• Sonuç bulunamadı

1.8. HABER-MÜLKİYET YAPISI VE EGEMEN İDEOLOJİ

2.1.2. Türkiye’de Haber Kanalları

2.1.2.1. Habertürk

Alternatif habercilik alanında, kurulduğu günden bu yana büyük ses getiren bir internet sitesinden yola çıkılarak televizyon yayıncılığı dünyasına katılan Habertürk, 14 Eylül 2007 tarihinde kurulan Ciner Medya Grubu’na 16 Kasım 2007 tarihinde dâhil oldu.

“Türkiye'nin haber merkezi” sloganı ile yola çıkan Habertürk TV 2009 yılında “Türkiye’nin en çok izlenen haber kanalı” olmayı başardı. Klasik tematik haber yayıncılığı anlayışının dışında kendi tarzını oturtmaya çalışan Habertürk yayınladığı programları ile de haber kanalları arasında fark yaratmıştır. (www.cinergroup.com.tr).

Ciner Medya Grubu’nun iddialı olduğu 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan Gazete Habertürk de; teknolojinin sunduğu en iyi imkânlarla, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana da kurduğu 4 adet matbaasıyla Türk basın dünyası arasına katılmıştır. Heatset baskı kâğıdı kullanarak dergi kalitesinde baskı yapan Habertürk gazetesi Türkiye’de fark yaratma anlamında önemli adımlar atan medya kuruluşlarından biri olmuştur. Ciner Format olarak adlandırılan farklı boyutuyla piyasaya giren gazete günlük 1 milyon baskı sayısına ulaşamamış olmakla birlikte Türkiye’nin en çok satan 3. gazetesi konumuna gelmiştir (www.cinergroup.com.tr).

Grup, dünyanın en ünlü kadın dergilerinden Marie Claire, dekorasyon ve tasarım üzerine yayın yapan Marie Claire Maison ve Türkiye'nin ilk alışveriş dergisi Süper GD Gazete gibi dergileri de bünyesinde barındırmaktadır (www.cinergroup.com.tr).

2.1.2.2. NTV

İncelemeye alınan tematik kanallardan NTV, Türkiye’nin ilk haber kanalı olarak 1996’da yayına başlamıştır. 1996’dan itibaren yayın ilkeleri ve tekniği ile öncü bir rol üstlenen NTV’nin ardından diğer tematik kanallar da yavaş yavaş piyasaya girmeye çalışmış ancak halâ NTV’nin bu konudaki üstünlüğünü hiçbir kanal ele geçirememiştir.

Ocak 1999'da Doğuş Grubu bünyesine katılan NTV, ulusal ve uluslararası haberler başta olmak üzere değişik birçok alana yönelik programları ile de dikkat çekmektedir. Merkezi İstanbul'da bulunan NTV, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Brüksel temsilciliklerinin yanı sıra çeşitli yerlerdeki muhabirleri, Reuters, ENEX, APTN, BBC gibi uluslar arası haber kuruluşları aracılığıyla gündemi takip etmektedir. NTV Türkiye'de 2011 yılı başı itibarıyla 216 noktadaki vericileri ile yayın yapmaktadır. Kanal aynı zamanda uydu, Kablo TV ve dijital platformdan da izlenebilmektedir. Uydu üzerinden yaptığı yayını ise Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar'a kadar ulaşmaktadır (www.dogusgrubu.com.tr).

Doğuş Medya Grubu bünyesinde faaliyet gösteren NTV’nin dışında aynı grupta 1999'dan bugüne başka tematik kanallar da kurulmuş ve halen yayınlarına devam etmektedir. Bunlardan sadece biri olan Türkiye’nin ilk finans kanalı olan CNBC-e, aynı günde farklı iki kuşak sunan ilk hibrid TV kanalı olma özelliğini de taşımaktadır. Kral TV, NTV Spor, NBA TV ve e2 gibi diğer tematik TV kanalları, üçü ulusal ve dördü bölgesel radyo Doğuş Grubu’na bağlı yayın yapmaktadır. Grup ayrıca 8 ayrı dergi yayımlayarak da bir medya kuruluşu olarak bütünlüğünü korumaya çalışmaktadır (www.dogusgrubu.com.tr).

2.1.2.3. CNN Türk

Doğan Holding’in medya yatırımları, 1997 yılından bugüne Doğan Yayın Holding A.Ş. (DYH) çatısı altında sürdürülmektedir. Türk medyasında önemli bir yere sahip olan Doğan Yayın Holding; gazete, dergi ve kitap yayıncılığı, televizyon, radyo yayıncılığı ve yapımcılığı, internet, dijital dünya, basım, dağıtım ve yeni medya alanlarında faaliyetlerini halen sürdürmektedir. Doğan Yayın Holding, Hürriyet, Doğan Gazetecilik ve Doğan Burda hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nda işlem gören grubun bağlı olduğu üst yapı ise birçok iş kolunda bulunmaktadır.

Çoğu zaman medya tekeli oluşturmakla suçlanan DYH; Hürriyet, Milliyet, Radikal, Posta, Vatan, Fanatik, Referans ve Hürriyet Daily News olmak üzere sekiz günlük gazete, 25 periyodik dergi, çocuk ve gençlik dergileri yayımlamaktadır. Ayrıca, kitap yayıncılığının yanı sıra 7 ayrı tesis ile basım alanında faaliyet gösteren

holding, Yaysat ile de Türkiye'deki gazetelerin %63'ünün, dergilerin ise %71'inin dağıtımını yapmaktadır.

Kanal D, Star TV, CNN Türk; radyo kanalları Radyo D, Slow Türk Radyo ve Radyo Moda ve dijital yayın platformu D-Smart grubun en önemli yayın kuruluşları arasında yer alır. Bunlara ek olarak aynı holding bünyesinde faaliyet gösteren Doğan Haber Ajansı ilgili yayın kuruluşlarının ortak haber havuzunu oluşturmaktadır.

Doğan Medya Grubu ve Time Warner'ın Ortaklığında 11 Ekim 1999'da yayınlarına başlayan CNN Türk, Türkiye'de yabancı bir medya kuruluşuyla ortak kurulan ilk televizyon kanalıdır. Kanal ayrıca CNN adıyla Atlanta dışında yönetilen ve 24 saat ulusal bir dilde haber yayıncılığı yapan ilk ulusal kanal olma niteliğini de taşımaktadır (www.doganholding.com.tr).

Haber yayıncılığı alanında faaliyet gösteren CNN Türk, DYH’e bağlı diğer yayın kuruluşları ile aynı binalarda bulunmaktadır. Temsilcilik olarak da Ankara’da söz konusu yayın kuruluşları ile aynı binada toplanan CNN Türk ortak haber havuzundan da yararlanmaktadır. Canlı yayınlar, haber ve görüntü teminini kolaylaştırmak için düzenlenen havuz ile birlikte, personel ve cihaz yıpranma payı giderleri de düşürülmüştür.

Haber yayıncılığı alanında uzun süre NTV ile rekabet eden CNN Türk, NTV’nin yaptığı ciddi yatırımlar karşısında çok da etkili olamadı. Özellikle rating ölçümlemelerinde ortaya çıkan fark, zaman geçtikçe açıldı. Halen çalışmamıza da kaynaklık eden en çok izlenen 3 haber kanalı arasında 3. sırada yer almaktadır.

Benzer Belgeler