• Sonuç bulunamadı

Ünitelerde Kullanılacak Makine ve Teçhizatın Adet ve Özellikleri, Bakım ve Temizlik

BÖLÜM 1: PROJENİN TANIMI VE GAYESİ

1.3. Projenin Fiziksel ve Teknik Özellikleri

1.3.5. Ünitelerde Kullanılacak Makine ve Teçhizatın Adet ve Özellikleri, Bakım ve Temizlik

Tesiste kullanılacak olan depolama tankları dışındaki başlıca makine ve ekipmanların kullanım amaçları ve özellikleri aşağıda belirtilmiştir.

İdari ve Sosyal Bina: İdari ve sosyal bina tesis faaliyetlerinin ( ikmal, depolama, doldurma, boşaltma, faturalama hizmetleri ve personel ihtiyaçları vb.) takibi ve kontrolü için personelin çalıştığı betonarme binadır.

Kantar: Tankerlere yüklenen petrol ürünlerinin miktarının tespit edilerek ticari satışının yapılabilmesine olanak sağlayan ağırlık tartım sistemidir.

Güvenlik Binası: Tesise olan giriş çıkışları kontrol etmek amacıyla kullanılan betonarme binadır.

Dolum Adası (Kanopi): Petrol ürünlerinin, tankerlerden depolama tanklarına alındığı ve tankerlere yüklendiği kamyon tanker terminali dolum adası, betonarme + çelik konstrüksiyon şeklindedir.

Seperatör: Herhangi bir şekilde alanda sızan veya suya karışan sıvılar bu ünitede toplanıp, yoğunluk farkından dolayı ürün-su karışımı birbirinden ayrılacaktır.

Jeneratör: Elektriğin kesilmesi halinde terminalin faaliyetlerinin aksamadan devam edebilmesi için, çalıştırılması gereken minimum ekipman güçlerine göre seçilecek elektrik üreticisidir.

Yangın Pompası Grupları: İstenmeyen bir yangın ya da benzeri durumlarda tankların, pompa dairesinin, kamyon tanker terminalinin ıslatılarak soğutulmasını temin edecek olan, terminalin yangın güvenlik sisteminin en önemli makine parkıdır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Yangın Söndürme Tüpü: Yangının cinsine göre kuru kimyevi tozlu ya da tozlu karbondioksitli olarak, alevlenme olabilecek noktalara yerleştirilecek olup, son derece etkili yangına ilk müdahale cihazlarıdır.

Yangın Söndürme Teçhizatı ve Hortumlu Hidrant Çıkrığı: Yangın hortumlarının sahada düzenli olarak muhafazası ve acil bir durumda hızla çekilerek kullanılmasına olanak sağlayan tamburlara hidrant çıkrığı adı verilir. Yangın savunma sisteminde yer alan yangın hortumu, bu hortumların yangın vanalarına bağlanması için kullanılan bağlantı elemanları, hortumların bağlandığı yangın vanaları, hortum ucundaki püskürtme nozulları, yangın hortum kelepçelerini, hortum rakorlarının vanalara bağlanması ve sıkılması için kullanılan özel anahtarları kapsamaktadır.

Yangın Müdahale Teçhizatı: Yangın halinde yangın mahalline yaklaşılmasını ve gerekli müdahalenin yakından yapılmasına imkan veren yangın elbisesi ve yangın battaniyesini, yangın sırasında ekiplerin kontrol ve sevki için kullanılacak sirenli megafonu, yaralıların taşınmasına yarayan sedyeyi, yaralılara ilk müdahalenin yapılmasını sağlayacak ilk yardım setini ve yangına müdahale edecek ekibin kullanacağı alev almaz yağmurluğu kapsamaktadır.

Yükleme Kolu: Kamyon tankerlere petrol ürünlerinin doldurulması için kamyon tanker terminali mahallinde kullanılan çelikten imal edilmiş dolum aparat/kollarıdır.

Tank Sıcaklık Duyargası (Termometre): tank içerisindeki sıcaklığı ölçerek idari binadaki bilgisayarda gösteren cihazdır.

Flanşlı Küresel Vanalar: Genel olarak vanalar, petrol ürünlerinin boru hattında transferi yapılırken bir noktadan diğer bir noktaya yönlendirilmesini, transferin durdurulmasını, değişik ürünlerin birbirine karışmamasını sağlar. Küresel vanalar manuel olarak yerinden açılıp kapanabileceği gibi, otomasyon gerektiren hallerde, elektrik motoru takılarak uzaktan kumanda edilebilir.

Portatif Gaz Dedektörü, Komple Ekipman: Taşınabilir gaz dedektörü sayesinde terminalin değişik noktalarında gaz ölçümleri yapılabilecektir. Bu cihaz özellikle sahanın muhtelif yerlerinde yapılabilecek tamir ve bakım çalışmaları öncesinde emniyet ve güvenlik temini amacıyla yapılması gereken gaz kaçağı tespiti için önem arz etmektedir.

Soğutma Sistemi: Tank içi sıcaklığının artması durumunda harekete geçen ve tüm tankı ıslatarak soğutan sistemdir. Tüm tanklarda su ile soğutma sistemi bulunacak olup NFPA standartlarına uygun olacaktır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Köpük Sistemi: Tank içinde yangın çıkması durumunda tanka köpük basarak ürün ile havanın temasını kesen ve ortam sıcaklığını düşüren sistemdir.

Topraklama Sistemi: Tankerlere petrol ürünü dolumu yapılırken tanker üzerindeki statik elektriğin toprağa akıtılması ve elektriğin akıp akmadığının kontrolü amacıyla kullanılmakta olup, tanker dolum işleminin emniyet ve güvenliğinin artırılmasına yönelik bir ekipmandır.

Seviye Ölçüm Sistemi: Tanklar içindeki petrol ürününün miktarı ile sıcaklığının takip ve kontrol edildiği ekipmandır.

Ex-proof Aydınlatma Armatürü: Patlayıcı gazın bulunabileceği ortamlarda kullanılması zorunlu olan bu özel aydınlatma ekipmanları, ortamda gaz olması halinde dahi yangına neden olmayacak şekilde aydınlatma işlevini yerine getirebilmektedir.

Kesintisiz Güç Kaynagı (1 adet): Bilgisayar vb. elektronik ekipmanların ani enerji kesintilerinde hafızalarında bulunan bilgilerin yok olmasını engelleyerek, otomatik kontrol sisteminin sürekliliğini temin eden bir nevi akü sistemidir.

Boru Emniyet Valfleri: Kapalı sistemde bulunan petrol ürünlerinin sıcaklığının artması halinde boru içinde bulunan ürünün basıncı da artacaktır. Artan basıncın boru hatlarının çalışma basınçlarının üzerine çıkmaması için, boru hatlarının uzunluk ve çaplarına göre hesaplanan boru emniyet valfleri konulacaktır.

Tank Emniyet Valfleri: Tanklarda bulunan petrol ürünleri kapalı bir devre içinde bulunmaktadır. Bu kapalı sistemin sıcaklığının artması halinde tank içinde bulunan ürünün basıncını ayarlayan valflerdir. Bu valfler tanka manifold denilen ayırıcı vanalar aracılığı ile bağlanır.

Pompa, Komple Ekipman; Tesiste stoklanan petrol ürününün transferinde kullanılan elektrik motoru ve pompadan oluşan ekipmandır.

Planlanan kapasite artışı kapsamında kullanılacak alet ve ekipman sayısı planlanan kapasiteyi karşılayacak şekilde olacaktır.

Tesiste mevcut ve ilave edilecek makine ve teçhizatların ilgili mevzuatlara göre yıllık veya aylık periyodik bakımları yapılacaktır.

LPG ve AKARYAKIT DEPOLAMA ve DOLUM TESİSİ KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ

Boru hatlarında sızdırmazlık testleri yapılacak olup hatlarda kullanılacak vana, çek valf, göstergeler v.s. teçhizatların bakımları yetkili servislere yaptırılacaktır.

Tankların periyodik bakım ve testleri yapılacak olup, korozyona karşı tanklar içten ve dıştan epoksi boya ile boyanacaktır.

Tankların temizliği için su kullanılacak olup, tankların yıkanması sonucu oluşan atıksu, arıtma tesisine gönderilecek, arıtılan su deşarj standartlarını sağladıktan sonra Kınık Deresi’ne deşarjı gerçekleştirilecektir.

Tankların temizliği sırasında ortaya çıkan dip çamuru için, 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki ve lisans almış firmalarla anlaşma yapılarak bertaraf edilecektir.

1.3.6. Boru Hattının Boyutları, Kapasitesi, Adedi, Kullanım Amaçları ve Boruların Teknik Özellikleri (Katodik Koruma, İzolasyon vb.), ve Güzergahı (Mevcut boru hatlarının akaryakıt taşınması için uygunluğunun ve artan kapasite için yeterliliğinin mevzuat ve standartlar açısından irdelenmesi bu bölümde yapılmalıdır.)

Tesiste akaryakıt ve LPG ikmali Argaz LPG Dolum Tevzii İnş. San. ve Tic. A.Ş.

tarafından döşenmiş olan 2 boru hattı ile yapılmaktadır. Kapasite artışı yapılmış toplam kapasite için mevcut 6" ve 12"lik 2 boru hattı yeterli olmaktır. 6"lik boru ile LPG, 12"lik boru ile akaryakıt taşınacaktır. Kapasite artışı projesi için ilave boru hattı yapılmayacaktır.