• Sonuç bulunamadı

4.8 Suistimal Önleme ve Belirleme

4.8.1. İç Denetçilerin Suistimal Önleme ve Belirleme Alanındaki Görevleri

4.8.1.3. Suistimal Belirleme

Suistimallerin tespit edilmesine yönelik olarak İç Denetim Standartları ve ilgili Uygulama Önerileri incelendiğinde, etkili bir kontrol sisteminin oluşturulması ve uygulanması, aynı zamanda etik bilgilendirme hatlarının oluşturulması, fiziksel ve sistemsel engelleyici faaliyetlerin tanımlanması, örneğin izleme kameraları

96 Orijinali “Fraud Prevention Check-Up” olan kendi kendini değerlendirme çalışmasının uygulama esaslarına ACFE’nin ilgili web-sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir https://www.acfe.com/fraud- prevention-checkup.aspx .

75

taktırılması, envanter sayımı, hesap mutabakatları gibi eylemlerin tamamından bütünsel olarak yönetimin sorumlu olduğu belirtilmiştir97.

İç denetçilerin suistimal göstergelerini, belirtilerini ve kırmızı bayrakları tespit edebilecek yeterli bilgiye sahip olmaları istense de, iç denetçilerin, esas görevinin suistimalleri tespit etmek ve soruşturmak olan bir kişinin uzmanlığına sahip olmalarının beklenemeyeceğini, 1210 No’lu İç Denetim Standardına ilişkin Uygulama Önerisinde açık olarak belirtilmiştir (1210 Yeterlilik.A2). İç denetçilerin denetimleri sırasında suistimalleri tespit etmekle ilgili görevleri aşağıdakilerle sınırlandırılmıştır (1210.A2-1)98:

 İç denetçi ilk olarak kontrol tasarımlarını değerlendirmelidir. Bu sırada suistimal risklerinin dikkate alınarak ve eklenmesi gereken muhtemel denetim adımlarını belirlemesi,

 Suistimal konusunda uygulama örneklerini biliyor olması gerekli eğitimlere katılarak, suistimalin gerçekleşmiş olabileceğini gösteren bulgu ve belirtileri anlayabilecek yeterli bilgiye sahip olmak,

 Suistimale yol açabilecek ve zemin hazırlayabilecek kontrol zafiyetleri gibi konulara karşı uyanık olmak,

 Suistimal belirtilerini değerlendirmek ve ek bir önleme ya da soruşturma açılmasının önerilmesine gerek olup olmadığına karar vermek,

 Elde edilen kanıtlar doğrultusunda suistimal soruşturması açılması için kurum içindeki ilgili kişi ve birimlere haber vermek.

Yukarıda sıralanan görevlerden de anlaşılacağı gibi iç denetçilerin, suistimalin gerçekleşmesine neden olabilecek kontrol zayıflıklarını belirleyerek, bu zayıflıkların güçlendirilmesi ile ilgili öneriler sunması ve suistimalin tespit edilmesini kolaylaştıracak yeni kontrol eylemlerini önermesi esastır. Böylelikle rutin iç denetimler esnasında suistimalin tespit edilmesi de kolaylaşacaktır.

97 Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi, 2019 – IIA. Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği Yayınları, Standart 1210.A2, s.47

98 Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi, 2019 – IIA. Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği Yayınları, Uygulama Rehberi. 1210.A2, s.97

76

İç denetçilerin iç denetim görevleri sırasında iç kontrol testleri yaparken belge inceleme, gözlem, yeniden hesaplama, analitik inceleme, veri analizleri, gözlem, mutabakat ve doğrulama gibi işlemler sırasında profesyonel şüphecilik göstererek hileli işlemleri tespit edebilecekleri gibi, sürpriz veya habersiz denetimler de gerçekleştirilerek, suistimali yapan tarafların hazırlık yapmalarına, suistimali gizleyici eylemlerde bulunmalarına fırsat verilmemesi de ayrı bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. Bunun yanında, çalışanlar nezdinde caydırıcı etkisi düşünülerek, zaman zaman, gerçekten “habersiz denetim” yapılmasa da yapılacağı duyurusu bile çalışanları tedirgin edebilecek hatta bazen suistimal yapan kişilerin faaliyetlerini ikrar ve itiraf etmelerini sağlayabilecek bir yöntemdir99.

Örneğin turizm sektöründe, bazı otellerin duyuru panolarında “habersiz denetim gelecek” veya “gizli müşteri geliyor dikkatli olun” gibi uyarılar işletme yönetimleri tarafından bilinçli olarak asılarak, caydırıcılık sağlanmaktadır.

İç denetim faaliyetinin kurumlar için stratejik bir ortak olması, sorunları değerlendirip, çözüm üreten bir paydaş olması, yeni süreç ve uygulama geliştirme konusunda yönetime rehberlik etmesi, yani danışmanlık rolünün ön planda olması isteniyor ise, yukarıda belirtilmiş olan “habersiz denetimler” ve caydırıcılık alıgısının ön plana çıkarılmasının iç denetimin kurmayı amaçladığı etkin ve olumlu iletişim modeline çok da uygun olmadığı ayrıca değerlendirilmelidir. Caydırıcı ve korkutan bir iç denetim fonksiyonu ile işletme yönetimlerinin sorunları şeffaflıkla paylaşma olasılığı da azalacaktır. Bu nedenle, iç denetime giydirilecek “caydırıcılık” gömleği değerlendirilirken, iç denetimin kurum içindeki stratejik konumu ve etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

4.8.2. Uygulama Örneğinde, İç Denetçilerin Suistimal Önleme ve Belirleme Alanındaki Görevlerinin İncelenmesi

Uygulama örneğine konu olan şirket bir holdinge bağlı bir grup şirketidir. Holding etik uygulama standartlarını merkezi bir şekilde yönetmekte olan bir yapı

99 Singleton, T. W. ve A. J. Singleton. 2010. Fraud Auditing andForensic Accounting. JohnWiley&Sons, Inc.: New Jersey s.136

77

içerisindedir. İç denetim biriminin suistimalin önlenmesi ve belirlenmesine yönelik görevleri iç denetim yönetmeliğinde yer almaktadır.

İç denetim yönetmeliğinde, iç denetimin görevleri tanımlanırken, “suistimal riskinin azaltılması” ve “etik kurallara uyumun iyileştirilmesi” konularında ayrıca kapsamlı açıklamalar bulunmaktadır.

Holding iç denetim birimi Uluslararası İç Denetim Standartlarına uyumlu olduğuna dair bağımsız kalite güvence denetiminde geçmiştir. Bu çalışma sırasında, Standartlar’a uyum açısından değerlendirmeler yapılmış, dolayısıyla, işletmenin, bu raporun “3.2nci” bölümünde yer alan standartlara da uyumlu olduğu bağımsız denetçi raporu ile tespit edilmiştir.

İç denetim iç de dış kalite programları, etik, uyum ve suistimale yönelik gelişim ve eğitim programları, iç denetçilerin suistimal fiili, göstergeleri ve sonuçlarına yönelik kapsamlı bir bilgi birikimine sahip olmasını sağlamıştır.

Holding idare merkezi tarafından geliştirilen “iş etiği uyum” programının yönetim ekibinde, insan kaynakları, uyum, endüstriyel ilişkiler, hukuk birimleri ile birlikte, sürece liderlik eden iç denetim birimi de bulunmaktadır. Sınıf eğitimleri, çevrim içi eğitimler, vaka çalışmaları, tanıtıcı broşür, kitapçık, sosyal medya duyuruları çalışanların iş etik konusundaki algılarını ve bilgilerini geliştirmiştir.

Bunun yanı sıra etik uygulama standartlarına yönelik olarak “etik bilgilendirme hattı” adı verilmiş olan, çalışanların etik ihlallerini raporlayabilecekleri veya etik ile ilgili sorularına yanıt bulabilecekleri bir bilgilendirme ve danışma hattı bulunmaktadır. Çalışanların her dilden, yirmi dört saat arayabilecekleri, ücretsiz bu telefon hattı ile birlikte, e-posta ve posta adreslerinden de etik bilgilendirmeler yapılabilmektedir. Tüm Grup şirketleri için geçerli olan bu bilgilendirme mekanizması, icradan bağımsız olan iç denetim birimi tarafından yönetilmektedir.

Grup’un risk, kontrol ve yönetişim yapısı, Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü tarafından yayınlanmış olan üçlü savunma hattı modeli100 ve COSO modeli ile paralel

100 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), OPERASYONEL RİSKİN YÖNETİMİNE İLİŞKİN REHBER, 2016, syf. 8.

78

olarak belirlenmiş. Risk ve kontrol algısının artırılması sağlanmıştır. Bu bakımdan suistimalin önlenmesine ilişkin Grup genelinde faaliyetlere önem verilmiştir.

Şekil 9: Üçlü Savunma Hattı Modeli101