• Sonuç bulunamadı

Sunulan Hizmetler Su ve Kanalizasyon Hizmetleri:

1.3. İdareye İlişkin Bilgiler 1. Fiziksel Yapı

1.3.5. Sunulan Hizmetler Su ve Kanalizasyon Hizmetleri:

Yer altı ve yer üstü su kaynakları etkin bir şekilde kullanılarak, gerekli arıtma işlemlerinden geçirilip dünya standartlarında kaliteli ve sağlıklı içme suyu tüketicilere ulaştırılmaktadır. İçme suyu şebekesindeki fiziki kayıplar önlenilerek ve kaçak su kullanımı kontrol altına alınarak hizmet verimliliği artırılmaktadır. Yaşamın kaynağı olan su kaynaklarının ve doğal çevrenin korunması için atık su arıtma tesisleri yapılmakta, kanalizasyon şebekeleri kurulmakta, dere ıslah ve temizlik çalışmaları yürütülmekte, yağmur suyu kanalları yapılmakta ve su havzalarındaki su kirliliği ölçülüp izlenmektedir.

Alt Yapı Koordinasyon Hizmetleri:

Büyükşehir dâhilindeki alt yapı hizmetlerinin etkili ve koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi yetki alanında yer alan içme suyu, kanal projeleri ile elektrik, gaz, telefon, su bağlantı hatları projeleri, hafif raylı sistem, metro, enerji besleme projeleri, merkezi ısıtma kanalları vb. gibi genel olarak yer altından geçecek bütün tesisler ile yollar ve kaplama hizmetleri için gerekli izinlerin verilmesi, çalışmaların denetlenmesi ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması yönünde çalışmaları yürütmektedir.

Ulaşım ve Trafik Hizmetleri:

Belediyemiz, hazırlamış olduğu İzmir Ulaşım Ana Planı çerçevesinde uyguladığı büyük yatırımlarla ulaşım hizmet kalitesini sürdürülebilir kılmakta, ulaşım sorunlarına yönelik sunduğu çözümlerle geleceğin seyahat konfor ve güvenliğini bugünden garantiye almaktadır. Alternatif ulaşım türleri arasında entegrasyonu sağlayan bir toplu taşıma sistemi oluşturularak kentsel erişim kolaylaştırılmaktadır. Belediyemiz bir yandan karayolu taşımacılığında otobüs filosunu gençleştirmekte diğer yandan kent içi ulaşımda karayolu trafik yükünü azaltmak için raylı sistem yatırımlarına yönelmekte olup metro ve banliyö yatırımlarını kararlılıkla sürdürmektedir. Körfez içi ve dışında deniz ulaşımı hizmet kalitesi artırılarak devam ettirilmekte olup kıyı kenti olma fırsatı en iyi şekilde değerlendirilmektedir.

Kent trafiğine nefes aldırmak, şehir içi trafikte dinamizmi, güvenliği ve estetiği artırmak amacıyla meydan, cadde, bulvar, yol, otopark, alt ve üst geçit yapım, bakım ve onarımları yapılmakta; mevcut otoparklarımız işletilmekte; yol çizgileri çizilmekte;

trafik işaret ve levhaları kurulmaktadır.

Toplu taşıma hizmeti veren ticari minibüs, servis ve taksilerin görüntü verme işlemleri ile kamyon ve kamyonetlerin şehir içi güzergah belgelerinin işlemleri yapılmaktadır. Trafik akışında yaya ve araç hareketlerini zorlaştıran veya tehlikeye düşüren engeller ve park ihlalleri ortadan kaldırılmaktadır.

İlçe Terminallerin çalışmaları denetlenmekte; otogara gelerek seyahat etmek isteyen yolcuların sağlıklı bir yolculuk yapabilmeleri için, otobüs firmaları ve müstecirlerin yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda çalışmaları sağlamakta; işletmeci firma, otobüs firmaları ve müstecirlerden gelen sorunlar çözülmekte veya çözülmesine aracılık yapılmaktadır.

Ulaşım Koordinasyon Hizmetleri:

İlgili kamu kurum temsilcileriyle kurulan UKOME, büyükşehir içindeki kara, deniz, demiryolu üzerinde her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesini sağlamak üzere; ulaşım, trafik ve toplu taşıma konularında üst düzeyde yönlendirici karar alma, uygulama, uygulatma hak ve yetkilerine haizdir. Bu doğrultuda; İzmir Ulaşım Ana Planını yapmakta ve uygulamaktadır; ulaşım ve toplu taşıma hizmetleri planlanmakta ve koordinasyonu sağlanmaktadır; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayıları, bilet ücret ve tarifeleri, zaman ve güzergahları belirlenmektedir; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit edilmekte ve işletilmek, işlettirilmek veya kiraya verilmektedir; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işler yürütülmektedir.

İmar ve Şehircilik Hizmetleri:

Geçmiş medeniyetlerin mirası olan tarihi yapıların korunarak geleceğe taşınmasıyla kentin özgün mimari dokusu korunmaktadır.

Kentin tarihi yapıları rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları yapılarak kent hayatına ve turizme kazandırılmaktadır.

Kentsel gelişmenin yoğunluğunun getirdiği sosyo-ekonomik ve mekansal sorunların çözülmesiyle, yatırım ve gelişme eğilimlerinin kent düzeniyle uyumlu yönlendirilmesiyle planlı ve sürdürülebilir gelişme sağlanmaktadır. Kentin planlı, sağlıklı ve güvenli yapılaşmaya sahip olabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlardan alana ilişkin teknik görüşler alınıp analitik etütler yapılmakta, bunlara dayalı nazım imar planları ve 5 yıllık Uygulama İmar Planı hazırlanmaktadır. İlçe belediyelerinin hazırlamış olduğu uygulama imar planları ve 5 yıllık imar programları incelenip gerekli düzeltme ve değişiklikler yapılmaktadır.

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar ile can güvenliği açısından tehlikeli ve afet riski taşıyan yapılar ile ilgili gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. İmar Yönetmeliği, Yüksek Yapılar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları gibi gerekli yönetmelikleri hazırlanmakta ve mevcut yönetmeliklere yeni ilaveler veya düzenlemeler yapılmakta, imar mevzuatına ilişkin uygulamalar değerlendirilmekte ve uygulama birliğini sağlayıcı ve bağlayıcı koordinasyon kararları alınmaktadır. Büyükşehir Belediyesine bağlı İlçe Belediyelerinin uygulamalarına esas olmak üzere otopark bölge sınırları ile bedelleri saptanmaktadır.

Emlak Yönetimi Hizmetleri:

Kentimizde yaşanan sosyo-ekonomik ve mekânsal değişikliklere karşı sürdürülebilir düzenli kentleşmeyi sağlamak ve beldenin konut, sanayi ve ticaret alanı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir.

kapsamında tahliye edilip, yapmış olduğumuz toplu konutlara yerleştirilmesi çalışmaları yürütülmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında gecekondu ve kaçak yapıların bulunduğu sağlıksız yapılaşmış bölgelerde fiziksel çevrenin yenilenmesi ve sosyo-ekonomik durumun geliştirilerek bölgenin kente kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Özel kanunlara göre korunan yerler ile tarım arazileri hariç imarlı ve alt yapılı arsalar üretilmektedir. Kent gelişimi ve kentsel dönüşüm için arazi satın alınmakta ve kamulaştırma yapılmaktadır.

Belediyemize ait sosyal konutlar dar gelirli vatandaşlarımıza tahsis edilmektedir.

Çevre Sağlığı ve Atık Yönetimi Hizmetleri:

İnsanı yaşadığı çevreyle bir bütün olarak görme anlayışıyla geliştirilerek sürdürülen çalışmalarla hem kentin çevresel yaşam kalitesi artırılmakta hem de sürdürülebilir kalkınmanın gereği yerine getirilmektedir.

Yeşil alanların sürdürülebilir kılınması ve yeni yeşil alanlar oluşturulması için mevcut yeşil alanların bakım ve onarımları yapılmakta, park ve bahçeler düzenlenmekte, yeni rekreasyon alanları oluşturulmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınma için tarım alanları ve su havzalarının korunması sağlanmaktadır. Tarımda verimliliğin yükselmesi için üreticilere danışmanlık yapılmaktadır. “Kompost Üretim ve Laboratuvar Tesisi” ve “Ekolojik Köy Projeleri” için hazırlık çalışmaları sürmektedir.

Çevre ve insan sağlığını korumak ve iyileştirmek amacıyla çevre kirliliğine yol açan her türlü kirleticiye karşı yasal denetim yapılmakta, çevrenin korunması ve geliştirilmesine ilişkin plan ve projeler gerçekleştirilmekte, çevre ile ilgili araştırma ve incelemeler yapılıp korunmasına yönelik tedbirler alınmaktadır.

Hava ve gürültü kirliliğinin önlenmesi; körfez su kirliliği kontrol ve izleme; haşerelerle mücadele ve çıkabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfeksiyon çalışmaları yürütülmektedir.

Atıkların türlerine göre kaynağında ayrıştırılarak toplanması çalışmaları geliştirilerek devam etmektedir. Böylece hem ekonomi hem doğa kazanmaktadır. Katı atık yönetimi çerçevesinde atık depolama tesislerinde atıklar kontrol altına alınmakta, atık transfer istasyonları işletilmekte, tıbbi atıklar ve tehlikeli atıklar toplanıp bertaraf edilmektedir. Bu kapsamda pil toplama kampanyaları düzenlenmekte ve atık bertaraf tesislerinde imha edilerek doğaya zarar vermesi engellenmektedir.

Çevre ve toplum sağlığının korunması, kırsal ve kentsel alanda doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması ve kirlenmesinin önlenmesi, gürültü ve benzeri olumsuz etkilerin engellenmesi, çevreye doğrudan ya da dolaylı olarak zarar ve rahatsızlık veren tüm etkenlerin yok edilmesi ya da en az düzeye düşürülmesi açısından çok önemli olan Gayri Sıhhi Müesseselerin ruhsatlandırılması ve denetlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir. Ayrıca, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerlerinin gıda siciline esas denetimleri yürütülmektedir.

Belediyemiz veterinerlik hizmetleriyle hayvan sağlığına yönelik çalışmaları sürdürmektedir. Küçük hayvanların aşı ve tedavileri yapılmakta, sahipsiz köpeklere barınaklarda bakılmakta, sokak hayvanlarına yönelik anti paraziter ilaç uygulamaları yapılmakta ve kısırlaştırılmaktadır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı halkımıza ve özellikle çocuklara doğa bilinci ve hayvan sevgisinin aşılanması, nesli tehlike altında olan hayvan türlerinin korunması, üretilmesi, doğaya kazandırılması hedefiyle faaliyetlerini yürütmektedir.

Gıda güvenliğinin sağlanarak gıda ticaretinin kayıt dışı ekonomi kapsamında yürütülmemesi için Mezbahalar, Yaş Meyve ve Sebze Hali ve Balık Hali’nde denetimler ve düzenleyici çalışmalar yapılmaktadır.

Kültür, Sanat Hizmetleri:

İzmir, hayatın her anına hitap eden ve herkesin erişebildiği kültürel ve sanatsal etkinliklerle gece gündüz yaşayan bir cazibe merkezi haline getirilmiştir. Bu doğrultuda: tiyatro, sergi, konser, panel, yarışmalar vb. kültür sanat etkinlikleri düzenlenmekte;

salonlara erişimi kısıtlı bölgelere ve okullara gezici sanat otobüsü aracılığıyla çocuk oyunları, müzik dinletisi gibi etkinlikler ulaştırılmakta; erişimi kısıtlı bölgelere sosyolojik dokuya uygun olarak seçilmiş filmlerle açık hava yaz sinema gösterimi yapılmaktadır.

Kentin ve bölgenin kültürel-tarihi mirasına yönelik düne ve bugüne ait bilgi ve belgeler arşivleme çalışmaları yapılarak geleceğe taşınmaktadır. İlköğretim, lise, yüksek okul ve akademisyenlere yardımcı kaynak olarak sunulan kitapların yer aldığı dört ayrı kütüphane ile kente eğitim ve kültür hizmeti verilmektedir.

Turizm ve Tanıtım Hizmetleri:

İzmir’in üzerinde bulunduğu tarihi mirası ve doğal güzellikleri işlenerek kente ve dünyaya sunulmakta ve İzmir cazibesiyle dünya ölçeğinde gözde bir turizm ve fuarlar kenti haline gelmektedir.

İzmir zengin coğrafyasıyla alternatif turizm türlerine imkan sağlamaktadır. Geçmiş medeniyetlerin mirası, kentin tarihi yapıları rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılmaktadır. Turizm ve tatil yörelerinin cazibesi artırılmaktadır.

Jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesiyle ve uluslararası spor organizasyonları düzenlenerek sağlık ve spor turizmi canlandırılmaktadır.

Fuarlar ve kongreler merkezi haline gelen İzmir pek çok fuara ev sahipliği yaparak uluslararası ticari ilişkilerin, bölge ve ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu doğrultuda yeni fuar alanı ve kongre merkezi için çalışmalara devam etmektedir.

Uluslararası alanda karşılıklı kültür alışverişine imkan sağlayan kardeş kent ilişkileri, İzmir’in güzelliklerini dünyaya daha fazla sunabilmek için gereken temsil ve tanıtma faaliyetleri geliştirilerek sürdürülmektedir.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler:

Sosyal belediyecilik anlayışını kurumsal kimliğinde içselleştirmiş olan Belediyemiz sosyal projeleri ve hastane hizmetlerini başta erişimi kısıtlı vatandaşlarımız ve dezavantajlı guruplar olmak üzere kentin her noktasına ulaştırıyor.

Eşrefpaşa Hastanesi İzmir Büyükşehir Belediye sınırları içinde yaşayan herkese yataklı ya da ayaktan, eşit olarak, kaliteli, ekonomik sağlık hizmeti sunmakta, sağlık konusunda bilinçlenmiş bir toplum oluşmasını sağlamaktadır. Eşrefpaşa Hastanesi profesyonel ve donanımlı hastane hizmetinin yanı sıra, organ ve kan bağışına yönelik kampanyalar düzenlenip, eğitimler verilmekte; hijyen, temel ilk yardım, ergenlik, kadın sağlığı ve çocuk bakımı eğitimleri verilmektedir.

Sağlıklı bir toplum için vazgeçilmez bir unsur olan spor faaliyetleri kentte yaşayanlar için eğlenceli ve kolay erişilebilir hale getirilmektedir. Bu doğrultuda, rekreasyon alanı ve yeşil alanlara kondisyon aletleri yerleştirilmekte, sokakta çalışan çocuklar için spor organizasyonu yapılmakta, ihtiyaçlı okullara spor malzemesi desteği verilmekte, amatör spor kulüplerine malzeme yardımı yapılmakta, okullara spor mekanları kazandırılmaktadır.

Belediyemizin yaygın eğitim hizmetleri kapsamında ihtiyaçlı bölgelerde yaşayan kadın, işsiz ve gençlere yönelik mesleki eğitim ve beceri kursları açarak meslek sahibi olmaları için yardımcı olunmakta ve iş piyasasına nitelikli eleman yetiştirilmektedir.

Kentte yaşayan ihtiyaçlı ilköğretim okulu öğrencilerine gönüllü üniversite öğrencilerince etüt çalışması yaptırılmaktadır.

İhtiyaçlı okul ve öğrencilere başta eğitim malzemesi olmak üzere yardım yapılmaktadır. Risk altındaki çocukların sokak çocuğu olmalarını engellemek amacıyla sosyal destek merkezleri kapsamında eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca belediyemizin hissedarı olduğu şirketimize ait; 8 adet Anaokulu ve Kreşi, 4 adet Etüt Eğitim Merkezi ile 0-12 yaş grubundaki çocukların güvenilir bir ortamda sosyal gelişimlerine yardımcı olmaktadır.

Engelli kişilere mesleki, hukuki, psikolojik, kültürel ve sosyal faaliyetler ile destek sağlamaktadır. İhtiyacı olan vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımlar yapılmakta; dezavantajlı vatandaşlarımıza, sosyal hizmet veren sivil toplum kuruluşlarına, okullara ve vakıflara hazır yemek ve kumanya yardım hizmeti sunulmaktadır. Huzurevinde kalan yaşlılarımızın barınma, beslenme, giyinme, temizlik vb. ihtiyaçları ile sosyal ve psikolojik ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Cenaze nakil ve gömü hizmeti sunulmakta, mezarlıkların bakım, koruma, çevre düzenleme ve temizlik çalışmaları yapılıp yeni gömü alanları açılmaktadır. Cenazesi olan vatandaşlarımızın zor günlerinde yanlarında olup destek vermek için pide dağıtılıp acıları paylaşılarak taziye hizmeti sunulmaktadır.

Afet Yönetimi ve Kent Güvenliği Hizmetleri:

Modern teknoloji ve bilgi birikimiyle donanımlı olan birimlerimiz kent güvenliği ve esenliği 24 saat teyakkuz halinde… AKS, itfaiye, zabıta, sivil savunma, koruma ve güvenlik odaklı yatırım ve hizmetlerle kent yaşamında huzur ve güvenlik sağlanmakla birlikte afet riski taşıyan bölgelere yönelik kentsel dönüşüm uygulamalarıyla afetler yaşanmadan kayıplar önlenmeye çalışılmaktadır.

Geniş eğitim ve tatbikat imkânları ile modern teknolojinin tüm imkanlarına sahip olan itfaiye teşkilatımız yangın, kaza ve afetlere hızla ve etkili bir şekilde müdahale edebilmektedir. Sağlık personeli ile birlikte konuşlanan AKS 110 ekipleri ve yangın kontrol amirliği tüm mücavir alanda meydana gelen trafik kazaları, göçükler ve depremlerde kurtarma çalışmalarını; deniz kazalarında su altı ve su üstü kurtarma faaliyetlerini yürütmektedir. Yangın söndürme birimlerimiz kent genelinde ve kent ormanlarında çıkan yangınlara müdahale etmektedir.

Hizmet binalarında sivil savunma, koruyucu güvenlik, topyekûn savunma, seferberlik ve savaş hali hazırlığı ile ilgili iş ve işlemlerin gerçekleşmesi için Sivil Savunma hizmetlerinin yürütülmesi sağlanmaktadır.

Eğitim seviyesi yüksek personeli ile halkın huzur, sağlık ve refahı için hizmet veren zabıta teşkilatımız seyyar satıcı, dilenci, yaya-araç yolu işgal, hal, trafik, 1. Sınıf GSM vb. denetimleriyle kent genelinde hizmet vermektedir.

Belediyemizin hizmet sunduğu alanlar ve mekanlar sabotaj, yangın, hırsızlık, yağma, personeli zorla işten alıkoyma gibi içeriden ve dışarıdan gelecek tüm tehdit ve tehlikelere karşı korunarak hizmet sunumunun güven içerisinde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

Bilgi Teknolojileri Hizmetleri:

Kent yaşamında kolaylığı sağlamak ve hizmet sunumunda verimliliği ve etkililiği artırmak amacıyla veri yönetimi elektronik ortamda gerçekleştirilmekte ve günün bilişim teknolojilerinden azami seviyede faydalanılmaktadır.

İmar, sağlık, çevre, doğal kaynaklar, afet yönetimi, sosyal, kültür, ekonomi gibi öncelikli konulara ilişkin etkin, doğru karar verme ve politika geliştirmek amacıyla coğrafi bilgi sistemleri kurulmaktadır. 3 Boyutlu Kent Rehberi ile kentin sokaklarında sanal olarak dolaşılabilmekte; hava durumu, son depremler, körfez kirlilik haritası, arsenik değerleri, kentle ilgili haberler takip edilebilmekte; adres arama özelliği ile ilçe, mahalle, cadde, sokak, kapı no bilgileri harita üzerinde görülebilmekte;

GPS araç takip sistemiyle belediye araçlarının konum bilgileri anlık takip edilerek etkin ve verimli kullanımı sağlanmakta ve entegre akıllı durak sistemiyle halkın ulaşımda bekleme süreleri kısaltılmaktadır.

Ayrıca e-belediyecilik kapsamında sunulan hizmetler geliştirilerek devam etmektedir. Muhtarlıklara bilgisayar donanımı ve kullanımına yönelik destek verilmektedir.

Ekonomi ve Ticaretin Geliştirilmesi Hizmetleri:

Ekonomi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak, kentte işsizliği azaltacak faaliyetler belediyemizin yetki alanı dahilinde geliştirilerek devam etmektedir. Ulaşım ve altyapı hizmetleriyle kentin ekonomik gelişimi desteklenmektedir. Sürdürülebilir kalkınma için tarım alanları ve su havzaları korunmaktadır.

Kentin tarım fırsatlarının değerlendirilmesi için tarıma destek artırılarak devam etmektedir. Organik tarımın geliştirilmesi için ekolojik köye yönelik hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca belediyemiz üretim verimliliğinin artması için tarım üreticilerine danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Alternatif turizm türlerinin neredeyse bütün imkanlarına sahip olan İzmir’in turizmden elde edeceği ekonomik kazançları artırabilmek için çalışmalar sürmektedir. Bu doğrultuda kent tarihine sahip çıkılmakta, kent estetiğiyle cazip hale getirilmekte, uluslararası organizasyonlar düzenlenmekte, jeotermal kaynağı ile sağlık turizminin gelişimi için çalışılmaktadır. Mevcut fuar organizasyonlarının düzenlenmesine devam edilmekte ve yeni fuarlar ile düzenlenen fuar sayısı artırılmaya çalışılmaktadır.

Ayrıca temiz enerjiye yönelik çalışmalarla da üretimin en pahalı girdisi olan enerji daha ekonomik olarak sunulmakta ve jeotermal enerjinin termal tesislere sunumu sağlanarak sağlık turizmi desteklenmektedir.

İşsizliğin sebep olabileceği sosyal krizlerin azaltılabilmesi için ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardımlar yapılmaktadır. Ayrıca belediyemiz mesleki eğitim ve beceri kursları açarak iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli personeller yetiştirilmekte ve böylece işsizlikle mücadele edilmektedir.

Temiz Enerji Hizmetleri:

İzmir’in en büyük fırsatlarından olan jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için kurulan tesislerimizle kentimizde konut ve sera ısıtmasının sağlanmasının yanı sıra termal tesislere termal su temin edilmektedir. Daha fazla konutun jeotermal ısıtma sisteminden faydalanması için çalışmalar devam etmektedir. Jeotermal, güneş ve rüzgar enerjilerinden elektrik üretimi yapılabilmesi için fizibilite etütleri devam etmektedir.

1.3.6. Yönetim ve İç Kontrol Sistemi