• Sonuç bulunamadı

TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

Belgede ÇIK[MA]MIŞ SORULAR COĞRAFYA (sayfa 77-81)

COĞRAFYA SORU BANKASI

1. Sorudaki açıklamaya göre, verilen tabloda Türkiye’de üretilen orman ürünleri ve bunların belirli yıllardaki üretim miktarları gösterilmiştir. Ancak bu ürünlerden ne kadar gelir elde edildiğine değinilmemiştir. Buna göre verilen tablodan orman ürünlerinden elde edi-len gelir miktarına ulaşılamaz.

(Cevap D)

2. Türkiye’de ormanlardan kereste kâğıt, mobilya, in-şaat malzemesi ve yakacak elde etmek için yararla-nılmaktadır. Ayrıca orman ürünlerinden gıda madde-si, ilaç ve kozmetik ürünleri elde edilmekte, orman-larımızdan turizm amacıyla da faydalanılmaktadır.

Ancak ormanların heyelanı önleme gibi bir etkisi yok-tur. Örneğin; en fazla heyelan en gür orman örtüsü-nün bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nde meydana ge-lir.

(Cevap E)

3. Ormanlar; Türkiye ekonomisine tomruk, maden ve telefon direği, sanayi, kâğıt ve lif yonga odunu üreti-miyle katkı sağlar. Bunların dışında geçmişe göre azalmakla birlikte yakacak ihtiyacının karşılanmasın-da karşılanmasın-da ormanlarkarşılanmasın-dan istifade edilmektedir. Ancak bu durum ormanların korunması ile ilgili değildir.

(Cevap E)

4. Türkiye’nin sahip olduğu yaklaşık 22,3 milyon hek-tar orman alanı, ülke yüz ölçümünün %28,6’sını kap-lamaktadır. Orman varlığının kıyılarda yoğunlaşma-sı, ormancılık faaliyetlerinin bu alanlarda gelişmesi-ni sağlamıştır. Bu alanların %50,1’i verimli, %49,9’u da verimsiz orman niteliğindedir. Buna göre en faz-la orman afaz-lanının seçenekler arasındaki kıyıda yer alan tek yer olan Batı Karadeniz’de olduğu söylene-bilir.

(Cevap D)

5. Aşağıdaki grafikte Türkiye’deki orman alanlarının da-ğılışı gösterilmiştir.

Türkiye, zengin bitki türlerine sahipken kapladığı or-man alanları bakımından yeterince zengin değildir.

Türkiye’nin 2015 yılı itibarıyla sahip olduğu ormanlık alanlar 22,3 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Bu ormanlık alan miktarı ülke genel alanının yaklaşık

%28,6’sıdır. Orman varlığında kıyı bölgelerin payı fazla olmakla birlikte ormanların yaklaşık yarısı Ak-deniz ve KaraAk-deniz’e paralel uzanan dağlarda bulu-nur. Böyle bir durumun ortaya çıkmasının nedeni bu dağların denize bakan yamaçlarında yağışın fazla olmasıdır.

(Cevap E)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

8. Türkiye’nin en gür ormanlarına sahip olan alanlar Ri-ze, Trabzon, Zonguldak gibi Doğu Karadeniz illeridir.

Bu alanlar orman altı bitki örtüsünün zenginliği açı-sından da ilk sırada yer almaktadır. Yaz kuraklığının daha az yaşandığı Karadeniz ikliminde yağışın bol ve yağış rejiminin kısmen düzenli olması, buralarda-ki bitburalarda-ki örtüsüne de yansımıştır. Bu alanlardaburalarda-ki or-manlar kendilerini daha kısa sürede yeniler.

(Cevap A)

9.

Yukarıdaki haritada Türkiye’deki orman alanlarının dağılışı gösterilmiştir. Bu haritaya göre orman alan-ları bakımından en fakir olan yerlerden biri de Gü-neydoğu Anadolu’dur (III nolu alan). Bu bölge ülke-mizde kuraklığın en belirgin yaşandığı yer olduğu için burada orman alanları oldukça azdır.

(Cevap C) 6.

Yukarıdaki haritada Türkiye’deki orman yangınları-nın dağılışı gösterilmiştir. Bu haritaya göre, Türki-ye’de orman yangınları Akdeniz Bölgesi’nde Kara-deniz Bölgesi’ne oranla daha fazla görülür. Bu duru-mun en temel nedeni ise yaz sıcaklığı ve buna bağ-lı kurakbağ-lığın Akdeniz Bölgesi’nde Karadeniz Bölge-si’ne oranla daha fazla olmasıdır.

(Cevap A)

7. Ormanlar ülkemizin %27,6’sını kaplamaktadır. Bu de-ğerin yaklaşık %80’i kıyı kesiminde bulunmaktadır.

Türkiye’deki ormanların yaklaşık yarısı Akdeniz ve Ka-radeniz bölgelerinde yer alır. Antalya, Kastamonu, Muğla ve Mersin orman alanı en fazla olan illerdir. Or-manların il yüz ölçümüne oranı bakımından en zen-gin iller ise Karabük, Muğla ve Kastamonu’dur. Buna göre orman alanlarının dağılışında en temel unsur ik-limdir. Türkiye iklimini ise yer şekilleri, denizellik vb.

durumlar etkilerken deniz akıntıları etkilemez.

(Cevap D)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

10. Türkiye’de üretilen kerestenin yaklaşık %70’i inşaat,

%20’si mobilya, %10’u da ambalaj ve diğer sektör-lerde kullanılmaktadır. Ormanlar; Türkiye ekonomi-sine tomruk, maden ve telefon direği, sanayi, kâğıt ve lif yonga odunu üretimiyle katkı sağlar. Bunların dışında geçmişe göre azalmakla birlikte yakacak ih-tiyacının karşılanmasında da ormanlardan istifade edilmektedir. Ancak ülkemiz ormanlarından cam, se-ramik gibi sanayi kollarına ham madde sağlanması alanında yararlanılmaz.

(Cevap D)

11. Sorudaki grafikte Türkiye’de ormanların 1985-2014 yılları arası kapladığı alanın değişimi verilmiştir. Bu grafik incelendiğinde ormanlık alanların sürekli arttı-ğına ulaşılamaz. Örneğin 2005 yılında bir azalma söz konusudur.

(Cevap C)

12.

Karadeniz İklimi Rize, Türkiye 41° N Yükselti 4 m Yağış

Yağış (mm) Sıcaklık (°C)

300

Aylar O Ş M N M H T A E E K A T. O.

Yağış 232.0

6.8 6.7 8.1 11.6 16.0 20.2 22.8 23.2 20.2 16.4 12.2 8.7 14.4 186.7 156.5 95.9 95.6 135.2 151.7 196.4 256.6 294.4 254.4 245.3 2303.7 Sıcaklık

3634 3230 2826 2422 2018 1614 1210 86 42 0 280260

240220 200180 160140 120100 8060 4020 0

Sıcaklık Periyot (1928-2019)

Yukarıda Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Ri-ze kentinin yıllık sıcaklık ve yağış grafiği verilmiştir.

Bu grafiğe göre Karadeniz’de ve özellikle Doğu Ka-radeniz’de tahrip edilen ormanlar kısa sürede kendi-ni yekendi-nileyebilir.

(Cevap C)

13. Ormanlar ülkemizin %27,6’sını kaplamaktadır. Bu değerin yaklaşık %80’i kıyı kesiminde bulunmakta-dır. Ayrıca Türkiye’deki ormanların yaklaşık yarısı Ak-deniz ve KaraAk-deniz bölgelerinde yer alır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

14. Türkiye, zengin bitki türlerine sahipken kapladığı or-man alanları bakımından yeterince zengin değildir.

Türkiye’nin 2015 yılı itibarıyla sahip olduğu ormanlık alanlar 22,3 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Bu ormanlık alan miktarı ülke genel alanının yaklaşık

%28,6’sıdır. Ancak ülkemizin potansiyeli daha fazla orman alanına sahip olabilecek durumdadır. Buna göre, ormanlık alanların Türkiye’de yeteri kadar yer kaplamamasında; ormanların tahrip edilmesi, yağış miktarının bölgelere göre farklılık göstermesi gibi faktörler etkilidir.

(Cevap C)

15. Türkiye, zengin bitki türlerine sahipken kapladığı or-man alanları bakımından yeterince zengin değildir.

Türkiye’nin 2015 yılı itibarıyla sahip olduğu ormanlık alanlar 22,3 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Bu ormanlık alan miktarı ülke genel alanının yaklaşık

%28,6’sıdır. Orman varlığında kıyı bölgelerin payı fazla olmakla birlikte ormanların yaklaşık yarısı Ak-deniz ve KaraAk-deniz’e paralel uzanan dağlarda bulu-nur. Böyle bir durumun ortaya çıkmasının nedeni bu dağların denize bakan yamaçlarında yağışın fazla olmasıdır. Kıyıdan dağ yamaçlarına doğru çıkıldıkça sıcaklık ve yağışta görülen değişimler, farklı bitki tür-lerinin yetişmesini sağlamıştır. Buna bağlı olarak bit-ki örtüsünde deniz seviyesinden yükseklere doğru kuşaklar oluşmuştur (yükselti).

(Cevap E)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

Belgede ÇIK[MA]MIŞ SORULAR COĞRAFYA (sayfa 77-81)