• Sonuç bulunamadı

arasında kapılarını ziyaretçilere açtı. Üreticinin yeni teknolojilerle

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 30-34)

buluştuğu fuarı ilk gün yaklaşık 10

bin kişi ziyaret etti. Fuarın açılışına

katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık

Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş,

sütte düşük fiyat alımı yapmak

isteyen sanayicilere uyarılarda

bulundu.

BURDUR TİCARET BORSASI29 met Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali

Or-kun Ercengiz, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Yalçın Mecikoğlu, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Damızlık Sığır Yetişti-ricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, tarım ve hayvancılık sektörü birlik ve oda başkanları ile üreticileri katıldı.

OYUNU BOZARIZ

Bakan Yardımcısı Daniş, Burdur’un Teke yö-resinin başkenti olduğuna dikkat çekti. Sütte düşük fiyat baskısı yapan sanayicileri uyaran Daniş, sütte fiyatın Ulusal Süt Konseyi tarafın-dan belirlendiğini hatırlattı. Daniş, “Bu sene her ne hikmetse bazı sanayiciler, belirlenen fiyatın altında süt almak için her türlü oyu-nu yapmaya çalışıyor. Biz buoyu-nun takipçisiyiz, oyunu bozarız” dedi.

Yem konusunda da benzer bir baskının olduğu-na dikkat çeken Daniş, “Hayvancılıkta özellikle sanayicinin yem dayatması da üretici açısından bizim en büyük problemimiz. Süt fiyatında baskı olduğu bir dönemde böyle devam etme-leri, özellikle de yemin kalitesini düşürmeleri halinde her türlü yaptırımı yapacağımızı yüksek sesle ifade etmek istiyorum” dedi.

Burdur Fuarı’nın son derece canlı olduğunu, bu nedenle düzenleyici GL Platform’a teşek-kür ettiğini söyleyen Daniş, Burdur’un tarım ve hayvancılıkta ihtiyacı olan tüm desteği vereceklerini belirtti. Burdur’un bir süredir daha büyük bir fuar alanı için talebi olduğunu, bakanlık olarak çeşitli desteklemeleri olmala-rına karşın bunlar arasında fuar kaleminin yer almadığını ifade eden Daniş, “Ancak Bur-dur’daki bu potansiyel ortadayken, biz bakan-lık olarak her türlü desteği vermeye hazırız.

Burdur’da bir fuar alanı yapılması için eli-mizden gelen tüm imkanı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

GL Platform tarafından Burdur’da düzenle-nen fuarın ikinci gününde yine yoğun ziya-retçi akını yaşandı. Köy-Koop Burdur Birliği ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından fuar kapsamında gerçek-leştirilen Koyun Keçi Güzeli Yarışması’nda küçükbaşlar boy gösterdi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin 2008 yılında başlattığı

çalış-BURDUR TİCARET BORSASI 30

ma kapsamında; Evcil Hayvan Genetik Kay-naklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından yerli ırk olarak tescil edilen Honamlı ırkı, podyuma çıkarken jüri üyeleri seçimde zor anlar yaşadı.

Yarışmada jüri; vücut uzunluğu, bacak boyu, vücut uyumu, hayvan yaşı, ırkını taşıyan özellikleri ve boynuz yapısı kriterlerine göre seçim yaptı.

SAKAR ŞAMPİYON

Honamlı Keçisi kategorisinde Zafer Uysal’ın

‘Sakar’ isimli tekesi birinci oldu. Uysal “Doğ-duğum günden beri çobanlık yapıyorum. Sa-kar’ı çok seviyor ona gözüm gibi bakıyorum.

Adı sakar ama hiçir sakarlık yapmaz. Şampi-yonluk ona çok yakıştı” dedi. Yarışmada Mus-tafa Öder ikinci, Ersin Alp ise üçüncü oldu.

LİMUZİN KÜRSÜYE BİRİNCİ ÇIKTI

Merinos Koç kategorisinde ise heyacanlı anlar yaşandı. Zaman zaman koçlar podyumda şaha kalktı. Halil Ekici’nin ‘Limuzin’ isim-li merinos ırkı koç şampiyonluk kürsüsüne birinci olarak çıktı. Halil Ekici adına yarışma-ya katılarak kupasını alan Mustafa Ermiş, 2 yaşındaki limuzinin en çok koşmayı sevdiğini söyleyerek “Yerinde duramaz ama bu hara-ketliliği aynı zamanda onun sağlıklı olmasını da sağlıyor” dedi. Mehmet Taş’ın merinos koçu ikinci, Ali İhsan Öztürk’ün merinos koçu üçüncü oldu.

ERTUĞRUL FUARIN NEŞESİ OLDU

Oğlak kategorisi yarışmanın en zorlu geçen bölümü oldu. İnatçılıklarıyla çobanlarına zor anlar yaşatan oğlaklar ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu. Süllü Çavaş’ın “Ertuğrul” isimli oğlağı birinci oldu. Çavaş, “25 yıldır çobanım 2.5 yıldır da Ertuğrul ile birlikteyiz. Çevresiyle çok ilgilidir, ne oluyor ne bitiyor hep merak eder. Şampiyona için sıkı bir hazırlık süreci yaşadık ve kazandık” dedi. Yarışmada Rıza Ongun’un oğlağı ikinci, Mehmet Altıntaş’ın oğlağı ise üçüncülüğü aldı.

EN VERİMLİ BESİ SIĞIRI YARIŞMASI YAPILDI

Burdur Belediyesi Halk Pazarı’ndaki yarışma, renkli görüntülere sahne oldu. Jüri üyeleri, yarışmaya katılan sığırların ırk özelliği, yaşı, vücut uyumu ve aşı durumu gibi özelliklerini inceledi.

BURDUR TİCARET BORSASI 31 Değerlendirme sonucunda Ali Zorlu’nun bin

30 kiloluk sığırı “Fırat” birinciliği kazandı.

Yarışmada, İfaket Yavuz’un sığırı “Ercan”

ikinci, Ethem Taşoluk’un sığırı “Rafet” üçün-cü oldu. Dereceye giren hayvanların yetiş-tiricilerine, madalya ve para ödülleri verildi.

Yarışma sonunda hayvanlar, açık artırmayla satıldı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılıkla uğraşılan yerlerde en çok zahmeti kadınların çektiğini söyledi. Hükümetten, köy yerin-de üretim gerçekleştiren kadınlara sigorta yapılması ve asgari ücret verilmesi talebinin olduğunu anlatan Tunç, yerli ve milli olan tarım ile hayvancılığı kalkındırmak gerektiği-ni dile getirdi.

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise kente yakışır bir fuar organizasyonu ger-çekleştirdiklerini ifade etti. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, fuarın ülke eko-nomisine katkı getirmesi dileğinde bulundu.

BURDUR TİCARET BORSASI 32

T

ürkiye - AB Karma

İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kana-dını oluşturan sivil toplum kuruluşları (STK) Türk-İş, TESK, Memur-Sen, Hak-İş, TZOB, TİSK, Türkiye Kamu-Sen ve TOBB 15 Temmuz’un yıl-dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak ortak bir açıklama yaptı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Sa-lonu’nda yapılanda ortak açıklamaya Bur-dur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Yalçın Mecikoğlu, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup

Yıldız, Ziraat Odası Başkanı İbharim Demir, Burdur Esnaf Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan ve sendika temsilcileri katıldı.

Burdur’da, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik’in okuduğu ortak açıklama şöyle:

15 TEMMUZ’U ASLA UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ GÜCÜMÜZ MİLLİ İRADE, HEDEF BÜYÜK TÜRKİYE

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye’nin sivil toplumunu temsil eden;

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadı olan;

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Memur Sendikaları

Belgede BÖLGENİN LOKUMU SÖĞÜT TEN (sayfa 30-34)

Benzer Belgeler