• Sonuç bulunamadı

We are targeting to form closed almond gardens with certified

almond plants and achieve the

highest revenue from unit area.

modern Badem BaHçelerİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil ALAN da konuşmasında Adıyaman’da badem yetiştiriciliği konusunda son yıllarda büyük aşamaların

kaydedildiğini belirterek; “Modern badem bahçeleri oluşturuldu. Yeni tesis edilen bu badem alanları ile ilimizdeki badem üretimini arttırmak için ekonomik büyüklükte badem alanlarının tesis edilmesini ön plana çıkartarak, çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Sertifikalı badem fidanları ile kapama badem bahçeleri oluşturarak, birim alandan en yüksek gelirin elde edilmesini hedeflemekteyiz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ise konuşmasında Üniversitemizin yakın zamanda elde ettiği başarılarla ilgili bilgi vererek, düzenlenen panel programıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“ADYÜTAYAM, Üniversitemizin önemli bir birimidir. Adıyaman’ımız Ülkemiz ekonomisinde tarımla yer alan bir şehrimiz. Tarım bakımından uygun ve el verişli topraklara sahip bir şehirde yaşıyoruz. Bunun değerini bilerek en iyi katma değeri oluşturacak, toplumun huzurunu ve refahını en iyi hale getirecek çalışmalar yapmamız gerekiyor.

modern almond gardens

Food, Agriculture and Livestock Province

Administrator Adil ALAN stated in his speech that there have been many improvements in almond growing in Adıyaman in recent years, and added: “Modern almond gardens have been formed. With these newly-formed almond gardens, we are trying to facilitate economical sized almond areas to increase almond production, as well as carrying out studies acting upon the requests of our farmers. We are targeting to form closed almond gardens with certified almond plants and achieve the highest revenue from unit area.”

Our Rector Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ talked on the recent achievements of our University and commented on program of the panel:

“ADYÜTAYAM is an important unit of our

University. Adıyaman is classified as an agricultural province in our country. We are living in a province which is good and abundant for agriculture. We need to understand its value and attribute added value at best and carry out studies which will increase the society’s peace and welfare.

ADYÜTAYAM vasıtasıyla, ilimizde tarımla ilgili kurum, kuruluş ve çiftçilere tarımsal uygulama ve arazi yönetimi konusunda araştırma ve adaptasyon sonuçlarını anlatmak, benimsetmek ve uygulatmak, böylece ülke ve bölge ekonomisine üniversitemizden beklenen katkıyı sağlamayı hedefliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde mermercilik ve gıda sektörleriyle ilgili çalıştaylar düzenledik. Birçok sektör temsilcisi, firma temsilcisi buraya geldi ve çalışmalarımız çok faydalı oldu. Bu tür toplantıları yapmaya devam ediyoruz. Bu panelde de tarım sektöründe bademcilik konusunu ele alıyoruz. İnşallah iyi sonuçlar alacağız. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen

hocalarımız ve misafir öğretim üyelerine teşekkür ediyorum. Doç. Dr. Halil İbrahim OĞUZ ve Yrd. Doç. Dr. Garip YAHŞİ hocalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Burada bu toplantının gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüze, Ziraat Odamızın Kıymetli Başkanına ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.” Soru-cevap bölümüyle devam eden panelin sonunda, katılımcılara sertifikaları verildi.

panel

By ADYÜTAYAM we are planning to make the following contributions; to explain to the agricultural institutions, organizations and farmers in our province about the results of research and adaptation processes in agricultural practice and land management, to make them understand and practice those processes, thus, making contributions to the economy of the region and our country, as expected from a university.

Recently, we have organized workshops for marbling and food sectors. Many sector and company

representatives came here and have been helping us in these workshops. We continue organizing such meetings. In this panel, we are discussing almond growing in agricultural industry. I hope that we get good results.

I would like to thank our lecturers and guest lecturers who participated in this organization. I would also like to thank Assoc. Prof. Halil İbrahim OĞUZ and Assist. Prof. Garip YAHŞİ personally. In addition, I would like to thank Food, Agriculture and Livestock Province Administrator and Chamber of Agriculture President who have provided great support in the organization of this meeting, as well as those who have attended.”

The panel continued with a question-answer session and was finalized after giving the participants their certificates.

*Yrd. Doç. Dr. Hakan YILDIRIM

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi *Prof. Dr. Ahmet ONAY

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi *Ziraat Yüksek Mühendisi Ajlan YILMAZ Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü

*Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih ÇAĞLAR Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi *Doç. Dr. Halil İbrahim OĞUZ

Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü *Fatih TİRYAKİOĞLU

Tiryaki Holding Temsilcisi *İzzet PARLAR

Parlar Fidancılık Temsilcisi

*Assist. Prof. Hakan YILDIRIM

Dicle University Faculty of Agriculture Lecturer *Prof. Dr. Ahmet ONAY

Dicle University Faculty of Agriculture Lecturer *Senior Agricultural Engineer Ajlan YILMAZ Pistachio Research Institute

*Prof. Dr. Semih ÇAĞLAR

Dicle University Faculty of Agriculture Lecturer *Director Assoc. Prof. Halil İbrahim OĞUZ Agrilcultural Research and Practice Centre * Fatih TİRYAKİOĞLU

Tiryaki Holding Representative * İzzet PARLAR

Parlar Planting Representative

sunum Yapan katılımcılar

attendees wHo delıvered presentatıon

panel

workshop