• Sonuç bulunamadı

Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER)

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 195-200)

TOPLAM AKTİF BURSİYER SAYISI

3.2.1.5. Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Faaliyetleri

3.2.1.5.24. Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER)

Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) 1994 yılından bu yana “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” alanında kursiyerlere kurslar düzenlemekte ve bu alanda akademik çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca “Türkçenin Yabancılara Öğretimi” alanında yayınlar üretmektedir. TÖMER son altı yıllık süreçte açtığı yabancı dil kursları ile bu alandaki önemli bir ihtiyacı karşılamaya çalışmıştır.

Merkezimiz Türkiye Türkçesinin, dünyada geçerli, Türk devlet ve toplulukları arasında ise

“ortak iletişim dili” hâline getirilmesi için bilimsel çalışmalarda bulunmak, yayınlar yapmak ve hedef kitleye dönük örgün ve yaygın öğretim hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla çalışmalar yürütmüştür.

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 182 Gazi Üniversitesi TÖMER öğretim elemanları tarafından hazırlanan kitap eğitim setlerinin satışı devam etmekte olup 01 Ocak-31 Aralık 2017 dönemi içerisinde 25.471 adet kitap satışı gerçekleştirilmiştir.

Merkezimiz iyi yetişmiş öğretim elemanları ve materyalleriyle disiplinli ve metodik eğitim-öğretim hizmetleri sayesinde Türkçenin öğretimi konusunda haklı bir itibar kazanmıştır.

Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklardan gelen Türkiye burslusu öğrencilere, ikili anlaşmalarla ülkemizde bulunan burslu öğrencilere, Türk ve Akraba Topluluklara mensup özel öğrencilere, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri ile Ortadoğulu öğrencilere, ticaret-sanayi ve diplomatik misyonda görevli olan yabancılara Türkiye Türkçesi öğretmek için kurslar düzenlemektedir.

Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Merkez 1994’ten beri “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” alanında kursiyerlere kurslar düzenlemekte ve bu alanda akademik çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca

“Türkçenin Yabancılara Öğretimi” alanında yayınlar üretmektedir. Merkezin faaliyetleri şu iki başlıkta toplanabilir:

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 183 KURSLAR

Gazi Üniversitesi TÖMER, özellikle son beş yılda çalışma alanlarını genişleterek aşağıdaki alanlarda kurslar düzenlemektedir:

 Yabancılar İçin Türkiye Türkçesi

 Akademik Türkçe (Akademik Okuma ve Yazma)

 Meslekî Türkçe (Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri vb.)

 Yabancı Diller (İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Farsça, Japonca, vb.)

 Osmanlı Türkçesi

 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı /Eğiticilerin Eğitimi (Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı personeline) Gazi Üniversitesi TÖMER, kuruluşundan bu yana yaklaşık olarak 120 farklı ülkeden 7500 öğrenciye Türkçe kursları vermiştir. Bunun dışında ERASMUS, BM, CAMPUS AVRUPA vb. gibi öğrenci değişim programlarıyla gelen öğrenciler de Merkezimizde kurs görmektedir.

YAYINLAR

Gazi Üniversitesi TÖMER öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve 14 parça kitap ve işitsel materyallerden oluşan “Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti” bugüne kadar 100 farklı kurum tarafından ders kitabı olarak kullanılmıştır. 2012 yılından başlayarak 2017’da tamamlanan bu öğretim setinin bugüne kadar yaklaşık 25.000 takım (125.000 adet) satışı gerçekleştirilmiştir. Merkez bu alandaki yayın çalışmalarını genişleterek sürdürmektedir. Bu sette şu yayınlar yer almaktadır:

a)- Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti

A1 (Temel Düzey) (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı, Görsel ve İşitsel Materyaller) A2 (Temel Düzey) (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı, Görsel ve İşitsel Materyaller) B1 (Orta Düzey) (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı, Görsel ve İşitsel Materyaller) B2 (Orta Düzey) (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı, Görsel ve İşitsel Materyaller) C1 (İleri Düzey) (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı, Görsel ve İşitsel Materyaller) b)-Yabancılar İçin Türkçe Dil Bilgisi

I. Cilt A1-A2-B1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı) II. Cilt B2-C1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı)

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 184 c)-Yabancılar İçin Türkçe Ölçme ve Değerlendirme

I. Cilt A1-A2-B1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı Görsel ve İşitsel Materyaller) II. Cilt B2-C1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı)

d)-Yabancılar İçin Türkçe Öğretmen Kılavuzu I. Cilt A1-A2-B1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı) II. Cilt B2-C1 (Ders Kitabı, Çalışma Kitabı) e)-Yabancılar İçin Türkçe Giriş Kitabı

“Diller İçin Ortak Başvuru Metni”nde belirtilen düzey ve yeterliklere uygun olarak hazırlanmıştır.

f)-Yabancılar İçin Türkçe Seviye Belirleme Sınavı Kitabı

Türkçeyi anlama becerisini ölçen 15 kitapçıkta 930 sınav sorusu içermektedir.

g)- Uluslararası Öğrenciler İçin Akademik Türkçe Uluslararası Öğrenciler İçin Akademik Türkçe I

Uluslararası Öğrenciler İçin Akademik Türkçe II (Yazma) h)-Yabancılar İçin Türkçe Z-Kitap

Yabancılar için Türkçe Z-Kitap (A1) Yabancılar için Türkçe Z-Kitap (A2)

ı)-Temel Söz Varlığı

Gazi Üniversitesi TÖMER, bu faaliyet döneminde (2017-2018) çeşitli ülkelere mensup 515 öğrenciye Türkçe kursu düzenlemiştir. Temel, orta ve ileri düzeyde gerçekleştirilen kurslarda temel düzeyden başlayanlar en az 960, orta düzeyden başlayanlar ise en az 600 saat süreli Türkçe kursu görmüştür. Bu kurslarda her sınıfa dört farklı öğretim elemanı tarafından ders verilmiştir. Ayrıca, bu dönem içerisinde talep sahiplerinin kabul belgesi (acceptance) ihtiyaçlarını karşılamıştır.

Gazi Üniversitesi TÖMER, son altı yıldır genel ve özel amaçlı yabancı dil kursları düzenlemektedir. Merkezimizde 2017 yılı içerisinde bahar, yaz ve güz dönemlerinde her biri 50, 120 ve 100 saatlik kurlar hâlinde, hafta sonu ve hafta içinde (pazartesi-çarşamba ve salı-perşembe günleri) farklı düzeylerde yabancı dil (Genel İngilizce, Özel Amaçlı

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 185 İngilizce, Almanca ve Fransızca) kursları düzenlenmiştir. Gazi Üniversitesi TÖMER’de bu faaliyet döneminde düzenlenen kurslar:

a-) 2017 Bahar Dönemi Yabancı Dil Kursları (27.2.2017–25.5.2017)

Açılan Kurslar :

Genel İngilizce (Temel Düzey A1, A2, Orta Düzey B1, B1+ kurlarıdır.) Rusca [Temel Düzey A1 (1 sınıf)]

Almanca [Temel Düzey A1 (1 sınıf)]

6 öğretim elemanı tarafından toplam 13 farklı sınıfta genel İngilizce kursu, 1 öğretim elemanı tarafından 1 sınıfta Rusca ve 1 öğretim elemanı tarafından 1 sınıfta Almanca kursu düzenlenmiştir.

b-) 2017 Yaz Dönemi Hızlandırılmış Genel İngilizce Kursları (03 Temmuz – 04 Ağustos 2017) - (14 Ağustos – 16 Eylül 2017)

Açılan Kurslar :

Genel İngilizce (Temel Düzey A1, Orta Düzey B1 kurlarıdır.)

Bu dönemde 4 öğretim elemanı tarafından toplam 4 farklı sınıfta genel İngilizce kursu düzenlenmiştir.

c-) 2017 Güz Dönemi Yabancı Dil Kursları (09 Ekim – 31 Aralık 2016)

Açılan Kurslar :

Genel İngilizce (Temel Düzey A1, A2, Orta Düzey B1, B1+ kurlarıdır.) Almanca [Temel Düzey A1 (1 sınıf)]

Rusça [Temel Düzey A1 (1 sınıf)]

Arapça [Temel Düzey A1 (1 sınıf)]

9 öğretim elemanı tarafından toplam 14 farklı sınıfta genel İngilizce, 1 sınıfta Almanca, 1 sınıfta Arapça ve 1 sınıfta Rusça kursu düzenlenmiştir.

d-) Üniversiteye Hazırlık Matematik ve Genel Yetenek Kursu

Merkezimizde Türkiye Türkçesi öğrenimi görmekte olan devlet burslusu ve özel öğrencileri üniversiteye hazırlamak amacıyla, hâlen öğrenim görmekte oldukları Türkçe kurs saatlerinin dışında, 18 Şubat 2017 tarihinden başlamak üzere cumartesi günleri haftada

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 186 8 saat (4 saat matematik, 4 saat genel yetenek) süreli üniversiteye hazırlık kursları düzenlenmiştir. Söz konusu kurs 25 Mayıs 2017 tarihinde sona ermiştir.

e-) Tika Sözleşmeli Personel Alımı Dil Yeteneği Ölçme Sınavı Projesi

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın talebi üzerine 30 Mart 2017 tarihinde “TİKA Sözleşmeli Personel Alımı Dil Yeterliliği Ölçme Sınavı” (İngilizce, Fransızca, Arapça ve Rusça) Merkezimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

f-) Yunus Emre Seminer Projesi

Yunus Emre Enstitüsünün talebi üzerine, 12 Aralık 2016-06 Ocak 2017 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi TÖMER’den “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı” düzenlenmiştir.

g-) Yunus Emre Seminer Projesi

Yunus Emre Enstitüsü ile imzalanan protokol gereği, 02 – 26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi TÖMER’den “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı” düzenlenmiştir.

h-) Yunus Emre Türkçe Yaz Kursu Seminer Projesi

Yunus Emre Enstitüsünün talebi üzerine, 24 Temmuz-20 Ağustos 2017 tarihleri arasında toplam 100 saat süreli “Türkçe Yaz Kursu” düzenlenmiştir.

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 195-200)