• Sonuç bulunamadı

Sınıf GSM’ lerin, LPG İkmal ve Akaryakıt İstasyonlarının Ruhsatlandırılmasına Yönelik Denetimlerin Yapılması

Çevre Yönetimi

1. Sınıf GSM’ lerin, LPG İkmal ve Akaryakıt İstasyonlarının Ruhsatlandırılmasına Yönelik Denetimlerin Yapılması

Ruhsatsız Faaliyet Gösteren İşletmelerin Ruhsat Müracaatları Alınarak Ruhsatlandırılması

Metropol ve genişletilmiş mücavir alanlarda her türlü haşerelerin üreme alanlarının periyodik olarak kontrolünün ve ilaçlamasının yapılması. Her türlü haşere kontrolü ve mücadelesi yapılarak çevre ve çevre sağlığının korunması.

Sivrisinek, Karasinek, Hamamböceği, Fare vb. Haşerelerin Üreme Alanlarını Periyodik Olarak Kontrol Etmek ve İlaçlama Yapmak

1. Sınıf GSM’ lerin, otogaz ve akaryakıt istasyonlarının ve Belediyemiz kiracısı olarak faaliyet gösteren tüm işletmelerin ruhsatlandırılmasına yönelik denetimlerin yapılarak işletmelerin ruhsatlandırılmalarının sağlanması. Faaliyet gösterecek GSM’

lerin çevre sağlığı açısından düzenli işleyişlerinin sağlanması, denetlenmesi ve ruhsatlandırılması.

1. Sınıf GSM’ lerin, LPG İkmal ve Akaryakıt İstasyonlarının Ruhsatlandırılmasına Yönelik Denetimlerin Yapılması

Çevre ve insan sağlığı açısından sakınca yaratan işletmelere önlem alınıncaya kadar kapatma kararlarının alınması. Çevre ve insan sağlığı açısından sakınca yaratan işletmelerin düzenli ve çevreye duyarlı çalışmalarının sağlanması.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Sakınca Yaratan İşletmelere Kapatma Kararı Alınarak Faaliyetlerinin Önlenmesi

İBB sınırlarında dört aksta hizmet vermek üzere evsel atık transfer istasyonları kurularak ilçe belediyelerin atık transfer hızının arttırılması ve taşıma maliyetlerinde tasarruf sağlanması. Ayrıca atık transferlerinden kaynaklanan trafik yoğunluğunun azaltılması.

Evsel Atık Transfer İstasyonlarının Kurulması Hedef 2.1.3:

Performans Hedefi 2.1.3.1:

Hedef 2.1.4:

Performans Hedefi 2.1.4.1:

Amaç 2.1:

Hedef 2.1.5:

Performans Hedefi 2.1.5.1:

Selçuk Transfer İstasyonu proje çalışmaları Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı’nca yürütülmüştür. Aralık 2013’te zemin etüdü ihalesi gerçekleştirilmiştir.

Urla Transfer İstasyonun yol güzergahındaki tahsis çalışmalarının uzaması nedeniyle açılışı 2014 yılının ilk çeyreğinde yapılacaktır.

Türkelli Transfer İstasyonunun açılışı için yeni alınan araçların resmi onay süreçlerinin tamamlanması beklenmiştir. Urla Transfer İstasyonu Şubat 2014’te, Türkelli Transfer İstasyonu ise 2014 yılının ilk çeyreğinde işletmeye alınacaktır. Kemalpaşa Transfer İstasyonu yapımı planlanmaktadır. Selçuk Transfer İstasyonun yapımı tamamlanacaktır.

Urla Katı Atık Transfer İstasyonu

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; Ocak ayında, Karşıyaka İlçesi Yamanlar Mahallesi’nde kurulması planlanan katı atık de-ğerlendirme tesisi için yer seçimi komisyonu çalışmalarına katkı-da bulunulmuştur. İlgili birimden gelen taleplere yönelik çalış-malar, faaliyetin amacı ve kapsamı doğrultusunda devam edecektir.

Emlak ve Yönetimi Dairesi Başkanlığı; Türkelli Transfer İstasyonu ulaşım yolu güzergahında kalan 7 adet parselin kamulaştırması yapılmıştır. Uzlaşma sağlanamayan parsellerin maliklerine açılan dava süreçlerinin uzaması nedeniyle hedeften saplamalar olmuştur. Önümüzdeki yıllarda ilgili birimlerden gelen talepler doğrultusunda kamulaştırma çalışmaları devam edecektir.

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı; İmar planı ve mülkiyet ile ilgili çalışmalar gerçekleştirildikten sonra uygulama projeleri yapılacaktır.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı; Proje çalışmaları tamamlandığında yapımına başlanılacaktır. Önümüzdeki yıllarda Kemalpaşa ve Selçuk çöp transfer istasyonlarının yapımı planlanmaktadır.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Kurulmasına yönelik avan proje ve ÇED raporu hazırlanması ihalesi 18.11.2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Kuzey Bölgesi Katı Atık Ddeğerlendirme ve Bertaraf Tesisi Ön Fizibilite Raporu, proje tanıtım dosyası ve/

veya ÇED raporu hazırlanması işi, 30.12.2013 tarihli yer teslim tutanağı ile başlatılmıştır.

Katı Atık Değerlendirme ve bertaraf tesisi için belirlenen saha içindeki ağaçlandırılacak alanların, Orman Bölge Müdürlüğü’nce değerlendirilmesi ve proje için uygun görülen alan sınırlarının kesinleştirilmesi sürecinin uzaması hedefte sapmaya sebep olmuştur.

Önümüzdeki yıllarda ÇED sürecinin tamamlanarak alanın tahsis çalışmalarının yürütülmesi planlanmaktadır. Hizmet sınırlarının, il sınırlarına genişlemesi nedeniyle gerçekleşecek devirler

doğrultusunda Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisine ait bölgesel plan ve uygulamara devam edilecektir.

Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Proje Alanı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; Şubat ayında, Bornova İlçesi, Işıklar Mahallesi’nde 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği kapsamında hazırlanması talep edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, Büyükşehir Belediye meclisine iletilmiştir. İlgili müdürlükten gelen taleplere yönelik çalışmalar, faaliyetin amacı ve kapsamı doğrultusunda devam edecektir.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; Tıbbi Atık Yakma Tesisi Kurulmasına ilişkin teknik ve idari şartnameler tamamlanmış-tır. Tesis kurulması için belirlenen iki alternatif alan için planlama çalışmaları yürütülmüştür, tahsis işlemleri değerlendirilmiştir.

Alanların çevresel açıdan risk değerlendirmeleri devam ettiğinden süreç uzamaktadır. Bakanlıkça mevzuatta değişiklik yapılması öngörüldüğünden proje konusunda bu kapsamda değerlendirmelere devam edilecektir.

Emlak ve Yönetimi Dairesi Başkanlığı; İlgili birimden projeye ilişkin yeni bir talep gelmediğinden 2013 yılında kamulaştırma çalışması yapılmamıştır. İlgili birimlerden projeye ilişkin talepler geldikçe değerlendirilecektir.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; Hedeflenen araç alımları tamamlanmıştır. Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisine atık kabulü mevzuat kapsamında gerçekleştirilmiştir.

1.271.627 ton evsel atık, 116.793 ton evsel nitelikli sanayi atığı, 6.459 ton tıbbi atık bertarafı sağlanmıştır. Atık transfer istasyonları aracılığı ile günlük yaklaşık 2.000 ton katı atık transferi sağlanmıştır.

Personel eğitimlerinin yanısıra halkın bilinçlendirilmesine yönelik kampanya ve etkinlikler yapılmıştır. Karşıyaka ve Gaziemir ilçe-lerinde yürütülen elektrikli ve elektronik atıkların ayrı toplanması çalışmaları kapsamında yaklaşık 40 ton atık toplanmıştır. Dünya çevre günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen atık pil toplama kampanyası ile yaklaşık 30 ton atık pil toplanmıştır. Belediyemizce iki alan için hafriyat toprağı sahası belgesi düzenlenmiştir. 2013 yılında kentimizde 6 adet hafriyat toprağı depolama sahası ile 1 adet 3. sınıf düzenli depolama sahası faaliyet göstermiştir. Hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının bertarafının sağlanması amacıyla yeni alanlar tespit edilerek, tesis sayısının artırılmasına yönelik gerekli iş ve işlemlere başlanmıştır.

Mevcut bertaraf tesisinin ömrünü doldurma aşamasına gelinmesi, artan nüfus ve genişleyen sınırlarımızla önem kazanan atık bertarafı sorununa çözüm getirilmesi amacıyla 2. Depolama Tesisinin kurulması.

Yeni Düzenli Depolama Tesisi Kurulması

Tıbbi atıkların mevzuatta öngörüldüğü şekilde toplanması, taşınması ve nihai bertarafının sağlanması.

Tıbbi Atık Yönetim Planının Uygulanması

Atık toplama, aktarma ve bertaraf tesislerine atık kabul işlemlerini kapsamaktadır.

Katı Atık Sisteminin Geliştirilmesi

2012 yılı son aylarında belediyemiz koordinatörlüğünde “Daha Temiz İzmir İçin Elele” sloganı ile başlatılan temizlik kampanyası kapsamında ilçe belediyeleri sınırlarında sokak temizliği, kaldırımların yıkanması, park ve bahçelerde ot temizliği, budama vb. hizmetler, ilaçlama faaliyetleri, kaçak olarak dökülmüş molozların yasal döküm alanlarına götürülmesi sağlanmıştır.

Planlanan transfer istasyonlarının devreye alınamaması hedefte sapmaya sebep olmuştur. Önümüzdeki yıllarda belirlenen hedef-ler ve yapılan planlamalar doğrultusunda iyileştirme ve geliştirme çalışmalarına devam edilecektir.

Atık Transferi

Çevresel Yaşam Kalitesi Yüksek Bir Kent Yaratmak

Sebze-Meyve, Balık Halleri İle Mezbahaların, Hijyen ve Hizmet Kalitesinin Artırılması Atık Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi

Sebze-Meyve, Balık Halleri İle Mezbahaların Çalışmalarının Etkinliğinin ve Mezbahaların Hijyen Kalitesinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; Belediyemizce Menemen İlçesi Türkelli Mahallesinde yapımı planlanan 1. sınıf mezbahanın proje ihalesi gerçekleştirilmiştir. İhaleyi alan firma ile

Mahallesinde kurulması planlanan mezbaha alanı ile ilgili ÇED gerekli değildir belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınmıştır. Yelki Mezbahasını projelendirme çalışmaları için belediyemizce ihale yapılacak ve proje çalışmalarına başlanacaktır.

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı; Menemen Türkelli Mezbaha proje çalışmaları devam etmektedir. Yelki Mezbaha proje çalışması yapılamamıştır. İmar planı tadilati ve imar uygulaması beklenmektedir.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı; Proje çalışmaları tamamlanamadı-ğından yapımına başlanılamamıştır. Önümüzdeki yıllarda proje kapsamında Türkelli Mezbahası ve Güzelbahçe Yelki Mezbaha-larının projelerinin tamamlanmasına mütakip yapımına başlanı-lacaktır.

İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı; Halde işlem gören mallara ilişkin kontrol ve kayıt işlemleri yapılmakta olup, bu bilgiler doğrultusunda istatistiki veriler hazırlanmaktadır. 5957 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikler gereği, belediye işletme payı (rüsum) oranı % 1’e düşmüştür. Bildirim işlemleri sonucunda tahakkuk edecek rüsum borçları, bakanlıkça belirlenen banka nezdinde açılan hesaba bildirimcilerin beyanına dayalı olarak ödeme sonrasında aktarılmaktadır. Zabıta ekipleri tarafından yapılan denetimler sonucu bildirimi yapılmayan, miktarına, değerine, üretim şekline ve künyesinde belirtilen diğer hususlara ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunulan mallar için toptan satış bedelinin % 25’i oranında cezalı hal rüsumu alınmaktadır. Cezalı hal rüsumunun alınmasına, düzenlenen ceza tutanağına istinaden belediye encümenince karar verilmektedir.

İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı; 2013 yılı içerisinde Balık Hali’nde gerçekleştirilen çalışmalar:

• Hale giren 40.000.392 kg su ürününün tespiti yapılarak tahak-kukuğunun yapılması

• Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte denetimlerin yapılması

• Hal Müdürlüğü’nün Yönergesinin hazırlanarak onaylanması

• Yeni mevzuatla görev sahamıza eklenecek bölgelerde durum tespit çalışmalarının yapılması

• Denetimin etkinleştirilmesi amacıyla 2 adet veteriner hekim görevlendirilmesi

• Kapı giriş ve kantar beyanlarının yerinde girilmesi için progra-mın testine başlanması

• Hal sahasında kurulması düşünülen arıtma tesisi için çalışma-lara başlanması

• Hal sahasındaki yeşil alanların bakım ve düzenlenmesinin yapılması

• Araçlar için dezenfeksiyon alanının oluşturulması Bölgede bulunan eski mezbahaların fiziki yetersizlikten dolayı

kapatılması ile oluşan mezbaha ihtiyacının karşılanması, böl-gede mezbaha olmamasından kaynaklanan kaçak kesimlerin önlenmesi, vatandaşın sağlıklı, güvenli, hijyenik et ihtiyacının karşılanması.

Yeni Mezbahalar Yapılması

Sebze ve meyve hallerinin hijyen ve hizmet kalitesini arttırmak, kanun ve yasaların öngördüğü şekilde üreticilerin ve satıcıların denetlenmesi yoluyla sebze ve meyvelerin AB standartlarına uygun koşullarda hemşerilerimize sunulmasını sağlamak.

Hal Hizmetlerinin Geliştirilmesi

Amaç 2.1:

Hedef 2.1.6:

Performans Hedefi 2.1.6.1:

Balık Hali 68 dönüm arazi üzerine 12.000 metrekare kapalı alana 5.000 metrekare üstü kapalı satış yerine sahiptir. Müdürlü-ğümüz tüm personeli ile esnafın satış alanlarının yeniden yapı-lanması, korsan taşıyıcıların önlenmesi, taşıma ücretlerinin Gelir Müdürlüğünce tahsil edilmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılması, İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği ve Balık Hali’nde faaliyette bulunan kooperatiflerin yetkilileri ile uyum içinde çalı-şarak esnafın talep ve isteklerinin zamanında yerine getirilmesini sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca bu çalışmalar neticesinde bele-diyemizin gelir kalemlerinden olan belediye payı (Rüsum) ve taşıma ücretlerinin de sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlar.

Balık Hali Hizmetlerinin Geliştirilmesi

• Çöp toplama aracının yenilenmesi

• Yangından korunma sisteminin yenilenmesi

• Gerekli görülen yerlerde işleyiş ve trafikle ilgili tabelaların ek-lenmesi

Belli balık türlerinin miktarlarındaki değişimler göz önüne alındı-ğında balık haline giren ve çıkan miktarlarındakı hedef değer ve sapma makul görülmektedir.

İmha edilen su ürünleri miktarının tamamına yakını yemlik balık-lardır. Sapmanın nedeni eylül ayında giden yemlik balık miktar-larının tahminlerin 7-8 kat üzerinde gerçekleşmesidir. Tahakku-ka esas su ürünlerindeki sapma bazı türlerdeki fiyatların genel olarak yüksek seyretmesi kaynaklıdır. Tahsilata esas su ürünleri değerindeki eksi sapmanın nedeni genel piyasa şartları ve satış-lardaki nakit döngüsü sıkıntısıdır.

Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalardan bazıları 33 adet taşıma (hammaliye) araçlarının yenilenmesi, arıtma tesisinin yapı-mına başlanması, atık su çökertme havuzunun oluşturulmasıdır.

Çevresel Yaşam Kalitesi Yüksek Bir Kent Yaratmak

Hayvan ve Bitkilerin Korunmasını Sağlamak İçin Doğa Bilinci ve Sevgisinin Oluşturulması

Çeşitli Hayvan Türlerinin Korunması, Hayvan Sağlığının İyileştirilmesi ve Doğa Sevgisinin arttırılması

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; 2013 yılında Veteri-ner Şube Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde; 4042 sokak hayvanının muayenesi, 2644 sokak hayvanının kuduz aşısı, 5071 hayvanın paraziter tedavileri yapılarak, 1538 sokak kedisi ve 1533 sokak köpeğinin kısırlaştırması ile küçük hayvan polikliniğinde kısır-laştırma operasyonu dışında 333 sokak hayvanına sağaltım amaçlı farklı ameliyatlar uygulanmıştır. Bunun yanında, hayvan kaynaklı 102 şikayet başvurusu zabıta ekipleriyle beraber değer-lendirilerek, gerekli işlemler yapılmıştır. İlçe belediyeleri ve hay-vanseverler tarafından fazla miktarda sokak hayvanı getirilmesi nedeniyle hedeflenenden fazla kısırlaştırma işlemi yapılmıştır.

Bazı okulların “hayvan sevgisi ve zoonoz hastalıklar” konularında verdiğimiz eğitimler için öğrenci göndermek istememeleri veya az sayıda öğrenci göndermesi nedeniyle bakımevlerimizde “hayvan sevgisi ve zoonoz hastalıklar” konusunda eğitim verilecek ilköğre-tim öğrencilerinde, hedeflenen sayıya ulaşılamamıştır.

Ayrıca; bakımevlerimizde bulunan yavru ve yetişkin köpeklere kar-şı artan talep nedeniyle sahiplendirme sayısı hedeflenenden fazla çıkmıştır. Önümüzdeki yıllarda hizmet standartlarımızı ve fiziki şartlarımızı geliştirerek, faaliyetlerimiz ile hayvan ve çevre sağlığı-nın korunmasını sağlayıp, sokak hayvanı popülasyonunun kontrol altında tutulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı; İzmir Doğal Yaşam Parkı eğitim, klinik, barınak, mutfak ve atölye birimleri hayvanla-rın beslenmeleri, refahları, üremeleri ve sayılahayvanla-rının arttırılması,

doğal hayatın korunması ile ilgili eğitimler düzenlemesi konuların-da görevlerine devam etmişlerdir.

İzmir Doğal Yaşam Parkı internet sayfasından randevu olan her yaş-tan ziyaretçi ve grup için, özellikle çocukların yaşlarına göre farklı-lık gösteren eğitim ve etkinlik programları eğitim birimi tarafından 2013 yılında da uygulanmıştır. Ayrıca İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda görev yapan personel de uygulamalı eğitimlere katılmıştır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın hayvan sayısı ve tür çeşitliliği arttırılmaya çalışılırken, doğada yaralanan hayvanlar tedavi edilip yeniden doğal hayata bırakılmışlardır. Doğaya dönemeyecek durumda olanlar ise barınaklarımızda yaşatılmaya devam edilmiştir.

2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz ustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Hayvan sayısı 1184 1166 1154 1126 1233 1194 1270 1258 1233 1394 1318 1257

Tür sayısı 121 121 121 120 126 126 125 125 124 123 125 125

Üretilen hayvan say.

2 6 6 1 75 3 95 6 12 166 3 9

Toplam üretilen hayvan sayısı

2 8 14 15 90 93 188 194 206 372 375 384

İzmir Doğal Yaşam Parkı Klinik Faaliyetleri 2013

İzmir Doğal Yaşam Parkı 2013 yılında da ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 875.032 kişinin ziyaret ettiği parkın açıldığı 2008 yılından 2003 yılı sonuna kadar toplam ziyaretçi sayısı 3.975.271’e ulaşmıştır.

2008 250.000 2008(1 ay) 250.000

2009 697.580 2009 58.132

2010 608.440 2010 50.703

2011 781.888 2011 65.157

2012 762.331 2012 63.528

2013 875.032 2013 72.919

Toplam 3.975.271 Toplam 62.088

Ziyaretçi Sayısı

(2008 dahil) Ziyaretçi Ortalaması (2008 hariç)

İzmir Doğal Yaşam Parkı’da gerçekleştirilen eğitim ve etkinliklere katılım sayısında %8 lik bir artış gözlenirken düzenlenen eğitim ve etkinlik sayısında ise %8 lik bir azalma söz konusu olmuştur.

Proje; İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması ile hayvan nüfusunun kontrol altına alınmasını kapsamaktadır.

Veterinerlik Hizmetlerinin Geliştirilmesi

İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki hayvanların bakım ve beslenmesi, hayvan çeşitliliğinin ve sayısının artırılması. Mevcut hayvanların yaşamının devam ettirilmesi ile üremelerinin sağlanması, biyoçeşitliliğin korunması, doğa ve yaban hayata katkı sağlanması.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı’ nın Geliştirilmesi Amaç 2.1:

Hedef 2.1.7:

Performans Hedefi 2.1.7.1:

Okullardan gelen talep azalmış ancak gelen gruplardaki katılımcı sayısı artmıştır. Personel eğitiminde İzmir Doğal Yaşam Parkı tarafından planlanan eğitimlere ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince personelimize afet, ilkyardım ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verildiğinden %16’lık bir artış yaşanmıştır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı planlanan tür artışı 3 olmasına karşın ulaşılan sayı 8 olmuştur. Bunun başlıca nedeni Orman Su İşleri Müdürlükleri ve ilgili müdürlüğün bilgisi dahilinde parkımıza tedaviye getirilen yeni türler olması, İpsala sınır kapısında yakalanan kangurunun parkımıza getirilmesi ve başka hayvanat bahçelerinin bakamadıkları bazı hayvanları İzmir Doğal Yaşam Parkı’na göndermeleridir. Koruyucu hekimlik çalışmalarına devam edilerek hayvanların refahı ve yaşam koşullarının daha iyi olması konusunda çalışmalar yaplılacaktır.

Önümüzdeki yıllarda eğitim ve etkinliklere devam edilecektir.

Eğitim ve etkinliklerin sayılarında arttırma yapılmaya çalışılırken, içeriklerinde güncellemeler yapılacaktır. Ayrıca eğitim ve etkinliklerin okullara daha fazla duyurulması için gerekli tanıtım yapılacaktır. İzmir Doğal Yaşam Parkı tür sayısı ve hayvan çeşitliliğinin arttırılması için de çalışmalara devam edilecektir.

2013 yılından gerçekleştirilen faaliyetlerden birkaçı aşağıda yer almaktadır:

Eskişehir’de yapımı devam eden yeni hayvanat destek verilmiştir.

Bahçedeki hayvan çeşitliliğinin artırılması için İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda üreyen ceylanlardan 4’ü Eskişehir’e gönderildi.

Nesli tehlike altında bulunan bir çok yaban hayvanın barındığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, yasadışı hayvan ticaretini önlemek amacıyla imzalanan uluslararası CITES Sözleşmesi heyetini

ağırladı. CITES uzmanları, İzmir’deki parkın Avrupa’daki sayılı hayvanat bahçelerinden biri olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 6-11 yaş arasındaki çocukların katılabileceği bir resim yarışması düzenledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramın’nda Park’ta düzenlenen şenlikte “Renklerle Doğal Yaşam” başlıklı yarışmada ilk üç dereceyi elde eden çocuklara bisiklet armağan edildi.

Son olarak 2010 yılında dünyaya gelen ve anketle ismi “Şımarık”

konulan yavru sırtlan ile annesi, tür çeşitliliğini arttırmak için Antalya Hayvanat Bahçesi’ne bağışlandı. Teknik desteğin yanı 2013

Tam Öğrenci Ücretli

Toplam Ücretsiz

Toplam Genel Toplam 0-6 Yaş

numaratör Öğrenci Görevli

Öğretmen Diğer

Ocak 12.274 7.158 19.432 5.609 474 106 1.490 7.679 27.111

Şubat 23.930 12.790 36.720 12.235 727 95 2.373 15.430 52.150

Mart 29.852 15.694 45.546 16.456 1.788 155 3.140 21.539 67.085

Nisan 50.707 22.779 73.486 41.840 15.706 1.053 10.142 68.741 142.227

Mayıs 38.919 27.127 66.046 27.820 17.039 1.032 7.689 53.580 119.626

Haziran 27.220 16.140 43.360 23.868 1.392 150 5.006 30.416 73.776

Temmuz 17.817 9.499 27.316 16.986 1.215 147 3.836 22.184 49.500

Ağustos 37.376 18.118 55.494 32.088 517 38 5.376 38.019 93.513

Eylül 35.135 15.810 50.945 19.783 872 114 4.082 24.851 75.796

Ekim 44.693 19.996 64.689 27.281 3.485 473 3.125 34.364 99.053

Kasım 23.631 11.129 34.760 8.059 1.667 168 1.026 10.920 45.680

Aralık 6.892 13.606 20.498 7.557 506 67 887 9.017 29.515

Toplam 348.446 189.846 538.292 239.582 45.388 3.598 48.172 336.740 875.032 İzmir Doğal Yaşam Parkı 2013 yılı ziyaretçi sayıları

sıra hayvan bağışıyla da öne çıkan Doğal Yaşam Parkı, son olarak Antalya Hayvanat Bahçesi’ne 2 sırtlan hibe etti. Doğal Yaşam Parkı’nda ürüyerek sayıları 9’a ulaşan sırtlan ailesinin 2 bireyi, Antalya’dan gelen uzman ekibe teslim edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’na yaralı olarak getirilen 5 şahin, uzman personel tarafından tedavileri yapıldıktan sonra yeniden doğaya salındı. Yaralı, hasta ve tedaviye muhtaç halde İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’na getirilen yaban hayvanları, burada veterinerler ve uzman personel tarafından gösterilen yakın ilgi ve bilimsel tedavi yöntemleriyle kısa sürede sağlığına kavuşturuldu.

Barındırdığı tür çeşitliliği ve yeşil dokusuyla sadece yurt içinde değil uluslararası alanda da ilgi çekmeye devam eden İzmir Doğal Yaşam Parkı, İslam Konferansı Örgütü’nün (OIC) proje yarışmasın-da ödüllendirildi. İKÖ’ye bağlı olarak kurulan İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC), “belediye hizmetleri, peyzaj ve çevre”

dalında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı birinciliğe layık gördü. İzmir Büyükşe-hir Belediyesi’nin ödülünü, Mekke’de gerçekleştirilen İslam Baş-kentleri ve Kentleri Teşkilatı’nın 13. Genel Konferansı açılış oturu-munda aldı.

İzmir Doğal Yaşam Parkı, çocuklara hayvanları sevdirmeyi amaç-layan TÜBİTAK projesine ev sahipliği yaptı. Dokuz Eylül Üniversi-tesi Buca Eğitim FakülÜniversi-tesi Fen Bilgisi Eğitim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Çavaş’ın hazırladığı “Yobolar Doğal Yaşam Parkı’nda Buluşuyor” projesine, yatılı bölge okullarında (YOBO) okuyan 120 çocuk katıldı. Çocuklar gönüllü üniversite öğrencileri-nin gözetiminde 4 gün boyunca Doğal Yaşam Parkı’nda birbirinden eğlenceli ve eğitici etkinliklere katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Doğal Yaşam Parkı” temalı fotoğraf yarışması sonuçlandı. Seçici Kurul, 1435 fotoğraf içinden ilk 4’ü belirlemekte çok zorlandı. 50 fotoğraf da sergilenmeye değer bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Doğal Yaşam Parkı” temalı fotoğraf yarışması sonuçlandı. Seçici Kurul, 1435 fotoğraf içinden ilk 4’ü belirlemekte çok zorlandı. 50 fotoğraf da sergilenmeye değer bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal