• Sonuç bulunamadı

Tazmanya Demiryolları Inveresk Tren Dizel Atölyeleri – Uluslararası

4. ENDÜSTRİ MİRASI YAPILARIN YENİDEN İŞLEVLENDİRİLEREK

4.2. Tazmanya Demiryolları Inveresk Tren Dizel Atölyeleri – Uluslararası

1950’li yıllarda, Tazmanya Inveresk Bölgesi’nde kurulmuş olan tren bakım atölyeleri, 2007 yılında Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu olarak kullanılmaya başlamıştır. Tezin çalışma alanı kapsamında, endüstri yapısı olup işlevini yitirmiş ve günümüzde eğitim alanı olarak kullanılan bu yapıların tarihsel süreci, yapının mimari özellikleri, müdahale öncesindeki durumlarının analizleri, yeniden işlevlendirilme programı ve yapıya uygulanan müdahaleler incelenecektir. 4.2.1. Yapının Konumu

Tazmanya Üniversitesi Inveresk kampüsünde bulunan Mimarlık ve Tasarım okulu Kuzey Esk Nehri kıyısında, Inveresk stadyumunun güney doğusunda yer almaktadır. Inveresk, Launceston şehir merkezine oldukça yakın konumda olup, eski endüstri bölgesidir.

4.2.2. Yapının Tarihsel Gelişimi

Avusturalya’nın Tazmanya Inveresk bölgesinde bulunan tren bakım atölyeleri 1950’li yıllarda buhar gücünün yerini dizel gücü aldığında kurulmuş, yaklaşım yarım yüzyıl hizmet ettikten sonra 1994 yılında, Newstead bölgesine kurulan yeni tren bakım atölyeleri işlemeye başlaması ile işlevsiz kalarak terk edilmiştir.

Inveresk Bölgesi’nde işlevsiz kalan bu yapılar bir süre atıl kalmış sonrasında bölgenin merkeze olan yakınlığı da göz önüne alınmış, bu alanın rehabilite edilerek, kültür, sanat ve eğitim alanı olarak yeniden işlevlendirilmesine karar verilmiştir. Bu bölgede yer alan yapıların bir kısmı müze olarak işlevlendirilirken, bir kısmı sanat merkezi olarak, diğer bir kısmı ise eğitim yapısı olarak yeniden hayat bulmuştur. Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu da bunlardan biridir.

Şekil 56. 1947 ve 1967 tarihli Launceston Tren Bakım-Onarım Atölyeleri (Pearson,1994) (URL23)

2014 yılında yayınlanan Launceston Demiryolları Atölyeleri Koruma Raporu’nda 1947 ve 1967 tarihli koruma planları incelendiğinde, Kuzey Esk Nehri paralelindeki bazı yapıların 50’li ve 60’lı yıllar arasında yıkıldığı, Intermay Road aksındaki kimi yapılarda ise, eklemelerin olduğu görülmektedir (Şekil 56).

2006 yılına kadar Tazmanya Üniversitesi’nin Newnham Kampüsü’nde yer alan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, öğrenci sayısındaki sürekli yükseliş ve buna bağlı olarak atölyelerin ve öğrenim alanları yetersiz kalması nedeniyle, farklı binalara taşmıştır. Bu durumun önüne geçilmesi mümkün olmayınca, 2000’li yılların başında, okul yönetiminin kararı başka bir bina yapılması ya da mevcut bir binanın yenilenmesi yönünde olmuş, Six Degrees Architect mimarları ile görüşülerek maliyet hesaplaması istenmiştir. Inveresk Bölgesi’ndeki bu yapıların yenilenmesinin yeni bir bina yapma maliyetinden çok daha ekonomik olması nedeniyle, çalışmalar eski tren bakım atölyelerinin yeniden işlevlendirilerek Mimarlık ve Tasarım Okulu’nun bu binalara geçmesi yönünde olmuştur.

4.2.3. Yapının Mimari Özellikleri ve Müdahale Öncesi Durumu

Şekil 57. Inveresk Demiryolu Atölye sahası 1967 öncesi hava fotoğrafı (URL23)

Launceston Demiryolları Atölyeleri Koruma Raporu’nda, Michael Pearson’un 1994 yılındaki koruma planı paralelinde, Inveresk Bölgesi ile ilgili çeşitli kriterlere yer verilmiştir. Buna göre;

 Yeni yapılacak olan yapıların formları eski yapılardan ayırt edilebilmeli, eski yapıları taklit etmemeli ve mevcut endüstriyel yapılar ile uyum içinde olmalıdır.

 Mevcut yapıların oluşturduğu tarihi çevreyi yeni tasarlanacak yapıya

yönlendirmek yerine, yeni yapının oryantasyonunun sağlanması

gerekmektedir.

 Belirli bir görüş alanını korumak için açıklıklar gereklidir. Yapıların ve çevresel düzenlemelerinin buna göre oluşturulması beklenmektedir. Ayrıca görüş alanını Kuzey Esk Nehri boyunca genişletmek gerekmektedir (URL23).

Şekil 58. Inveresk Demiryolu Atölyeleri (URL24)

Ayrıca Launceston Kent Konseyi’nin 2005 yılında onayladığı Inveresk Master Planı ’nda Inveresk Bölgesi için olan beklentileri;

 Inveresk Bölgesi’nin ücretsiz kamusal ve özel kullanımlar sunarak canlı ve üretgen olması,

 Bölge potansiyelinin en üst seviyeye çıkartılması,

 Herhangi bir yeni gelişmenin çevreye tamamen uyumlu ve tamamlayıcı olması,

 Verilecek tasarım kararlarının doğru şekilde ölçeklendirilerek kullanımının sağlanması,

Şekil 59. Inveresk Demiryolu Atölyeleri faal durumdayken iç mekan görünümleri (URL24)

Günümüzde Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu’na ev sahipliği yapan tek katlı özgün endüstriyel yapı, yapısal olarak büyük ölçüde bozulmadan kalmıştır. Özgün yapı, yaklaşık olarak 2600m² kapalı alana ve 12 metre yüksekliğe sahiptir beton kolonlar ve ahşap makaslı testere dişli çatı yapısına sahip olup, iki ayrı bölümden oluşmaktadır.

Şekil 60. Mimarlık ve Tasarım Okuluna dönüşen dizel atölyesi (Sean, 2008) (URL25)

Yapının doğu ve batı yönündeki kenarları, çelik çerçeveli cam paneller ile sınırlandırılmış, kuzey ve güney kenarlarındaki panjurlu kapılardan ise yapıya direkt erişim sağlanmıştır. Çatısında oluklu çelik saç kullanılmış, burada alüminyum folyo yansıtıcı izolasyon kullanılmış ancak yapının diğer bölümlerinde hiçbir izolasyon kullanılmamıştır.

Şekil 61. Inveresk Demiryolu Atölyesi iç mekan görünümleri (Sean, 2008), (URL25).

4.2.4. Yapının Yeniden İşlevlendirilme Programı ve Müdahale Sonrası Durumu

Six Degrees Architect (Altı Derece Mimarlık) ve Sustainable Built Environments (Sürdürülebilir Yapılı Çevreler) firmalarının ortak çalışması olan projede ekolojik ve sürdürülebilirlik ana tema olmuştur.

Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin vizyon ve misyonları incelendiğinde, temel değerinin yaparak öğrenme modeli olduğu ve çevreye, insanlığa duyarlı ekolojik tasarımlar yapmayı ön planda tuttuğu görülmektedir. Okulun sahip olduğu bu değerler projede somutlaşmış, ideolojik ve fiziksel olarak temel değerlerini ortaya koymuştur.

Mimarlık ve Tasarım Okulu’nun yeniden işlevlendirme programı şu maddeleri kapsamaktadır;

 Teorik bilginin ve uygulamanın bir arada gerçekleştirilebildiği, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri atölyelerde uygulayabildiği çalışma mekanlarının oluşturulması,

 Birbiri ile bağlantı içerisinde ve kolektif olarak çalışabilen orta ölçekte bir okul tasarlanması,

 Seçilen malzemelerin tamamında sürdürülebilir ve toplum yaşamına duyarlı tasarımların olması,

 Okulun Avustralya’ya özgü olan kerestelerin araştırılma ve uygulamasına yönelik bir merkez barındırması,

 Uluslararası tüm öğrencilere uygunluğunun sağlanması,

 Mekan esnekliğinin olması ve ihtiyaç duyulması halinde mekanların birbirine uyarlanabilirliğinin sağlanması (Fay ve Owen, 2008).

Proje sürdürülebilir özellikler açısından da örnek gösterilecek bir okul olmayı hedeflemiştir. Projelendirme aşamasında ele alınan konular ve bu kapsamda alınan kararlar şunlardır;

 Enerji ve su özerkliğinin sağlanması,

 Bağımsız atık su tavsiyesi yapılabilmesi,

 Yüksek iç ortam hava kontrolünün ekolojik olarak sağlanması,

 Yapı çevresi biyolojik çeşitliliğinde artış sağlanması,

 İstihdam artışı ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması,

 Eğitim aracılığı ile kültürel sürdürülebilirliğin sağlanması (Fay ve Owen, 2008).

Projenin bir diğer özelliği de evrensel tasarım ilkelerine uygun tutum sergileyerek, engelli, çocuk, bebek, yaşlı olarak tanımlanabilecek kişi ihtiyaçlarını da sağlamasıdır. Görme engellilere yönelik yönlendirme şeritleri ve stopperlar

kullanılırken, eğitim ve atölye alanlarına, amfiye tekerlekli sandalye kullanıcılarının erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler getirilmiştir. Hol ve geçiş alanlarında rampalar oluşturulmuş, stopperlar koyulmuş, engelliye yönelik duş ve tuvaletler projeye dahil edilmiştir (Şekil 63).

n

Şekil 63. Evrensel tasarım ilkeleri ışığında çeşitli düzenlemeler (URL27)

Tasarım ekibi öncelikle yapısal olarak geniş mekansal hacmi korumayı hedeflemiştir. Mekansal kurguya yönelik en az müdahale ile oluşturulmaya çalışılan projede, ana giriş binanın güney yönünden verilmiş, zemin katta temel işlevler binanın doğu duvarına bitişik yerleştirilmiştir. Burada öğrenci salonu, amfi derslik, resepsiyon, ofisler, seminer salonu ve ıslak hacimler yer alır. Doğu yönünde sıkıştırılmış bu fonksiyonlar, açık planlı stüdyo alanlarına esneklik getirdiği gibi, gerektiğinde genişleyebilme olanağını da getirmiştir. Binanın batı yönünde ise ana girişin yanında grup çalışmalarına olanak veren öğrenme merkezi, devamında ise geniş hacimli bir stüdyo yer alır. Binanın kuzey yönünde ise, atölye ve makine odasına yer verilmiş, ayrıca makine odası ile bağlantı kurabilen kereste değerlendirme odası ve binanın dışında kereste kurutma alanı yer alır. İkinci bir giriş olan otopark girişi ise doğu yönünden verilmiştir. Binanın birinci katında ise, batı yönünde zemin kattaki grup çalışma odaları üzerinde bir derslik bulunmaktadır. Kereste araştırma merkezi, lisansüstü çalışma odaları, derslikler, öğretim üyesi odaları ve bilgisayar laboratuarları binanın doğu yönünde planlanmıştır. İkinci katta stüdyolar ve dersliklerin bulunduğu görülmektedir.

Projede mevcut binaların yeniden kullanılması, yeni malzemeleri minimum düzeye indirirken, yapısal sürdürülebilirlik detaylı şekilde ele alınarak uygulanmış, aynı zamanda bölgenin kültürel sürdürülebilirliğini sağlamakta toplumsal hafıza ile bağını korumuştur. Genellikle sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için kullanılan fazla malzeme ve yeni teknolojik sistemler Tazmanya Üniversitesi Inveresk Kampüsü Projesi’nde en aza indirilmiştir. Kullanılan malzemeler düşük emisyonlu ve geri dönüştürülebilir malzemelerden seçilmiştir. Yapıda kullanılan malzemelerin seçimi; projedeki malzemenin hacmine, enerji üretimine, yakınlığına, kaynak verimliliğine, emisyon ve toksisite düzeyine, biyolojik çeşitliliğine, dayanıklılığına, gerekli sertifikalara sahip olup olmadığına, maliyetine ve bulunabilirliğine göre belirlenmektedir.

Şekil 65. Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu dönüşüm planları (Sean, 2008) (URL25)

Şekil 66. Zemin katta bulunan stüdyo alanı (URL25)

Şekil 68. Mimarlık ve Tasarım Okulu delikli ahşap paneller (URL26, URL27)

Yapının yeniden işlevlendirilme programı ve özgün mekânsal kurgusunun incelenmesi ışığında, yeni verilen işleve bağlı olarak özgün mekan kurgusunda bazı müdahalelerde bulunulduğunu söylemek mümkündür.

Mekânsal kurguya yapılan müdahaleleri yatay ve düşey bölücü eklemeleri düzeyinde değerlendirirsek, yapıda yatayda kısmi ara kat yapımı ile yükseltilmiş döşeme ve amfide kotların bulunduğu görülmektedir. Ara kat yapımı yeni işlevin mekansal ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş, sahip olduğu geniş galeri boşluklarından dolayı özgün mekan algısını büyük oranda korumuştur. Yükseltilmiş döşeme yapımı ise tercih edilen tesisat sistemlerinin gereği olarak ortaya çıkmış, tercih edilen sistemlerin sürdürülebilir olması açısından olumlu, özgün mekan yüksekliğini değiştirdiğinden olumsuz bir uygulama olarak değerlendirilebilir.

Dikey düzlemde ise ihtiyaç duyulan mekan hacimleri genel olarak kısmi ahşap panel ve bölücüler ile sağlanmış, zemin katta bulunan stüdyo ve atölye alanlarının ayrımı ise tavan yüksekliğinde saydam cam paneller ile oluşturulmuştur (Şekil 69). Ayrıca derslikler ve öğretim üyesi odaları gibi küçük mekansal hacimlere ihtiyaç duyan mekanlarda kullanılan bölücüler yarı saydam su bazlı poliüretan olmuştur. Islak hacimlerde kişisel mahremiyet ihtiyaçları olmasından kaynaklı, şeffaf olmayan, tavana dek uzanan duvar ve bölücüler kullanılarak mekanların elde edilmesi sağlanmıştır (Şekil 70). Endüstri yapılarının mekansal hacim boyutlarına oranla bu şekilde çok daha küçük hacimlere sahip mekanlarda özgün mekan algısının kaybedildiği söylenebilir.

Mimarlık ve Tasarım Okulu’nda yatay ve dikey bölücü ek müdahalesi ileride yapı yeni bir işlevlendirmeye maruz kalırsa ya da tadilata ihtiyaç duyarsa özgün haline getirilebilir şekilde tasarlanmıştır.

Şekil 70.Mimarlık ve Tasarım Okulu öğretim elemanları koridoru (solda), üst kat stüdyosu (sağda) (URL26)

Dolaşım şeması ve alanları dahilinde, yapıda yeni mekan kurgusunun gereksiniminde merdiven ve asansör eklemelerinin yapıldığı görülür. İç mekanın genelinde kullanılan ahşap kontraplak kullanımı merdiven kovasında da kendini göstermektedir. Binaya entegre edilen dolaşım elemanları kolayca sökülüp, yapıya zarar vermeyecek esneklikte oluşturulmuştur. Asansör ve merdivenlerde kullanılan malzemeler özgün malzemelerden kolaylıkla ayırt edilebilir. İçerideki merdiven boşluğu görsel bağlantıları korumak için deliklere ve küçük pencerelere sahiptir (Şekil 72).

Şekil 71. Tüm okullar arasındaki görsel bağlantıyı gösteren okulun ana açık alanına genel bakış (URL27)

Şekil 72. İçerideki merdiven (URL27)

Yapıların zaman içerisinde maruz kaldıkları fiziksel ve çevresel koşullar, yapıların strüktürel sistemlerini olumsuz yönde etkilerken, kullanılan strüktürel

elemanın ve malzemenin dayanımı da oldukça önemlidir. Yapıda mevcut betonarme strüktürel sistem korunarak, güçlendirilmiş ve bakımı yapılmış, ayrıca yeni işlevin ihtiyaçları doğrultusunda ahşap strüktürel elemanlar, betonarme strüktürel elemanlar ve çelik strüktürel elemanların eklenmesi de söz konusu olmuştur.

Günümüzde teknolojik sistemlerin hızla ilerlemesi sonucunda kullanılan makine ve ekipmanların ihtiyaç duyduğu ve yeniden kullanım programına bağlı olarak ortaya çıkan mekanlarda enerji miktarının artması, tüm mekanlarda ihtiyaç duyulan konfor koşullarının sağlanabilmesi, eski yapıya entegre edilen sistemlerin doğru çalışması gibi durumlardan dolayı işlev değişikliği yapılacak yapılarda mevcut özgün sistemin yeterli gelmediği, tesisat sistemlerinin yenilenerek, yeni tesisat programları oluşturulmasının tercih edildiği görülmektedir. Yapıdaki oluşturulan yeni mekanlara bağlı olarak gerek elektrik sistemleri, gerek ısıtma ve soğutma sistemleri, gerekse su tesisatına bağlı sistemler yeniden oluşturulmuştur (Şekil 73). Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu’nda gerekli enerji ve su gereksinimleri büyük oranda yapının tasarım aşamasında planlanmış olan ekolojik kurgusunun hayata geçirilmesi ile sağlanmıştır.

Okulda kullanılan sürdürülebilir enerji sistemleri şunlar olmuştur;

 Amfi derslikte ve seminer salonunda ısıtma ve soğutmayı sağlamak için labirent yöntemi ile oluşturulmuş bir sistem tercih edilmiştir. Bu sistem sayesinde hava sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda dışarıdan sıcak hava labirent içerisine girer ve labirent içerisinde dolaşarak soğuk havanın mekana ulaşması sağlanır. Düşük hava sıcaklıklarında ise, soğuk hava labirentte ısınarak mekana ulaşır (Şekil 74).

 1. Katta bulunan eğitim alanlarında temiz hava egzoz sistemi kullanılmıştır.

 Isıtma sistemi programlanmış sabahın ilk saatleri ve akşam saatlerinde çalışması sağlanmıştır.

 Kullanılabilir sıcak su temininde güneş enerjisinden faydalanılmıştır.

 Yağmur suyu depolanması bina içindeki tuvalet sifonunda ve peyzaj sulamasında kullanılmaktadır.

 Yapı sahip olduğu geniş pencereler sayesinde güneşin doğuşundan batışına dek doğal aydınlatma ile aydınlanır ve yapay aydınlatma ihtiyacı daha az seviyede tutulmaktadır.

Şekil 73. Yapıda kullanılan mekanik sistemler (URL25)

Şekil 74. Yapıda kullanılan mekanik sistemler (URL25)

Kullanılan sürdürülebilir sistemlerin pek çok avantajı olmakla beraber dezavantajları da olmuştur. Yapının yalıtımsız olması termal konfor sağlama açısından çeşitli zorlukları beraberinde getirmiştir. Eğitim alanlarının birbirinden bağımsız sistemlerle ısıtılması ekonomikmiş gibi bir algı yaratsa da, stüdyo ve atölyelerin açık alan kurgusuyla oluşturulması ısı kaybına sebebiyet verir.

Yapının cephesinde neredeyse müdahale gerçekleştirilmemiş, özgün yapı kabuğu bakım ve onarımı yapılarak korunmuştur. Cepheye okulun ismini açıklayan bir tabela asılmıştır.

Şekil 75. Mimarlık ve Tasarım Okulu (URL28)

Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu’nun yakın çevresine yapılan müdahaleler incelendiğinde, bağlı olduğu Inveresk kampüsünün yakın çevre planlaması dahilinde yakın çevre oluşumunun gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Üniversitenin ana temalarından biri olan biyo-çeşitlilik artırımı dahilinde yeni bitkilendirme çalışmaları yapılmış, kent mobilyaları yerleştirilmiş, aydınlatma elemanları konumlandırılarak, yaya ve taşıt yollarının belirlendiği bir dolaşım alanı belirlenmiştir.

Projede mevcut binaların yeniden kullanılması, yeni malzemeleri minimum düzeye indirirken, yapısal sürdürülebilirlik detaylı şekilde ele alınarak uygulanmış, aynı zamanda bölgenin kültürel sürdürülebilirliğini sağlamakta toplumsal hafıza ile bağını korumuştur. Genellikle sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için kullanılan fazla malzeme ve yeni teknolojik sistemler Tazmanya Üniversitesi Inveresk Kampüsü Projesi’nde en aza indirilmiştir. Kullanılan malzemeler düşük emisyonlu ve geri dönüştürülebilir malzemelerden seçilmiştir.

Yapı genelinde köklü müdahalelerden pek çok alanda kaçınılmış, ısıtma ve soğutma sisteminde ise kullanılan labirent sistemin yapım sistemi gereği kullanılan malzemesinin tuğla olması ve örülerek elde edilmesi yapıya orta düzeyde zarar verdiği düşünülebilir.

YAPI ÖRNEĞİ (2)

SEÇİLEN YENİ İŞLEV SONRASI MEKANSAL KURGUYA UYGULANAN

MÜDAHALELER

Özgün adı Özgün işlevi

İnşa tarihi ve

Mimarı Müdahale yeri Müdahale biçimi

B ölücü E lema n E kleri Tazmanya Demir Yolları Tren Dizel Atölyesi Tren bakım atölyesi 1951 İlk mimarı bilinmiyor - Yapı geneli - Stüdyolar - Amfi derslik - Derslikler - Ofisler - Islak hacimler

- Kısmi ara kat yapımı - Kontraplak delikli kısmi bölücü eklenmesi

- Zemin kat stüdyo ve atölye arasına çelik-cam tavana kadar bölücü eklenmesi - 2. kat stüdyoda kontraplak delikli kısmi bölücü eki -Yükseltilmiş döşeme ve basamak oluşturulması - Yükseltilmiş döşeme yapımı - Bölücü duvar uygulanması - Bölücü duvar uygulanması Günümüz adı Günümüz işlevi Restorasyon tarihi ve Mimarı

Müdahale yeri Müdahale biçimi

Do la şım ( Sirkü la sy on) E kleri

- Yapı geneli - Asansör eklenmesi

- Merdiven eki, zemin kat stüdyodan üst katlara ulaşımı sağlayan merdiven eklenmesi - Merdiven eki, binanın kuzey yönünden üst katlara ulaşımı sağlayan merdiven eklenmesi Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu Eğitim 2007 Six Degrees Architects ve Sustainable Buildings

Environments Müdahale yeri Müdahale biçimi Yeni

meka

n

E

kleri

- Kereste depolama alanı ve kadın erkek giyinme odaları

- Özgün yapıya ek yapımı

YAPI ÖRNEĞİ ( 2 )

SEÇİLEN YENİ İŞLEV SONRASI STRÜKTÜREL SİSTEME UYGULANAN

MÜDAHALELER

Özgün adı Özgün işlevi İnşa tarihi ve Mimarı Müdahale yeri Müdahale biçimi

Tazmanya Demir Yolları Tren Dizel Atölyesi Tren bakım atölyesi 1951 İlk mimarı bilinmiyor - Yapı geneli - Yapı geneli - Mevcut betonarme strüktürün güçlendirilmesi - Ahşap strüktür eklemesi - Betonarme strüktür eklemesi - Çelik strüktür eklenmesi Günümüz adı Günümüz işlevi Restorasyon tarihi ve Mimarı Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu Eğitim 2007 Six Degrees Architects ve Sustainable Buildings Environments

Tablo 7. Yapı örneği (2) - Seçilen yeni işlev sonrası strüktürel sisteme uygulanan müdahaleler

YAPI ÖRNEĞİ (2) SEÇİLEN YENİ İŞLEV SONRASI TESİSAT SİSTEMİNE UYGULANAN MÜDAHALELER

Özgün adı Özgün işlevi

İnşa tarihi ve

Mimarı Müdahale yeri Müdahale biçimi

Tazmanya Demir Yolları Tren Dizel Atölyesi Tren bakım atölyesi 1951 İlk mimarı bilinmiyor - Yapı geneli - Islak hacimler ve peyzaj -Amfi derslik ve seminer salonu -1.kat derslikler

- Sıcak su için güneş enerjisi kullanımı

- Tuvalet sifonlarında kullanılan suyun yağmur suyu

depolanmasından elde edilmesi - Soğutma için labirent sistem uygulaması

- Temiz hava için egzoz sistemi kullanımı Günümüz adı Günümüz işlevi Restorasyon tarihi ve Mimarı Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu Eğitim 2007 Six Degrees Architects ve Sustainable Buildings Environments

YAPI ÖRNEĞİ (2) SEÇİLEN YENİ İŞLEV SONRASI CEPHEYE UYGULANAN MÜDAHALELER

Özgün adı Özgün işlevi

İnşa tarihi ve

Mimarı Müdahale yeri Müdahale biçimi

Tazmanya Demir Yolları Tren Dizel Atölyesi Tren bakım atölyesi 1951 İlk mimarı bilinmiyor

-Yapı Cephesi - Binanın güney yönüne ana giriş

kapısı eklenmesi

- Binanın doğu yönüne otopark giriş çıkış kapısı eklenmesi - Yapıya eklenen tek katlı kereste depolama mekanının cepheye yansıması

- Okul adını içeren tabela eklenmesi Günümüz adı Günümüz işlevi Restorasyon tarihi ve Mimarı Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu Eğitim 2007 SixDegreesAr chitects ve SustainableBu ildingsEnviro nments

Tablo 9. Yapı örneği (2) - Seçilen yeni işlev sonrası cepheye uygulanan müdahaleler

YAPI ÖRNEĞİ (2) SEÇİLEN YENİ İŞLEV SONRASI YAKIN ÇEVREYE UYGULANAN MÜDAHALELER

Özgün adı Özgün işlevi

İnşa tarihi ve

Mimarı Müdahale yeri Müdahale biçimi

Tazmanya Demir Yolları Tren Dizel Atölyesi Tren bakım atölyesi 1951 İlk mimarı bilinmiyor

-Yakın Çevre - Bitkilendirme çalışmaları,

- Aydınlatma eklenmesi - Kent mobilyası eklenmesi

- Bazı teknik sistem ekipmanlarının eklenmesi

- Alt yapı çalışması - Otopark yapımı Günümüz adı Günümüz işlevi Restorasyon tarihi ve Mimarı Tazmanya Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu Eğitim 2007 SixDegreesAr chitects ve SustainableBu ildingsEnviro nments

5. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Bir toplumu gelecek zamanlara taşıyan en önemli niteliklerinden biri olan kültürel değerlerinin korunması, toplumların sağlıklı şekilde gelişmesi ve özelliklerinin gelecek nesillere aktarılması açısından özenle üzerinde durulması gereken bir olgudur. Kültürel değerlerden olan mimarlık varlıklarının korunarak geçmişten günümüze aktarılması ise, toplumsal bir sorumluluk olmanın ötesinde, mevcut kaynakların kullanımı ile topluma kültürel, ekonomik ve sosyal olarak pek

Benzer Belgeler