• Sonuç bulunamadı

Kentsel Koruma, Planlama ve Kent Estetiği

Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Kentin Planlı ve Sağlıklı Gelişmesinin Sağlanması

Kamulaştırma Faaliyetlerinin Yürütülmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Belediyemiz imar programında bulunan ve kamu yararının gerektirdiği hallerde trafik akışını rahatlatmak amacıyla yol ve kavşak, kentin yaşanabilir ve kentlinin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla otopark, yeşil alan ve park alanları, kentimizin tarihsel ve kültürel zenginliği gün yüzüne çıkarılması ve turizmine katkı sağlaması açısından tarih parkı, kentimizin sosyal, kültürel, turizm ve diğer alanlarda dünyanın gözde şehirleri arasına girmesini sağlamak amacıyla fuar alanı, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla itfaiye alanı, kentimizin yaşam kalitesini yükseltecek olan ulaşım yapısının oluşabilmesi için metro güzergahı, kentlinin spor faaliyetlerini yapabilmeleri için spor tesis alanları, mezarlık ihtiyacını karşılayabilmek için yeni mezarlık alanı ve belediye hizmet alanında kalan, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların kamulaştırma işlemlerinin yapılmasıdır.

Kamulaştırma Çalışmaları

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı; 2013 yılında tamamlanan ve devam eden kamulaştırma çalışmaları aşağıda yer almaktadır:

1. Uzundere TOKİ Yolu Kamulaştırması

2. Karşıyaka Mavişehir-Trenyolu Arası 20 mt.lik Yol Kamulaştırması

3. Hıfzısıhha-Yaşayanlar İlköğretim Okulu Arası 25 mt.lik Yol Kamulaştırması

4. Buca Huzurevi ile Yeşildere Ekspresi Bağlantı Yolu Kamulaştırması

5. Karabağlar Refet Bele Mahallesi Yeşilyurt Mezarlığı içindeki doğu-batı istikametinden geçen 20 mt.lik yolun doğu ucundaki 24.50 mt.lik imar yolu ile birleştiği kavşakta kalan taşınmazların kamulaştırılması

6. Foça, Gerenköy Belediye Hizmet Alanı Kamulaştırması 7. Ülkü Sineması Üst Geçidi 12 mt.lik Yol Kamulaştırması 8. Gaziemir 9 Eylül Mahallesi 10 mt.lik Yol Kamulaştırması 9. Buca Menderes Cad. ABOP Alanı Kamulaştırması 10. Memduhiye Yeşil Alan Kamulaştırılması

11. İmariye Mah Yeşil Alan Kamulaştırılması

12. Menemen Ulukent-Seyrek Kavşağı ve BHZ (Aktarma Merkezi) Kamulaştırması

13. Kemer İstasyonu Doğusundaki KBOP Alanı Kamulaştırması 14. Gürçeşme Caddesi 20 mt.lik İmar Yolu Kamulaştırması 2014 yılında stratejik planda yer alan hedefler doğrultusunda kamulaştırma programı uygulayarak belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Kentin Planlı ve Sağlıklı Gelişmesinin Sağlanması

Kent İmarı Odaklı Makro Plan ve Uygulamalarına İlişkin Faaliyetlerin Yürütülmesi

2001 yılında yapılan 1/1000 ölçekli sayısal haritalar ve uydu görüntüleri temel alınarak İzmir’in metropoliten alanın tama-mını (9 ilçenin tamamı) kapsayacak şekilde 1/10000 ölçeğinde şehir rehberinin hazırlanarak öncelikle İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın, tüm kamu kurum ve kuruluşların, özel teşebbüsün, kentimize gelen yerli ve yabancı turistlerin, şehri mekânsal olarak tanımalarını sağlamak, bu anlamda her türlü ihtiyaca cevap vermek.

Şehir Rehberinin Yapılması

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı; İzmir Şehir Rehberi, 11 ilçe ve 40000 hektar alanı kapsayacak şekilde, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın gerçek zamanlı olarak güncellediği coğrafi adres veri tabanından elde edilen sayısal veriler yardımıyla tamamla-narak; hemşerilerimize, kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarına çalışmalarında yardımcı olması için, 10 000 adet basılarak hizmete sunulmuş-tur. Yeni eklenecek 9 ilçemiz ile birlikte toplam 19 ilçemize ait köylerin mahalle olması ve bu ilçelerin merkezlerinin birbirinden çok uzak olması nedeniyle bu alanları kapsayan şehir rehberi çalışmalarına yeniden başlanacaktır.

Nazım İmar Planı olmayan alanların 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planlarının yapılması ve üst ölçekli plan kapsamında revizyonu gereken alanlarda 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı revizyonlarının yapılması.

1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve Revizyonlarının Yapımı

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; 2013 yılı içinde toplam 2.498,75 ha.lık alanda plan onaması gerçekleşmiştir. Yaklaşık 4800 ha.lık alanda planlama çalışmaları bitmiş ancak, onama aşaması devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda da faaliyetin amacı ve kapsamı doğrultusunda çalışmalar devam edecektir.

İ.B.B. Sınırları içerisinde kalan alanlarda hazırlanacak İmar Planları’na yasal olarak veri teşkil etmesi gerekmekte olup, gelişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla 1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın revizyonundan sonra 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve revizyonu yapılacak alanlara ait jeolojik ve jeoteknik etütlerin yapılması.

İmar Planlarına Esas Jeolojik Etütlerin Yapımı Projesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı; Arazi öncesi ön fizibilite etütleri yapılarak ilgili kurum görüşleri alınmış olan; Foça İlçesi Yenifoça Mahallesi’nde 594 ha., Narlıdere İlçesi’nde 740 ha., Menderes İlçesi Oğlananası Mahallesi’nde 132 ha., Kemalpaşa İlçesi Ören Mahallesi’nde 171 ha, Bornova İlçesi Mevcut Yerleşim Alanı’nda 1035 ha., Bayraklı Alaybey Tersanesi-Alsancak Limanı arası kıyı kesimi İzmirdeniz Projesi kapsamında 56 ha., Kemalpaşa İlçesi Ulucak Mahallesi’nde 336 ha., Menderes (Gümüldür) İlçesinde 46 ha. olmak üzere toplam 3.110 ha.lık alana ilişkin teknik şartname ve ekleri ihaleye çıkılması hususunda Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na iletilmiştir.

Özdere) İlçesinde 715 ha., Buca İlçesi mevcut yerleşim alanı ve yakın çevresini kapsayan 2.311 ha., Konak İlçesi mevcut yerleşim alanında 400 ha., Karabağlar İlçesi mevcut yerleşim alanında 795 ha., Foça İlçesi Gerenköy-Bağarası Yerleşmesi’nde yaklaşık 440 ha. ve Çiğli İlçesi mevcut yerleşim alanında 1.218 ha. olmak üzere toplam 5.910,5 ha.lık alanda kontrollük işleri başlamıştır.

Ayrıca; Buca İlçesi, 29 Ekim Mahallesi’nde Sebze Hali’nin bulunduğu yaklaşık 31,5 ha.lık alana ilişkin olarak yüklenici tarafından hazırlanan jeolojik-jeoteknik etüt raporları onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilmiş olup, ilgili kurum tarafından onayı beklenmektedir.

Ayrıca Gaziemir İlçesi’nde 684 ha., Foça İlçesi Yeni Foça Mahallesi’nde yaklaşık 405 ha., Kemalpaşa İlçesi’de 61 ha., Karşıyaka İlçesi mevcut yerleşim alanı içerisinde yer alan yaklaşık 1442 ha., Karşıyaka İlçesi Yamanlar Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 145 ha., Konak İlçesi’nde; doğuda Gültepe Mahallesi, batıda Hilal Mahallesi, kuzeyde Yeni Kent Merkezi ve Yenişehir Mahallesi ile güneyde Güney Mahallesi ile sınırlanan yaklaşık 125 ha. olmak üzere toplam 2.862 ha.lık alanda ihaleye çıkılmak üzere çalışmalar devam etmektedir.

Böylece tüm çalışmalar toplandığında 11882,5 ha.lık alanda imar planlarına esas jeolojik etüd çalışmaları yapıldığı görülmektedir.

6360 sayılı Kanun gereğince, Belediyemiz yetki alanı, ilk mahalli idareler genel seçiminde il mülki sınırına dönüşeceğinden, ilave 9 ilçe belediyesinden de, bünyesinde bulunan tüm jeolojik-jeoteknik etüd raporları talep edilmiştir. Gelecek yıllarda, raporlar geldikçe arşivi oluşturacak şekilde dosyalama çalışmalarına devam edilecektir.

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; Buca İlçesi, Kaynaklar Mahallesi; Menderes İlçesi, Gümüldür Mahallesi; Menderes İlçesi, Gümüldür Mahallesi ile Konak İlçesi Alaybey tersanesi-Alsancak limanı arası kıyı kesiminde belirlenen bölgeler için imar planlarına esas jeolojik-jeoteknik etüdlerin yaptırılması işi talep edilmiştir. Ayrıca, nisan ayında, Torbalı İlçesi’nde; mayıs ayında, Konak İlçesi, Alsancak-Kahramanlar bölgesinde ve Bayındır İlçesi’nde; haziran ayında, Bayraklı İlçesi’nde; temmuz ayında, Torbalı İlçesi, Pancar Mahallesi’nde imar planlarına esas talep edilen jeolojik-jeoteknik etüd raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal haritaların güncelleştirilmesi, harita tesislerinin yenilenmesi ve sıkıştırılması, imar uygulamalarına ilişkin çalışmalar (İfraz, Tevhit, İmar Kanunu’nun 16. ve 18.

maddelerine ilişkin uygulamalar) imar uygulamalarına esas teşkil edecek olan etüd çalışmaları, mevcut mülkiyet durum-larının yürürlükteki imar planlarına işlenmesi, belediyemizin yatırım programlarını gerçekleştirmek için kamulaştırma hari-talarının hazırlanması, çeşitli kurumların talepleri üzerine çok geniş alanları içeren mülkiyet taramalarının yapılması sürekli yürütülen çalışmalarımızdır. Ayrıca, 23 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yaklaşık 565.000 hektar alan içerisinde imar mevzuatına ilişkin görev ve işlemlerin yürütülmesinde koordi-nasyon ve denetimi sağlamaktır.

Harita Hizmetlerinin Geliştirilmesi

kurum kuruluşlarından, belediyemiz birimlerinden ve vatandaşla-rımızdan talep geldikçe karşılanmış, veri geldikçe düzenli olarak aktarımı yapılmıştır.

Talepler geldikçe değerlendirilecek, veri geldikçe aktarımı yapılacaktır.

Kentimizde hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ile İzmir genelinde yapılacak ve harita gerektiren tüm proje ve uygulamalara altlık oluşturmak amacıyla belediyemiz yetki alanında bulunan ilçe ve köylerden hâlihazır haritası bulunma-yan ya da yerel koordinat sisteminde ve güncelliğini yitirmiş haliha-zır haritası olan bölgelerde 1/1000 ölçekli halihahaliha-zır üretim işidir.

İBB Sınırları İçinde 1/1000 Ölçekli Sayısal Halihazır Haritaların Üretilmesi

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı: 2013 yılı içerisinde 1921 ha.

lık alanda ihale yolu ile 1/1000 ölçekli sayısal halihazır harita üretimi yaptırılmıştır olup, bununla birlikte yine özel firmalardan gelen talep üzerine, 2013 yılı içerisinde yaklaşık 9690 ha.lık alanın 1/1000 ölçekli sayısal halihazır haritalarının kontrolü yapılarak onay işlemleri tamamlanmıştır. 6360 sayılı yasa ile, 21 olan ilçe sayımız 30 ilçeye ve hizmet alanımız yaklaşık 1.200.000 hektara ulaşmış olduğundan, yeni bağlanan 9 ilçemizde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal halihazır haritaların tespiti ve verilerin toplanması çalışmalarına da başlanmıştır.

Gelecek yıllarda belediyemizde mevcut veriler ile yeni katılan ilçelerimizin verileri birlikte değerlendirilerek ihtiyaç duyulan alanlarda, gelen talepler doğrultusunda halihazır harita üretilmeye devam edilecektir.

İzmir kentsel bölge sınırları içinde hazırlanmış olan 1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın yasal zorun-luluklardan dolayı revize edilmesidir.

1/25000 Ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonunun Hazırlanması

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 05.04.2012 tarih ve E:2010/616 K:2012/743 sayılı kararı ile tamamı iptal edilen 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu’nun yeniden hazırlanması gerektiği için faaliyete ilişkin bir çalışma yapılmamıştır.

İlgili mevzuat gereği Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasında yer alan ve 2005-2010 yılları için hazırlanıp onanan İBB 5 yıllık imar programına yeni taleplerin ilave edilmesini içermekte olup Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan, belediyemiz 5 yıllık imar programlarının, ilgili birimlerin önerileri doğrultusunda ve ilgili birimlerce koordineli olarak hazırlanmasını kapsar.

5 Yıllık İmar Programının İlgili Birimlerin Önerileri Doğrultusunda Koordineli Olarak Hazırlanması

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: 8. Beş Yıllık İmar Programı’na ek olarak toplam 19 adet talep Büyükşehir Belediye Meclisine iletilmiş; bunlardan 12 adedinin onay süreci tamamlanmıştır. 8.

beş yıllık imar programına gelecek olası ek taleplerin belediye meclisine iletilmesine devam edilecektir.

Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Doğal Afetlere Hazırlıklı Güvenli Bir Kent Yaratılması

Doğal Afetlere Hazırlıklı Güvenli Bir Kent Yaratılmasına Yönelik Planlama ve Altyapı Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Bozulma ve çökme olduğu tespit edilmiş kentsel alanın ekonomik, toplumsal ve fiziksel çevre koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla yenilenmesidir.

Afete Maruz Bölgelerin Tahliye Edilmesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Kadifekale heyelan bölgesinde kamulaştırma işlemleri ve hukuki süreç devam etmektedir. Kadife-kale heyelan bölgesinin tahliye edilmesi: anlaşma sağlanamayan yapılara ilişkin yargı sürecinin tamamlanması hedeflenmektedir.

Kadifekale Konak Kentsel Yenileme Projesi’nin devamı niteliğin-deki, 04.05.1998 tarih, 11100 sayılı bakanlar kurulu kararı ile afete maruz bölge ilan edilen, Yeşildere heyelan bölgesinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yaklaşık 2 ha büyüklüğünde ve 153 yapı, 86 parselden meydana gelen proje alanında uzlaşma görüşmeleri tamamlanmış olup yaklaşık %75 oranında anlaşma sağlanmıştır. Alanda uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden bedel talep edenler için kamulaştırma bedeli ödenmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Konut talep eden 63 hak sahibine Uzundere Toplu Konutları’ndan konut tahsisi sağlanmıştır. Alanda bulunan 153 yapının yıkım işlemlerine 25.04.2012 tarihinde başlanılmış olup 145 adet yapının yıkımı gerçekleştirilmiştir. Anlaşma sağlana-mayan yapılara ilişkin yargı süreci devam etmektedir. Anlaşma sağlanamayan yapılara ilişkin yargı sürecinin devam etmesi, kalan 8 yapının tahliyesinin ve yıkımının tamamlanması hedeflenmektedir.

Yeşildere Heyelan Bölgesi Yıkımdan Önce

Yeşildere Heyelan Bölgesi Yıkımdan Sonra

Belediyemiz yetki alanında, mevcut imar planlarında belirlenen

“jeolojik sakıncalı alanlar” ile jeolojik etüt raporları sonucunda

“uygun olmayan alan” olarak tespit edilen alanlar değerlendiril-miştir. 7269 sayılı umumi hayata müessir afetler dolayısıyla alınacak tedbirlerle yapılacak yardımlara dair kanun kapsamında İzmir Büyük-şehir Belediyesi yetki alanı içerisinde afete maruz bölgelere ilişkin fizibilite, değerlendirme ve uygulama çalışmaları yapılacaktır.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı: Fen İşleri Şantiye Şefliği yıkım ekiplerimiz tarafından Kadifekale heyelan bölgesinde 26

adet, Kosova Mahallesi’nde 26 adet, Yeşildere heyelan bölge-sinde 33 adet olmak üzere toplam 85 adet bina yıkımı gerçek-leştirilmiştir. Talepler doğrultusunda afete maruz bölgelerde yıkım çalışmalarına devam edilecektir.

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı: Kentsel dönüşüm işlemleri sonucu teslimi yapılmış olan toplam 1198 adet konutun satış bedellerine ilişkin tahakkuk ve tahsilat işlemlerine devam edilmiştir. Proje kapsamında konut teslimine ilişkin gerekli işlemler yapılacaktır.

Sağlıksız yapılaşma ve sosyo-ekonomik durumun geliştirilmesi ihtiyacı sebebiyle başlatılan projenin amacı, Karabağlar Belediyesi sınırları içinde yer alan gecekondu ve kaçak yapıların bulunduğu sağlıksız yapılaşmış Cennetçeşme Mahallesi’nde fiziksel çevrenin yenilenmesi ve sosyo-ekonomik durumun geliştirilerek bölgenin kente kazandırılmasıdır.

Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Bakanlar Kurulu’nca “riskli alan” olarak ilan edilen “Cennetçeşme Mahallesi Kentsel Dönü-şüm ve Gelişim Alanı”nı da kapsayan 540 ha. büyüklüğündeki alanda yapılan çalışmalara ilişkin yetki Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülecektir.

Olası deprem hasarlarının en aza indirilmesi amacıyla yapı stoku bilgilerinin sağlıklı olarak oluşturulabilmesi ve 1. derece deprem bölgesinde bulunan ilimizde, taşıyıcı sistem ile zemin özellikleri dikkate alınarak, deprem tehlikesine göre önceliklerin belirlenmesi, bu önceliklere göre derhal müdahale edilmesi gereken yüksek risk taşıyan bölge ve binaların tespit edilmesi, deprem zararlarının asgariye indirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaları içermektedir.

Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Mevcut yapı stoku envan-terinin oluşturulması kapsamında, yeni sınırların belirlenmesine yönelik yapılan ön fizibilite çalışması sonucunda, belirlenen Güzelbahçe ve Narlıdere ilçelerine ait çalışma sınırı oluşturul-muştur. Veri girişlerinin yapılmasına yönelik bilgisayar progra-mında gerekli görülen güncellemeler yapılmıştır. Gelecek yıllar-da İzmir Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içerisinde yapı stok envanterinin oluşturulması kapsamında alanlara ilişkin fizibilite ve değerlendirme çalışmaları yapılacaktır.

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında hazırla-nan “T.C. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendis-leri Odası İzmir şubesi arasında Balçova ve Seferihisar (merkez) ilçelerinde yapı stoku envanterinin oluşturulması ve yapı güven-liğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi ortak hizmet projesi protokolü” 28.01.2013 tarihinde yapılan toplantı ile tamamlanmış olup, söz konusu proje 19.07.2012 tarihli ve m.35.1.İBB.0.13.03-310-2975 sayılı başkanlık oluru kapsamında, Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı’na devredilmiştir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında Büyük-şehir Belediyemize bağlanan ilçe belediyelerinde uygulanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile İzmir metropol alanda uygulanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği arasında imar uygulamaları açısından uyum ve koordinasyo-nun sağlanması amacıyla, bağlı 21 ilçe belediyemizde aynı yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği revizyon çalışmalarının yapılması.

İmar Yönetmeliği Revizyonunun Yapılması

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: İzmir Büyükşehir Belediye Meclisimizin 13.07.2012 tarih 713 sayılı ve 12.10.2012 tarih 951 sayılı kararları ile kabul edilen “İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Amaç 3.1:

Hedef 3.1.2:

Performans Hedefi 3.1.2.1:

Yönetmelikler” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 03.07.2013 tarih ve 5973 sayılı yazısı ile;

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin genel hükümleri ile tanımlar ve ruhsata ilişkin hükümlerine değiştirilmeksizin aynen yer ve-rilmeden veya ilgili idarelerin yetki sınırı içinde kalan madde hükümleri aynen yer verilmesi gereken hükümleri değiştirecek nitelikte hazırlanan yönetmeliklerin bakanlıkça onaylanmayacağı belirtilerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmelik taslağı iade edilmiştir. 19.07.2013 tarih ve 3241 sayılı yazımız ile ilgili meslek odaları ve 21 ilçe belediye başkanlıklarından hazırlanacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği taslağına iliş-kin görüş ve önerilerinin iletilmesi istenmiştir. Ayrıca, 01.06.2013 tarihli 28664 sayılı ve 08.09.2013 tarihli 28759 sayılı Resmi Gaze-te’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikler ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetme-liği’nin bazı maddelerinde yeni değişiklikler yapılmış olup halen revizyon çalışmalarının devam ettiği bilinmektedir. Bu kapsamda, ilgili meslek odaları ve 21 ilçe belediye başkanlıklarından hazırla-nacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’na ilişkin görüş ve önerilerinin iletilmesi istenmiştir, Gelecek görüş ve önerilerin değerlendirilmesi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği taslağı hazırlanacak olup, yönetmeliğin bakanlıkça onaylanarak resmi gazetede yayımlanmasından sonra basımı gerçekleştirilecektir.

Bozulma ve çökme olduğu tespit edilmiş kentsel alanın ekono-mik, toplumsal ve fiziksel çevre koşullarının kapsamlı ve bütün-leşik yaklaşımlarla yenilenmesi amacıyla Umurbey, Ege ve Hilal Mahallelerinin geliştirilerek bölgenin kente kazandırılmasıdır.

Umurbey, Ege ve Hilal Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Ege Mahallesi kentsel dönüşüm ve gelişim proje alan sınırı, 5393 sayılı kanunun 5998 sayılı kanunla değişik 73. maddesine istinaden 22.02.2013 tarih 2013/4366 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 13.03.2013 tarih 28.586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ege Mahallesi kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alan sınırı içinde yer alan 6 ha.lık özel planlama alanına ilişkin “Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi” kapsamında kentsel vizyonun belirlenmesi, mevcut durum tespiti ve alan araştırması, imar planı, kentsel tasarım ve mimari projeler hazırlanarak hak sahiplerinin tespiti ve uygulamaya esas uzlaşma paylaşım modeli belirlenmiştir. Yüklenici firma ve proje danışma kuruluyla toplantı gerçekleştirilmiş; projenin vizyonu, misyonu, amaç, hedef ve stratejileri belirlenmiştir.

Yüklenici Firma ve Proje Danışma Kurulu ile Yapılan Toplantı Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi sosyo-demog-rafik/ekonomik/kültürel yapı raporu hazırlanmıştır. Proje kapsa-mında bölge halkı temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı-da vatantoplantı-daşlarımızın bireysel ve modern yaşam talepleri toplantı-daha sonraki çalışmalarımızda dikkate alınmak üzere dinlenmiş ve kay-da alınmıştır. 28.03.2013 tarihinde sözleşmesi imzalanan Ege Ma-hallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alım İşi 2. iş kale-mi “mevcut alan araştırması” kapsamında sosyo-ekonokale-mik/

kültürel ve demografik yapının tespit edilmesi ve analizi çalışma-ları sürdürülmüştür.

2014 yılında hak sahibi bilgileri ve uygulamaya esas uzlaşma

görüşmelerine başlanacaktır. Uzlaşma sürecinin tamamlanmasının ardından projenin hayata geçirilmesine yönelik stratejik eylem planı hazırlanacaktır.

5216 sayılı yasa kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı belediyeler tarafından yürütülen (yapı ruhsatı, yapı kullanma izni v.b.) İmar uygulamalarının, imar mevzuatında belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tesis edilip edilmediğinin belirlenmesi ile

5216 sayılı yasa kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı belediyeler tarafından yürütülen (yapı ruhsatı, yapı kullanma izni v.b.) İmar uygulamalarının, imar mevzuatında belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tesis edilip edilmediğinin belirlenmesi ile