• Sonuç bulunamadı

Anatolian Seljukians

and Ottomans.

cendere köprüsü

Şehrin bir başka dikkat çeken ya- pısı, Karakuş Tümülüsü’nün ku- zeydoğusunda Adıyaman’a 55 km uzaklıktaki Cendere Köprüsü’dür. Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmak- tadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar. Romalıların yaptığı ikinci en geniş kemerli köprüdür. 120m uzunluğunda ve 7m genişliğinde- dir. Her biri 10 ton ağırlığında 92 kayadan meydana gelir [5]. bir mimaridir. Samsat ve Malatya

yolunun kesiştiği yerde önemli bir noktadadır. İnşa edildiğinden beri bölgede yaşayan medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan kale, kısmen onarılmış da olsa hala görkemini korur. Üzerindeki kitabe hala sağlam ve okunaklıdır. Belgeleme açısından büyük önem taşır. Kalede bir pazar, bir cami, bir zindan ve güvercinlik kalıntıları bulunur. 80 metre uzun- luğunda olan bir su kanalı, doğrudan Arsemeia’ya ulaşır [4].

cendere Brıdge

Another attraction is Cendere Bridge which is in the north-east of Karakuş Tumulus, and within 55 km. distance to Adıyaman. It is located in the ancient settlement area which is known as Eskikale today. It connects Kahta and Sin- cik. It is the second largest arched bridge the Romans built. It is of 120 mt. length and 7 mt. width. It has 92 rocks, each of which is 10 tons [5]. article

makale

ARSEMİA ANTİK KENT / ARSEMIA ANCIENT TOWN

KAHTA KALESİ / KAHTA CASTLE

kaYa mezarlar

Bu yapıların dışında kaya mezarlar, Adıyaman’ın önemli kalıntıların- dandır. Adıyaman’a 17 km uzak- lıktaki Haydaran kaya mezarında Kral Antiochosla tokalaşan Güneş tanrısı Hellias’ın olduğu bir kabart- ma bulunur. Roma kalıntıları bu- lunduran Turuş kaya mezarları, Taş Devri’ne uzanan Dolmen mezarları ve erken Hristiyanlık döneminden kalan Zey Köyü yine önemli bir turistik, tarihi bilgi ve potansiyel barındırmaktadır. Bunun yanı sıra şehir merkezindeki Ulu Camii, Çar- şı, Kab ve Musalla Camileri, Mor Pavlus ve Mor Petros kiliseleri, şeh- rin dini yapılarıdır ve çarpıcı mimari öğelerdir.

Yapılı çevre göz önünde bulundu- rulduğunda Adıyaman’da yüksek bir tarihi miras bulunmaktadır. En doğru yaklaşım, kalıntıları ayrı ayrı ele almaktansa dönemin koşullarını ve yaşayışını düşünüp; geçişleri, tünelleri birbirine bakan kentleri değerlerlendirip şehrin içinde bir rota çizmek ve tüm bu yapılı çevreyi bir paydada birleştirmektir. Bu hem kentin kimliğinin korunmasına, hem dönemleri belgelemede ve ara- daki ilişkileri değerlendirmede, hem de mimari kimliğini kaybetmeden korunmasına olanak tanıyacaktır. Bu yaklaşımla korunan bir kent ya- pısı ve dokusu elbette özgünlüğüyle iyi bir turizm merkezi haline gele- cektir. Gelen konukları ağırlamak, kültürü tanıtmak, el sanatlarını kullanarak hediyelik eşyalar hazırla- mak bölge halkını kalkındıracak ve kültürü yaşatacaktır.

kaYnaklar

[1] Dalyan, M. G. (2007). Başlangıcından 1570 yılına kadar Adıyaman Tarihi. Ankara. [2] Sucu, M. (2008). Kültürel ve turistik değerleriyle Adıyaman. İstanbul: Adıyaman Belediyesi Kültür Yayınları.

[3] Erarslan, F. (1997). Adıyaman

Müzesi’nden bir grup terracotta figürin. Un- published Master Thesis. Erzurum. [4] Güneşe Yürümek: II. Ulusal Medeniyet Kavşağı Adıyaman Sempozyomu. (2010). Adıyaman İli’nin kültürel varlıklarının turizme kazandırılabilirliği (Yeni Kale örneği). Adıya- manlılar Vakfı Yayınları.

Online ve Diğer Kaynaklar [5] http://www.kultur.gov.tr Adıyaman Museum. http://en.wikipedia.org/wiki/Adiyaman http://www.adiyamanli.org/about_adiyaman. htm rock tomBs

Apart from these structures, rock tombs are also very important ruins in Adıyaman. On Haydaran rock tomb, which is located within 17 km. distance to Adıyaman, there is an embossing which shows King Antiochosla shaking hands with Hellias, the God of the Sun. Turuş rock tombs which have Roman ru-

references

[1] Dalyan, M. G. (2007). Adıyaman’s History from the beginning to 1570. Ankara. [2] Sucu, M. (2008). Adıyaman with its cul- tural and touristic values. İstanbul: Adıyaman Municipality Cultural Publishing.

[3] Erarslan, F. (1997). A group of terracota figurin from Adıyaman Museum. Unpublished Master Thesis. Erzurum.

[4] Walking Toward the Sun: 2nd National Ci- vilization Crossroads Adıyaman Symposium. (2010). Gaining Adıyaman Province’s cultural values to tourism (Yeni Kale example). Adıya- man People Association Publishing. Online and Other Resorces [5] http://www.kultur.gov.tr Adıyaman Museum.

http://en.wikipedia.org/wiki/Adiyaman http://www.adiyamanli.org/about_adiyaman. htm

ins, Dolmen tombs that date back to the Stone Age and Zey Village as the remnant of early Christian pe- riod also have important touristic and historical information with a good potential. In addition, the outstanding architectural features of the town are the religious struc- tures such as The Great Mosque, Bazaar, Kab and Musalla Mosques, Mor Pavlus and Mor Petros Churc- hes.

In comparison to the surrounding regions, Adıyaman has a huge his- torical heritage. Instead of dealing with the ruins separately, the best approach is to take into account the conditions and life style of the period and to consider the passa- ges, the towns with joint tunnels, draw a route within the town and consider all the structures as a joint concept. This will enable the town to keep its identity, both by documenting the eras, the relati- onships and preserving it without spoiling the architectural culture. If a town’s urban structure and layout are preserved with this approach, it will become a unique tourism centre. Accommodating the guests, promoting the culture, preparing handcraft souvenirs will economi- cally develop the local public and keep the culture alive.

article

makale

araştırma