• Sonuç bulunamadı

Sosyal medya platformlarında öğretmenler ve öğrenciler birbirleriyle kolayca iĢ birliği yapabilir ve iletiĢim kurabilir. Öğrencilerin öğrenmelerine yardımcı olmak için çevrimiçi kaynaklara kolay ve ücretsiz eriĢimleri sağlanabilir. Sosyal medyanın eğitim amaçlı kullanımıyla sınıflar geliĢir ve devamsızlık azalır. Öğrenci kullanıcıların % 59'unun eğitim konularını tartıĢmak için sosyal ağları kullandıkları ve % 50'sinin okul ödevleri hakkında konuĢmak için siteleri kullandıkları bildirilmiĢtir.

Griesemer‟e göre sosyal medya teknolojileri, kolektif bir zekanın ortaya çıkması- na imkân tanıdığı için hem öğretmenlere hem de öğrencilere içerik sunma ve alma kabi- liyeti sunar. Bu yönüyle sosyal medya platformları öğrencilerin öğrenme deneyimlerini, coğrafi olarak kısıtlanmadan gerçekleĢtirebilme ve yüksek düzeyde geliĢmiĢ çevrimiçi iĢ birliği becerilerine sahip olabilme imkanı sağlar. Bu türden faydaların takip edilmesi yoluyla da akademisyenleri öğretim metodolojilerinde yeni teknolojik yaklaĢımlar ko-

nusunda yönlendirir. Sosyal medya platformları eğitmenlerin öğretme biçimini, öğrenci- lerin ise öğrenme alıĢkanlıklarını değiĢtiren çok sayıda yeni teknoloji ve teknikleri içermektedir. Bunlardan bazıları:

• Web Günlükleri: Webloglar veya bloglar, bilindiği gibi, yazarların internete

anında yayın yapmalarına olanak tanıyan, kolayca oluĢturulmuĢ ve güncellenebilir web siteleridir. Böylece eğitmenlerin ve öğrencilerin kolayca iletiĢim kurmasına olanak ta- nır.

• Wikis: Bir wiki, herkesin daha önce yayınlanmıĢ içeriği ekleyebileceği veya dü-

zenleyebileceği ortak bir web alanıdır.

• Zengin Site Özetleyici (Rich Site Summary-RSS): RSS, kullanıcıların blog-

lardan veya gazete ve dergiler gibi daha geleneksel web alanlarından kaynaklanan haber akıĢlarına abone olmalarını sağlar. Ġçerik, içeriği almak zorunda olan okuyucu için hazır bir Ģekilde gelir.

• Sosyal Yer Ġmi; Yer imi siteleri, kullanıcıların tüm web sayfalarını kaydetmesi-

ne ve arĢivlemesine olanak tanır. Bu, kullanıcıların aranabilir, kiĢiselleĢtirilmiĢ bir in- ternet oluĢturmasını sağlar.

• Çevrimiçi Fotoğraf Galerileri (Online Photograph Galleries-OPG): OPG'ler,

fikirlerin ve deneyimlerin paylaĢılmasını destekleyen fotoğrafların yayınlanmasını sağ- lar.

• Ses / Video Dökümü (AVC): AVC, dijital ses ve video dosyalarını üretmeyi ve

bunları internet üzerinden yayınlamayı ve dağıtmayı kolaylaĢtırır. Aynı zamanda, temel, canlı yayın televizyonunu çevrimiçi desteklemektedir.

• Twitter: Twitter, baĢkalarıyla bağlantı kurmak ve içeriği kolayca paylaĢmak

için güçlü bir araçtır.

• Sosyal Ağ Siteleri (SNS): Hem ses hem de video formatlarında geniĢ alan ile-

tiĢimini desteklemesinin yanı sıra SNS'ler, bu yeni bağlantılarda gezinmek için gereken ağ okuryazarlığını öğretmeye yardımcı olur (2018).

2.2.2. Siyaset

Sosyal medya kullanımının seçmen katılımını artırdığı görülmüĢtür. Facebook kullanıcıları üzerinde yürütülen bir araĢtırmada, sosyal medya kullanıcıları çevrimiçi arkadaĢlarının seçim ve oy vermeye iliĢkin paylaĢımlarının kendilerinin oy vermeye katılım ve tercihlerinde etkili olduğunu ifade etmiĢlerdir. 2010 seçimlerinde, Facebook'u günde bir defadan fazla ziyaret eden kullanıcıların, bir siyasi mitinge ya da toplantıya 2,5 kat daha fazla katılım sağladıkları görülmüĢtür.

Strickland‟e göre sosyal medya, politik değiĢimi kolaylaĢtırmaktadır. Çevrimiçi ağlar, sosyal hareketlere bilgiyi yayma ve insanları harekete geçirmenin hızlı ve ucuz bir yöntemini sunmaktadır (2017).

2.2.3. Farkındalık / Bilgilendirilmek

Hughes ve ark. sosyal ağ kullanımının bilgi amaçlı olarak tanımlanabildiğini, sos- yal ağların öncelikle bilgi için kullanıldığını, bilgi bulup yayılacağını ve güncel olaylara ayak uydurabileceğini belirlemiĢtir (2012: 564). Bu, sosyal ağların kullanıcı için en önemli iĢlevlerinden birinin bilgi paylaĢımı ve toplanması olduğunu gösteren araĢtırma- larla desteklenmektedir (Min ve Kim, 2013: 851). Kim ve ark.,, sosyal ağların kullanıcı- lar için önemli bir haber ve bilgi kaynağı haline geldiğini (2015: 291) ve Bazarova ve Choi'nin sosyal ağların bilgi paylaĢımı için kullanıldığı hipotezini kullanarak bu tanım üzerinde daha da geniĢlediklerini belirtmektedir (2014: 650). Bu bilgi, sosyal bağları ve sosyal bağlılığı arttırmaya hizmet eden yaĢam deneyimleri gibi kiĢisel bilgileri de içer- mektedir (Maksl ve Young, 2013: 591; Wang, 2013: 875).

Amerikalıların% 27,8'i güncel haberleri çevrimiçi olarak almaktadır. Bununla bir- likte % 28,8'i gazetelerden, % 18,8'i radyo dinleyerek güncel haberleri takip etmektedir. Bilgi diğer ortamlardan daha hızlı çevrimiçi yayılır. Sosyal medyada haberlerin izleyi- ciye ulaĢması diğer kaynaklardan neredeyse % 50'den fazla düzeydedir.

Sosyal ağlar, çevrimiçi eriĢime sahip herkese akademik araĢtırma olanağı sunarak, kullanıcıların daha önce eriĢilemeyen kaynaklara eriĢmesine olanak tanımaktadır. Sos-

yal medya siteleri, bireyleri, kendilerini ve toplulukları değiĢtirmeye teĢvik eder ve yet- kilendirir.

2.2.4. Sosyal Faydalar

Sosyal medya, insanların arkadaĢlarıyla iletiĢim kurmasını sağlar ve bu artan çev- rimiçi iletiĢim, bu iliĢkileri güçlendirir. Çevrimiçi gençlerin % 52'si, sosyal medyanın arkadaĢlık iliĢkilerine yardımcı olduğunu ifade etmektedir. % 88'i, çevrimiçi olmalarının düzenli olarak görmedikleri ya da iletiĢim kuramadıkları arkadaĢlarıyla etkileĢim halin- de kalmalarına yardımcı olduğunu söylemektedir.

Sosyal medya herkese açık olan boyutuyla gençlerin yeni arkadaĢlar edinmesine katkı sağlamaktadır. Sosyal medyada çevrimiçi olarak yeni arkadaĢlar edinme oranları- nın % 57‟inin üzerinde olduğu rapor edilmiĢtir.

2.2.5. ĠĢ Fırsatları

Sosyal medya platformları pazarlama, bağlantı kurma ve iĢ fırsatları bulma konu- sunda profesyoneller için mükemmel birer ortamdır. Amerika‟da yapılan bir araĢtırma- da iĢverenlerin çalıĢan istihdamlarında ve ilanlarında sosyal medya en önemli platform haline gelmiĢtir. ĠĢ arayanların % 89'u Linkedin, % 26'sı Facebook, % 15'i Twitter üze- rinden iĢe alınmıĢtır. Özellikle üniversite mezunları arasında sosyal medyada iĢ takibi en yüksek oranlardadır (Strickland, 2017). Sosyal medya siteleri özellikle gençlere bin- lerce iĢ fırsatı ve yeni gelir yolları yaratmıĢtır.

2.2.6. Topluluk Olma

Güçlü bir üniversite topluluğunun oluĢturulması, öğrenci katılımının bir ürünü olarak, ülke içerisinde kurumlar için bir öncelik ve bir zorluk olarak kabul edilmiĢtir (McGowan ve Partridge, 2014).

Sosyal medyanın, öğrencilerin üniversite etkinliklerine katılımını aktif olarak teĢ- vik ederek kampüs topluluğunu inĢa etmek ve güçlendirmek için yoğun bir Ģekilde kul- lanıldığı tespit edilmiĢtir (Davis, Deil-Amen, Rios-Aguilar & Canche, 2012). McGowan ve Partridge, öğrenciler, akran gruplarına üyelik yoluyla daha geniĢ üniversite toplulu-

ğuyla bağlantı kurarak eğitim ortamlarını daha iyi anlayabildiklerini ileri sürmektedir (2014). Bununla birlikte, önceki araĢtırmalar, öğrenci katılımının, çevrimdıĢı (gelenek- sel) üniversite topluluk etkinliklerinde düĢük olduğunu ve yüksek bir sosyal sermaye düzeyine sahip bir topluluk geliĢimini azalttığını göstermiĢtir (McGowan ve Partridge, 2014).

Sonuç olarak, sosyal medya artık üniversite topluluklarının oluĢturulmasının ay- rılmaz bir parçası olarak görülmekte, sosyal sermayeyi güçlendirmekte ve öğrenci- öğrenci etkileĢimi için fırsatları arttırmaktadır (Davis ve ark., 2012; Goode & Woodward, 2016). Sosyal medya; akran geribildiriminin kolaylaĢtırılması, benzer öğre- nim ve sosyal bağlamların sağlanması ve ortak ilgi alanlarına sahip grupların oluĢturul- masına olanak sağlayan ve dolayısıyla çevrimiçi bilgi toplulukları yaratan, iyi iĢleyen bir eğitim topluluğu da ortaya çıkarmaktadır (Selwyn, 2007). Facebook gibi resmi ol- mayan (ya da öğrenciler tarafından baĢlatılan) sosyal medya alanlarının, öğrencilere rahat katılım ve topluluk oluĢturma fırsatlarını sağladığı görülmüĢtür (Woodward ve Goode, 2016).

2.2.7. Bilinçli Tüketicilik

Pookulangara ve Koesler'e göre sosyal ağ kullanımlarının; tüketicilerin ihtiyaçları hakkında bilgi edinmek için büyük olasılıklar ve fırsatlar yarattığı ve sonuç olarak pro- aktif bir Ģekilde cevap verdiği, pazarlama stratejilerinin oluĢturulmasında ve yaratılma- sında en önemli araçlardan biri haline geldiği belirtilmiĢtir (2011). Ayrıca, her bir ağ müĢteriyi anlamayı, en büyük tatminsiz ihtiyaçlarını açıkça belirlemeyi, taleplerini kar- Ģılamayı ve gruba değer vermeyi sağlar (Cheung ve Lee 2010).

Sosyal ağlarda pazarlamanın gittikçe daha fazla kabul görmesi ve bu bilgilerin tü- keticinin satın alma kararları üzerinde etkili olması nedeniyle, Ģirketlerin bu olayda ne- ler olup bittiğini incelemek için daha fazla çaba sarf etmelerine yol açmıĢ ve bu pazar- lama aracı müĢteriler ve markalar arasındaki iliĢkiyi oldukça güçlü kılmıĢtır. Tüketici davranıĢı, sosyal ağların kullanımı yoluyla satın alma için daha eriĢilebilir bir tutuma doğru ĢekillenmiĢtir. Aynı Ģekilde, ürünlerini sosyal ağlar aracılığıyla tanıtmak isteyen Ģirketlerin, bilginin Ģeffaflığını içeren alternatif stratejilere odaklanmalarını sağlamıĢtır.

Benzer Belgeler