• Sonuç bulunamadı

Türkiye markası olmak İçİn kolları sıvadı

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 26-30)

AZİZOĞLU SUCUKLARI

BURDUR TİCARET BORSASI25

A

zizoğlu firması,

Akdeniz Bölge-si’nde yetiştirilen kaliteli danaların et ve et ürünlerini, markasıyla bir-leştirerek, başta elit şarküteri ve marketler olmak üzere tüm Türki-ye’ ye tanıtmayı hedefliyor. Et ve et ürünleri hakkında tüketicinin bilinçlenmesine katkıda bulunmak, insan sağlığına faydalı bi-leşenlerden dolayı tüketim oranının artmasını sağlamayı amaçlayan firma, en kaliteli ürünü, en uygun koşullarda tüketicilerine sunuyor.

İstihdam ettiği personelden , ürettiği ürünlere kadar her aşamada, sürekli gelişimi sağlaya-rak, çıtayı her geçen gün yükselten Azizoğlu, sağlık ve hijyen kurallarını ana ilke olarak benimsiyor. ‘Geleceğe Sağlıkla, Hijyenle, Kali-teyle ve Huzurla Yatırım Yapıyoruz’ sloganıy-la çıkısloganıy-lan yolda, üretimden sofraya kadar osloganıy-lan tüm kalite değerlerine sahip çıkılıyor.

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Anadolu sofralarının vazgeçilmezi haline gelen sucuk, tüketilen besinlerin en başında gelmektedir. Tarım ve hayvancılık alanın-da adınalanın-dan sıkça bahsettiren Batı Akdeniz Bölgesi’nin hayvanlarını işleyen firma, kaliteli ürünleriyle piyasada rakipleriyle yarışıyor.

BUTİK ÜRETİMDE UZMAN

Azizoğlu Sucukları hakkında bilgi veren Burdur Ticaret Borsası Üyesi Azizoğlu Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Yarar, firmanın gelişimini anlattı:

İlk olarak, et ve et ürünleri işlemesine 1966 yıllında başladıklarını söyleyen Yarar, 1998 yılında üçüncü kuşağın alt yapı çalışmalarını tamamlamasının ardından modern üretime geçtiklerini kaydetti. 2000 yılından itibaren kurumsallaşmaya hız verdiklerini belirten Yarar, özellikle butik tarzda sucuk ve pastırma konusunda ihtisaslaştığını ifade etti.

SIĞIR DANA VE MANDA ETİ KULLANILIYOR

Sığır, dana ve mandadan elde edilen etlerin çeşitli baharatlar mikser yardımıyla karıştırı-larak hava kurusu dana bağırsağına doldur-ması sonu elde edilen ürüne sucuk denildiğini

aktaran Yarar, “Evliya Çelebi’nin Seyahat-namesi’nde de kaleme aldığı üzere sucuk Anadolu sofralarının vazgeçilmez bir besin maddesi. Anadolu’ya ait bir kültür olan sucuk, toplumda hemen herkesin sevdiği bir yiye-cektir. Her kesimden insan, yılın her vaktinde kolayca temin edebilmektedir” dedi.

GÖÇEBE İNSALARIN TEMEL GIDASI

Birkaç yüzyıl önce, tarlada çalışan işçiler için et yemenin zor bir iş olduğunun altını çizen Yarar, “O dönemlerde, sıcaklardan dolayı et fazla durmaz ve kısa bir süre içinde bozu-lur, yenmez hale gelirdi. Bozulmayı önlemek için kıymayı bolca baharatla karıştırılarak bu şekilde ömrünü uzatmaya çalışırlardı. Yalnız kıymanın hava almaması gerekiyordu. Bu-nun için birçok denemeler den sonra doğal hayvan bağırsağına doldurulması düşünüldü.

Temizlenen ve kurutulan bağırsaklara, baha-ratlanmış kıymayı basınçla doldurma işlemi yaparak o yiyeceğin uzun süre bozulmamasını

BURDUR TİCARET BORSASI 26

sağlıyordu. Bazen günlerce geçirilen elektrik-siz yayla ortamında her daim et yeme ihtiyacı bu şekilde giderilmiş oldu. Peki, bu insanlar neden bu kıymayı bağırsağın içine doldurma ihtiyacı hissetmiştir? Cevabı çok basit, elekt-rik ve çağımızın alternatifleri o yıllarda henüz insanlara hizmet vermiyorken gıdalar kurut-ma işlemine tabi tutularak bu şekilde sakla-nıyordu. Özellikle göçebe bir hayat yaşanırken ya da uzun süreler evlerinden ayrı kalacak olan kişiler, yanlarındaki etler bozulmasın diye bu yollara başvurmuşlardır” şeklinde konuştu.

HER KÜLTÜRDE SUCUK VAR

Türk yemek kültürünün, İslam geleneğinin yanı sıra İran, Arap, Yunan ve Osmanlı ye-mek kültürünün bir kombinasyonu şeklinde günümüze kadar geldiğini aktaran Yarar, “Bu kültüre ait en eski kuru fermente et ürün-lerinde bir tanesi de sucuktur. Yurt dışında

‘soudjouk’ ismiyle de bilinen sucuğun geç-mişinin çok eski dönemlere dayandığı tahmin edilmektedir. Buna rağmen sucuğa ait ilk kayıtlara Kaşgarlı Mahmud’a ait Divan-ı Lu-gat-i Türk’te rastlanmaktadır. Aynı zamanda Evliya Çelebi Seyahatnamesinin Kayseri bölü-münde Türk sucuğundan “misli et sucuğu bir tarafta yoktur” şeklinde bahsederek o yıllar-da sucuğun pastırma ile birlikte Kayseri’de üretildiği bilinmektedir. Sucuk kırmızı et ve hayvansal yağlardan üretilen halka bir

yapı-da doğal yollarla kurutulup fermente edilen bir et ürünüdür. Geçmişte, geleneksel sucuk üretiminde hammadde olarak sığır etinin yanı sıra katkı maddesi olarak sadece tuz ve bazı baharatlar kullanılmaktaydı. Bununla birlikte zaman içerisinde sucuk üretiminde koyun, keçi ve manda gibi diğer hayvan etleriyle birlikte sarımsak, şeker ve farklı baharatlar da kullanılmaya başlanmıştır. 1950’li yıllardan sonra işin ekonomik boyutunun önem kazan-masıyla sucukta starter kültür kullanımı, ısıl işlem uygulaması yapılmıştır” dedi.

DEMİR VE ÇİNKO DEPOSU

Kıyma ve kıyma ile yapılan sucuk yüksek ka-litede esansiyel amino grup asit içeren prote-in, demir ve çinko yönünden zengin bir gıda maddesi olduğunu belirten Yarar, “Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcıdır. B grubu vitaminler için zengin bir kaynaktır.

Dolayısıyla toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azal-tabilmektedir. Kırmızı etten yapılan sucuk en değerli hayvansal protein kaynağıdır.

Sucuk kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar.

Şişmanlığı önler” dedi.

ÇOCUKLAR SUCUK TÜKETMELİDİR

Sucuğun, büyümede de önemli etkisi

olduğu-BURDUR TİCARET BORSASI27 nu ifade eden Yarar, “Kırmızı etten yapılan

kıyma ve sucuk aynı zamanda önemli bir vi-tamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünle-rinden olan sucuk; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kay-naktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksik-liğinin giderilmesinde önemli rol oynamakta-dır. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar. Vita-min B12 karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Ami-noasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folik asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gerekli-dir; sinir iletilerini kolaylaştırır. Sucuk, demir deposudur. Gıdaların içerdiği demirin insanlar tarafından sindirilmesi, maddenin kimyasal formuna, beraber alındığı diğer gıdalarla etki-leşimine ve bireyin fizyolojik faktörlerine göre değişmektedir. Etteki ve sucuktaki demirin yarısı hemoglobinde bulunmaktadır.

Bunların dışında sucuk önemli bir çinko kay-nağıdır. Çinko 50’den fazla enzimin yapısına girer. Et çinko açısından en zengin kaynak olup ihtiyacın neredeyse % 50’si sadece etten karşılanabilmektedir. Özellikle çocukların kırmızı et ve et ürünlerinden olan sucuğu mutlaka tüketmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Fabrikanın Burdur Birinci Organize Sana-yi Bölgesinde bulunduğunu aktaran Yarar,

“Azizoğlu Sucukları- Azizoğlu Et Entegre ve Gıda Fabrikamızda, ‘Geleceğe Sağlıkla, Hij-yenle, Kaliteyle ve huzurla Yatırım Yapıyoruz’

sloganıyla çıktığımız bu yolda tüm halkımızın hizmetindeyiz. Anadolu kültüründe süt ve kırmızı et üretimini sevdiğimiz kadar kırmızı et ve et ürünlerini tüketmeyi ve sofralarımız-dan bulundurmayı da eksik etmeyiz. Bizler de Azizoğlu olarak kalitemizden ve lezzeti-mizden taviz vermeyerek her yaşta herkesin ağzına layık tatta sucuk üretimi yapıyoruz.

Dededen oğula, oğuldan toruna gelen gele-neksel Azizoğlu Sucukları ilk günkü lezzetin-de sofralardaki yerini almakta, ulusal market reyonlarında da en fazla satın alınan besinle-rin başında et ürünlebesinle-rinde sucuk gelmektedir.

Toplumumuzda özellikle gençler, yapılması daha pratik olan ve kısa sürede tüketilebilen öğünler hazırlamaktadır. Bu yapımı çok kısa süren ve lezzetli tüketilen besin gurubunun

başında da sucuk gelmektedir. Bizler de bunun bilinciyle yıllardan beri olduğu gibi bu gün de sağlıklı ve kaliteli büyükbaş hayvan-lardan elde edilen kırmızı etten ürettiğimiz sucuklarla herkesin beğenisi almaktayız”

dedi.

YILLIK 200 TON ÜRETİM

Üretim ile ilgili ISO 9001, ISO 22000 TSE Kalite Belgelerine sahip olduklarını aktaran Yarar şu şekilde konuştu, “Üretim, depolama ve yönetim binaları ile birlikte kapalı 1000m2 alanda hizmet vermektedir. Yıllık ortalama 200 ton sucuk ve pastırma imalatı ile Akdeniz bölgesinde sağlıklı ürünler sunan Azizoğlu Sucukları şarküteri çeşitlerinde yatırımlarını hızlandırmıştır. Firma olarak misyonumuz:

bölgemizde yetiştirilen en kaliteli danaların et ve et ürünlerini Azizoğlu markasıyla başta elit şarküteri ve marketler olmak üzere Tüm Türkiye’ ye tanıtmak. Et ve Et ürünleri hak-kında tüketicinin bilinçlenmesine katkıda bulunmak, insan sağlığına faydalı bileşenler-den dolayı tüketim oranının artmasını sağla-maktır.

BURDUR TİCARET BORSASI 28

G

L Platform Fuarcılık

tarafından düzen-lenen Teke Yöresi 3. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı törenle açıldı.

80 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuar, ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. Fuar ilk gün yaklaşık 10 bin kişiyi ağırladı. Açılışa Gıda Tarım ve Hay-vancılık Bakan Yarımcısı Mehmet Daniş, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 26-30)

Benzer Belgeler