• Sonuç bulunamadı

Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi Türk İnkılâbı Bölümü amaçlarının kazanılmışlık düzeyi hakkındaki görüşleri üzerinde “cinsiyet, branş, öğrenim

durumu, okuldaki görev süresi, mesleki kıdem, okulda veya sınıfta bulunan eğitim teknolojisi ürünleri, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde kullanılan araç- gereç/materyaller, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde kullanılan yöntemler, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde kullanılan sözlü ve yazılı edebi ürünler, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde gezi yapılan yerler, hizmet içi eğitim durumu ve hizmet içi eğitim süresi” değişkenlerinin etkisini ortaya koymak.

Cinsiyet Değişkenine Göre:

Kadın öğretmenlerin (Χ=3,79) “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; erkek öğretmenlerden (Χ=3,48) daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Branş Değişkenine Göre:

Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri, Tarih ve Varsa Diğer öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile branş arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Öğrenim Durumu Değişkenine Göre:

Lisans(Fakülte) mezunu öğretmenlerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; Üç Yıllık Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile öğrenim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Okuldaki Görev Süresi Değişkenine Göre:

6-10 yıl görev süresine sahip öğretmenlerin “Türk İnkılâbı bölümü

amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; 11-15 yıl ve 0-5 yıl görev

süresine sahip öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile okuldaki görev süresi arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Meslekî Kıdem Değişkenine Göre:

16-20 yıl meslekî kıdeme sahip öğretmenlerin “Türk İnkılâbı bölümü

amaçları” nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; 11–15 yıl, 0-5 yıl, 21 yıl ve üstü

ve 6-10 yıl meslekî kıdeme sahip öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur. Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile mesleki kıdem arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Okulda veya Sınıfta Eğitim Teknolojisi Ürünleri Bulundurma Değişkenine Göre:

Okulda veya sınıfta eğitim teknolojisi ürünlerinden ”bilgisayar, tepegöz,

projeksiyon ve bilgisayar laboratuarı” “bulunmamaktadır” görüşündeki

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Araç-Gereç/Materyal Kullanma Değişkenine Göre:

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “resim, tarihî tablo, slayt-belgeseller” kullanan öğretmenlerin görüşlerinin, kullanmayan öğretmenlere göre olumlu görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; resim, tarihî tablo, slayt-belgesellerin kullanıldığını göstermektedir.

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “harita, fotoğraf, tarih şeridi,

kartpostal” kullanmayan öğretmenlerin görüşlerinin, kullanan öğretmenlere göre

olumlu görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; harita, fotoğraf, tarih şeridi ve kartpostalın kullanılmadığını göstermektedir.

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; resim, tarihî tablo, slayt-belgesellerin kullanılması; harita, fotoğraf, tarih şeridi ve kartpostalın kullanılmaması; Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretimine uygun araç- gereç/materyallerin yeterli düzeyde kullanıma sunulmadığı problemini gündeme getirmektedir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Yöntem Kullanma Değişkenine Göre:

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “resim ve belgelere dayalı tarih

öğretimi, problem çözme” yöntemlerini kullanan öğretmenlerin görüşlerinin,

kullanmayan öğretmenlere göre olumlu görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; resim ve belgelere dayalı tarih öğretimi, problem çözme yöntemlerinin kullanıldığını göstermektedir. Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “sunuş yoluyla öğretim, örnek

olay, grup çalışmaları, soru cevap, diyalog, düz anlatım” yöntemlerini kullanmayan

öğretmenlerin görüşlerinin, kullanan öğretmenlere göre olumlu görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; sunuş yoluyla öğretim, örnek olay, grup çalışmaları, soru cevap, diyalog, düz anlatım yöntemlerinin kullanılmadığını göstermektedir.

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; resim ve belgelere dayalı tarih

öğretimi, problem çözme yöntemlerinin kullanılması; sunuş yoluyla öğretim, örnek olay, grup çalışmaları, soru cevap, diyalog, düz anlatım yöntemlerinin

kullanılmaması; Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretimine uygun yöntemlerin yeterli düzeyde kullanılmadığı/geliştirilmediği problemini gündeme getirmektedir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Sözlü ve Yazılı Edebi Ürünler Kullanma Değişkenine Göre:

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; sözlü ve yazılı edebi ürünlerden

“menkîbe , hatıra, hikâye-roman, destan, seyahatnâme, röportaj, tarihî fıkra, şiir, türkü, marş” kullanan öğretmenlerin, kullanmayan öğretmenlere göre olumlu görüş

belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; sözlü ve yazılı edebi ürünlerin kullanıldığını göstermektedir.

Bu durum; Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretiminde kullanılması gereken sözlü ve yazılı edebi ürünlerin listelenmesi ve örneklendirilmesi problemini gündeme getirmektedir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Gezi Yapılan Yerler Değişkenine Göre:

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “müzelere, muharebe alanlarına” gezi yapan öğretmenlerin, gezi yapmayan öğretmenlere göre olumlu görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; müzelere, muharebe alanlarına gezi yapıldığını göstermektedir. Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; “Atatürk evlerine, kültür

merkezlerine” gezi yapmayan öğretmenlerin, gezi yapan öğretmenlere göre olumlu

görüş belirtmeleri anlamlıdır. Bu durum; Atatürk evlerine ve kültür merkezlerine gezi yapılmadığını göstermektedir.

Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde; müzelere, muharebe alanlarına gezi yapılması; Atatürk evlerine, kültür merkezlerine gezi yapılmaması; Türkiye

getiren öğelere uygun düzenlenmediğini göstermektedir.

Hizmet içi Eğitim Durumu Değişkenine Göre:

Hizmet içi eğitime 2 defa katılan öğretmenlerin “Türk İnkılâbı bölümü

amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; 1 defa katılan, hiç katılmayan ve

3 ve daha fazla katılan öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile hizmet içi eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Hizmet içi Eğitim Süresi Değişkenine Göre:

Hizmet içi eğitime 5 gün katılan öğretmenlerin “Türk İnkılâbı bölümü

amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; 10 gün katılan ve 20 gün ve daha

fazla katılan öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile hizmet içi süresi arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.