• Sonuç bulunamadı

9. MERAM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TALEP ANALİZİ

9.5. SWOT ve PEST Analizleri

Meram Organize Sanayi Bölgesi Swot analizi aşağıdaki gibidir. Analizde bölgede kurulacak bir OSB’nin rekabet edebilirliği açısından değerlendirme yapılmıştır.

Meram Organize Sanayi Bölgesi Swot Analizi

GÜÇLÜ YANLAR ZAYIF YANLAR FIRSATLAR TEHDİTLER

Meram İlçesi ve çevresinin geniş tarım arazilerine sahip olması

Tarım arazilerinde verimi kısıtlayıcı faktörlerin varlığı

Bölgede devam eden Konya Ovaları Projesi (KOP) ve sulama yatırımı projeleri kapsamında sulanan alanların artacak olması

Meram ilçesinde kurulması düşünülen OSB alanının coğrafi konum olarak ulaşım akslarının üzerinde yer alması

OSB alanının liman bağlantılarının henüz yetersiz olması ve lojistik maliyetlerinin yüksekliği

Lojistik merkezinin kaşınhanı OSB alanının yakınına yapılabilecek olması ve Konya-Karaman-Taşucu demiryolu yapımının gündemde olması

Meram ilçesi ve çevresinin farklı ürünlerin yetiştirilebilme imkânına sahip olması

Meram ilçesi toprakların kabiliyetine uygun olarak kullanılamaması, optimal ürün deseninin tam olarak oluşturulamaması ve çiftçilerin tarım ürünlerinin arz esnekliğinin düşük olmasından kaynaklı yeni ürün ekme noktasında çok hızlı hareket etmemesi

Bölgede organik tarım uygulamalarının önemsenmesi ve buna bağlı yeni tarım ürünlerinin yetiştirilmeye başlanması

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, tarımsal girdilerin yanlış kullanımına bağlı kayıplar kullanıma bağlı yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının tükenmesi Meram ilçesi ve çevresinin, hububat, meyve-

sebze ve bağcılık üretiminde önemli bir yere sahip olması, ulusal ve uluslararası pazara satış yapılan havuç gibi ürünlerin varlığı

Meram ilçesi ve çevresinin yetiştirilen tarımsal ürünlerin verimlilik, maliyet, kalite, standart ve pazarlama sorunlarının olması

Artan gıda talebi, Antalya-Mersin-Ankara gibi yüksek talepli pazarlara erişim imkanları ve buna bağlı tarımsal üretimin gelişmesi

Meram ilçesi ve çevresinin hayvansal üretime uygun olması (arazi, mera-otlak ve hayvansal üretime girdi sağlayan sanayinin varlığı)

Meram ilçesi ve çevresinde yer alan tarımsal işletmelerin ölçek olarak küçük olması, meraların vasıf ve kullanım sorunlarının olması ve girdi maliyetlerinin yüksek olması

Meram ilçesinde et ve süt inekçiliği ve hayvansal ürünlerin işlenmesi konusunda büyük ölçekli işletmelerin yatırım yapma kararlılığı

Meram ilçesinde sanayi

yatırımlarının düzensiz gelişiyor

olması OSB olmaması

GÜÇLÜ YANLAR ZAYIF YANLAR FIRSATLAR TEHDİTLER

Sektör işletmelerinin rekabetçilik seviyesinin istenilen seviyede olmaması

Meram ilçesine kurulacak bir OSB’nin farklı rekabet avantajları sağlaması

Meram ilçesi ve çevresinin tarım ve tarımsal sanayide marka potansiyeli olan ürünlerin varlığı (Karaman ve Bozkır’ın elması, Ereğli’nin beyaz kirazı ve siyah havucu, Çumra’nın kavunu, Kaşınhanı’nın havucu, Kazımkarabekir’in Paşa karpuzu, Hadim’in üzüm ve pekmezi gibi)

Markalaşma ve tanıtım sorunlarının bulunması

Bölgesel ürünlerin tamamının Meram ilçesinde kurulacak OSB’de üretilebilecek olması

Girişimci çekilebilmesinin zorlukları

Konya il merkezinde Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Siteleri ile güçlü bir sanayi altyapısının varlığı

İl merkezleri başta olmak üzere yatırımcılara yer tahsisinde yeterince etkin olunamaması . OSB’lerin belirli ilçelerde toplanıyor olması

Organize Sanayi Bölgelerinden yer tahsisinde rant oluşumunun engellenememesi

Bölgede serbest bölge ve ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulamaması

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor olması

Bölge sanayiinin, ihtiyacı olan hammadde girdi potansiyeline sahip olması

Tarıma dayalı imalat sanayi dışında kalan imalat sanayinin ihtiyacı olan hammaddelerin büyük oranda bölge dışından tedarik edilmesi

Bölgede boksit, krom, mermer ve altın yatakları gibi sanayi girdilerinin mevcudiyeti

Bölge sanayinin ihtiyacı olan insan kaynakları potansiyelinin varlığı

Sanayinin istediği nitelikteki ara elemanı bulamaması

Bölgede var olan üniversite ve mesleki eğitim merkezleri

Bölge sanayiinde, ülke içi ve ülke dışına yönelik farklı sektörlerde üretim yapılıyor olması ve rekabet potansiyelinin varlığı

Büyük yatırımların bölgeye çekilememesi ve bölgenin ihracat kabiliyetinin istenilen seviyede olmaması

Orta ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik yatırım potansiyelinin varlığı Meram İlçesi Kaşınhanı Bölgesi’nin coğrafi

konum olarak lojistik gelişme alanı üzerinde olması

Bölgenin denize sınırının olmaması

Deniz bağlantısına imkan sağlayacak demiryolu, liman ve lojistik yatırımların varlığı

Meram İlçesi Kaşınhanı Bölgesi’nin karayolu ulaşımında diğer bölgelere olan coğrafi mesafesi

Bölgenin diğer büyük kentlere ulaşımda sorunlar yaşıyor olması

Yük taşımacılığı açısından büyük öneme

sahip Konya çevreyolunun hayata

geçirilmesi

Meram Organize Sanayi Bölgesi PEST analizi aşağıdaki gibidir.

PEST analizi çalışması ile Meram Bölgesi’ne kurulması düşünülen OSB’ye ilişkin olarak Politik, Ekonomik, Sosyal ve Teknolojik faktörler incelenecektir. Bahsi geçen alanda OSB kurulması için bu faktörlerden harekete geçirilmesi gerekenler ve bu faktörlerin kimleri nasıl etkileyeceği analiz edilmeye çalışılacaktır.

Pest Analizi

POLİTİK

Yasal Çerçeve Yasal çerçeve yatırımların Organize Sanayi Bölgeleri’nde yapılmasını teşvik etmektedir. Meram Bölgesi’nde bir Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yasal bir engel olmadığı gibi meri mevzuat burası dahil olmak üzere kurulacak OSB’leri teşvik etmektedir. Burada kurulacak OSB bu alandan yer alan firmaların düzenli bir sanayileşme altyapısından yararlanmasına imkan sağlayacaktır.

Teşvik Düzenlemeleri Teşvik düzenlemeleri Organize Sanayi Bölgeleri’nde yapılacak yatırımların diğer yatırım bölgelere göre daha yüksek oranlı desteklenmesine imkan sağlamaktadır. Yeni kurulacak OSB bu bölgede yatırım yapmak isteyen firmaların daha yüksek oranlı desteklerden faydalanmalarına imkan sağlayacaktır.

Hükümet Politikaları Konya ili Meram Bölgesi tüm ülkede olduğu gibi planlı kalkınmanın teşvik edilmesi açısından OSB alanlarının teşvik edildiği alanlar içerisindedir.

Kalkınma Planları MEVKA Bölge Planı üst ölçek planlar ile beraber bölgenin ekonomik ve sosyal büyümesi açısından planlı, bölge geneline yaygın ve sürdürülebilir bir bir kalkınmayı işaret etmektedir. Meram OSB bu amaca hizmet edecektir.

EKONOMİK

Bölge Ekonomisi Bölge ekonomisinin sürdürülebilir kalkınması planlı yeni OSB’lerin kurulmasına bağlıdır. Hatta bu OSB’lerin işletmelerin rekabet edebilirliklerini destekleyici tarzda yeni uygulamalara imkan sağlaması gerekmektedir. Meram OSB yeni uygulamalara imkan verir tarzda tasarlanabilecektir.

Ulusal ve Uluslararsı Rekabet

Girdi koşulları başta olmak üzere yeni OSB hammadde kaynaklarına erişim ve ürünlerin karayolu, demiryolu ve limana erişim imkanı ile ulusal ve uluslararası hedef pazarlara erişimi noktasında rekabetçi bir noktada olacaktır.

İşgücü İşgücü temininde bir sorun yaşanmayacaktır. Bölgede yaşayan ve Konya OSB gibi uzak noktalarda iş arayan kişiler konut alanlarına yakın alanlarda çalışma imkanına kavuşacaklardır.

Girdi Maliyetleri ve Tedarik İmkanları

Bölge girdi maliyetleri ve tedarik imkanları bakımından OSB içeriğindeki firmaların üretim yapısına bağlı olarak değişmekle beraber iyi durumda olacaktır. Özellikle gıda ve makine gibi sektörler yurtiçi diğer üretim bölgeleri ile rekabetçi şartlarda üretim yapabileceklerdir.

SOSYAL

Çevre Bölge Meram’ın yeşil dokusunun kaybolduğu bir alanda yer almaktadır. Bu gelişim bölgesi düzensiz sanayileşme riski ile karşı karşıyadır. Yasal çerçevede izin verilebilen bu durum istenilen optimal bir durum değildir. Kurulacak OSB bu alanın çevresel olarak ta düzenli gelişimine ve çevresel etkilerin minimize edilmesine katkı sağlayacaktır.

Nüfus Meram ilçe ve OSB alanı yakınında yer alan bölge nüfusu çalışma alanı olarak daha uzak alanlara gitmek durumunda kalmaktadır. Bölgede yeterli miktarda çalışma çağında nüfusun varlığından söz etmemiz mümkündür. Ayrıca eğitim durumu, niteliksiz işgücünün nitelik kazanmasına yönelik hizmetlere erişimde bir sorun bulunmamaktadır.

Sosyal Yaşam Sosyo kültürel altyapı ve bu altyapı ile desteklenmiş sosyal yaşam bölgede kurulacak bir OSB ve bu OSB’de çalışacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Okul, sinema, gezinti alanları vb. altyapılarda bir eksiklik söz konusu değildir.

Yerel yönetim Yerel yönetimler OSB kurulacak alana hizmet üretme noktasında bir eksiklikle karşı karşıya değildir. Ulaşım, atık yönetimi, park ve yol düzenlemeleri yeter ya da tamamlanabilir mahiyettedir.

TEKNOLOJİK

Destekleyici Kurum ve Kuruluşlar

Konya ili OSB ve bu OSB’lerde yer alan firmaları destekleyici kurum ve kuruluşlar bakımından zengin bir konumdadır. Üniversiteler, KOSGEB gibi destek sağlayan kurumlar, Konya Teknokent ve Odalara erişim noktasında bir sorun söz konusu değildir.

Altyapı Bölge doğalgaz, elektrik, haberleşme ve su gibi temel altyapılar noktasında hizmet sağlanabilir konumdadır. Altyapıların OSB ile entegre edilmesine ve kullanılabilir hale gelmesine yönelik taleplerin yapılması gerekmektedir.

Üniversite Sanayi İşbirliği Konya ili 100.000’e yaklaşan öğrenci ve akademisyen sayısı ile her disiplini bünyesinde barındırmaktadır. Bu üniversite sanayi işbirliği açısından dikkat çekici bir potansiyel oluşturmaktadır. Ancak kurulacak OSB’de yer alacak firmaların üniversite ilişkileri noktasında yatırım sonrası dönemde ilave destekleyici faaliyette bulunmaları gerekmektedir.

Ayrıca Swot analizi içerisinde fırsatlar kısmında yer alan açıklamalar genel olarak bölgede OSB kurulmasını destekleyici mahiyette politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik faktörlere atıfta bulunmakta yapılacakları üst başlık olarak ifade etmektedir.

Yatırım alanı olarak talep edilen alanlarda yapılması düşünülen yatırım konuları Elmas Modeli çerçevesinde değerlendirildiğinde rekabet avantajları aşağıdaki gibi tablo haline getirilmiştir. Ayrıca bu analiz ile yatırım fikirlerinin bölgedeki diğer bağlantılı faaliyetler ile etkileşim ilişkileri de analiz edilmiştir.

KAŞINHANI BÖLGESİNDE YATIRIM DÜŞÜNÜLEN

YATIRIM KONUSU (NACE) BAĞLANTILI FAALİYET MEVCUT DURUM* GİRDİ

KOŞULLARI bitkisel üretim ve işleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır.

Çok Güçlü Çok Güçlü Çok Güçlü Güçlü

10 Gıda ürünlerinin imalatı

…. - Gıda hammaddeleri üretimi

…. - Gıda makineleri üretimi

Konya il merkezinde buğday, şeker pancarı, arpa, süt, et, yumurta, mısır, ve meyve-sebzelerin üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Makine imalat sanayinde değirmen makineleri, eleme paketleme makineleri gibi bölgede üretilen hammaddeleri işleyecek birçok gıda makinesinin imalatı yapılmaktadır.

Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

01.41.31-Sütü sağılan büyük baş hayvan yetiştiriciliği Süt ürünleri imalatı olarak hemen

10.51.01 – Süt imalatı, işlenmiş (pastörize edilmiş, sterilize edilmiş, homojenleştirilmiş ve/veya yüksek ısıdan geçirilmiş) (katı veya toz halde süt hariç)

28.30.15 - Süt sağma makinelerinin imalatı

28.93.03 - Süt ürünleri makinelerinin ve santrifüjlü krema ayırıcılarının imalatı (homojenizeleştiriciler, irradyatörler (ışınlayıcılar), yağ yapma makineleri, peynir yapma makineleri vb.)

46.33.01 - Süt ürünleri toptan ticareti (işlenmiş süt, süt tozu, yoğurt, peynir, kaymak, tereyağ vb.)

tesisleri dışında yakın çevrede birçok tesis üretim yapmaktadır.

10.85 Hazır yemeklerin imalatı

…. - Gıda hammaddeleri üretimi

…. - Gıda makineleri üretimi

…. – Gıda hammaddeleri ve ekipmanları ticareti

Gelişmiş bir üretim ve talep yapısı

01.19.01 - Hayvan yemi bitkilerinin yetiştiriciliği (sarı şalgam, mangoldlar, yemlik kökleri, yonca, korunga, yemlik mısır ve diğer otlar ile bunların tohumları ve pancar tohumları dahil, şeker pancarı tohumları hariç) 28.93.10 - Tohumların, tanelerin veya kuru baklagillerin temizlenmesi, tasnif edilmesi veya derecelendirilmesi için kullanılan makinelerin imalatı (tarımsal selektörler dahil)

46.21.01 - Hayvan yemi toptan ticareti (kuş yemi, yemlik kökleri, yemlik kıvırcık lahana, darı, kaplıca, yonca, yemlik mısır vb. ile kepek, kırma, küspe, vb.)

Gelişmiş bir üretim ve talep yapısı

söz konusudur. Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

13 Tekstil ürünlerinin imalatı

…. - Tekstil Hammaddelerinin İmalatı

….- Tekstil Makinelerinin Üretimi

Bölgede küçük çaplı konfeksiyon faaliyetleri dışında tekstil hammaddeleri, tekstil üretimi ve makine üretimi gelişmiş değildir.

Zayıf Normal Normal Zayıf

16.10.01- Kereste imalatı (ağaçların biçilmesi, planyalanması, rendelenmesi ve şekillendirilmesi faaliyetleri)

28.30.17- Ormancılığa özgü makineler ile tarla bahçe bakımına mahsus diğer makine ve cihazların imalatı 46.73.01- Ağacın ilk işlenmesinden elde edilen ürünlerin toptan ticareti (kereste, ağaç yünü, talaş ve yongası, demir yolu ve tramvay traversleri, kontrplak, yonga ve lifli levhalar (mdf, sunta vb.), parke panel, ahşap varil,

Bölgenin nüfus ve gelir büyümesine bağlı olarak kapı pencere ve diğer doğramacılık faaliyetleri gelişmiş durumdadır.

Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

47.52.10- Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda ağacın ilk işlenmesinden elde edilen ürünlerin perakende ticareti (kereste, ağaç talaşı ve yongası, kontrplak, yonga ve lifli levhalar (mdf, sunta vb.), parke, ahşap varil, fıçı ve diğer muhafazalar, vb.)

46.61.02- Tarım, hayvancılık ve ormancılık makine ve ekipmanları ile aksam ve parçalarının toptan ticareti (traktör, tarımsal römork, pulluk, gübre yayma makinesi, mibzer, biçer döver, süt sağma makinesi, kümes hayvanları makineleri, arıcılık makineleri, vb.)

16.24 Ahşap konteyner imalatı

16.10.01-Kereste imalatı (ağaçların biçilmesi, planyalanması, rendelenmesi ve şekillendirilmesi faaliyetleri)

16.23.90-Başka yerde sınıflandırılmamış inşaat doğrama ve marangozluk ürünleri (ahşaptan kiriş, kalas, payanda, beton kalıbı, çatı padavrası, vb.) imalatı

46.73.01-Ağacın ilk işlenmesinden elde edilen ürünlerin toptan ticareti (kereste, ağaç yünü, talaş ve yongası, demir yolu ve tramvay traversleri, kontrplak, yonga ve lifli levhalar (mdf, sunta vb.), parke panel, ahşap varil, fıçı ve diğer muhafazalar, vb.)

Faaliyet sayısı azdır. Güçlü Normal Normal Normal

18.12 Diğer matbaacılık

17.23.08 - Kullanıma hazır basım ve yazım kağıdı ile diğer kağıt ve mukavvaların imalatı (basılı olanlar hariç) 20.30.13 - Diğer boya, vernik ve ilgili ürünlerin imalatı (renk ayarlayıcılar,

matbaa mürekkepleri, solventler, incelticiler (tiner) 20.59.05 - Yazım ve çizim mürekkepleri ve diğer mürekkeplerin imalatı (matbaa mürekkebi imalatı hariç)

Matbaacılık sektörü gelişmiş

durumdadır. Güçlü Güçlü Güçlü Güçlü

20

Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı

…. - Kimyasal Üretiminde Kullanılan Hammaddelerin İmalatı

….- Kimyasal Ürünlerin Toptan Ticareti

Bölgede kimyasal hammade üretimi

çok zayıftır. Çok zayıf Normal Normal Zayıf

20.12 Boya maddeleri ve pigment imalatı

20.30.11-Boya ve vernikler, akrilik ve vinil polimer esaslı olanların (sulu ortamda dağılanlar, çözülenler ve çözeltiler) imalatı

20.30.13-"Diğer boya, vernik ve ilgili ürünlerin imalatı (renk ayarlayıcılar,matbaa mürekkepleri, solventler, incelticiler (tiner))"

Bölgede boya talebi çok yüksek hammadde üretimi faaliyeti çok azdır.

Çok zayıf Normal Normal Zayıf

(opaklaştırıcı) ve renklendiriciler, camlaştırılabilir emay ve sırlar, astarlar, cam firit, sıvı cilalar ve benzerlerin imalatı

20.30.16-Boya müstahzarları hazır kurutucu maddelerinin imalatı

20.30.17-Elektrostatik toz boya imalatı

20.59.09-Bitirme (apreleme dahil) maddeleri, boya hammaddesi ve benzeri ürünlerin sabitlenmesini veya boyayıcılığını hızlandıran boya taşıyıcı maddelerin imalatı

46.73.02-Boya, vernik ve lak toptan ticareti

20.15

Kimyasal gübre ve azot bileşiklerinin imalatı

08.91-Kimyasal ve gübreleme amaçlı mineral madenciliği

20.1-Temel kimyasal maddelerin, kimyasal gübre ve azot bileşikleri, birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı

46.75.02-Suni gübrelerin toptan ticareti (gübre mineralleri, gübre ve azot bileşikleri ve turba ile amonyum sülfat, amonyum nitrat, sodyum nitrat, potasyum nitrat vb. dahil, nitrik asit, sülfonitrik asit ve amonyak hariç)

46.75.05-Hayvansal veya bitkisel gübrelerin toptan ticareti (açık alanda yapılan ticaret)

Bölgede üretim faaliyeti çok az talep

çok güçlüdür. Çok zayıf Çok Güçlü Normal Zayıf

20.12.01-Boya maddeleri ve pigment imalatı (birincil formda veya konsantre olarak herhangi bir kaynaktan) (hazır boyalar hariç)

20.59.09-Bitirme (apreleme dahil) maddeleri, boya hammaddesi ve benzeri ürünlerin sabitlenmesini veya boyayıcılığını hızlandıran boya taşıyıcı maddelerin imalatı

46.73.02-Boya, vernik ve lak toptan ticareti

46.75.01-Endüstriyel kimyasalların toptan ticareti (anilin, matbaa mürekkebi, kimyasal yapıştırıcı, havai fişek, boyama maddeleri, sentetik reçine, metil alkol, parafin, esans ve tatlandırıcı, soda, sanayi tuzu, parafin, nitrik asit, amonyak, sanayi gazları vb.)

47.52.03-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda boya, vernik ve lak perakende ticareti

Bölgede üretim faaliyeti çok az talep

güçlüdür. Çok zayıf Güçlü Normal Zayıf

20.41

Sabun ve deterjan ile temizlik ve parlatıcı maddeler imalatı

46.44.02-Temizlik malzemesi toptan ticareti (deterjan, ovma krem ve tozları, yumuşatıcılar, Arap sabunu, vb.

dahil, kişisel temizlik sabunları hariç)

47.78.15-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda temizlik malzemesi perakende ticareti (Arap sabunu, deterjan, yumuşatıcılar, şampuanlar vb. dahil, kişisel hijyen için olanlar hariç)

Bölgede üretim faaliyeti az talep

güçlüdür. Zayıf Güçlü Normal Zayıf

20.60 Suni veya sentetik elyaf imalatı

13.10.03-Doğal pamuk elyafının imalatı (kardelenmesi, taraklanması, vb.)

13.10.05-Doğal yün ve tiftik elyafının imalatı (kardelenmesi, taraklanması, yün yağının giderilmesi, karbonize edilmesi ve yapağının boyanması vb.)

13.10.12-Pamuk elyafının bükülmesi ve iplik haline getirilmesi

28.94.04-Suni ve sentetik tekstil malzemesinin ekstrüzyonu, çekilmesi, tekstüre edilmesi veya kesilmesi için kullanılan makineler ile doğal tekstil elyafı hazırlama makineleri ve dokuma makinelerinin imalatı (çırçır makinesi, taraklama makinesi vb. dahil)

46.76.01-Tekstil elyafı toptan ticareti (bükülmemiş ham ipek, yün, hayvan kılı, kardelenmiş veya taranmış

….- Üretim için gerekli hammaddelerin imalatı

….-Üretimde kullanılacak makinelerin imalatı

Bölgede kauçuk ve plastik hamamdde üretimi çok zayıftır.

Ancak bu maddeleri kullanarak yapılan üretim faaliyetleri gelişmiştir.

Normal Güçlü Güçlü Güçlü

22.02 Plastik ürünlerin imalatı

22.21.03-Plastikten mamul halde tüp, boru, hortum ve bunların bağlantı elemanlarının imalatı (suni bağırsaklar dahil)

15.12.10-Plastik veya kauçuk saat kayışı imalatı

15.20.17-Plastik veya kauçuktan ayakkabı, bot, çizme, postal, terlik, vb. imalatı (tamamıyla tekstilden olanlar ile ortopedik ayakkabı ve kayak ayakkabısı hariç) 18.12.2007-Plastik, cam, metal, ağaç ve seramik üstüne baskı hizmetleri

20.16-Birincil formda plastik hammaddelerin imalatı

Plastik üretimi faaliyetleri bölgede çok gelişmiştir. Özellikle plastikten ambalaj malzemeleri gıda sektörünü en üst seviyede destekler tarzda gelişmiştir.

Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

22.19 Diğer kauçuk 15.12.10-Plastik veya kauçuk saat kayışı imalatı Bölgede kauçuk üretimi zayıftır.

Zayıf Normal Normal Zayıf

postal, terlik, vb. imalatı (tamamıyla tekstilden olanlar ile ortopedik ayakkabı ve kayak ayakkabısı hariç) 20.17.01-Birincil formda sentetik kauçuk imalatı

28.96.01-Plastik ve kauçuk makinelerinin imalatı (plastik ve kauçuk işlemek için veya bu malzemelerden ürün imalatı için kullanılan makineler)

46.76.04-Birincil formdaki plastik ve kauçuk toptan ticareti (etilen, stiren, vinil klorür, akrilik, vb. polimerler ile birincil formda sentetik ve rejenere kauçuklar)

22.22

20.16-Birincil formda plastik hammaddelerin imalatı 46.76.05-Sanayide kullanım amaçlı plastik poşet, çanta, torba, çuval, vb. ambalaj malzemelerinin toptan ticareti

Plastikten ambalaj malzemeleri gıda sektörünü en üst seviyede destekler tarzda gelişmiştir.

Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

22.23 Plastik inşaat malzemesi imalatı

20.16 - Birincil formda plastik hammaddelerin imalatı 41.20.01 - İkamet amaçlı olmayan binaların inşaatı (fabrika, atölye vb. sanayi üretimini amaçlayan binalar ile hastane, okul, otel, işyeri, mağaza, alışveriş merkezi, lokanta, kapalı spor tesisi, cami, kapalı otopark, tuvalet, vb. inşaatı)

46.73.20-Plastikten inşaat amaçlı tabakalar, levhalar, filmler, folyolar, şeritler ve borular ile asfalt vb.

malzemeden çatı kaplama ürünlerinin toptan ticareti (inşaat, sera vb. için naylon örtü, shingle, mantolama amaçlı strafor, vb. dahil)

47.52.21-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda plastikten inşaat amaçlı levhalar, folyolar, şeritler ve borular ile asfalt vb. malzemeden çatı kaplama ürünlerinin perakende ticareti (inşaat için naylon örtü, shıngle, mantolama amaçlı strafor vb. dahil)

Plastikten inşaat malzemesi kullanımı

15.20.17-Plastik veya kauçuktan ayakkabı, bot, çizme, postal, terlik, vb. imalatı (tamamıyla tekstilden olanlar ile ortopedik ayakkabı ve kayak ayakkabısı hariç) 20.16-Birincil formda plastik hammaddelerin imalatı 22.29.01-Plastikten sofra, mutfak, banyoda kullanılan

Diğer plastik ürünlerin imalatı

gelişmiş talep ise yüksektir. Güçlü Çok Güçlü Güçlü Güçlü

eşyası imalatı

31.09.08-Plastikten bank, masa, tabure, sandalye vb.

mobilyaların imalatı

46.49.17-Plastik sofra, mutfak ve diğer ev eşyası ile tuvalet eşyası toptan ticareti (plastik tepsi, bardak, tabak, poşet, sünger vb.)

23.01 Cam ve cam ürünleri imalatı

18.12. 07-Plastik, cam, metal, ağaç ve seramik üstüne baskı hizmetleri

23.12.01-Cam ayna imalatı (taşıtlar için dikiz aynaları dahil)

23.12.02-Sertleştirilmiş emniyet camı ve temperli düz cam imalatı (oto camı dahil)

23.12.03-Çok katlı yalıtım camları imalatı

23.13.01-Camdan şişe, kavanoz ve diğer muhafaza kapları, bardaklar, termos ve diğer vakumlu kapların camdan yapılmış iç yüzeyleri ile camdan sofra ve mutfak eşyaları imalatı (ampuller hariç)

23.13.02-Tuvalet, banyo, büro, iç dekorasyon, vb.

amaçlarla kullanılan cam ve kristal eşya imalatı (camdan biblo, boncuk vb. küçük cam eşyalar hariç)

23.19.03-Cam zarflar (açık) ve bunların cam parçalarının imalatı (elektrik ampulleri, elektrik lambaları, katot-ışınlı tüpler vb. için kullanılan)

23.19.04-Küçük cam eşya imalatı (biblo, vb. süs eşyası, boncuklar, imitasyon inciler/taşlar, imitasyon mücevherler, vb. dahil)

23.19.05-Lamba ve aydınlatma teçhizatının, ışıklı

23.19.05-Lamba ve aydınlatma teçhizatının, ışıklı

Benzer Belgeler