• Sonuç bulunamadı

Sosyal Geçerlik Bulguları

4. Bulgular

4.5. Sosyal Geçerlik Bulguları

Bu araştırmada sosyal geçerlik verileri öznel değerlendirme yoluyla toplanmıştır.

Araştırmada belirlenen amaçların önemine, kullanılan yöntemin uygunluğuna ve elde edi-len sonuçların anlamlılığına yönelik özel gereksinimi olan öğrenciler, destek eğitim odası öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin alınması amacıyla üç sosyal geçerlik formu hazırlanmıştır. Özel gereksinimi olan öğrenciler için hazırlanan “Öğrenci Sosyal Geçerlik Veri Toplama Formu” (EK-15) altı kapalı uçlu sorudan, öğretmenler için hazır-lanan “Öğretmen Sosyal Geçerlik Veri Toplama Formu” (EK-16) ise dört kapalı uçlu ve iki açık uçlu olmak üzere toplam altı sorudan oluşmaktadır.

4.5.1. Özel gereksinimi olan öğrencilerin görüşleri

Görüşülen özel gereksinimi olan öğrencilere dersle ilgilenme davranışının önemli bir davranış olup olmadığı sorulduğunda tüm öğrenciler evet yanıtını vermiştir. Sonraki soruda öğrencilere kendini izleme stratejisini kullanmanın kolay olup olmadığı sorulmuş-tur. Bu soruyu tüm öğrenciler evet diyerek yanıtlamıştır. Derste kendini izleme stratejisi-nin kullanılmasının eğlenceli olup olmadığı sorusuna da tüm öğrenciler evet yanıtını ver-miştir. Daha sonra öğrencilere kendini izleme stratejisinin dersle ilgilenmelerinde yar-dımcı olup olmadığı sorulmuştur. Bu soruya tüm öğrenciler tarafından evet yanıtı veril-miştir. Bir sonraki soruda öğrencilere kendini izleme stratejisini öğrenmelerinin eğlenceli olup olmadığı sorulduğunda öğrenciler evet demiştir. Son soruda öğrencilere kendini iz-leme stratejisi sayesinde dersle daha fazla ilgilenip ilgilenmedikleri sorulmuştur. Bu so-ruyu da tüm öğrenciler evet diyerek yanıtlamıştır. Öğrenciler tarafından sosyal geçerlik formunda yer alan sorulara verilen yanıtlar öğrencilerin dersle ilgilenme davranışının önemini fark ettiklerine, kendini izleme stratejisini kolay öğrendiklerine, stratejiyi kulla-nırken eğlendiklerine ve bu stratejinin dersle ilgilenmelerinde yardımcı olduğuna işaret

99

etmektedir. Öğrenciler sosyal geçerlik formundaki soruların hepsini evet ile yanıtlamış-lardır ancak verilen yanıtları değerlendirirken öğrencilerin yaşları ve araştırma süresinde uygulamacı ile geliştirdikleri ilişkinin etkili olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5.2. Destek eğitim veren öğretmenlerin görüşleri

Destek eğitim veren öğretmenlerin kapalı uçlu sorulara verdikleri yanıtlara bakıl-dığında Meltem ve Yusuf öğretmenin çalışma sonrasında öğrencinin dersle ilgilenme davranışında artış ve kendini izleme davranışında olumlu farklılık gözlemlediklerini, öğ-rencilerinin bu stratejiyi öğrenmesinin derslerine katkı sağlayacağını ve bu stratejiyi ile-ride kullanmak istediklerini ifade ettikleri görülmüştür. Alper öğretmen çalışma sonra-sında öğrencinin dersle ilgilenme ve kendini izleme davranışında kısmen bir artış oldu-ğunu, bu stratejinin öğrencinin derslerine katkı sağlayacağını ve bu stratejiyi ileride kul-lanmak istediğini belirtmiştir.

Sosyal geçerlik formunda yer alan açık uçlu sorularda öğretmenlerin bu çalışma-nın olumlu ve olumsuz yönlerine yönelik görüşleri sorulmuştur. Çalışmaçalışma-nın olumlu yön-lerine yönelik Meltem öğretmen “Çalışmanın, yetersizlikten etkilenmiş öğrencilerin problem davranışlarının azaltılmasında etkili olduğunu gördüm.” yanıtını vermiştir. Al-per öğretmen bu soruyu “Bu tür öğrencilerin en önemli problemlerinden biri derse odak-lanma konusudur. Bu çalışmalar öğrencilerin daha iyi dinleyebilmesine yardımcı oluyor.

Ancak bu tür öğrencilerin uzun bir süreç sonrasında çok daha başarılı olabileceklerini düşünüyorum.” şeklinde yanıtlamıştır. Yusuf öğretmen ise “Bu çalışma öğrencinin derse odaklanmasına, dikkatini toplamasına yardımcı oluyor bence. Yaptığı dersin ciddiyetini kavrıyor. Önemsendiğini fark ettiği için de kendisini daha değerli hissediyor. Derse katı-lımı artıyor.” yanıtını vermiştir.

Çalışmanın olumsuz yönlerine yönelik Meltem öğretmen “Çalışmanın beğenme-diğim yönü olmamıştır.”, Yusuf öğretmen “Bu çalışmanın beğenmebeğenme-diğim, olumsuz bir yönünü görmedim.” ifadelerini belirtmişlerdir. Alper öğretmen bu soruya “Diğer öğren-cilerin sınıfa gelmesi ve video çekimlerinin yapılması ister istemez öğrencimizin rutin davranışlarının dışına çıkmasına sebep olabiliyor.” yanıtını vermiştir.

Öğretmenlerin sosyal geçerlik formunda yer alan sorulara verdikleri yanıtların ge-nel olarak olumlu yönde olduğu görülmüştür. Öğretmenler özel gereksinimi olan öğren-cilerin en çok derse odaklanmada sıkıntı yaşadıklarını ve/veya problem davranışlar ser-gilediklerini, kendini izleme stratejisinin ise bu öğrencilerin dersi daha iyi izlemelerine yardımcı olduğunu belirtmişlerdir.

100 4.5.3. Sınıf öğretmenlerinin görüşleri

Sınıf öğretmenlerinin kapalı uçlu sorulara verdikleri yanıtlara bakıldığında Mel-tem ve Kerim öğretmenin çalışma sonrasında öğrencinin dersle ilgilenme davranışında artış ve kendini izleme davranışında olumlu farklılık gözlemlediğini, öğrencinin bu stra-tejiyi öğrenmesinin derslerine katkı sağlayacağını ve bu strastra-tejiyi ileride kullanmak iste-diğini ifade ettiği görülmüştür. Merve öğretmen çalışma sonrasında öğrencinin dersle il-gilenme ve kendini izleme davranışında kısmen bir artış olduğunu, bu stratejinin öğren-cinin derslerine katkı sağlayacağını ve bu stratejiyi ileride kullanmak istediğini belirtmiş-tir.

Sosyal geçerlik formunda yer alan açık uçlu sorularda öğretmenlerin bu çalışma-nın olumlu ve olumsuz yönlerine yönelik görüşleri sorulmuştur. Çalışmaçalışma-nın olumlu yön-lerine yönelik Meltem öğretmen “Çalışmanın, yetersizlikten etkilenmiş öğrencilerin problem davranışlarının azaltılmasında etkili olduğunu gördüm.” yanıtını vermiştir.

Merve öğretmen bu soruyu “Ders içinde konulara olan ilgisini arttırması, dikkat süresi-nin artmasını sağlaması” şeklinde yanıtlamıştır. Kerim öğretmen bu soruyu boş bırak-mıştır.

Çalışmanın olumsuz yönlerine yönelik Meltem öğretmen “Çalışmanın beğenme-diğim yönü olmamıştır.” yanıtını vermiştir. Merve ve Kerim öğretmen bu soruyu yanıt-lamamışlardır.

101

BEŞİNCİ BÖLÜM