• Sonuç bulunamadı

Tehlikeli Madde Sınıfına Giren Tüm Malzemelerin Taşınması Esnasında “Tehlikeli

BÖLÜM 2: PROJE İÇİN SEÇİLEN YERİN KONUMU

2.4. Ulaşım ve Karayolu Bilgileri

2.4.2. Tehlikeli Madde Sınıfına Giren Tüm Malzemelerin Taşınması Esnasında “Tehlikeli

“Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelik” Kapsamında Yapılacak İş ve İşlemler

Proje kapsamında kullanılacak akaryakıt taşıyan araçlar için 31.03.2007 tarih ve 26479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelik” ve 18.12.2010 tarih ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine uyacağını faaliyet sahibi taahhüt etmektedir.

2.5. Proje Alanının Mevcut Kullanım Durumu ve Proje Alanının İlgili Kanunlar Kapsamında İrdelenmesi (3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 4342 Sayılı Mera Kanunu, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu vb.)

Proje alanı içerisinde tarım arazisi, orman arazisi, mera vasfında arazi ve su ürünleri kanunu kapsamına giren alanlar bulunmamaktadır. Tesisin kapasite artışı kapsamında planlanan tanklar, kanopi ve diğer makine-ekipmanlar 984, 985, 986, 4528 ve 4782 no’lu parseller içerisinde yer alacaktır. Mevcut durumda tesis kurulu bulunmakta olup, planlanan proje kapasite artışı projesidir. Proje sahasının tarım, orman, mera arazilerine olumsuz etkisi olmayacaktır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

BÖLÜM 3: PROJE YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL ve SOSYO-EKONOMİK ÖZELLİKLERİ

3.1. Proje Etki Alanının Tanımlanması ve Neye Göre Belirlendiğinin Açıklanması, Proje Alanı ve Etki Alanının 1/25.000 Ölçekli Topoğrafik Harita Üzerinde Gösterimi

Bir tesisin etki alanı, o tesisin inşaatı ve işletilmesi sırasında yapılan faaliyetlerin neden olabileceği etkilerin meydana gelebileceği tüm alanlar olarak tanımlanır. Bu etkiler hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir.

Tesis yeri, Tekirdağ ilinden yaklaşık 46,5 km. uzaklıkta ve Tekirdağ il merkezinin doğusunda kalmaktadır. Proje alanının, yaklaşık 1.250 m güneydoğusunda Sultanköy Beldesi, 1.400 m güneydoğusunda Marmara Denizi ve 1.100 m güneydoğusunda Tekirdağ-İstanbul karayolu bulunmaktadır. Tesise en yakın yerleşim yeri 1.250 m mesafedeki Sultanköy Beldesi’dir.

Proje alanını gösterir 1/25.000 ölçekli Topografik Harita Ek-4’te sunulmaktadır.

3.2. Proje Alanı ve Etki Alanının Hava, Su ve Toprak Açısından Mevcut Kirlilik Yükü

Hava Üzerine Etkileri

Proje kapsamında planlanan kapasite artışı projesinde hava kalitesine yaratabileceği etkiler depolama tanklarında ve tanker dolumları sırasında meydana gelecek buharlaşmalardan kaynaklı olacaktır. Bu buharlaşma kayıpları tesis alanı ile sınırlı kalacak olup, çevreye herhangi bir olumsuz etkisi olmayacaktır.

Ayrıca proje kapsamında depolanacak olan akaryakıt taşıyan araçlardan kaynaklı egsoz gazlarından kaynaklı emisyon oluşumu söz konusu olacaktır.

Su Üzerine Etkileri

Akaryakıt depolama ve dolum tesisi sahasının inşaat aşamasında su kalitesi üzerindeki etkileri inşaat personelinden kaynaklı atık suların olması söz konusudur. İşletme sürecinde ise, depolamadan veya dolumdan kaynaklı atıksu oluşumu söz konusu değildir.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Toprak Üzerine Etkileri

Proje kapsamında planlanan kapasite artışı projesi için mevcut tesis alanı içerisinde çalışmalar gerçekleştirilecektir. Mevcut tesis kurulu bulunmaktadır. Bu nedenle planlanan kapasite artışı sonucu herhangi bir toprak veya arazi kullanımı söz konusu olmayacaktır.

3.3. Proje Alanı ve Etki Alanının Jeolojik Özellikleri

3.3.1 Bölgesel Jeoloji (çalışma alanının işaretlendiği 1/25.000 ölçekli genel jeoloji haritası eklenmelidir.)

Tekirdağ’ın jeolojik yapısı oldukça gençtir. I. Jeolojik zamanda il alanı denizlerle kaplıdır. Bu arada aşınmalar nedeniyle deniz diplerinde karasal kökenli tortullar oluşmuştur.

II. Jeolojik zamanda Alp kıvrımlarının etkisiyle Kuzey Anadolu Dağları ile birlikte Tekir Dağları oluşmuştur. Daha önceden oluşmuş olan eski temel ve tortul tabakalar da yer yer kırılmış, kıvrılmıştır. Bu dönemde Ganos ve Koru Dağının kuzeyinde uzanan platoda gre ve marnlar birikmiştir. İl, günümüzdeki görüntüsünü IV. Jeolojik zamanda alınmıştır. Anadolu ve Trakya yükselirken, Ege, Marmara ve Karadeniz havzaları alçalmıştır. Topraklar genel olarak kil içeren ve çimentolaşmış gre’lerden oluşur. Tekirdağ ve yakın çevresinde gözlenen formasyonlar hakkında kısa bilgiler; oluşum yaşı yaşlıdan gence doğru aşağıda verilmiştir.

Formasyon terimi; farklı jeolojik özellikleri ve arazideki görünümlerinin farklı olması nedeniyle birbirinden ayırt edilebilen kayaç guruplarını tanımlamaktadır. 1/25.000 ölçekli Bölge Jeolojisini gösterir Genel Jeoloji Haritası Ek-14’te sunulmuştur.

Yeniköy Karışığı: Serpantinit, mavisisit, diyorit, porfirik alteredasit, fillit, grafit, şist, klorit, şist, metadolerit, spilit, metaçört ve rekristalize kireçtaşı bloklarından oluşmuştur.

Lört Formasyonu: Kırmızımsı yeşil, yeşilimsi kül renkli, ince ve orta tabakalı kireç taşı özelliğindedir. Üst kesimleri yer yer kuvars kumlu kireç taşı şeklindedir.

Karaağaç Limanı Formasyonu: Birbirleriyle yanal ve düşey geçişli mil taşı, kil taşı, kum taşı ardalanmasıyla bunların arasında yer alan çakıl taşı merceklerinden oluşmaktadır.

Koyun Limanı Formasyonu: Tabanda gri, açık gri, üste doğru siyah, killi siltli masif çamurtaşı ile başlar; üste doğru kumtaşı ve çamurtaşına geçer.

Fıçıtepe Formasyonu: Genel olarak üste doğru tane boyu küçülen çakıltaşı – kumtaşı

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Soğucak Kireçtaşı Formasyonu: Beyaz grimsi beyaz, yer yer sarımsı beyaz, kumlu ve killi seviyeli, erime boşluklu kireçtaşı ve karbonatlardan oluşur.

Gaziköy Formasyonu: Yer yer çok ince taneli kum taşı ve tüf katkılı şeylerden oluşmaktadır.

Korudağ Formasyonu: Kumtaşı – kiltaşı ardalanmasıyla, bunlar arasında yer alan çakıltaşlarından oluşur.

Kesan Formasyonu: Kumtaşı – kiltaşı ardalanmasıyla, bunların arasında yer alan mercek şeklinde çakıltaşı ve volkanik kayaçlardan oluşmaktadır.

Yenimuhacır Formasyonu: Kiltaşı ve çamurtaşının egemen olduğu ve içerisinde yer yer kumtaşının bulunduğu tortul kayaçlardan oluşur.

Danişmen Formasyonu: Kiltaşı, silttaşı ve marn kayaçlarından oluşur.

Ergene Formasyonu: Beyaz, sarımsı beyaz, gevsek tutturulmuş çakıl – kum, renkli kil, çakıl ve killi çamurtaşından oluşur.

Trakya Formasyonu: Çakıltaşı – kumtaşı ve miltaşından oluşur.

Alüvyon: Kil, silt, kum ve çakıl türü tortul kayaçlardan oluşur.

3.3.2. Proje Alanı ve Etki Alanının Jeolojisi (inceleme alanına ait 1/5.000 varsa 1/1.000 ölçekli jeoloji haritası ile bölgesel ve inceleme alanlarına ait stratigrafik kesit eklenmeli ve bölüm içerisinde atıfta bulunulmalıdır.)

Proje alanına ait kesitli 1/5000 ölçekli etki alanının jeolojisini gösterir harita Ek-15’te bulunmaktadır.

Stratigrafi Alüvyon

İnceleme alanı etrafında geniş bir alanda görülen alüvyon birimlerini gözlemek mümkündür. Kalınlıkları 3-25 m. olarak izlenen alüvyonlar çeşitli ebatlarda blok, çakıl, kum ve kil-silt malzemesinden oluşmaktadır. Taneler iri ve iyi yuvarlaklaşmamış ve birim içinde heterojen olarak dağılmıştır. Köken olarak çevrede bulunana yüksek tepelerden ve civar alanlardan malzeme aldığı izlenen birim inceleme alanı ve civarında geniş bir alanda izlenmektedir.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Çakıl Formasyonu

Trakya Formasyonu altında orta Üst Oligosen yaşlı çakıl formasyonu yer almaktadır.

Bu formasyon kanal dolgusu özellikli, kiltaşı silttaşı mercekli çakıl taşlarından oluşmuştur.

Genel olarak sarımsı kahve renkli çeşitli boyutlarda iyi yuvarlanmış, iyi tutturulmuş kuvarsit, granit, gnays, çört, riyolit ve tüf taneli az belli orta kaba tabakalanmalı sert karbonat çimentolu çakıl taşıdır. Sarımsı renkli yer yer çapraz katmanlı az tutturulmuş kumtaşı, yeşilimsi sarı renkli kiltaşı mercekli olup aşındırmalı tabanlıdır.(Koop ve Diğ.-1969)

Danışment Formasyonu

İnceleme alanı ve civarında yer yer Danışment Formasyonuna da rastlanmaktadır.

Kahve gri ve sarı renkli olarak izlenen formasyon, kumlu, killi ve siltli birimlerden oluşmaktadır. İnceleme alanının kuzeyinde Danışment Formasyonu içerisindeki çakıl üyesine rastlanmaktadır. Sahil kesimlerinde ise dolgu malzemesi ve alüvyon çökellerine rastlanmaktadır.

Zengin linyit yatakları içeren Danışment formasyonu yer yer tüf ara katlıdır. Birim içerisinde bulunan linyitler bataklık ortamı koşullarını yansıtmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı formasyonu delta, delta düzlüğü çökelleri olarak yorumlamak mümkündür.

Ayrıca formasyon içerisinde yer yer çakıl üyelerine rastlanmaktadır. Koop ve Diğ.

(1969) tarafından isimlendirilen çakıl formasyonu genel olarak sarımsı kahve renkli, çeşitli boyutlarda iyi yuvarlanmış gnays, granit, şist, serpantin kireçtaşı, kuvars, radyolarit ve volkanik kayaç parçalarını içeren çakıltaşı ile sarımsı beyaz kumtaşı ve yeşilimsi renkli killerden oluşur. Çapraz katmanların sıkça görüldüğü bu birimde çapraz katman özelliği ve tane boyları bu çökellerin yüksek enerjili ve tek yönlü akıntılarla oluştuğunu gösterir. Birim delta üstlerinde gelişen akarsu kanal dolguları olarak yorumlanabilir. Formasyonun yaşı orta oligosen olarak belirlenmiştir.(Kasar ve Eren-1986)

3.3.3. Proje Alanına Ait İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporları (onaylayan kurum, onay tarihi, kapak, amaç, imar durumu, afet durumu, yerleşime uygunluk değerlendirmesi, sonuç ve onay sayfaları ile inceleme alanını içine alan yerleşime uygunluk değerlendirme paftası rapora eklenmelidir.)

Proje alanına ait imar planına esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu Ek-16‘da sunulmuştur.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

3.4. Proje Alanı ve Etki Alanının Doğal Afet ve Depremsellik Durumu

3.4.1. Doğal Afet Durumu (7269 sayılı yasada belirtilen deprem dışındaki heyelan, su baskını, çığ, kaya düşmesi vb. afet riskleri hakkında bilgi verilmelidir.)

15 Mayıs 1959 tarih ve 7269 sayılı yasaya göre heyelan, deprem, çığ, kaya düşmesi vb. afet riskleri kapsamında inceleme alanı içim Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin almış olduğu bir afet kararı bulunmamaktadır.

İnceleme alanında eğim % 0-5 aralığında olduğundan dolayı şev duraysızlığı riski taşımamakla beraber heyelan ve sel riski de bulunmamaktadır.

3.4.2. Deprem Durumu (inceleme alanı ve yakın çevresinde yer alan fayların faaliyet alanına uzaklıkları, etkileri, geçmişte ve son dönemde meydana gelen depremlerden kısaca bilgi verilerek, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına, diri fay haritasına ve uyulacak yönetmeliklere atıfta bulunulmalıdır.)

İnceleme alanı Bakanlar Kurulunun 18.04.1996 tarih ve 96/8109 sayılı kararı ile yürürlüğe giren “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre 2. Derece Deprem Bölgesi içinde kalmaktadır. 02.09.1997 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Deprem Yönetmeliğine ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 17.08.1987 tarih ve 1634 sayı ile 31.08.1989 tarih ve 4343 sayılı Genelgelerine ve 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine işletme sahibi uyacaktır.

Bölgedeki Tersiyer yaşlı kırıntılı kayaçlar yatay veya yataya yakın kıvrımlıdır.

Danışment formasyonu içerisindeki tabakaların kıvrım eksenlerinin yönü doğu-batı veya kuzeybatı –güney doğu doğrultuludur. Bölgedeki kırık yapıların en önemlisi Marmara denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayıdır. Bölgemiz öncelikle Kaledoniyen kıvrımlanması geçirmiş daha sonra Hersiniyen ve Alp kıvrımlanmasının etkisinde kalmıştır. Kaledoniyen ve Hersiniyen orojenezinin etkisinde kalan birimlerin çoğu Alp Orojenezinin etkisinde kalmıştır.

Kaledoniyen kıvrımları genelde eksenleri Kuzey-Güney doğrultusunda olan sık ve yüksek dalgalanmalıdır. Antiklinal ve senklinaller genelde simetrik değildir. Hersiniyen kıvrım doğrultuları da Kuzey-Güney doğrultusunda olup yer yer Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultusunda izlenir. Hersiyen kıvrımlarının Kuzey-Güney yönünden sapmış olmaları daha sonra bölgeyi etkileyen Alp Orojenezinin etkisindedir. Alp kıvrımlarının doğrultusu ise genellikle doğu-batıdır. Alp kıvrımları sığ, geniş dalgalanmalı ve dalımlıdır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Çalışma alanı Kuzey Anadolu Fay zonunda yer almaktadır. Bu fay zonu iki ayrı ana kola ayrılmaktadır. Güney kol Geyve-İznik hattını izleyerek Gemlik körfezinde Marmara denizine ulaşmaktadır. Bu kol Bandırma’ya kadar izlenmektedir. Kuzey kol ise Sapanca Gölü üzerinden batıya doğru devam ederek İzmit Körfezi’nde Marmara Denizi’ne ulaşmaktadır. Bu koldaki faylar morfolojik olarak İzmir Körfezi’nin güney kıyılarını sınırlandırmaktadır.

Bölgede deprem kaynağı olabilecek faylar Marmara Denizi tabanında yer almaktadır. Bunun dışında araştırma alanı yakın çevresinde kara ve denizde birçok aktif fay bulunmaktadır.

Faaliyet sahibi Argaz LPG Dolum Tevzii İnş. San. ve Tic. A.Ş. 06.03.2007 tarih ve 26464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik”, 03.05.2007 tarih ve 26511 sayılı “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı “Afet Yönetmeliği” hükümlerine uyacaktır.

Şekil 9. Tekirdağ İli Deprem Haritası

PROJE ALANI

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Şekil 10. Faaliyet Alanı ve Yakın Çevresini Gösteren Diri Fay Haritası

3.5. Proje Alanı ve Etki Alanının Hidrojeolojik Özellikleri ve Yeraltı Su Kaynaklarının Mevcut ve Planlanan Kullanımı, Proje Alanına Mesafeleri ve Debileri

Tekirdağ İl yerleşim alanı içerisinde içme suyu temini genel olarak yeraltı suyundan karşılanmakta olup, doğal yapıda göl olmamakla beraber, mevcut doğal akarsu kaynakları da sanayi bölgelerinden kaynaklanan kirlilik nedeniyle içme suyu olarak kullanımı mümkün kılmamaktadır. Bu durum itibari ile İl Merkezi ve İlçelerine içme suyu temini bölge dahilinde açılmış bulunan sondaj kuyularından temin edilmektedir.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Bölgedeki yeraltı suyu potansiyelinin 274 hm3/yıl'ı, Ergene Havzası'ndan kaynaklanmaktadır. Tekirdağ'ın kullandığı su miktarı toplam suyun % 42’sini oluşturmaktadır.

İnceleme alanı sıvılaşma riski taşımaktadır. Yağışlara bağlı olarak yüzey suları oluşabilecektir. Şiddetli yağışlar sonucu oluşacak muhtemel su birikiminden, tankların zarar görmemesi için su basman kotunun asfalt yol seviyesinin üstünde tutulması sağlanacaktır.

Personelin içme ve kullanma suyu ihtiyacı şebekeden temin edilecektir. Proses için su kullanımına gereksinim duyulmamaktadır. Tesiste oluşan evsel nitelikli atık sular fosseptikte toplanacaktır.

3.6. Proje Alanı ve Etki Alanının Hidrolojik Özellikleri ve Yüzeysel Su Kaynaklarının Mevcut ve Planlanan Kullanımı, Proje Alanına Mesafeleri ve Debileri, 1/25.000’lik Topoğrafik Haritada Gösterimi

Proje alanında herhangi bir su yüzeyi bulunmamaktadır. Proje alanının Kınık Deresi’ne mesafesi 600 m’dir. Proje, işletme esnasında Kınık Deresi’ne herhangi bir sıvı ve katı atık atılmayacak ve dereden su temini yapılmayacaktır.

3.7. Meteorolojik Özellikler ve Veriler, Bölge Özelinde Hava Koşulları, Bu Koşulların Yapımı Planlanan Projeye Etkileri Yönünden İrdelenmesi, Rüzgar Gülü

Bölge Özelinde Hava Koşulları İklim Koşulları

Tekirdağ İli’nde Marmara kıyılarında Akdeniz İklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçmekte, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Yağışlar kış ve ilkbahar mevsiminde görülmektedir. İlin iç kısımlarında karasal iklim hakimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Meteorolojik Özellikler ve Veriler

Sıcaklık

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre yıllık ortalama sıcaklık 13,90C, maksimum sıcaklık 40,20C ve minimum sıcaklık -11,70C’dir.

Tablo 10. Sıcaklık Değerleri

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 11. Sıcaklık Dağılım Grafiği

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

cakk (ºC)

Ay

Maksimum Sıcaklık Ortalama Sıcaklık Minimum Sıcaklık

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Yağış

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre yıllık ortalama toplam yağış miktarı 573 mm, maksimum yağış miktarı ise 140,1 mm’dir.

Tablo 11. Yağış Değerleri (mm)

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 12. Yağış Dağılım Grafiği

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Yağış Mikta (mm)

Ay

Toplam Yağış Ortalaması Maksimum Yağış

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Nem Dağılımı

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre yıllık ortalama nispi nem

% 78’dir.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 13. Nem Dağılım Grafiği

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Nem (%)

Ay

Ortalama Nispi Nem

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Buharlaşma Durumu

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre yıllık ortalama açık yüzey buharlaşması 845 mm ve maksimum açık yüzey buharlaşması 11,2 mm’dir.

Tablo 13. Buharlaşma Değerleri (mm)

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 14. Buharlaşma

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Buharlaşma (mm)

Ay

Ortalama Açık Yüzey Buharlaşması (mm) Maksimum Açık Yüzey Buharlaşması (mm)

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Rüzgar Dağılımı

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre yönlere göre rüzgarın aylık ve yıllık esme sayıları aşağıdaki gibidir.

Tablo 14. Yönlere Göre Rüzgarın Esme Sayıları (Aylık ve Yıllık)

YÖNLER AYLAR

Yıllık

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

N 2857 2492 2035 1619 1218 1116 2275 2554 1980 2763 2194 2534 25637 NNE 3877 4049 4999 3003 2963 2734 4181 5019 4294 4368 3006 3471 45964 NE 1616 1608 2109 1761 1865 1450 2153 2739 1699 1588 1159 1238 20985 ENE 1232 1576 2345 2273 2246 1811 1481 1558 1497 1210 1366 1137 19732

E 526 578 821 1141 1219 907 667 566 553 618 557 504 8657

ESE 772 932 1675 2201 2535 2387 1764 1423 1709 1294 1122 821 18635

SE 503 525 807 1235 1484 1338 1190 1104 997 839 578 460 11060

SSE 1257 1467 1840 2292 3260 3623 3332 3008 2698 1891 1584 1327 27579

S 1273 1153 899 1085 1041 1003 1134 915 615 814 1197 1218 12347

SSW 1203 1299 1081 1121 681 363 147 138 305 574 1307 1819 10038

SW 876 804 1171 1231 818 329 135 171 292 687 783 1080 8377

WSW 535 471 588 642 583 460 273 228 379 538 685 556 5938

W 610 520 612 713 902 839 559 715 684 817 824 719 8514

WNW 4926 3199 3324 4143 4536 5502 4725 3885 4329 4410 4759 4634 52372 NW 4699 3953 3151 3093 3416 3799 4350 4037 4447 4863 4890 5238 49936 NNW 3672 2962 2743 1754 1576 1722 2063 2379 2643 3187 3486 3647 31834

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 15. Esme Sayılarına Göre Yıllık Rüzgar Diyagramı

Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre 1. derecede hakim rüzgar yönü WNW (batı kuzeybatı), 2. derecede hakim rüzgar yönü NW (kuzeybatı), 3. derecede hakim rüzgar yönü NNE (kuzey kuzeydoğu)’dir.

0

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Yönlere Göre Rüzgar Hızı

Yönlere göre ortalama rüzgar hızları verilmiştir.

Tablo 15. Yönlere Göre Rüzgarın Ortalama Hızı

NLER

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Meteoroloji İstasyonu (1970-2010)

Şekil 16. Ortalama Rüzgar Hızına Göre Yıllık Rüzgar Diyagramı

Projenin inşaat ve işletme aşamasında yağış değerleri göz önünde bulundurulacaktır.

Proje etki alanında bulunan Sultanköy Beldesi ilk üç hakim rüzgar yönünde yer almamaktadır.

İnşaat ve işletme aşamasında oluşması muhtemel emisyonlardan olumsuz etkilenmeyecektir.

0

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

3.8. Proje Alanı ve Etki Alanındaki Flora/Fauna Türleri ve Yaşam Alanları (Arazi çalışmalarının vejetasyon dönemi dikkate alınarak hangi dönemde yapıldığının belirtilmesi ve literatür çalışmalarında güncel kaynakların kullanılması gerekmektedir.

Ayrıca yapılan biyolojik çeşitlilik çalışması ile faaliyet alanı ve yakın çevresinin flora ve fauna elemanları detaylı olarak incelenmeli, alanın biyoçeşitlilik özellikleri irdelenmeli ve özellikle nesli tehlike altında, lokal endemik ve nadir türler belirlenmeli, faaliyet alanının habitat yapısı ve ekosistem özellikleri detaylandırılmalıdır.)

3.8.1. Proje Sahası ve Etki Alanında Flora ve Yaşam Alanları ( Arazide Gözlem, Anket ve Görüşme Sonucu Tespit Edilen Türler İle Literatürden Alınan Türlerin Ayrı Ayrı Belirtilmesi, Alanda Bulunan Flora Elemanlarının Tümünü Kapsayacak Şekilde Familya, Cins, Tür, Türkçe Adları, Tehlike Kategorileri, Endemizm Durumları, Fitocoğrafik Bölge, Korunma Statüsü (Ulusal Mevzuat ve Uluslararası Sözleşmeler Kapsamında Koruma Altında Bulunan Türler) İle İlgili Elde Edilen Verilerin Tablolar Halinde Düzenlenmesi, Literatür Çalışmalarında http://turkherb.ibu.edu.tr Adresinde Bulunan ve Güncel Olan Türkiye Bitkileri Veri Servisinin Kullanılması Gerekmektedir)

FLORA

Proje sahası ve etki alanında mevcut flora türlerinin belirlenmesi amacıyla arazi çalışmaları yapılmıştır. Arazi çalışmasına ilave olarak detaylı literatür araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Literatür araştırmaları; Proje sahasının vejetasyon yapısı, habitatlar ve rakım göz önüne alınarak yapılmıştır. Proje alanı yaklaşık 0-100 m rakımları arasında yer almaktadır.

Bunlara ek olarak, lokal flora çalışmalarında, Türkiye’nin flora zenginliği dikkate alınırsa, gözden kaçan türler bulunabilmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada olası yanılgıları gidermek amacıyla uluslararası çalışmalarda kabul gören P. H. Davis’in “Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol 1-10, 1965-1988” isimli eserinden faydalanılmıştır. Bu eser aynı zamanda listede yer alan taksonların otörleri için de referanstır. Ayrıca http://turkherb.ibu.edu.tr adresinde bulunan güncel Türkiye Bitkileri Veri Servisinden faydalanılmıştır.

IUCN Kırmızı Liste 2009.2’ye göre risk sınıfları ve tehlike kategorileri belirlenmiştir.

Türlerin Türkçe ve yöresel isimleri için Türkçe Bitki Adları Sözlüğü’nden yararlanılmıştır (Baytop, T., 1997).

Bölgesel flora listesi alfabetik sıra gözetilerek hazırlanmıştır. Her türün içinde bulunduğu habitatlar, ait olduğu fitocoğrafik bölgesi ve endemizm durumu Tablo 16’da verilmiştir. Bunun yanı sıra tespit edilen türler ülkemizin de taraf olduğu uluslararası

Bölgesel flora listesi alfabetik sıra gözetilerek hazırlanmıştır. Her türün içinde bulunduğu habitatlar, ait olduğu fitocoğrafik bölgesi ve endemizm durumu Tablo 16’da verilmiştir. Bunun yanı sıra tespit edilen türler ülkemizin de taraf olduğu uluslararası