• Sonuç bulunamadı

Öğrenme, Gelişim, Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 182-186)

TOPLAM AKTİF BURSİYER SAYISI

3.2.1.5. Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Faaliyetleri

3.2.1.5.16. Öğrenme, Gelişim, Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Merkezimiz ilk olarak Görme ve Öğrenme Yetersizliği Olan Çocukları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak 2005 yılında kurulmuş, daha sonra adı Öğrenme Gelişim Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak 2015 yılında değiştirilerek faaliyetlerine devam etmiştir.

Merkezin amaçları, erken çocukluk dönemi (0-3 yaş), okul öncesi dönem (3-6 yaş), ilköğretim birinci kademe, ikinci kademe ve lise düzeyinde birlikte ve ayrı eğitim kurumlarına devam eden, gelişimsel ve akademik disiplin alanlarında yaşıtlarına göre ek gereksinimlere ihtiyaç duyan bireylere yönelik değerlendirme ve danışmanlık hizmetlerini gerçekleştirmek, uygun eğitsel ve gelişimsel önlemleri belirleyecek kararlar almak ve bu kararlar doğrultusunda, eğitim programı ve bu programa ilişkin eğitim materyalleri geliştirerek, gerekli görülen bireyleri eğitime almak, aile ve öğretmen rehberliği yapmak ve uygun eğitim ortamlarına çocukların yönlendirilip uygun eğitsel ve gelişimsel

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 169 düzenlemelerin yapılmasını desteklemek ve izlemek, kamu ve özel kurum ve kuruluşları, şirketler, vakıf ve derneklerle birlikte veya bağımsız olarak program, proje ve eğitimler geliştirmek ve uygulamak, eğitimci, yönetici, uzman ve ailelere danışmanlık hizmeti vermek, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak ve bu şekilde nitelikli insan gücü yetiştirilmesine yardımcı olmak, ilgili bakanlık ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak, hizmet içi eğitim programları, kurslar ve seminerler düzenlemek, ulusal ve uluslararası kongre, konferans ve bilimsel toplantılar düzenlemek, ailelerin, eğitimci ve uzmanların gereksinimlerini karşılayacak her türlü yayın ve bilimsel faaliyetlerde bulunmaktır.

Merkezde 0-18 yaş aralığındaki çocuklar ileri göz izleme teknolojileri, standart testler ile doğal oyun ortamlarında gerçekleştirilen gözlemler aracılığıyla bireysel ve ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler alanında uzman Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından çocukların bireysel farklılıkları gözetilerek gerçekleştirilmekte olup 2017 yılında 195 çocuk değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca 2017 yılında topluma hizmet kapsamında ücretsiz olarak 150 çocuğun değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir.

Aile danışmanlığı hizmetleri ise alanında uzman Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından çocuklarda ve gençlerde değerlendirilmesi ve ebeveyn gözlemini takiben çocuğa ve aileye özgü çözüm önerileri geliştirilerek çocuğun gelişimsel süreci ve öğrenme deneyimleri ile çocuğun gelişimine yönelik nelerin yapılması gerektiği ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde anlatarak aile danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır.

Merkezde bilimde çığır açan göz izleme teknolojileri kullanılarak bilimsel araştırmalar yürütülmekte olup halen devam eden göz izleme araştırmaları;

- Göz İzleme Temelli ve Ebeveyn Aracılı Ortak Dikkat Becerileri Erken Müdahale Programının OSB’li Çocukların Sosyal İletişim Becerileri Üzerine Etkisi (Prof. Dr. Selda ÖZDEMİR koordinatörlüğünde yürütülmektedir. (TÜBİTAK- 1001 Projesi-COST EU Projesi))

- Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar ile Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taklit Performansının Göz İzleme Cihazı Aracılığıyla Karşılaştırılması (Işık AKIN BÜLBÜL, doktora tez çalışması)

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 170

Tablo 93 Öğrenme, Gelişim, Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Tarafından Yürütülen Projeler

PROJE ADI Olan Çocuklar İle Normal Gelişim Gösteren

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 171 3.2.1.5.17. Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi

Merkezimiz 25 Kasım 2010 tarihinde; yurt içinden ve yurt dışından proje teklif çağrılarını, tüm ilgili akademisyen ve birimlere duyurmak, proje hazırlayan veya hazırlayacak ilgili kişi ya da gruplar arası iletişim ve koordinasyonu sağlamak, proje kaynaklarının doğru ve etkin kullanımını sağlamak, projeler ile ilgili bilimsel, mesleki ve eğitsel çalışmalarda bulunmak, danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri vermek, proje yönetimi süreçlerini izlemek, kariyer planlaması ve akademik gelişimi desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini destekleyecek bölgesel, ulusal ve uluslararası kalkınma çerçevesinde ilişkileri güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak, üniversitedeki akademik ve bilimsel faaliyetlerin projecilik anlayışıyla yürütülmesini sağlamak, ulusal ve uluslararası proje ve programların teknik destek ihalelerine başvurmak, ihale dosyalarını hazırlamak, üniversitenin sosyal, bilimsel proje faaliyetlerini nitelik ve nicelik yönünden artırmak amacıyla kurulmuştur.

Proje Merkezi olarak her yıl kurumlar tarafından desteklenen başarılı proje sayımız artırılmakta ve Üniversitemizin proje kapasitesi üst seviyelere çıkmaktadır. Bu bağlamda kurumlarca desteklenen başarılı proje sayımız 2015 yılında 12 iken bu sayı 2016 yılında 14, 2017 yılında ise henüz açıklanmayan projeler olmakla birlikte kesin netleşen proje sayımız 10 olarak tespit edilmiştir. Merkezimiz tarafından koordine edilen proje bilgileri Tablo 103 de yer almaktadır.

3.2.1.5.18. Sporda Performans ve Hareket Analizi Uygulama ve Araştırma Merkezi Üniversitemizin 26.06.2012 tarih ve 82 Nolu Senato Kararı ile kurulması öngörülen ve Yüksek Öğretim Kurumunun 15.08.2012 tarihli yazısı ile onaylanan Merkezimiz 2017 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Merkezin amacı; sporda performans ve hareket analizi ile ilgili alanlarda disiplinlerarası bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalar yapmak, hareket ve performans analizi ile ilgili sorunların çözümüne yönelik yöntem ve öneriler geliştirmek ve bunları uygulamak, çalışma sonuçlarını yurt içi ve yurt dışındaki ilgili yabancı kuruluşlara aktarmak, hareket ve performans analizinin elit sporcuların başarısını artırmak, toplum sağlığı ve sporun geniş halk kitlelerine yayılmasını sağlamak için hareket ve

2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu 172 performansın analizinin katkılarını açıklamak ve sporda başarı ve sağlık için sporu geliştirmek amacıyla araştırma, proje, yayın ve eğitim çalışmaları yapmaktır.

Araştırma Merkezimiz Devlet ve Vakıf Üniversiteleri, kamu kurumları ile özel sektör için sporda performans ve hareket analizi alanında fiziksel, fizyolojik, motorik ve biyomekanik ölçümler ve testlerin ücret karşılığında yapılması hizmetini sunmaktadır.

Yazı ile talep edilen başvurular değerlendirilerek teklif sunulur ve uygun görüldüğü takdirde program düzenlenerek belirlenen tarihte ölçümler yapılır ve sonucu başvuru sahibine bildirilir.

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 182-186)