• Sonuç bulunamadı

Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi Türk İnkılâbı Bölümü amaçlarının kazanılmışlık düzeyi hakkındaki görüşleri üzerinde “cinsiyet, okulun bulunduğu yer,

okulun öğretim durumu, anne ve baba durumu, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, anne ve babanın iş durumu, evde bulunan araç-gereçler, ders çalışırken kullanılan araç-gereçler, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde kullanılan araç-gereç/materyaller, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde kullanılan görsel-işitsel materyaller, Türk İnkılâbı bölümünün işlenişinde gezi yapılan yerler”

Cinsiyet Değişkenine Göre:

Erkek öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; kız öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Okulun Bulunduğu Yer Değişkenine Göre:

İl merkezindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin “Türk

İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; ilçe

merkezindeki ilköğretim okulu öğrencilerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile okulun bulunduğu yer arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Bu durum, il merkezinde okuyan öğrencilerin eğitime bakış açılarını da ortaya koyar niteliktedir. Gelecek kaygısından kurtuluşun eğitimde görülmesi böyle bir sonucu ortaya çıkarmış olabilir.

Okulun Öğretim Durumu Değişkenine Göre:

Taşımalı ilköğretim okulu öğrencilerinin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; yatılı ilköğretim bölge okulu, normal öğretim ve ikili öğretim öğrencilerinden daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile okulun öğreti durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Anne-Baba Durumu Değişkenine Göre:

Anne veya babası üvey olan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; anne ve babası öz olan öğrencilerden daha olumludur.

göstermektedir.

Annenin Eğitim Durumu Değişkenine Göre:

Annesi ortaokul mezunu öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; okuma-yazma bilmeyen, yüksekokul/fakülte mezunu, lise mezunu ve ilkokul mezunu olanlardan daha olumludur.

Bu durum, , “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile annenin eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Babanın Eğitim Durumu Değişkenine Göre:

Babası ortaokul mezunu öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; yüksekokul/fakülte mezunu, okuma-yazma bilmeyenler, ilkokul mezunu ve lise mezunu olanlardan daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile babanın eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Anne- Babanın İş Durumu Değişkenine Göre:

Anne ve babası çalışmayan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ait görüşleri; annesi çalışan, anne ve babası çalışan ve babası çalışanlardan daha olumludur.

Bu durum, “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile anne ve babanın iş durumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Evde Bulunan Araç Değişkenine Göre:

Evinde “radyo, televizyon ve bilgisayar” bulunan öğrencilerin, bulunmayan öğrencilere göre olumlu görüş bildirmeleri anlamlıdır. Bu durum, evde bulunan radyo, televizyon ve bilgisayarın kullanıldığını göstermektedir.

Evinde “radyo-teyp, video-vcd” bulunmayan öğrencilerin, bulunan öğrencilere göre olumlu görüş bildirmeleri anlamlıdır. Bu durum, radyo-teyp ve video-vcdinin kullanılmadığını göstermektedir.

Evde Ders Çalışırken Kullanılan Araç Değişkenine Göre:

Evinde ders çalışırken televizyon, video-vcd, bilgisayar kullanmayan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; evinde ders çalışırken kullanan öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, evde ders çalışırken televizyon, video-vcd, bilgisayar kullanılmadığını göstermektedir.

Evinde ders çalışırken radyo, radyo-teyp kullanan öğrencilerin “Türk İnkılâbı

bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; evinde ders çalışırken

radyo, radyo-teyp kullanmayan öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, bölüm amacının kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile evinde ders çalışırken radyo, radyo-teyp kullanımı arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Kullanılan Araç- Gereç/Materyaller Değişkenine Göre:

İşlenişte “haritaları, resimleri, fotoğrafları, tarih şeridi, kartpostalları, tarihî

tabloları, slayt-belgeselleri” kullanmayan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; kullanan öğrencilerden daha

olumludur.

Bu durum, bölümün işlenişinde haritaları, resimleri, fotoğrafları, tarih şeridi, kartpostalları, tarihî tabloları, slayt-belgesellerin kullanılmadığını göstermektedir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Kullanılan Görsel-İşitsel Materyaller Değişkenine Göre:

kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; kullanmayan öğrencilerden daha olumludur. Bu durum, bölüm amaçlarının kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile işlenişte görsel-işitsel materyallerden “Atatürk ve Cumhuriyet, Resimlerle Nutuk,

Küçük Ağa” görsel-işitsel materyallerinin kullanımı arasında anlamlı bir ilişkinin

bulunduğunu gösterir.

İşlenişte “Cumhuriyet/Kurtuluş” görsel-işitsel materyalini kullanmayan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; kullanan öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, bölümün işlenişinde görsel-işitsel materyallerden “Cumhuriyet/Kurtuluş” görsel-işitsel materyalinin kullanılmadığını gösterir.

Türk İnkılâbı Bölümünün İşlenişinde Gezi Yapılan Yerler Değişkenine Göre:

İşlenişte “Atatürk Evleri, Müzeler, Türk İstiklâl Harbi Muharebe Alanları,

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Özel Köşeler”e gezi yapan öğrencilerin “Türk İnkılâbı bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; gezi

yapmayan öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, bölüm amaçlarının kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşler ile işlenişte “Atatürk Evleri, Müzeler, Türk İstiklâl Harbi Muharebe Alanları, Kamu

Kurum ve Kuruluşlarında Özel Köşeler”e gezi yapılması arasında anlamlı bir

ilişkinin bulunduğunu gösterir.

İşlenişte “Kültür Merkezleri”ne gezi yapmayan öğrencilerin “Türk İnkılâbı

bölümü amaçları”nın kazanılmışlık düzeyine ilişkin görüşleri; gezi yapan

öğrencilerden daha olumludur.

Bu durum, bölümün işlenişinde “Kültür Merkezleri”ne gezi yapılmadığını gösterir.