• Sonuç bulunamadı

(1). Paragrafta ywe alan4. benddeverilen metin aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Betonun türü ve kullanımı (yani donatılı, donatısız, öngerilmeli) veya Çizelge 15'de verilen klorür içeriği sınıfı.

(bağlayıcı) Ek A Başlangıç deneyleri

TS EN 206:2013+A2’e bakılmalıdır.

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 49

(bağlayıcı) Ek B

Tanımlama deneyleri

B.1 Genel

(2). Paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(2) Tanımlama deneyleri, inceleme altındaki belirli hacimdeki betonun, imalâtçı tarafından uygunluk değerlendirmesi yoluyla uygunluğunun doğrulanması ile aynı beton sınıfına veya ailesine ait olup olmadığını gösterir.

B.2 Numune alma ve deney plânı

(4). Paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(4) Numuneler, TS EN 12390-2'ye uygun olarak hazırlanmalı ve küre tâbi tutulmalıdır. Numunelerin basınç dayanımları TS EN 12390-3’e göre tayin edilmelidir. Deney sonucu, aynı harman veya beton yükünden (örneğin, transmikser)alınarak hazırlanmış, aynı yaştaki en az üç adet küp veya silindir şekilli numuneye ait basınç dayanım değerlerinin ortalamasıdır. Aynı taze beton harmanı veya beton yükünden hazırlanan ve o harmana ait deney sonucunun hesaplanmasında kullanılan küp veya silindir numunelere ait basınç dayanımlarının değerlendirilmesinde; basınç dayanımı değerleri (fti) aralığının (en küçük ve en büyük değer arasındaki fark), ortalamanın(fci)% 15’inden fazla olması durumunda, bu deney sonucu geçersiz sayılır. Ancak deney uygulanmış numuneler ve basınç dayanım değerleri üzerinde yapılacak inceleme sonucunda numunelere ait sonuçlardan herhangi birisinin (örneğin en fazla sapan değer) ortalamaya dahil edilmemesini haklı gösterecek bir sebep varsa bu değer ortalamaya dahil edilmez ve deney sonucu hesaplanmasında geriye kalan basınç dayanımı değerleri dikkate alınır.

Hazır betonun tanımlamadeneyleri için, numune alma noktası ve zamanının belirlenmesinde aşağıda verilenler dikkate alınmalıdır.

a) Başka bir şart konulmamışsa, taze beton numunesi, imalatçının transmikserinden alınmalıdır,

b) Başka bir şart konulmamışsa,taze beton numunesi, kullanıcının aracına teslim edildiği anda, mikserden, TS EN 12350-1’e göre alınmalıdır,

c) Zaman gecikmeleri, ortam koşulları, üreticinin aracından boşaltma ve inşaata teslimat arasındaki taşıma ve taşıma işlemlerinin etkilerinin en az düzeyde olması kararlaştırıldığında,taze betonun yapıya(kalıba) yerleştirilmesiesnasında veya

d) Belirlenen değerlerde yapılan düzeltmelerde, c) maddesinde verilen önemli etkiler dikkate alınacak şekilde anlaşmaya varıldığında,betonun inşaata yerleştirilme noktasında alınmalıdır.

Ek B1 (bağlayıcı)

Betonda nitelik denetimi ve kabul koşulları

Aşağıda yer alan Ek B1 ilave edilmiştir.

B1.1 Genel

(1) Bu Ek, yapıda kullanılan betonun denetim ve gözetiminde; üretim sınıfı ile betonun yapı projesine ve şartnamesine uygunluğunun tespiti için uygulanacak kurallar ve betonun bu şartlara uygunluğunun belirlenmesi amacıyla yapılacak nitelik deneylerinin ayrıntılarını kapsar.

(2) Nitelik deneyleri, belirli bir hacimdeki betonun, kıvamının ve 28 günlük ortalama basınç dayanımının belirlenmesi yoluyla, incelenen bu betonun, üretim sınıfı ile yapının projesine ve şartnamesine uygun olarak üretilip üretilmediğini gösterir.

B1.2 Numune alma ve deney plânı

Bu standardın amaçları bakımından aşağıdaki terimler ve tarifler geçerlidir:

Basınç dayanımı tekil değeri (fti); bir beton harmanı veya yükünden alınan her bir küp veya silindir şekilli numune üzerinde yapılan basınç dayanımı tayini deneyinden elde edilen tek bir değer.

Basınç dayanımı deney sonucu (fci); bir beton harmanı veya yükünden alınan en az üç adet, küp veya silindir şekilli eş numune üzerinde yapılan basınç dayanımı tayini deneyinden elde edilen basınç dayanımı tekil değerlerinin ortalaması.

Basınç dayanımı ortalama sonucu (fcm); En az iki beton harmanı veya yüküne ait basınç dayanımı deney sonuçlarının ortalaması.

(1) Numuneler, yetkili personel tarafından, TS EN 12350-1’e uygun olarak farklı harman veya yüklerdeki taze betondan rastgele seçilerek alınır.

(2) Bir harman veya üretim birimi, aynı hesap dayanımı istenen, aynı malzemelerle, aynı karışım oranlarında hazırlanan betondur. Bu beton, aynı gün içerisinde projenin farklı yapı elemanlarında uygulansa da tek bir üretim birimi olarak kabul edilir. Her bir betoniyer veya mikserde bir defada karıştırılarak hazırlanan miktardaki taze beton, beton harmanı, her bir transmikserle taşınan taze beton miktarı, bir beton yükü olarak tanımlanır. Bir adet basınç dayanımı deney sonucu elde edilmesi için, beton harmanı veya beton yükünden en az 3 (üç) adet beton numune alınarak bir numune takımı oluşturulur.

(3) Numune alınmasında,dökülen bir günlük betonu temsil edecek, (varsa,kolon veya perde gibi taşıyıcı eleman dökümünde kullanılan betonu temsil edecek şekilde) en az bir beton harmanı veya yükü belirlenmelidir.Şantiyeye aynı gün içerisinde yalnızca bir beton yükü teslim edilmişse bu yükten asgari 2 numunetakımı oluşturulmalıdır.

(4) Hazır beton tesisinden şantiyeye bir gün içerisinde bir beton yükünden daha fazla sayıda teslim edilen beton için asgari numune alma sıklığı Çizelge B1.1’de belirtildiği şekilde uygulanmalıdır. Nitelik denetimi için ilgili betondan alınacak numune miktarı, Çizelge B1.1’de verilen kriterlerden en yüksek numune alma sıklığında, en fazla deney sonucu elde edilecek şekilde belirlenmelidir.

(5) Beton dayanımı C55/67 ve üzerinde ise Çizelge B1.1’de belirtilen numune sayıları iki katına çıkarılmalıdır.

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 51

1. Kriter 2. Kriter Numune alınacak asgari

beton yükü veya transmikser adedi ve oluşturulacak numune takımı adedi Bir günde dökülen

beton miktarı (m3)

Bir günde dökülen kat döşeme alanı veya perde (tek yüzey) alanı (m2)

0 - 24 - 2

25 - 100 < 450 3

101 - 150 451 - 650 4

151 - 200 651 - 850 5

201 - 250 851 - 1050 6

251 - 300 1051 - 1250 7

301 - 400 1251 - 1450 8

401 - 500 1451 - 1650 9

501 - 600 1651 - 1850 10

> 600 > 1850

İlave her 200 m3 hacim veya ilave her 900 m2 alan için yukarıdaki sayılara 1 ilave

edilir

NOT Numune alma işlemi, bütün imalâta yayılmalı ve numune alınan iki beton yükü (transmikser) arasında en az 25 m3 beton hacmi bırakılmalıdır.

(6) Numuneler, TS EN 12390-2’ye uygun olarak hazırlanmalı,kalıptaki beton numuneleri, şantiye mahallinde, şoktan, titreşimden, nem kaybı, sıcak ve soğuk hava etkilerinden korunacak şekilde kapalı ortamda en az 16, en fazla 36 saat süre ile (20 ± 5) °C (veya sıcak iklimlerde (25 ± 5) °C) sıcaklıkta tutulmalıdır.Bu süre sonunda kalıptan çıkarılan numuneler, deney anına kadar, (20 ± 2) °C sıcaklıktaki, kirece doygun su içerisinde veya sıcaklığı (20 ± 2) °C ve bağıl nemi ≥ % 95 olan kür odasında küre tabi tutulmalıdır.Numunelerin basınç dayanımları TS EN 12390-3’e göre tayin edilmelidir. Beton basınç dayanımının uygunluğu, 28 gün yaşta deneye tabi tutulmuş numuneler üzerinde tayin edilmelidir. Elde edilen beton basınç dayanımı değerlerinin değerlendirilmesinde; aynı taze beton harmanı veya yükünden en az üç veya daha fazla sayıda deney numunesi hazırlandığında ve bu numune takımını oluşturan her bir küp veya silindir numuneden edilen basınç dayanımı değerlerinin (fti) aralığı (en düşük ve en yüksek değerler arasındaki fark), ortalamanın (fci) %15’inden fazla olduğunda, numune takımına aitdeney sonucu geçersiz sayılır(uygulama örneği aşağıdaki NOT 1’de yer alan Çizelge B1.2’de verilmiştir). Ancak numuneler ve numunelere aitbasınç dayanımı değerleri üzerinde yapılacak incelemeye göre bu değerlerden herhangi birinin ortalamaya dahil edilmemesini haklı gösterecek bir sebep varsa butekil dayanım değeriortalamaya dahil edilmez ve ortalama hesaplanmasında geriye kalan tekil basınç dayanım değerleri kullanılır. Geriye kalan numune sayısının üç veya daha fazla olması durumunda aynı değerlendirme tekrar yapılır. Ortalama alınma şartlarını sağlayan iki adet dayanım değeri kalması halinde işlem sonlandırılmalı ve bu iki adet dayanım değerinin ortalaması, deney sonucu olarak kabul edilmelidir.Ortalamaya dahil edilmeyen numune/numunelere ait basınç dayanım değeri/değerleriile bu basınç dayanımı değeri/değerlerinin ortalamaya dahil edilmemesini gerektirecek sebep, ilgili basınç dayanım deney raporunda belirtilmelidir.

NOT1 Numune takımlarını oluşturan tekil basınç dayanımlarının değerlendirilmesi ve deney sonucu hesaplanmasına ait örnekler aşağıdaki çizelgede verilmiştir :

değerlendirilmesi

(7) Beton basınç dayanımı gelişiminin tayini için, gerekli durumlarda, her bir beton harmanı veya beton yükünden Çizelge B1.3 de belirtilen sayıda oluşturulan 28 günlük numune takımlarına ilaveten, aynı beton harmanlarından Çizelge B1.3 ye uygun olarak ikinci bir numune takımları oluşturacak şekildenumune alınmalı ve bu numuneler 28 günlük referans numuneler ile aynı koşullarda küre tabi tutularak uygun yaşlarda deneye tabi tutulmalıdır. Dayanım gelişiminin göstergesi olan dayanım oranı, yapı denetim sorumlusu tarafından aksi belirtilmedikçe, 7 günlük ortalama basınç dayanımının 28 günlük ortalama basınç dayanımına oranıdır. Şantiyeye teslim edilmiş beton (hazır beton) için bu oran, hazır beton imalatçısı tarafından TS EN 206:2013+A2, Madde 7.2’ye göre kullanıcıya verilmelidir.

(8) Nitelik denetimi kapsamında, Çizelge B1.3 de sayıları belirtilen her bir beton harmanı veya beton yükünden basınç dayanım deneyi için numunelerin alınması öncesinde, beton şartnamesinde belirtilen kıvam sınıfına uygunluk kontrolüamacıyla betonun kıvamıtayin edilmelidir, beton şartnamesine uygun kıvam tayini yöntemi,TS EN 206:2013+A2, Çizelge 21’den seçilmelidir.

B1.3 Nitelik denetimi kriterleri

B1.3.1 Basınç dayanımının kabul kriterleri

(1) Beton, her bir basınç dayanımı deney sonucu ve "n" adet örtüşmeyen deney sonucunun ortalaması ile tanımlanır.

(2) Çizelge B1.3'de verilen her iki kriterin de, belirlenmiş hacimdeki betondan alınan basınç dayanımı deney numunelerinden elde edilen n adet deney sonucu ile sağlanması durumunda, betonun belirtilen sınıfa ait olduğu kabul edilir.

Çizelge B1.1’deki numune alma planına göre aynı gün içinde en az 2 deney sonucu elde edilemezse, binanın ilgili kat betonu tamamlandıktan sonra elde edilen tüm deney sonuçları dikkate alınarak, Çizelge B1.3’de verilen 1. kriterin sağlanıp sağlanmadığı ayrıca kontrol edilir.

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 53 Çizelge B1.3 - Basınç dayanımı deney sonuçları ile denetim kriterleri

Belirli hacimdeki betondan elde edilen deney sonucu*

adedi "n"

1. Kriter 2. Kriter

"n" adet deney sonucu ortalaması (cm) N/mm2

Herhangi deney sonucu (ci) N/mm2

1 Uygulanmaz ≥ fck

2 - 4 ≥ fck + 1,0 ≥ fck– 4,0

≥ 5 ≥ fck + 2,0 ≥ fck– 4,0

B1.3.2 Kıvam için uygunluk kriteri

(1) Betonun yerleştirileceği andaki beton kıvamı, kıvam sınıfı için verilen sınır değerler içerisinde olmalıdır. Belirli hacimdeki betondan alınan numuneler üzerinde yapılan deneylerden elde edilen her bir deney sonucu için TS EN 206:2013+A2, Çizelge 21'de verilen kriterler sağlandığında, betonun kıvam bakımından uygun olduğu kabul edilir. Kıvamı, beton şartnamesinde belirtilen kıvam sınıfına uygun olmayan (TS EN 206:2013+A2, Çizelge 21'de verilen ilgili toleranslar dışında kalan) taze betonun kalıba (yapıya)dökülmesine izin verilmez.

B1.3.3 Betonunuygun olmaması durumu

(1) Beton basınç dayanımı deneylerinden elde edilen deney sonuçları, Çizelge B1.3’te belirtilen kriterleri sağlamıyorsa,gerekli görüldüğü durumlardauygunluk, yerindeki (yapıdaki) beton dayanımının belirlenmesi yoluylakontrol edilebilir. Bu denetim, TS EN 12504-1’e göre yapıya zarar vermeyecek yerlerden alınacak karot numunelerden elde edilen dayanım değerlerinin, TS EN 13791’e göre değerlendirilmesiylegerçekleştirilebilir. Basınç dayanımının, karot deneyleri kullanılarak yapıda doğrudan belirlenmesi, referans yöntemi oluşturur.

(bağlayıcı) Ek C

İmalat kontrolünün değerlendirmesi, gözetimi ve belgelendirilmesi için hükümler

C.1 Genel

TS EN 206:2013+A2’ye bakılmalıdır.

Madde C.2 başlığı aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

C.2 Uygunluk değerlendirme (Belgelendirme) kuruluşunun görevleri

Bu standart kapsamında, belgelendirme kuruluşu, muayene kuruluşunun görevlerini de yerine getirecek şekilde düzenlenmiştir.

C.2.1İmalat kontrolünün başlangıç değerlendirmesi (4). Paragrafa aşağıdaki metin ilave edilmiştir.

Uygunluk Değerlendirme (Belgelendirme) Kuruluşu, imalat kontrolünün sonuçlarında güvenilirliği sağlamak için, imalatçının yaptığına benzer şekilde gelişigüzel tarzda alacağı numuneler üzerinde deneyler yapmalıdır. Bu deneylerden sertleşmiş beton deneyleri Uygunluk Değerlendirme (Belgelendirme) Kuruluşunun kendisine ait ya da taşeron olarak belirlediği laboratuvarlarda yapılmalıdır. Bu deneyler imalatçının yaptığı başlangıç deneyleri değil, sadece sonuçların güvenilirliğini sağlamak üzere imalatçı tarafından başlangıç deneyi yapılan tüm beton sınıflarını (veya ailesini) temsilen bir veya birkaç sınıfta yapılan deneyler olmalıdır.

(7). Paragraf ilave edilmiştir.

(7) Taşınabilir (mobil)birsantralın yeri, muayeneden sonra değiştirildiğinde, ilk rutin tetkik esnasında başlangıç tetkikinden itibaren esaslı bir değişiklik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

C.2.2 İmalat kontrolünün sürekli gözetimi

C.2.2.1 Rutin (düzenli aralıklarla) yapılan muayene (4). Paragrafın ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu amaçla numune alma işlemi, önceden haber verilmeden beton döküm veya teslim yerinde yapılmalıdır.

(9). Paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

(9) Uygunluk Değerlendirme (belgelendirme) Kuruluşu, devam eden imalattan önceden haber vermeksizin, beton döküm veya teslim yerinde yılda en az üç kez numune almalıdır. Diğer rutin denetimler, uygunluk değerlendirme kuruluşunca daha sık olmasına karar verilmemişse yılda en az bir kez yapılmalıdır.

C.2.2.2 Olağan dışı muayeneler

(1). Paragrafa aşağıdaki not ve metin ilave edilmiştir.

NOT İmalat kontrolünden elde edilen sonuçlar makul ve mantıklı değilse, olağan dışı denetimler talep edilmelidir.

Basınç dayanımı deney sonuçlarının makul ve mantıklı olup olmadığı üç açıdan incelenebilir:

- Başlangıç imalatı için:

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 55 TS EN 206, Çizelge 17, satır 2’de başlangıç imalatının uygunluk değerlendirilmesinin makul ve mantıklı olması.

Başlangıç imalatının uygunluk değerlendirmesi için en az 35 deney sonucu elde edildiğinde, bu sonuçların ortalaması (cm) ve standart sapması () hesaplanmalıdır.

- Sürekli imalat için:

TS EN 206, Çizelge 17, satır 3’te sürekli imalatının uygunluk değerlendirilmesinin makul ve mantıklı olması.

Başlangıç imalatı ve sürekli imalat için, basınç dayanım deney sonuçlarının normal dağılıma uygun olması ve standart sapmanın makul olması durumunda, basınç dayanımı deney sonuçlarının makul ve mantıklı olduğu kabul edilmelidir.

- İmalat kontrolünden elde edilen sonuçlar ile üçüncü taraf muayenesinden elde edilen sonuçların makul ölçüde uyumlu olması:

Uygunluk Değerlendirme (Belgelendirme) Kuruluşu tarafından alınan numuneler üzerinde yapılan basınç dayanım deney sonuçlarının imalat kontrolünden elde edilen sonuçlarla uyumluluğu kontrol edilmelidir. Uyumluluk kontrolünden uygun sonuç elde edilmesi durumunda basınç dayanımı sonuçlarının makul olduğu kabul edilmelidir.

NOT Normal dağılım için kontrol, her zaman olasılık ağı veri analizi ile desteklenmelidir. Normal dağılım için kontrol negatif sonuç verirse, olasılık ağı veri analizi bu sapmanın oluşma şeklini ortaya çıkarabilir. Olasılık ağı veri analizi, bazı durumlarda, bu sapmanın sebeplerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Kıvamla ilgili deney sonuçları, betonun beklenilen taşıma süresi boyunca kıvam kaybının dikkate alınması ve su/çimento oranının sabit tutulması için yüksek sıcaklıklarda su miktarının gerektiği kadar arttırılmasıdurumunda makul kabul edilir.

(bilgi için) Ek D

Özel geoteknik işler için beton şartnamesi ve beton uygunluğu için ek gerekler

TS EN 206:2013+A2’ye bakılmalıdır.

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 57

(bağlayıcı) Ek E

Agregaların kullanımı için gerekler

E.1 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

(1) Bu Ek’te agregaların kullanımı için aşağıdaki gerekler verilmiştir;

- Doğal normal agregalar, ağır agregalar ve havada soğutulmuş yüksek fırın cürufu agregalar TS 706 EN 12620’ye uygun olmalıdır.,

- Geri dönüşümlü iri agregalar TS 706 EN 12620’ye uygunolmalıdır - Hafif agregalar TS EN 13055’e uygunolmalıdır

Çizelge E.1 – Agregalar için standart gerekler

Satır Özellik

TS 706 EN 12620+A1’de

İlgili Madde

Standart şartlar

1 Tane büyüklüğü dağılımı 4.3 TS 802’de verilen tane

büyüklüğü dağılımı grafikleri 1a D/d ≤ 2 veya D ≤ 11,2 mm olan İri agrega 4.3.2 GC 80/20, Kategori veya

beyan

1b İnce agrega 4.3.3 TS 706 EN 12620+A1, Çizelge

4’te verilen toleranslar.

1c Tuvenan agrega 4.3.5 GA 90

2 İnce malzeme içeriği 4.6

2a Tuvenan agrega

4.6

f11

2b İri agrega f4

2c Doğal şekillenmiş ince agrega f16

2d Kırmataş ince agrega f16

3 Tane şekli 4.4 ≤FI50 veya ≤SI55

4 Deniz agregasında kabuk içeriği 4.5 SC10

5 Parçalanma direnci 5.2 ≤LA50 veya ≤SZ32

6 İri agreganın aşınma direnci 5.3 MDE NR

7 Cilalanmadirenci 5.4 PSVNR

8 Yüzey aşınmasına direnç 5.4.2 AAVNR

9 Çivili lastik aşındırmasına direnç 5.4.3 AN NR

10 Donma-çözülmeye direnç 5.7.1 F4

11 Tuzlu çözelti ile donma çözülmeye direnç 5.7.1 FEC 8 veya NR

12 Magnezyum sülfat dayanıklılığı 5.7.1 MS18

13 Suda çözünebilir klorür iyonları içeriği 6.2 Beyan değeri

14 Yüksek fırın cürufu hariç tüm agregalarda asitte çözünebilen sülfat içeriği

6.3.1

AS 0.8

15 Yüksek fırın cürufunun asitte çözünebilen

sülfat içeriği AS 1.0

16 Yüksek fırın cürufu hariç tüm agregalarda asitte çözünebilen toplam sülfür içeriği

6.3.2

≤ % 1

17 Yüksek fırın cürufunun asitte çözünebilen

toplam sülfür içeriği ≤ % 2

18 Organik madde içeriği 6.4

18a İnce agrega

6.4 ve G.4

≤ % 0,5 18b İri agrega, doğal şekillenmiş 0/8 mm

agrega ve tüvenan agrega ≤ % 0,1

19 Donma-çözülme direnci

5.7.1

F4,XF3 için F2

20 Magnezyum sülfat direncia XF2 için MS25 ve

XF4 için MS18,

21 Hacim kararlılığı - kuruma büzülmesi 5.7.2 5.7.2 < % 0,075

22 Suda çözünebilir klorür iyonları içeriğib 6.2 veya beyan edilen değerden fazla olmamalı.

a) TS 706 EN 12620’de belirtilen magnezyum sülfat dayanıklılığını belirlemek yerine, agrega, EN 1367-6’da belirtilen % 1’lik NaCl kullanarak deneye tabi tutulabilir.

EN 1367-6’da tarif edildiği gibi % 1’lik NaCl buz çözücü tuz çözeltisi kullanarak agreganın dona ve tuz çözeltisine karşı dayanıklılığını ölçen deney yöntemi ile ilgili mevcut durumda genel olarak geçerli bir şart belirtmemektedir. Ancak, agreganın kütle kaybı % 8’den daha fazla ise donmaya ve tuz çözeltisine karşı yeterli direncinin kanıtı olarak beton bileşim oranlarının belirlenmesinde belirli şartların sağlanması gerekli görülebilir.

Tecrübeler, kütle kaybı % 8’den daha az olan agregaların, EN 12620’de belirtilen MS18 ve MS35 agrega kategorileri gibi olan benzer uygulamalarda kullanılabileceğini göstermiştir.

TS 706 EN 12620’de verilen MS18 ve MS25 kategorileri için şartları karşılamayan agrega veya % 1’lik NaCl çözeltisi kullanarak yapılan deneyde % 8’den daha fazla kütle kaybına uğrayan agrega XF2 veya XF4 çevre etki sınıfındaki betonda, sadece betondaki kütle kaybı, 56 döngüden sonra 500 g/m2 değerini aşmadığında kullanılabilir.

Not - Bu yöntemin agregalara uygulanması ile ilgili tecrübe eksikliğinden dolayı bu değer, şartlı olarak dikkate alınmalıdır ve karşılıklı mutabakatla diğer sınır değerlere de izin verilmelidir.

b) Alternatif olarak, Madde 5.2.7’ye göre betonun klorür iyonu içeriği belirlenmelidir.

© TSE – Tüm hakları saklıdır. 59

Satır Özellik TS EN 13055’te

yeralan İlgili Madde Standart şartlar

1 Tane dağılımı 5.3.1 Beyan değeri

2 İnce malzeme miktarı Beyan değeri

2a İri hafif agrega

5.5

1,5 (doğal agrega için) 2b Tuvenan agrega

3 (doğal agrega için) 2c İnce hafif agrega

3 Tane yoğunluğu 5.2.2

Beyan değeri

4 Su emme (W60) 5.9

5 Yığın kırılma dayanımı 5.10

Beyan edilen değerden

% 15’ten daha fazla sapma olmamalı

6 Donma-çözülme direnci 5.13 XF1 için F4, XF3 için F2

7 Suda çözünebilir Klorür iyonları

içeriği a 5.25.3 Beyan değeri

8 Asitte çözünebilen sülfat içeriği 5.25.4.1 ≤ % 0,8

9 Toplam sülfür içeriği 5.25.4.2 ≤ % 0.8

10 Kızdırma kaybı (sadece yüksek fırın

cürufu için) 5.25.5 ≤ % 5

11 Organik madde içeriği b 5.25.7 TS EN 13055

12 Donma çözülmeye ve buz çözücü

tuzlara dirençid Beyan değeri

13 Klorür iyonları içeriği e 5.25 Beyan değeri

a) Alternatif olarak, Madde 5.2.7’ye göre betonun klorür iyonları içeriği belirlenmelidir.

b) Doğal hafif agregalar, EN 1744-1, Madde 15.3’te tarif edilen yöntem kullanılarak betonun priz süresi ve basınç dayanımı üzerine etkileri yönünden değerlendirilmelidir.

c)TS EN 13055’de belirtilen agreganın donma-çözülme direncinin belirlenmesi yerine betonun donma-çözülme direnci tayin edilebilir. Bu amaçla TSE CEN/TS 12390-9 standardına göre hafif agrega ile yapılan betonda 56 donma-çözülme döngüsü sonunda yüzeyden en fazla 500 g/m2 lik bir kütle kaybı olduğunda agreganın XF3 çevre etki sınıfında da kullanılmasına izin verilebilir.

d)Bu amaçla TSE CEN/TS 12390-9 standardına göre hafif agrega ile yapılan betonda 56 donma-çözülme döngüsü sonunda yüzeyden en fazla 500 g/m2 lik bir kütle kaybı olduğunda agreganın XF2 ile XF4 çevre etki sınıfında da kullanılmasına izin verilebilir.

NOT– Burada verilen sınır değer dışında herhangi bir değerin kullanılması, imalatçı ile kullanıcı mutabık kaldığı durumlarda izin verilebilir.

e)Alternatif olarak, Madde 5.2.7’ye göre betonun klorür iyonu içeriği belirlenmelidir.

(bağlayıcı) Ek F

Beton karışımı için sınır değerlerle ilgili öneriler

(1). Paragraf aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Çizelge F.1’de verilen gerekler, yapınınen az 50 yıl kullanım ömrüne sahip olarak plânlanmasını esas alınarak belirlenmiştir.

Betonarme yapı ve öngerilmeli yapı elemanlarında daha uzun hizmet ömürleri için Çizelge 6 ve Çizelge 7’den yararlanılmalıdır. Betonarme yapılarda özellikle donatının veya herhangi bir gömülü metalin korunmasına yönelik olarak alınacak tedbirler bakımından, beton örtü tabakası kalınlığı (paspayı) ve diğer beton parametreleri için Çizelge 6 ve Çizelge 7’den de yararlanılabilir. Karşılıklı mutabakat sağlanması şartıyla, Çizelge 6 ve Çizelge 7’de verilen kriterlerin daha üstün olması durumunda, Çizelge F.1 yerine, Çizelge 6 ve Çizelge 7’nin tercih edilmesi önerilir.

Aşağıdaki (6). Paragraf ilave edilmiştir.

Farklı çevre etki sınıfları için kullanılması önerilen çimento tipleri Çizelge 8, Çizelge F.2.1, Çizelge F.2.2, Çizelge F.2.3, Çizelge F.2.4 ve Çizelge F.2.5’de verilmiştir.

Aşağıdaki (7). Paragraf ilave edilmiştir.

En büyük agrega tane büyüklüğü 16 mm ila 63 mm olan ve XF ile XM çevresel etki sınıflarına maruz

En büyük agrega tane büyüklüğü 16 mm ila 63 mm olan ve XF ile XM çevresel etki sınıflarına maruz