• Sonuç bulunamadı

2.8. İlgili Araştırmalar

2.8.2. Tablet PC ile İlgili Araştırmalar

Uzoğlu ve Bozdoğan (2012) yaptıkları araştırmada öğretmen adaylarının tablet pc ile ilgili görüş ve önerilerini belirlemeyi amaçlamışlardır. 420 kişi ile yürütülen çalışma sonucunda öğretmen adaylarının bilgisayar tutum puanları ile tablet bilgisayarları destekleme durumları arasında anlamlı bir fark olduğunu, ayrıca öğretmen adaylarının tablet bilgisayarların fen ve teknoloji derslerinde kullanılmasının en önemli avantajları olarak; dersin görsel ve animasyonlarla daha eğlenceli hale getirilmesi ve öğrencilerin fen ve teknoloji dersine olan ilgisini artırması olarak belirtmiştir. Kirali (2013) yaptığı çalışmada FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet-pc uygulamalarına ilişkin öğrenci görüşleri incelemiştir. Araştırması tarama modelinde olup, araştırmasının katılımcılarını 118 lise öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmasının sonucunda derslerde öğrencilerin Tablet-PC uygulamalarına yönelik görüşlerinin olumlu olduğu görülmüştür.

Başka bir araştırmada ise, ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrenci velilerinin teknoloji ve derslerde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarını ölçmek için Likert tipi bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve bu ölçek kapsamında öğrenci velilerinin ilköğretim okullarında tablet PC kullanımına yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır (Kenar, 2012). İlgili ölçek geliştirildikten sonra, tablet PC'lerin dağıtıldığı Uşak ili merkeze bağlı ilköğretim okulunda 27 deney, 27 kontrol grubu olmak üzere toplam 54 öğrenci velisine uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çocukları tablet PC ile öğretim alan deney grubu öğrenci velilerinin, çocukları tablet PC ile öğretim almayan öğrenci velilerine göre teknolojiye ve derslerde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarında, pozitif ve anlamlı seviyede bir artış belirlenmiştir. Yapılan bir diğer çalışmada ise, sınıftaki öğretim esnasında kullanılabilecek olan bir İnteraktif Öğrenme Ağı oluşturabilmek için kablosuz teknoloji ve Tablet PC’nin nasıl kullanılacağı incelenmiştir. Araştırma sonunda, oluşturulan bu ağın öğrencilerin

öğrenme deneyimleri üzerine pozitif bir etki yaptığı ortaya çıkmıştır (Enriquez, 2010). Pryor ve Bauer (2008) yaptıkları araştırmada Biyoloji dersinin Çekirdeğe Giriş konusunda Tablet PC’nin öğrencilerin akademik başarısına etkisinin olup olmadığını araştırmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, Tablet PC’nin biyoloji dersinde kullanımı öğrenci başarılarında önemli bir farklılık yaratmamasına rağmen öğrenciler Tablet PC hakkında olumlu düşünceler geliştirmişlerdir. Öğrenciler diğer derslerde de Tablet PC’lerin kullanılması gerektiğini belirtmişlerdir. Fister ve McCarthy (2008) araştırmalarında tablet bilgisayar kullanımının öğrenme ortamlarına etkisini incelemişlerdir. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre tablet bilgisayarlar ders ortamında bireysel veya grupla kullanımla öğrencilerin öğrenmelerine olumlu katkı yapmıştır. Buna ek olarak, tablet bilgisayarlar, öğrencilerin dersle ilgili materyalleri daha iyi anlamasına ve eğitimcilerin ders materyallerini daha etkili kullanmasına imkân sağlamıştır.

Literatürde Tablet PC’lerle ilgili başka bir çalışmada yazılım mühendisliği bölümündeki bir ders kapsamında yapılmıştır. Tablet PC’lerin ders sürecinde kullanımının olumlu yönlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmada veriler gözlem yolu ile toplanmıştır. İlgili araştırmada ders notları öğrencilerle interaktif olarak paylaşılmış, sınıf dışında not tutma ve materyal oluşturma işlemleri için de tablet bilgisayarlar kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin analizinden ulaşılan bulgulara göre, öğrencilerin derslerde tablet bilgisayarların kullanılmasının faydalı ve bu şekilde derslerin daha ilgi çekici olduğunu düşünmektedir (Mock, 2004).

Bir yüksek lisans tez çalışması ise; tablet PC’lerin akademik hayatta nasıl algılandığını ve nasıl kullanıldığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde çalışan Tablet PC kullanıcısı 15 akademisyen katıldığı araştırmaya nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmadaki veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanıp içerik analizi yapılmıştır (Özkale, 2014). Çalışma sonuçlarına göre özellikle yönetici pozisyonuna sahip katılımcıların tableti aktif bir ajanda olarak kullandıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan akademisyenler, ders sunumlarını dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarda hazırlamakta ancak sunum için Tablet PC’yi tercih etmektedirler. Bu sebeple akademisyenler tabletin sunum hazırlamada yetersiz kaldığını düşünmektedir. Taşınma ve öğrenme kolaylığı, Tablet PC’nin önemli avantajları

olarak dile getirilirken; ofis yazılımlarının kullanım zorluğu ile tablete uygun program yetersizliği ve uyumsuzluğu tabletin önemli dezavantajları olarak görülmektedir.

Pamuk ve ark. (2013) yaptığı çalışmada ise, FATİH Projesi kapsamında dağıtılan etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarların öğretmen ve öğrenciler tarafından hangi amaçlarla ve ne sıklıkla kullanıldığı, pilot uygulamada ortaya çıkan sorun ve eksikliklerin neler olduğu incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Samsun, Yozgat, Kayseri ve İzmir illerinde pilot okul olarak seçilen 11 okulda projeye katılan öğretmen ve öğrencilerin görüşleri; anketler, yarı yapılandırılmış mülakatlar, sınıf içi gözlemler ve odak grup görüşmeleri ile toplanıp karma araştırma yöntemlerine göre analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgulara göre öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahta ile ilgili genel olarak olumlu bir tutumları ve belirli oranda bir kullanımları olduğu halde, tablet bilgisayarların kullanımı çok düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Teknolojik problemlerle birlikte yazılımların eksik olması ve öğretmenlerin proje kapsamında sağlanan teknolojilerin kullanımı hakkında pedagojik ve mesleki yönden desteğe ihtiyaç duydukları çalışmanın diğer bulgularındandır.

Literatürde, başka bir çalışmada öğretmen ve öğrencilerin tablet bilgisayar kullanımında yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır (Çetinkaya & Keser, 2014). Tarama modelindeki çalışmaya branştan 47 lise öğretmeni ve 286 lise öğrencisi katılmıştır. Çalışmada ulaşılan bulgulara göre öğretmen ve öğrenciler, tablet bilgisayarlarla ilgili donanıma ve yazılıma yönelik, ders içeriklerine yönelik, ergonomi ve sağlık açısından yaşanan sorunlar yaşamaktadırlar. Katılımcılar sorunlara çözüm için yazılım ve internete yönelik kısıtlamaların kaldırılması, uygun ders materyalleri geliştirilmesi, öğretmen ve öğrencilere yönelik kapsamlı eğitimler verilmesi, yaşanan donanımsal sorunların kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirtmişlerdir.