105.

Kar zincirleri3

Sınırlamalar ve daha ayrıntılı bilgi için bkz. sayfa 154.

Kar zincirleri sadece tahrikli tekerleklere (arka aks) takılabilir. Tam olarak oturmalarını temin etmek için simetrik olarak takılmaları gerekir.

Lastik taban ve lastik iç yanakları üzerinden zincir kilidi ile birlikte 11 mm’den fazla taşmayan sık örgülü zincir kullanın.

Çelik jantlı tekerleklerin jant kapakları zincirle temas edebilir ve zincire hasar verebilir.

Jantları çıkarın.

Kar zincirleri ancak 50 km/s'e kadar olan hızda veya – hangisinin daha düşük olduğuna bağlı olarak – kar zincirlerinin üreticisinin tavsiye ettiği hıza kadar kullanılabilir.

Kar zincirleri, üzerinde kar bulunmayan yollarda seyrederken, sert satıh üzerinde çabuk aşınacakları için ve kopmaları ihtimali olduğundan dolayı, yalnızca kısa sürelerle kullanılmaları gerekir.

Dar virajlara girmeyin, çıkıntı ve çukurlardan geçmeyin ve kar zincirlerine hasar vermemek amacıyla fren yaparken, tekerleklerin bloke olmamasını sağlayın.

Zincirleri yakl. 1 km'den sonra tekrar gerin.

Zincirlerin araçla temas ettiğini duyar veya bundan şüphelenirseniz, aracınızı durdurun ve zincirleri gerdirin.

Kar zincirleriyle birlikte verilen kullanma kılavuzunu mutlaka okuyun.

Sürüşe devam etmeden önce lastiklerin havasını düzeltin. Bkz. sayfa 155.

1) Yasal düzenlemeler nedeniyle ülkeden ülkeye değişir.

Benzer Belgeler