• Sonuç bulunamadı

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

Belgede ÇIK[MA]MIŞ SORULAR COĞRAFYA (sayfa 71-77)

COĞRAFYA SORU BANKASI

1. Sorudaki haritada, I numara ile gösterilen Güney Mar-mara’da; ipek böcekçiliği, II numara ile gösterilen İç Anadolu’da; küçükbaş hayvancılık, III numara ile gös-terilen Erzurum – Kars’ta; büyükbaş hayvancılık yay-gındır.

(Cevap D)

2. Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyoekonomik nedenlere bağlı olarak küçükbaş hayvan sayısı çok-tur. Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun ye-tiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağ-lamaktadır. Koyun, bozkır bitki örtüsüne uyum gös-termiş bir hayvandır. Bu nedenle daha çok ülkemizin iç kesimlerinde beslenmektedir. Van, Konya, Şanlı-urfa ve Ağrı en fazla koyun beslenen illerdir.

(Cevap C)

3. Türkiye’de hayvancılık geleneksel ve modern hay-vancılık olmak üzere iki yöntemle yapılır. Gelenek-sel hayvancılıkta üretim doğa koşullarına bağlıdır.

Hayvanlar, meralarda beslenir. Yağışlı yıllarda ot ve-rimine bağlı olarak hayvansal ürünlerin üretimi artar-ken az yağışlı yıllarda üretim azalmaktadır. Bu du-rum aynı zamanda hayvan sayılarının da bölgeler arasında farklılaşmasına neden olmuştur.

(Cevap C)

4. Tarım makinelerinin tarım alanlarını işleyecek sayı-ya ulaşmış olmasına tarımda makineleşme denir. Ta-rım makineleri içinde önem bakımından ilk sırada traktör yer almaktadır. Geçmişte Türkiye’nin tarımda makineleşmeye yönelik en önemli sorunlarından bi-ri traktör sayısının yetersiz olmasıydı. Ancak son yıl-larda yaşanan gelişmelere bağlı olarak hektar başı-na düşen traktör sayısı kayda değer bir artış göster-miştir. Ülkemizde tarımda makineleşmeye bağlı ola-rak çayır ve meraların bir bölümünün tarım alanına çevrilmesi, tarım arazilerini genişletirken hayvancılı-ğı olumsuz etkilemektedir.

(Cevap D)

5. Modern hayvancılıkta yüksek verim elde edilen hay-van cinsleri ahırlarda beslenir. Bu tür hayhay-vancılıkta verimi artıracak yem türleri kullanılır. Hayvan sağlı-ğına dikkat edilir. Bu nedenle modern hayvancılıkta verim yüksektir. Modern ahırlarda gerçekleştirilen bu etkinliğe besi hayvancılığı da denir. Son yıllarda ül-kemizde besi hayvancılığının gelişmesine yönelik adımlar atıldığı görülmektedir. Türkiye’de hayvansal üretimde görülen düşük verimin nedeni, yerli hayvan ırklarına ait et ve süt veriminin düşük olmasıdır. Bu hayvan ırklarından daha yüksek verim elde etmek için yapılması gereken teknik çalışmalara ıslah etme denir. Türkiye’nin değişik yerlerinde ıslah istasyonla-rı, araştırma merkezleri ve üretme çiftlikleri kurulmuş-tur. Manisa Islah İstasyonu, Bursa Karacabey Hara-sı Sığır ve Koyun Islah İstasyonu bu kuruluşlara ör-nek verilebilir.

(Cevap C)

6. Düşük tuzluluk ve yüksek oranda oksijen içeren se-rin suları, çok sayıda akarsuyun taşıdığı bol miktar-da plankton Karadeniz’in balık miktarı bakımınmiktar-dan zengin olmasını sağlamıştır. Bu nedenle ülkemizde avlanan balıkların büyük bir kısmı Karadeniz’den el-de edilir.

(Cevap E)

7. Türkiye’de arıcılık, hemen her yörede gerçekleştiri-len bir etkinliktir. Türkiye’de bitki çeşidinin fazla ve bu bitkilerin önemli bir kısmının endemik olması, ülke-mizde arıcılığın gelişmesini sağlamıştır. Türkiye’nin bal üretiminde yıllardır, Muğla ve Ordu ilk sırada yer almaktadır. Bu illerin yanı sıra Adana, Aydın, Niğde, Artvin, Mersin, Sivas ve Balıkesir de bal üretiminde önemli bir yere sahiptir.

(Cevap E)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

9. Soruda verilen açıklamada, insan etkinliklerine bağ-lı olarak bir göldeki babağ-lıkçıbağ-lık faaliyetlerinin bozulma-sına yol açan olaylar zinciri gösterilmiştir. Bu durum Sapanca Gölü’nde daha belirgindir. Çünkü Marma-ra Bölgesi’nde yer alan bu gölün etMarma-rafında sanayi ku-ruluşları ve yerleşmeler daha yoğundur.

(Cevap A)

10. Türkiye’de büyükbaş olarak en çok beslenen hayvan türü sığırdır. Sığır yetiştiriciliği mera ve besi hayvan-cılığı şeklindedir. Yazların serin ve yağışlı geçtiği Ku-zeydoğu Anadolu’da ve Doğu Karadeniz yaylaların-da mera hayvancılığına yaylaların-dayalı sığır yetiştiriciliği ge-lişmiştir. Bu tür alanların doğal bitki örtüsü de bozkır değil çayırdır.

(Cevap C)

11. Türkiye’de koyundan sonra en çok yetiştirilen küçük-baş hayvan türü olan kıl keçisidir. Devlet, ormanlara verdiği zarar nedeniyle kıl keçisinin sayısını azaltma-ya yönelik bir politika izlemektedir. Ancak özellikle V numara ile gösterilen Toroslar gibi dağlık ve engebe-li alanlarda halen yaygın olarak görülmektedir.

(Cevap E)

12. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır ye-tiştirme alanıdır (I numara ile gösterilen Erzurum – Kars).

(Cevap A)

13. Türkiye hayvancılığında et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan sağlanmaktadır.

Nüfusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da ise sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Örneğin TÜİK 2016 verileri-ne göre en fazla sığır besleverileri-nen il Konya’dır. İklim ko-şulları ve bitki örtüsü sığır besiciliğine elverişli olma-yan Konya’da sığır sayısının fazla olmasının nedeni burada besi hayvancılığının gelişmiş olmasıdır.

(Cevap D) 8. Ülkemizde ticari amaçla en çok beslenen kümes

hay-vanı tavuktur. Tavuk besiciliği, daha çok büyük tüke-tim merkezlerine yakın yerlerde gelişmiştir. Bolu, Ma-nisa, Balıkesir ve Sakarya et tavuğu besiciliğinde ilk sıralarda yer alan illerdir. Buna göre kümes hayvan-cılığının otlak alanları ile değil daha çok pazar alan-ları ile ilgisi bulunmaktadır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

1. Türkiye’de doğal bitki örtüsü olarak bozkırların yay-gın olduğu alanlarda küçükbaş, gür çayırların yayyay-gın olduğu alanlarda ise büyükbaş hayvancılık faaliyeti-nin yoğun olarak yapılır. Bu durum, Türkiye’de hay-vancılık faaliyetlerinin genelde bitki örtüsüne bağlı olarak yapıldığının bir kanıtıdır.

(Cevap A)

2. Koyun, bozkır bitki örtüsüne uyum göstermiş bir hay-vandır. Bu nedenle daha çok ülkemizin iç kesimle-rinde beslenmektedir. Van, Konya, Şanlıurfa ve Ağ-rı en fazla koyun beslenen illerdir. Ancak yaz yağışı alan Kuzeydoğu Anadolu’da mera hayvancılığına da-yalı koyun yerine daha çok sığır yetiştiriciliği geliş-miştir alanıdır (IV numara ile gösterilen Erzurum – Kars).

(Cevap D)

3. Ülkemizde kıyı balıkçılığı yapılmaktadır. Bu balıkçı-lık türü, kara sularımızda babalıkçı-lık avlama etkinliğini ifa-de etmektedir. Ülkemizifa-de açık ifa-deniz balıkçılığı ge-lişmemiştir. Bunun başlıca nedenleri ülkemizin balık bakımından zengin olan denizlere uzak olması, bu alandaki teknoloji ve endüstrinin gelişmemiş olması-dır. Ayrıca her yıl artan deniz suyu kirliliği de balıkçı-lığı olumsuz olarak etkiler.

(Cevap D)

4. Sorudaki tabloda Türkiye’de 2012-2015 yılları arası hayvan sayıları (bin) verilmiştir. Bu tablo incelendi-ğinde; 2013 ile 2014 yılları arasında sığır sayısında-ki azalmanın keçi ve koyun sayısındasayısında-kinden daha az olduğu görülür.

(Cevap E)

5. Türkiye’de yağış rejimi düzenli ve yıllık yağış mikta-rı fazla olan bir yörenin doğal bitki örtüsü bozkır de-ğil, yaz mevsiminde yeşil kalan çayırlardır. Bu tür alanlarda yürütülen hayvancılık faaliyetlerinde daha çok sığır yani büyükbaş hayvancılığın yaygın olma-sı beklenir.

(Cevap D)

6. V numaralı hayvan türü sağılan hayvan sayısı ola-rak % 15’lik bir paya sahiptir. Ancak bu hayvan türü süt üretiminde % 45 ile üç katı daha fazla bir paya sahiptir. Buna göre V numaralı hayvan türünde ve-rim en fazladır.

(Cevap E)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

9. Sorudaki tabloda bir yörede yetiştirilen koyun sayı-sının yıllara göre değişimi verilmiştir. Yani bu tablo-da süt üretimi ile ilgili olarak herhangi bir bilgi bulun-mamaktadır. Süt miktarı yalnızca hayvan sayısına bağlı değildir. Yani bu tablodan yararlanarak koyun-dan elde edilen süt miktarına ulaşılamaz.

(Cevap E)

10. Türkiye’deki çayır ve mera alanların korunması aşı-rı otlamanın ve erken otlatmanın engellenmesi ile olur. Bu durum üzerinde geleneksel hayvancılık fa-aliyetinin yaygınlaştırılması etkili olmaz. Çünkü ge-leneksel hayvancılık faaliyeti zaten meralar üzerin-de gerçekleşir ve mera alanlarının tahribatına yol açar.

(Cevap E)

11. Haritada gösterilen; Doğu Karadeniz kıyılarında yer alan I nolu alanda balıkçılık, Teke Platosu’nda yer alan II nolu alanda kıl keçisi yetiştiriciliği, Hakkari Yö-resi’nde yer alan III nolu alanda arıcılık yaygındır.

(Cevap A)

12. Türkiye’de büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin do-ğal şartlara bağlı olarak yapıldığı yöreler deyince ak-la ilk gelen Erzurum – Kars yöresidir. Bu yörede yük-seltiden dolayı yaz yağışları fazla ve gür otlaklar yay-gındır.

(Cevap B) 7. Sorudaki haritada numaralandırılarak gösterilen

alan-lardan Doğu Karadeniz kıyısında yer alan IV numa-ralı alanda;

• yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm arası,

• küçükbaş hayvan yetiştiriciliği az,

• yer şekilleri engebeli gibi özellikler bir arada görülür.

(Cevap D)

8. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Toroslar’da yoğun ola-rak beslenen kıl keçisi, ağaçların sürgün ve yapola-rak- yaprak-larını yediği için ormanlara zarar vermektedir. Bu ne-denle orman alanında kıl keçisi besiciliği yasaklan-mıştır. Devlet, kıl keçisinin sayısını azaltmaya yöne-lik bir politika izlemekte ve bu durumun sonucunda son yıllarda kıl keçisi sayısı giderek azalmaktadır.

(Cevap B)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

1. Türkiye’de en fazla yetiştirilen hayvan türü koyundur.

Bozkırların yaygın olduğu iç bölgelerimizde daha çok eti ve sütü için yetiştirilir. Yünü değerli olan merinos koyunu ise Güney Marmara’da yaygındır. Türkiye’de koyunun ardından en fazla yetiştirilen küçükbaş hay-van ise kıl keçisidir. Engebeli araziye uyum sağlayan ve sütüyle yününden yararlanılan kıl keçisi, özellikle Akdeniz çevresi ve Doğu Anadolu’da yetiştirilir. Me-rinos koyunu gibi yünü için beslenen tiftik (Ankara) keçisi yetiştiriciliğinde ise Ankara, Kütahya, Eskişe-hir illeri ilk sıralarda yer alır. Türkiye’de sığır yetiştiri-ciliği, yaz aylarının serin ve yağışlı geçtiği, gür çayır ve otlakların bulunduğu Erzurum-Kars (II nolu alan ) ve Doğu Karadeniz yaylalarında mera hayvancılığı yapılır.

(Cevap B)

2. Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyoekonomik nedenlere bağlı olarak küçükbaş hayvan sayısı çok-tur. Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun ye-tiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağ-lamaktadır. Buna göre, fındık tarımının yaygın oldu-ğu Karadeniz kıyı kesiminde koyun yetiştiriciliğinin yaygın olduğu söylenemez.

(Cevap E)

3. Türkiye, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı bakı-mından dünyada başta gelen ülkelerden biridir. An-cak, bu hayvanlardan elde edilen et ve süt verimi çok fazla değildir. Bu durumun en önemli nedeni ise ül-kemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın ahır-larda ve besi çiftliklerinde değil, daha çok otlakahır-larda yapılıyor olmasından kaynaklanır. Son yıllarda ülke-mizde kent nüfusunun hızla artması sonucu, kentle-re yakın yerlekentle-re modern ahırlar ve besi çiftlikleri ku-rulmuştur. Bu nedenle de hayvan başına düşen süt ve et verimi de artmıştır. Ancak hayvan sayısının faz-la olması topfaz-lam üretimin fazfaz-la olması demektir. Oy-sa ki verim hayvan başına alınan ürün miktarı de-mektir.

(Cevap E)

4. Sorudaki yörenin;

• Kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.

• Yağış en fazla ilkbaharda düşer.

• Yazlar sıcak ve kurak geçer.

iklim özellikleri dikkate alınırsa; bu yörede step do-ğal bitki örtüsünün ve dolayısıyla küçükbaş hayvan-cılığın yaygın olduğu söylenebilir.

(Cevap B)

5. Ülkemizin yumurta ve beyaz et ihtiyacını karşılamak üzere özellikle büyük kentlerin yakınlarında gelişen bir diğer faaliyet ise kümes hayvancılığıdır. En yay-gın olarak üretilen kümes hayvanı ise tavuktur. Ayrı-ca kent merkezine yakın alanlarda hindi çiftlikleri de kurulmaktadır. Buna göre haritadaki IV nolu alanda iklimin elverişli olmasından dolayı değil; pazar im-kanlarından dolayı kümes hayvancılığı yapılmakta-dır.

(Cevap C)

6. Dut ağacının yaprağı ile beslenen ve bir tür tırtıl olan ipek böceği daha çok Güney Marmara’da (Bursa) ye-tiştirilir. İpek böceği kozasından elde edilen ipek, do-kuma sanayisinin önemli bir ham maddesidir. Son yıllarda, yapay ipek üretiminin artmasına bağlı ola-rak ülkemizdeki ipek böcekçiliği de gerilemiştir.

(Cevap B)

7. I. yörede kesilen ve sağılan hayvan sayısı az olma-sına rağmen elde edilen et ve süt miktarı fazladır.

Buna göre I. yörede modern hayvancılık yaygındır.

Modern hayvancılıkta elde edilen gelir daha yüksek olur. Buna göre; I. yörede yapılan hayvancılık faali-yetinde hayvan başına elde edilen gelir II. yöreden daha az değil daha fazladır.

(Cevap D)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK

COĞRAFYA SORU BANKASI

8. Türkiye’de iç bölgelerde etkili olan yarı kurak iklim ve bozkır bitki örtüsü nedeniyle daha çok küçükbaş hay-vancılık yapılır. Ancak yer şekillerindeki ve iklim şart-larındaki çeşitlilik Türkiye’de aşağıdaki şemada gös-terilen çeşitli hayvancılık faaliyetlerine olanak sağla-mıştır.

deve kuşu, ördek • İpek böcekçiliği,

• Arıcılık,

• Su ürünleri DİĞER HAYVANCILIK

FAALİYETLERİ

(Cevap B)

9. Türkiye’de koyunun ardından en fazla yetiştirilen kü-çükbaş hayvan kıl keçisidir. Engebeli araziye uyum sağlayan ve sütüyle yününden yararlanılan kıl keçi-si, özellikle Akdeniz çevresi ve Doğu Anadolu’da ye-tiştirilir. TÜİK 2016 verilerine göre ülkemizde 10 mil-yondan fazla kıl keçisi beslenmektedir. Mersin, An-talya ve Siirt, kıl keçisi besiciliğinin en fazla olduğu yerlerdir. Toroslar’da yoğun olarak beslenen kıl ke-çisi, ağaçların sürgün ve yapraklarını yediği için or-manlara zarar vermektedir. Bu nedenle orman ala-nında kıl keçisi besiciliği yasaklanmıştır. Aşağıda bu konu ile ilgili olan kanun metni verilmiştir. Orman Ka-nunu, Madde 95 Bu kanunun 19. maddesi hükümle-rine aykırı olarak ormanlara izinsiz hayvan sokanlar-la ormana başıboş hayvan girmesine sebep osokanlar-lansokanlar-la- olanla-ra, beher kıl keçisi için altı Türk lirası, büyükbaş hay-vanların beheri için bir Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu suretle verilecek para cezası yirmi Türk li-rasından az olamaz.

(Cevap A)

10. Türkiye’de en fazla yetiştirilen hayvan türü koyundur.

Bozkırların yaygın olduğu iç bölgelerimizde daha çok eti ve sütü için yetiştirilir. Ancak birim hayvan başına alınan et ve süt üretimi büyükbaş hayvancılığa göre daha düşüktür. Bu durum hayvan türüne bağlı ola-rak ortaya çıkmıştır.

(Cevap A)

11. Genellikle yardımcı bir tarım kolu olan ipek böcekçi-liği, dut ağacının bulunduğu her yerde yapılabilir. Ko-zabirlik, ipek böceği tohumunu Türkiye’de üreten tek kuruluş olup ipek böceği beslemek isteyen bütün üre-ticilere destekleme kapsamında bahsedilen tohumu ücretsiz olarak vermektedir. Diyarbakır, Şanlıurfa, An-talya ve Bursa ipek böcekçiliğinin en fazla yapıldığı yerlerdir.

(Cevap B)

12. Tarım ve hayvancılık etkinlikleri, birçok sanayi kolu-na ham madde sağlar. Bu sakolu-nayi kollarının başında dokumacılık gelir. Küçükbaş hayvancılığın yünlerin-den ise yünlü dokumacılık yapılmaktadır. Buna gö-re, Türkiye’de yürütülen küçükbaş hayvancılık faali-yetleri ile halı ve kilim dokumacılığı arasında ilişki vardır.

(Cevap E)

13. Akarsu, tatlı su gölleri ve baraj göllerinde yapılan ba-lıkçılık faaliyetlerine tatlı su balıkçılığı denir. Türki-ye’de Eğirdir, Beyşehir, Çıldır, İznik ve Uluabat göl-lerinin sularının tatlı olmasından dolayı kerevit, inci kefali, sazan gibi balıklar avlanabilmektedir. Özel ola-rak düzenlenmiş havuzlarda bilimsel yöntemlerle ve ticari amaçla balık üretme işlemine de kültür balıkçı-lığı denir. Ülkemizde kültür balıkçıbalıkçı-lığı ile daha çok alabalık, sazan, çipura ve levrek üretimi yapılmakta-dır. Hamsi ise Karadeniz’de avlanan bir balık türü-dür.

(Cevap E)

14. İç sularımızda balık avlanan başlıca yerler doğal göl-ler, baraj gölleri, göletler ve akarsulardır. Ancak bir gölde balıkçılık yapabilmek için suların tatlı olması gerekir. Van Gölü’nün suları sodalı, Tuz Gölü ise tuz-ludur. Buna göre Beyşehir ve Eğirdir göllerinde ba-lıkçılık daha yoğun olarak yapılır.

(Cevap C)

www.kozmikoda.com.tr

KOZMİK ODA

Belgede ÇIK[MA]MIŞ SORULAR COĞRAFYA (sayfa 71-77)