• Sonuç bulunamadı

Depolanacak Ürünlerin Özellikleri, Tür ve Miktarları (günlük, aylık), Nereden ve Nasıl

BÖLÜM 1: PROJENİN TANIMI VE GAYESİ

1.3. Projenin Fiziksel ve Teknik Özellikleri

1.3.3. Depolanacak Ürünlerin Özellikleri, Tür ve Miktarları (günlük, aylık), Nereden ve Nasıl

Sayısı, Kapasitesi, Ürünlerdeki Kirletici Parametreleri ve Limit Değerleri, Tür ve Miktarları, Ne Şekilde ve Hangi Mevzuata Göre Değerlendirileceği, Depolama Yönetimi, Nereye, Nasıl ve Ne Şekilde Pazarlanacağı

Tesiste depolanacak ürünler LPG ve akaryakıt olarak motorin olacaktır. Aşağıda proje kapsamında depolanacak olan ürünlerin özelliklerinden bahsedilmiştir.

LPG

Sıvılaştırılmış Petrol Gazı; bütanlar, bütilenler, propan ve propilenlerden bir veya birkaçının bulunduğu hidrokarbon karışımlarıdır. Bu gazlar atmosfer basıncında gaz halinde olmalarına rağmen, basınç altında sıvılaşırlar. Bu özelliklerinden ötürü, basınç altında sıvılaştırılarak depo edilirler. LPG’nin yaygın olarak kullanılma nedenleri ekonomik depolanması ve dağıtımının kolay olmasıdır. LPG’nin özellikleri Tablo 5’te verilmiştir.

Tablo 5. LPG’nin Özellikleri

Özellik PROPAN İZİBÜTAN BÜTAN

Enerji (Gaz Fazında),(Kcal/Kg.) 12.038 11.813 11.841

Hava ile Alev Alma Yüzdesi 2.4 1.8 1.8

Buhar Basıncı (Kpa) 15.5C’de 634 165.4 82.7

Buhar Basıncı (Kpa) 37.7C’de 1213.4 399.9 255.1

Likid Fazda Özgül Ağırlık 0.508 0.563 0.584

Atmosferik Basınçta Kaynama Noktası (C) -41 -11 -1

LPG Dolum Aşaması

Tam Emniyet Bandı Takma Kaçak Kontrolü (Su Havuzu)

Boş Tüp Dolum Tapalama

Tüplerin Satışa Sunulması

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

LPG ve Akaryakıt Depolama Dolum Tesisinde mevcut durumda kurulu bulunan tüp dolum tesisinde üç tür tüpün dolumu yapılacaktır. Piknik tüpleri, ev tüpleri ve sanayi tipi tüplerdir. Tüpler hidrostatik test ve sızdırmazlık testlerine tabi tutularak tüp dolum hattında bulunan konveyör bantlara aktarılacaktır.

Konveyör bantlar üzerinde otomatik olarak dolumu sağlanacak olan tüpler tapalanacak ve LPG sızıntısının veya kaçağının olup olmadığının tespiti için su havuzlarına alınacaktır. Su havuzlarında gerekli kontrolleri yapılarak kaçak olup olmadığının tespiti yapılan tüplere son olarak tam emniyet bandı takılarak proses tamamlanacaktır. Dolum yapılmadan önce gerekirse tüpler boyanmaktadır. Dolumu yapılan tüpler satış noktalarına sevk edilmek üzere tüp kamyonlarına yüklenerek karayolu ile sevkleri sağlanacaktır. Yukarıda bahsi geçen dolum prosesinin olduğu tesis “ÇED gerekli değildir” belgesi alınan alan içerisinde kurulu durumdadır.

Depolanan LPG’nin bir kısmı da tüplere doldurulmadan tankerlerle piyasaya verilecektir.

Şekil 7. LPG’nin Piyasaya Sevkinin Akım Şeması

Motorin

Ham petrolün damıtılması sırasında 200 - 300°C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin ham petrolün rafine edilmesiyle ortaya çıkan birçok maddenin fiziksel karışımı sonucunda elde edilir. Rafine sanayi ham petrolü ayrımlamaya (vakumda damıtma) ve kimyasal olarak dönüştürmeye (hidrojenli kükürt giderme, katalitik) dayanan çok sayıda işlem gerçekleştirir, bu işlemler motorinlerin birleşimlerinde yer alan birçok temel maddenin elde edilmesini sağlar.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Tablo 6. Motorinin Özellikleri

Motorinin Özellikleri

Özellik Birim Değer Sınır Deney Yöntemi

Yoğunluk (15oC) Kg/m3 820-845 TS 1013 EN ISO 3675

TS EN ISO 12185 Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar % ağırlık 8 En çok TS EN 12916

Parlama Noktası oC 55 En az TS EN 2719

kalıntısında) % ağırlık 0,3 En çok TS 6148 EN ISO 10370

Viskozite ( 40oC’ta) cst 2,0-4,5 TS 1451 EN ISO 3104

Bakır Şerit Korozyon (50oC 3 saat) No.1 En çok TS 2741 EN ISO 2160

Kül % ağırlık 0,01 En çok TS EN ISO 6245

Yağ asidi metil esteri (YAME) içeriği % hacim 7 En çok TS EN 14078

Setan sayısı 51 En az TS 10317 EN ISO 5165

Setan İndisi 46 En az TS EN ISO 4264

Su mg/kg 200 En çok TS 6147 EN ISO 12937

Toplam kirlilik mg/kg 24 En çok TS EN 12662

Oksitlenme Kararlılığı g/m3 25 En çok TS EN ISO 12205

Yağlayıcılık Özelliği Düzeltilmiş

Aşınma İzi Çapı (wsd 1,4), 60oC’ µm 460 En çok TS EN ISO 12156-1

Şekil 8. Motorinin Piyasaya Sevkinin Akım Şeması

Tesiste ağırlıklı olarak motorin ve LPG depolanacak olup, kapasite artışı sonrasında toplam kurulu depolama kapasitesi olan 12.000 m3 LPG’nin ve 110.754 m3 akaryakıtın depolanması planlanmaktadır. Toplam kapasitenin 2 ayda 1 kez doldurulup boşaltılması planlanmaktadır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Kurulacak tanklara LPG ve akaryakıtın temini; tesisten denize kadar yapılmış olan ve güzergahı Kınıklı Deresi boyunca devam eden kara boru hatlarından karşılanacaktır. Kara boru hatları Kınıklı Deresi boyunca uzanıp ve buradan denize açılarak yapılmış olan şamandıra sistemi ile LPG ve akaryakıtın deniz tankerlerinden alımı gerçekleştirilecektir.

Boru hatlarının 2007 yılında yapılan proje tanıtım dosyasında projelendirilmesi yapılmıştır.

Mevcut borularda bir değişiklik yapılmayacaktır. Denizde de hiçbir şekilde çalışma yapılmayacaktır.

Proje kapsamında depolanacak olan LPG ve akaryakıt deniz tankerleri ile taşınarak getirilecektir. Boru hatları ile depolama tanklarına iletilecek olan LPG ve akaryakıt tesiste kurulu bulunan ve kurulacak olan LPG ve akaryakıt tanklarında depolanacaktır. Tesiste depolanacak LPG, iki farklı kademede işlem görecektir. Bunlardan birincisi; doğrudan karayolu LPG tankerlerine yüklenerek kara tankerleri vasıtası ile küçük ve büyük ölçekli tüketicilere gönderilecektir. İkincisi ise; tüplerin tüp dolum tesisinde dolumu sırasında kullanılacaktır. Motorin ise depolandıktan sonra kara tankerlerine yüklenerek piyasaya sevki yapılacaktır.

Tesiste akaryakıt ürünleri depolanacak olup depolama faaliyeti, akaryakıtın tanktan tanka ve tanklardan dolum adalarına transferini sağlayan akaryakıt sistemi, tankların yangından korunması için yangın önleme sistemi, drenaj ve atık su arıtma sistemi olacak ve tanklar korozyona karşı içten ve dıştan epoksi boya ile boyanacaktır.

Tanklar ve tesis API 650 standardına göre, borulama sistemi API 1104’e göre, yangın önleme sistemi olarak NFPA standartlarına ve patlayıcı ortamda kullanılan teçhizat ve koruyucu sistemler ATEX (Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik) standartlarına göre dizayn edilecek ve uygulanacaktır.

Buharlaşma kaybının önlenmesi ve yangın riskine karşı daha güvenli olduğundan dolayı yeni yapılacak tanklar yüzer tavanlı olarak inşa edilecektir.

1.3.4. Kıyı Yapılarına Yanaşabilecek Gemi Sayısı ve Büyüklükleri İle Yıllık