• Sonuç bulunamadı

Ekonomide ve sanayide önemli ve gelişmiş ülkeler olan ABD ve AB ülkeleri arasında yaygın şekilde uzaktan çalışma kullanılmaktadır.

Genellikle satış ve pazarlama, veri hazırlama ve işleme, ya-zılım ve e-satış, muhasebe, tasarım, tercüme ve çeviri hizmetle-ri, mimarlık hizmetlehizmetle-ri, basın ve yayın sektörü, çağrı merkezi gibi sektör ve iş alanlarında uygulandığı görülmektedir.

Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da tek-nolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esası-na dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

Soru 2: Uzaktan/evden çalışan işçiye farklı işlem yapılabilir mi?

Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. Ayrımcılık yapılmaması ve eşit davranmaya uyulması gerekmektedir.

Soru 3: Uzaktan çalışma iş sözleşmesinde hangi hususlar yer almalı?

Uzaktan çalışma iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şek-li, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin husus-lar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunma-sına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

Soru 4: İş Kanununa göre şirketler uzaktan/evden çalışma yaptırı-labilir mi?

İş Kanunu’nun 14. maddesinde 6715 sayılı İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değişiklik yapılmıştır. Ülkemizde henüz yeni yeni uygulanmaya başlayan uzaktan çalışma ile hem çalışanların daha rahat bir ortamda çalışmaları sağlanmakta ve hem de iş-letmeler için maliyet düşürülmesine katkı sağlamaktadır.

Anılan değişiklik ile işçinin iş görme edimini büro, ofis, fabrika veya benzeri surette işverence sağlanmış çalışma alanla-rının dışından da yerine getirebilmesine imkân tanınmıştır.

Soru 5: Koronavirüs döneminde evden çalışanlara ücret öden-mek zorunda mı?

İşverenler açısından bu tür salgın dönemlerinde iş mesinin feshi hep en son çare olarak düşünülmeli ve iş sözleş-mesinin devam etmesini sağlayacak yöntemler kullanılmalıdır.

Evden/uzaktan çalışma imkanı olan personel bu şekilde çalış-tırılabilir. Koronavirüs döneminde evden çalışanlara ücret öden-mesi gerekir. Ancak diğer çalışanlar için farklı yöntemler uygula-nabilir. Bu gibi durumlarda çalışılmayan süreler için, telafi çalış-ması, denkleştirme çalışçalış-ması, evden veya uzaktan çalışma, ücretli idari izin, yıllık ücretli izin kullandırılması, ücretsiz izin kullandı-rılması gibi alternatiflerin kullanılması mümkündür.

Soru 6: Uzaktan/evden çalışmada iş sağlığı ve güvenliği bakımın-dan nelere dikkat edilmeli?

Uzaktan/evden işçinin yaptığı işin niteliği dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hakkında çalışanı bilgilendirmesi

gerekmektedir. İşverenler, evden veya uzaktan çalışma yapılması durumunda çalışanlara gerekli eğitimi vermek, çalışanın sağlık gözetimini yapmak ve işverence sağlanan ekipman ile ilgili ge-rekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almakla yükümlüdür.

İş sağlığı ve güvenliği açısından işveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate ala-rak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgi-lendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

İşverenin, uzaktan çalışma ilişkisinde dikkat etmesi gereken en önemli husus iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine dair çalışa-nını bilgilendirmek, ona gerekli eğitimi vermek, sağlık gözeti-mini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almaktır. Özellikle işçiye teslim edilen ekipmanların kullanımı ve güvenliği hakkında eğitim ve bilgilendirme yapıl-malı ve bu durum yazılı hale getirilmelidir.

Soru 7: Uzaktan/ evden çalışma iş sözleşmesinde hangi unsurlar olmalı?

Uzaktan çalışma iş sözleşmesinde olması gereken unsurlar;

1. İşin tanımı 2. İşin yapılma şekli 3. İşin süresi ve yeri

4. Ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar

5. İşveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına dair hükümler

6. İşverenin işçiyle iletişim kurması 7. Genel ve özel çalışma şartları olmalıdır.

Soru 8: Uzaktan/evden çalışmada meydana gelen kazalar iş kaza-sı sayılır mı?

Esasen, çalışanların uzaktan veya evden çalışma sırasında meydana gelen bir olay sonucu kazaya uğramaları durumunda bunun iş kazası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusu çok tartışmalıdır.

5510 sayılı Kanuna göre iş kazası kapsamındaki durumlar ise şöyle belirtilmektedir:

Sigortalının iş yeri sınırları içerisindeyken başına gelen olum-suz durumların hepsi iş kazası olarak tanımlanmaktadır.

İşverenin yürüttüğü bir iş yüzünden eğer çalışan kaza yapar ise bu iş kazasıdır.

Bir sigortalı eğer işvereni tarafından başka bir yere çalışmak üzere gönderilir ise; o sırada asıl işini yapamıyor olsa dahi kaza geçirdiğinde iş kazası kapsamına girmektedir.

Emziren annelerin çocuklarına süt vermek için ayırdıkları zaman diliminde geçirdikleri kazalar iş kazası kapsamında-dır. Aynı kanunun 4/a maddesinde bu durum belirtilmiştir.

İşverenin verdiği taşıt ile beraber bir iş için yapılan seyahat süresince meydana gelebilecek herhangi bir kaza iş kazası olarak adlandırılmaktadır.

Evden çalışmada çalışanın maruz kalabileceği her kaza iş kazası sayılmamakla birlikte yapılan iş nedeniyle ve yapılan işin ifası

sıra-sında çalışanın bir kazaya uğraması halinde evde meydana gelse de iş kazası kabul edilebilecektir. Bu nedenle evden veya uzaktan çalı-şanlara gerekli iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ilişkin bilgilendir-me ve eğitimler verilbilgilendir-melidir. Daha açık bir ifadeyle çalışan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri hususunda bilgilendirilmeli, çalışana uzaktan çalışma sırasında iş sağlığı ve güvenliği açısından sorumluluklarının devam ettiği hatırlatılmalı, uzaktan çalışma sırasında kullanılacak olan iş araçlarının eğitiminin verilmiş olmasına dikkat edilmeli, ça-lışma ortamının işin ve çalışanın sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde olması hususunda çalışan uyarılmalı ve çalışma ortamının gözetimi sağlanmalıdır.

Soru 9: Uzaktan/evden çalışmada yemek ya da yemek ücreti ve-rilmesi gerekir mi?

İşyerinde yemekhane hizmeti sunuluyor ise uzaktan çalışma sürecinde çalışanların bu hizmetten yararlanabilmesi söz konusu olmayacaktır. Bu yemekhane hizmeti, çalışanın fiili olarak işye-rinde bulunduğu zamanlarda faydalanabileceği bir haktır.

Bu anlamda, aksine görüşler olmakla birlikte, işyerinde ye-mekhane hizmeti bulunan işverenlerin uzaktan çalışma sürecin-de çalışanlara ayrıca yemek yardımı yapma yükümlülükleri bu-lunmamaktadır. Çünkü yemekhane hizmetinin sağlanma koşulu olan işyerinde fiili çalışma da gerçekleşmemiş oluyor.

Ancak çalışanlara yemek kartı verilmesi gibi bir yan hak sağlanıyor ise bu hakkın uzaktan çalışma sürecinde de verilmesi gerekir.

Yemek kartı uygulaması çalışana bu kartı her yerde kullan-ma ve dilediği yerde yemek yeme hakkı verdiğinden, uzaktan

çalışma sürecinde de faaliyeti devam eden çalışana yemek kartı verilmesi gerekir. Burada yemek kartı kullanımı hakkı işyerinde fiili bulunma koşulu taşımamaktadır.

Soru 10: Uzaktan/evden çalışmada yol parası verilmesi gerekir mi?

Çalışana ulaşım yardımı veya yol parası işe geliş-gidişlerde yararlanması adına verilmektedir. Dolayısıyla bu sürelerde çalı-şanın uzaktan çalışması söz konusu olduğundan işverenin ula-şım yardımı yapma yükümlülüğü doğmayacaktır.

Ancak çalışan, uzaktan çalışma sürecinde iş amaçlı bazı zi-yaretler gerçekleştirecek ise ulaşım yardımı ödenmelidir.

Soru 11: Uzaktan/evden çalışmada çalışma ortamında nelere dik-kat edilmelidir?

Uzaktan/evden çalışmada çalışma ortamının uygun olması-na dikkat edilmelidir.

Önce çalışma alanının belirlenmesi ve hazırlanması faydalı olacaktır. Belirli bir odanın belirli bir bölümünün çalışma alanı olarak belirlenmesi ve çalışma masasın da sadece iş için kullanılacak bilgisayar, not defteri vb. araçların bulun-durulması sağlanmalıdır.

İş rutinlerinin belirlenmesi gerekmektedir. İşe başlama saati, işin bitiş saati, dinlenme saatleri vb. planlamaları yapıp bu planlamalar dahilinde çalışmaya özen gösterilmesi sağlanma-lıdır.

Çalışma ortamında yeterli temiz hava olmasına dikkat edil-melidir.

Gürültülü ortam çalışma verimini ve odaklanmayı düşüre-cektir. Belirli aralıklar ile müzik dinlemek rahatlamayı sağ-layacağından çalışma verimini artırabilir. Yüksek sesle mü-zik dinlemekten kaçınılmalıdır.

Çalışma için ideal hava sıcaklığı 22 derece civarındadır. Ça-lışma alanı sıcaklığının uygun olmasına özen gösterilmeli-dir.

Ortam aydınlatmasının yeterli olduğundan emin olunmalı-dır. Ekrana ışığın yansıması engellenmelidir. (Çalışma or-tamında yeterli aydınlatma yoksa ve ekrana ışık yansıyorsa, bu gibi durumlar gözlerin yorulmasına ve bozulmasına se-bep olabilir.)

Soru 12: Uzaktan/evden çalışmada ekranlı araçlarla çalışmada nelere dikkat edilmelidir?

Uzaktan/evden çalışma yapılan süre içerisinde kas iskelet sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için yapabileceğimiz bazı çalışmalar vardır. Bu konulara dikkat edilmesi gün içerisinde rahat çalışılmasını ve ilerleyen süreçte kas iskelet sistemi rahat-sızlıklarının yaşanmamasını sağlayacaktır.

Masa düzenine dikkat edilmelidir. Sık kullanılan kalem, mouse, klavye, telefon vb. araçların rahat ulaşım mesafe-sinde olmasının sağlanması faydalı olacaktır. Bu mesafenin belirlenmesi için kullanılan pratik yöntem iki dirseğiniz ma-sanın üstünde iken yay çizebilirsiniz. Bu yay içerisinde ka-lan kısım aktif kulka-lanım bölgesidir. Vücudumuz hareket etmeden elimizin ulaştığı maksimum alan ise daha az kul-landığımız araçları koymamız gereken alandır.

Oturuş şekli sandalyeyi tamamen kullanarak dik bir şekilde ve ayaklar yere tam basacak şekilde olmalıdır. Ayaklar yere tam basmıyor ise ayakların altına yükseltici koyulması fay-dalı olacaktır.

Dirsekler masanın hizasının biraz üstünde 90-110 derece olmalıdır.

Bileklerin bükülmeden çalışılmasına dikkat edilmelidir.

Baş boyun düz olmalıdır. Öne eğik olmamalıdır.

Monitör çalışma pozisyonuna uygun mesafe ve göz hiza-sında olmalıdır.

Bel kısmı desteklenen sandalyeler kullanılmalıdır.

Laptop/Notebook yükselticisi kullanılıyorsa ek fare ve klavye ile birlikte kullanılmalıdır.

Soru 13: Uzaktan/evden çalışmada ekranlı araçlarla çalışırken gözlerin korunması için nelere dikkat edilmelidir?

Uzaktan/evden çalışma yapılan süre içerisinde gözlerin ko-runmasına dikkat edilmelidir:

Ekranlı araçlarda uzun süreli çalışmalarda göz rahatsızlıkla-rı yaşanmaması için 15 dakikada bir kısa dinlenme yapılma-sı gerekmektedir. Gözlerinizi kısa süreliğine ekrandan alıp etrafınıza bakınmalısınız.

Gözlerin yorulmasını azaltmak için kullanılan yazı karak-terlerinin gözleri yormayacak şekilde seçilmesi ve yazı boyutlarının uygun büyüklükte olmasına dikkat edilmeli-dir.

Aynı zamanda ekrana ışığın yansıması da gözleri yoracağı için, ekranın ışık yansımayacak şekilde konumlandırılması-na dikkat edilmelidir.

Soru 14: Uzaktan/evden çalışmada kas iskelet sisteminin korun-ması için nelere dikkat edilmelidir?

Uzaktan/evden çalışma yapılan süre içerisinde kas iskelet sisteminin korunmasına dikkat edilmelidir.

Uzun süreli oturmak kaslarda yorgunluğa ve dolaşım sorun-larına yol açar. Bu sebepten her saat başı 15 dakika kalkıp hareket etmeye özen gösterilmedir. (Masa etrafında veya ev içerisinde yürümek, hareket etmek veya çay ya da kahve almak için hareket etmek dinlendirici olacaktır.)

Gün içerisinde bazı egzersizleri belirli periyotlar ile yaparak kaslardaki yorgunluğu ve gerginliği azaltmaya faydalı olacak-tır.

Soru 15: Uzaktan/evden çalışmada dikkat edilmesi gereken iş gü-venliği önlemleri nelerdir?

Uzaktan/evden çalışmada dikkat edilmesi gereken iş güven-liği önlemleri şöyle sıralanabilir:

Sabit olmayan dolaplar ve raflar devrilmemesi için sabit-lenmelidir.

Kablolar takılmaya sebep olmayacak şekilde kullanılmalı-dır.

Çalışma alanında ve etrafta takılıp düşmeye sebep olacak eşyalar bırakılmamalıdır.

Isı kaynaklarının yanında elektrik kablosu, telefon vb. yanı-cı malzeme bırakılmamalıdır.

İlk yardım malzemeleri ve yangın tüpü bulundurulması fay-dalı olacaktır.

Dış izolasyonu deforme olmuş kablolar kullanılmamalıdır.

Arızalı priz varsa tamiri yapılmadan kullanılmamalıdır.

Tek hattan çok fazla akım çekilmesine sebep olmaması için çoklu prizlere aşırı yükleme yapılmamalıdır.

Elektrik tesisatının toprak hattına ve kaçak akım rölesine bağlanması tavsiye edilir. Bu sayede elektrik kaçağı ve elektrikten kaynaklı yangın riskini azaltabilir.

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya cihanda devlet, bir nefes sıhhat gibi”

Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman)

İkinci Bölüm

ÜCRETSİZ İZİN VE İŞ SÖZLEŞMELERİNİN GEÇİCİ FESİH YASAĞI

I. ÜCRETSİZ İZİN VE GEÇİCİ FESİH YASAĞI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Ücretsiz izin uygulaması, belli koşullarda iş sözleşmesinin askıya alınmasıdır. İş Kanunumuzda işçilere tanınan ücretsiz yol izni ve analık izni konusunda olup bunların dışında ancak işçi-nin talep etmesiyle ücretsiz izin gündeme gelebilmektedir.

Özellikle ekonomik kriz ve zorluk dönemlerinde işveren-ler, işçileri ücretsiz izne çıkararak, ekonomik konjonktürün işletme üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçladığı görülmektedir. Koronavirüsten kaynaklı olarak çalışanlar da sağlık gerekçesiyle işçiler işverenlerinden ücretsiz izne ay-rılmayı talep edebilirler.

İşverenler covid-19 gibi salgın ve kriz dönemlerinde çalı-şanların talebi doğrultusunda veya işverenin teklifini kabul eden işçilere ücretsiz izin kullandırımı yapılabilir.

İpucu: İşverenler, 7244 sayılı Kanun uygulaması haricinde, çalışanların talebi olmaksızın ücretsiz izin kullanımına zorlayamaz ve tek taraflı irade ile zorla ücretsiz izne çıkartılamaz.

İşyerinde zorunlu sebeplerle faaliyet bir hafta durdurulacak ise, bu sürelerde yıllık izin/ücretli izin kullandırılması veya bu

süreler izin olarak kabul edilmeden daha sonra telafi çalışması yaptırılması mümkündür. Ancak işverenlerin çalışanları 7244 sayılı Kanunla getirilen pandemi ücretsiz iznine çıkarmaları da mümkündür. 7244 pandemi ücretsiz izni uygulanabilecek süre-ler haricinde çalışanlar yazılı olarak talep etmediği takdirde ücretsiz izin kullandırılamaz.

Geçici Fesih Yasağı

7244 sayılı Kanunla düzenlenen geçici fesih yasağının iş-letmelere ek maliyetler getirmemesi ve ekonomik dengeleri bozmaması için işverenlerin işçileri ücretsiz izne çıkarabilme hakkı getirildi. Koronavirüs salgınının ekonomik hayata etkile-rini azaltmak üzere yapılan düzenleme ile geçici fesih yasağı nedeniyle işçileri işten çıkaramayan işverenlere, işçilerini pandemi ücretsiz izne gönderme hakkı verilmiştir.

7244 sayılı Torba Kanunla, İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle İş Kanunu’nun 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde veya diğer kanun-ların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kuralkanun-larına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecektir.

İpucu: Deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi, fesih yasağı kapsamındadır. Fesih yasağı süresi deneme süresini aştığında ise deneme süresine özgü fesih hakkı ortadan kalkacaktır. Ancak fesih yasağı süresince işçi tek taraflı ücretsiz izne çıkartılmışsa askıda geçen sürede deneme süresinin işlemeyecektir.

Ayrıca 7252 sayılı Kanunun 5. maddesiyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun Geçici 10 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri dışında belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona er-mesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi durumlarında da işveren, işçi-nin iş/hizmet sözleşmesini feshedebilecektir.

İlave olarak, işçinin deneme süresi içinde olması, kısa ça-lışma kapsamında olması ya da işverence ücretsiz izne ayrıl-ması bakımından doğrudan bir etki yaratmamaktadır. Bununla birlikte, deneme süreli iş sözleşmeleri, fesih yasağının deneme süresine etkisi bakımından önemli tartışmalar doğurmuştur12.

Deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi, fesih yasağı kapsamındadır. Fesih yasağı süresi deneme süre-sini aştığında ise deneme süresine özgü fesih hakkı ortadan kalkacaktır. Ancak fesih yasağı süresince işçi tek taraflı ücret-siz izne çıkartılmışsa askıda geçen sürede deneme süresinin işlemeyeceği varsayılabilir. Ücretsiz izin sonunda deneme sü-resi kaldığı yerden işlemeye devam eder ve bu arada fesih ya-sağı da kalkmışsa; deneme süresi içinde fesih, iki taraf için de mümkün olur13.

12 Ercüment Özkaraca, Canan Ünal Adınır, Yeni Koranavirüs (Covid-19) Salgını Kapsamında Kısa Çalışma, Ücretsiz İzin ve Fesih Yasağının İşçinin Hizmet Sü-resine Etkisi, Çimento İşveren Dergisi Temmuz 2020, s.30.

13 Çil, s.194.

Fesih Yasağı Kapsamında Yer Almayan SGK Çıkış Kodları İŞTEN ÇIKIŞ NEDENİ GEÇİCİ FESİH YASAĞI

KAPSAMINDA MI?

2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi Hayır 3- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

(istifa) Hayır

5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi Hayır 8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle Hayır

9- Malulen emeklilik nedeniyle Hayır

10- Ölüm Hayır

11- İş kazası sonucu ölüm Hayır

12- Askerlik Hayır

13- Kadın işçinin evlenmesi Hayır

14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların

tamamlanma-sı Hayır

16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait

diğer işyerine nakli (Aynı Vergi Numarası Olması Gerekir) Hayır 17- İşyerinin kapanması Hayır

18- İşin sona ermesi Hayır

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.

Tekrar başlatılmayacaksa

“4’’ no.lu kod kullanılır) Hayır 20- Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde

kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa

“4’’ no.lu kod kullanılır) Hayır 21- Statü değişikliği Hayır

23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih Hayır

24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih Hayır

29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile

Hayır

30- Vize süresinin bitimi (İş akdinin askıya alınması halin-de kullanılır. Tekrar başlamayacaksa “4” no.lu kod kullanı-lır.)

Hayır

Diğer Ücretsiz İzin ve Pandemi Ücretsiz İzni Arasın-daki Farklar

Ücretsiz izin kullanımı, çalışanların yazılı talebi veya işve-renin bu yöndeki teklifi ile mümkündür. Normal şartlarda İşve-ren çalışanı tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkartamaz (çalışanı bu yönde zorlayamaz). Ancak, 7244 sayılı Kanunla, Covid-19 Pandemisi döneminde uygulanan geçici fesih yasakları süresin-ce işverenin tek taraflı iradesi ile çalışanları ücretsiz izne çıkar-tabilmesine imkân tanınmıştır.

Salgın hastalığın işyerindeki faaliyete herhangi bir olumsuz etkisi olmasa da, işveren fesih yasağı kapsamındadır14. İşyerinin ekonomik olarak etkilenip etkilenmediğinin bir önemi olmaksı-zın işverenlerin işçileri ücretsiz izne çıkarabilmesi mümkündür.

Bu kapsamda pandemi ücretsiz iznine çıkarılması için iş-çiden onay alınmasına gerek olmayacak, ücretsiz izin süresinin tebliğ edilmesi yeterli olacaktır.

İpucu: Kıdem tazminatı hesabında işçinin talebi üzerine kullandığı ücretsiz izin süreleri dahil edilmez.

İşverenin 17/4/2020-17/01/2021 tarihleri arasında (Cum-hurbaşkanı’nın 30.06.2021 tarihine kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır) işçisini ücretsiz izne göndermiş olması, işçi-ye haklı nedenle fesih hakkı vermez.

Pandemi ücretsiz izni ve geçici fesih yasağı 27.10.2020 ta-rihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3135 sayılı

14 Çil, s.194.

lığı kararı ile (17.1.2021 tarihine kadar) iki ay daha uzatılmış-tır.

Pandemi ücretsiz iznine çıkartılan işçiler ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15.03.2020 tarihinden sonra İşsizlik Sigortası Kanunu m. 51 kapsamında iş sözleşme-si feshedilen ve bu Kanunun diğer hükümlerine göre işsözleşme-sizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilerin “7244 Nakdi Ücret Des-teği”nden yararlanma hakkı getirilmiştir.

7244 Pandemi Ücretsiz İzni haricinde, çalışanlar yazılı ola-rak talep etmemesine rağmen işveren çalışanları ücretsiz izin kullanmaya zorlandığı takdirde haklı nedenle fesih hakkı doğa-bilir. Yargıtay, taraflarca askıya alınmanın kabul edildiği ve ücretsiz izin süresi konusunda bir anlaşma olmadığı hallerde, makul sürenin aşılması durumunda işçinin sözleşmeyi haklı nedenle feshedebileceğini kararlaştırmaktadır15.

7244 Pandemi Ücretsiz İzni haricinde işverenin ücretsiz izne göndermesi durumunda, ya işçi işverenin bu isteğini kabul ederek ücretsiz izin kullanacak ve bu sürenin bitmesi halinde tekrar işyerin-de çalışmaya işyerin-devam eişyerin-decektir. Bu durumda, işçiişyerin-den işverene yöne-lik ücretsiz izne ayrılmak istediğini belirten bir dilekçe alınarak üc-retsiz izne çıkarılmaları olanaklıdır. Söz konusu ücüc-retsiz izin dilek-çesi veya ücretsiz izin talep formunun eksik gün bildiriminin gerek-çesi olarak ileride bir denetimde talep edildiğinde ibraz edilmek üzere işyerinde arşivlenmesi uygun olacaktır. Ücretsiz izin kullanan işçinin bu sürede başka bir işyerinde çalışmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.

15 Süzek, s.514.

Ya da ikinci olasılık olarak işçi ücretsiz izne çıkmayı kabul etmeyecektir. Bu durumda mevcut çalışma koşulları devam

Ya da ikinci olasılık olarak işçi ücretsiz izne çıkmayı kabul etmeyecektir. Bu durumda mevcut çalışma koşulları devam