• Sonuç bulunamadı

İŞADAMLARIYLA BULUŞTUBAKAN ZEYBEKCİ

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 38-41)

E

konomi Bakanı Nihat Zeybekci,

“2001 yılında Türkiye’de top-lanan her 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu, bugün her 100 liralık verginin 10 lirası faize gidiyor. Bunu da asla kabul etmiyoruz, hedef sıfır.” dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Burdur’a gelen Bakan Zeybekci, Burdur Valisi Şerif Yılmaz’ı ziyaretinin ardından, Burdur Ticaret ve Sa-nayi Odası konferans salonunda saSa-nayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıya Ak Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Reşat Petek, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Yalçın Me-cikoğlu, dernek başkanları, siyasi parti

tem-silcileri ve işadamları katıldı.

Türkiye’nin tarihi günlerden geçtiğini kay-deden Zeybekci, 16 Nisan’da siyasi bir seçim yapılmayacağını, milletin yönetim sistemine ilişkin bir tercihte bulunacağını kaydetti.

Türkiye’nin 1950 ile birlikte ilk defa demok-rasi ile tanıştığını, milletin seçtiği kişilerin iktidara geldiğini, hükmeden, yöneten devlet anlayışından çıkarak hizmetkar devlet anlayı-şına geçildiğini dile getiren Zeybekci, bu süre-cin 1960’a kadar devam ettiğini söyledi.1960, 1971, 1980 darbelerini anımsatan Zeybekci, darbelerin, koalisyonların, kurulamayan hü-kümetlerin Türkiye’ye büyük zararlar verdi-ğini dile getirdi.

Merhum Turgut Özal ile Türkiye’nin

ekono-BURDUR TİCARET BORSASI37 mide yeni bir atağa geçtiğini, ihracatta ciddi

bir performans sergilendiğini, enflasyonla, cari açıkla mücadele edildiğini, AB’ye tam üyelik başvurusunun yapıldığını ifade eden Zeybekci, Özal’ın ardından AK Parti dönemine kadar Türkiye’nin siyasette istikrarı sağla-yamadığını, üretemeyen, büyüyemeyen bir performans gösterdiğini kaydetti.

Zeybekci, “Bu oyunu kurgulayanlar, Türki-ye’nin bir ilerlemesi, iki gerilemesi, bu zaman ayarlı kurguyu yapanlar bir şekilde o gün siyaseti manipüle ettiler ve ‘Onlar ne diyorsa 5 fazlası benden’ diyerek o gün bu memleke-te 30-32 yaşındaki kadınları da emekli etme sözü verdiler ve ettiler. Türkiye hep kaybetti ama asıl dinamik 1991 yılında konan sosyal güvenlik sistemiyle ilgili her şeyin parampar-ça edilmesidir.” diye konuştu.

Zeybekci, 1991’de koalisyonlar kurulsun diye millete sözü verilen sosyal güvenlik siste-minin içine atılan dinamitin etkisinin 2060 yılına kadar ancak toparlanacağını vurguladı.

100 LİRALIK VERGİNİN 87 LİRASI FAİZE

2001 yılında Anayasa kitapçığının fırlatılma-sıyla gecelik faizlerin yüzde 7 bin 200’e kadar yükseldiğini, bir gecede 13-14 bankanın bat-tığını anlatan Zeybekci, batırılan bankaların Türkiye’ye zararının 46 milyar dolar olduğu-nu söyledi.

Zeybekci, “Bugün Türkiye dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi. Mil-li geMil-lirimizi 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara getirdik. 2001 krizindeki o soygun olmasaydı Türkiye’nin milli geliri bugün 18 bin dolardı ve biz dünyanın 13, en kötü 14’üncü büyük eko-nomisiydik. Avrupa’nın da 6’ncı değil, 4’üncü büyük ekonomisiydik. Bunları neler kaybetti-ğimizin bilinmesi için söylüyorum.” dedi.

AK Parti hükümetleri dönemindeki ekonomik gelişmelere değinen Zeybekci, ülkede ve dün-yada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin ortalama yüzde 5,6 büyüdüğünü, enflasyonun tek rakamlara kadar indiğini, ihracatın 35 milyar dolardan 150 milyar dolara kadar çıktığını, 14 Mayıs 2013 tarihinde IMF’e olan son borç taksitinin ödendiğini, Türki-ye’nin dünyada en çok bağış yapan ülkelerden biri haline geldiğini, önemli hastaneden oto-yollara, hava limanlarından hızlı trene kadar, yatırımların, projelerin ortaya konulduğunu,

nükleer santral projelerinin imzalandığını, sağlık sisteminin yenilendiğini, Türk müte-ahhitlerin dünyada en çok iş yapan müteah-hitler haline geldiğini anlattı.

Bakan Zeybekci, “2001 yılında Türkiye’de toplanan her 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu, bugün her 100 liralık verginin 10 lirası faize gidiyor. Bunu da asla kabul etmiyo-ruz, hedef sıfır. Sıfıra kadar götüreceğiz.” dedi.

Türkiye’nin güçlenmesini, büyümesini iste-meyen güçlerin 2013 yılında tekrar ortaya çık-tığını belirten Zeybekci, şöyle konuştu: “2013 yılında Türkiye çok oldu. Aynı sistemin tasa-rımcıları 2013 yılında bir gün sabah erkenden kalktılar Taksim’de Gezi Parkı olayları. Orada belki ilk kandırılanlar ağaçla kandırılmış ola-bilir ama arkasındaki niyetlerin ne olduğuna Allah aşkına bakın. Taksim Platformu’nun hükümetten taleplerine baktığınızda görürsü-nüz. Hiçbiri Taksim’le, ağaçlarla alakalı değil.

Üçüncü havalimanı derhal durdurulsun, üçün-cü köprü, tüp geçitler, Osmangazi Köprüsü derhal durdurulsun gibi hikayeler var. 17-25 Aralık, terör olaylarının tırmandırılması... 15 Temmuz bir darbe girişimi değildi, bir işgal girişimiydi. Ortam, iklim hazırdı. Kandil’deki bölücüler 3 gün önce ‘ateşkes’ dediler. Not olarak da altta şu vardı, ‘Yakında güzel şeyler olacak.’ Güneydoğu’daki sınır güvenliğimizi sağlamaktan sorumlu olan ordumun ünifor-malarını giymiş üst düzey, o coğrafyada gü-venlik güçlerini geri çektiler. Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu sınırları korunmasız hale geldi.

Fakat 15 Temmuz’da bu millet dünya demok-rasi tarihine geçecek bir demokdemok-rasi devrimi gerçekleştirdi. Fransız Devrimi’nden çok daha büyük bir demokrasi devrimi gerçekleştirdi.”

BURDUR TİCARET BORSASI 38

16 NİSAN İLE BU ÜLKE BİR HASTALIKTAN KURTULACAK 16 Nisan’ın AK Partililerin, CHP’lilerin, MHP’lilerin meselesi olmadığını ifade eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Mevzu bahis olan vatandır, memlekettir. 16 Nisan ile bu ülke bir hastalıktan kurtulacak. 16 Nisan Türkiye’de siyasete de iyi gelecek. İster sağdan gelsin, is-ter soldan gelsin iki kanal olacak, Türkiye’nin değerlerine sahip çıkacak. Yapıcı siyaset yapı-lacak.” diye konuştu.

Zeybekci, bu dönemde gösterdiği sağduyudan dolayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti. Türkiye’nin 2014 yılından bu yana inanılmaz şeyler yaşadığını, 2015 ve 2016 yıllarında özel sektör yatırımlarında artış olmadığını, tüketim harcamalarında, yatı-rımlarda erteleme bulunduğunu ifade eden Zeybekci, “16 Nisan’dan sonra Türkiye, bu hastalıktan kurtulduktan sonra sağına soluna bakmadan ok gibi yerinden fırlayacak. Kim gelirse gelsin 5 yıllık kesintisiz hükümetle, öngörülebilir bir yatırım ortamına kavuşula-cak.” dedi.

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ

AB ile Gümrük Birliği güncellemesiyle ilgili önemli bir çalışma yapıldığını kaydeden Zey-bekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle tarım, gıda ürünleri, hizmet sektörü, kamu ihaleleri ve elektronik ticaretin de dahil ola-cağını bunun da dış ticarete önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.

Burdur bej mermerin, şehrin bir serveti ol-duğunu ifade eden Zeybekci, mermerin blok olarak değil de işlenerek gönderilmesi gerek-tiğini vurguladı. Zeybekci, “Sayın Cumhur-başkanımızın helikopterden geçerken dik-katini mermer ocaklarının hali çekti. Endişe etti, ‘dağlar bitiyor’ dedi. Ondan sonra talimat verdi, mermeri blok haline değil, mamul hal-de satacağız.” diye konuştu.

Katılımcıların süt fiyatlarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Zeybekci, süt tozu desteğinin de-vam edeceğini söyledi. Zeybekci, “Süt ve süt ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesiyle ilgili çalışmamız var. Ma-liye Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı birlikte çalışıyoruz, inşallah olumlu bir şekilde sonuç-landırılır.” açıklamasında bulundu.

BURDUR TİCARET BORSASI39

İ

zmir Burdurlular Derneğinin organize ettiği Geleneksel Bur-durlular Şöleni, İzmir/Gaziemir Sarnıç Piknik Alanında yapıldı.

Burdurlu vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şölene, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Yıl-maz Başar’da katıldı. Şölende, Burdur Şiş, Ceviz ezmesi ve Te-fenni Belediyesinin katkılarıyla Barutlusu ilgi odağı oldu.

Burdurun gururu THM sanatçısı Ahmet Sert-taş’ın sahne aldığı şölende, Burdur türküle-riyle Konser vererek gönülleri feth etti. Şö-lende Birlik ve Beraberlik mesajları verilerek, tanışma kaynaşma Burdur atmosferi yaşanan güzel karelerle renkli saatler geçirildi.

İzmir Burdurlular derneğinin 1987 yılı ku-ruluşu itibariyle 30. Yıl kutlamaları yapıldı.

Burdurun lezzetleri Burdur Şiş, Ceviz ezmesi ve Tefenni Belediyesinin katkılarıyla Barutlu su şölende ilgi odağı oldu. Çeşitli yarışmaların yapıldığı şölende çocuklara hediyeler verildi.

Dernek Halk Oyunları ekibinin sergilediği, bir-birinde güzel oyunlar şölene renk kattı. Aslen Burdur Dirmil’den olup, Alman parlamentosu Milletvekili Mustafa Erkan, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Yeşilova Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Erhan Sönmez, İstanbul Burdurlular Dernek Başkanı Ahmet Erçil, Antalya Burdurlular Der-nek Başkan Vekili Hüseyin Yamacı, Radyo Ri-tim Programcısı Abdullah Gölbaşı, Yönetmen

Güneş Özbek, Çeşitli sivil toplum kuruluşları yöneticileri, İzmirde yaşayan Burdurlular, Burdur’a gönül verenler etkinlikte idi.

Dernek Başkanı Refik Kaya yaptığı açıkla-mada “hemşerilerimizle, birlik, beraberlik ve Burdur’un tanıtılması için yapılan organi-zasyonda emeği geçen başta yönetim kurulu arkadaşlarıma ve bu organizasyonda maddi ve manevi destek sağlayan hemşerilerime, Burdur sevdalılarına sonsuz teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 38-41)

Benzer Belgeler