• Sonuç bulunamadı

Kısa çalışma sonucunun işçilere duyurusu nasıl yapılacak?

Kısa çalışma inceleme sonucunun işveren tarafından, işye-rinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan etmesi ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirmesi gerekmektedir.

İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa ça-lışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılacak. Ancak koronavirüsü salgın durumu dikkate alındığında elektronik pos-ta, whatsapp veya SMS mesajı, PEYK sistemi, ilan panosunda duyuru gibi yöntemler de kullanılabilecektir.

Soru 100: Kısa çalışma ödeneği kime ödenir?

Kısa Çalışma Ödeneği işverene yapılan destek, yardım, teş-vik veya ödenek olmayıp işçiye yapılan bir ödenektir.

Burada amaç, işçinin işsiz kalmaması, işine hibe olmayıp, doğrudan işçiye ödenmektedir. devamının sağlanması, genel salgın sona erip hayat normale döndüğünde işçi ve işverenin kaldıkları yerden devam etmelerinin sağlanmasıdır.

Soru 101: İşçi kendisi doğrudan kısa çalışma ödeneğinden yarar-lanmak için başvurabilir mi?

İşçiler kısa çalışma talebinde bulunamaz. Kısa çalışma baş-vuruları, işçiler adına işverenler tarafından yapılır.

Soru 102: İŞKUR tarafından işlemler tamamlandıktan sonra işçi listesi değiştirilebilir mi?

Esasen işverenlerin “Kısa Çalışma Talep Formu”na ekledik-leri Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesinde yer alan isimler ve sürelere bağlı kalarak işçi isimlerinin ve kısa çalışma sürele-rini değiştirmeden kısa çalışma yapmaları gerekir. İŞKUR tara-fından işlemler tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanacak işçi listesinin değiştirilmesine ve/veya işyerinde uygulanan kısa çalışma süresinin arttırılmasına yönelik işveren talepleri, yeni başvuru olarak değerlendirilir.

Ancak, işçilerin kısa çalışma sürelerinin azalması (yani iş-çinin çalışacağı bildirilen süreden daha fazla çalıştırılması) du-rumunda İŞKUR daha az kısa çalışma ödeneği vereceğinden başvuruyu değiştirmeye gerek kalmaz ancak İŞKUR’a bilgi ve puantaj kayıtlarını vermesi gerekir.

Soru 103: Ne kadar süreyle kısa çalışma yapılabilir?

Üç ayı aşmamak üzere, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma

süre-lerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde sigortalılara çalışamadıkları dönem için kısa çalışma yapılabilir.

Soru 104: Kısa çalışma talebi hangi kuruma yapılır?

Genel ekonomik kriz, sektörel kriz, bölgesel kriz veya zor-layıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılmasını talep eden işveren, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimi-ne başvurur. İşyerinde toplu iş sözleşmesi varsa toplu iş sözleş-mesinin tarafı sendikaya da işveren tarafından ayrıca yazılı bil-dirimde bulunur.

İşveren kısa çalışma başvurusunu, ilgili başvuru for-muyla yapacak ve eki isim listesini e-posta ile ilgili İŞKUR birimine iletecek. Covid-19 pandemi süresince başvurular kesinlikle elektronik posta ile kuruma gidilmeden yapılacak-tır.

Soru 105: Kısa çalışmadan yararlanabilmek için işyerindeki çalışma süresinin ne kadar azaltılması gerekir?

İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksı-zın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir. Haftalık çalışma süresinin en az üçte bir oranında azalması demek ise, 6 işgünü çalışmanın yapıldığı bir işyerinde 4 gün ve daha az çalışma yapıldığı duru-mu ifade eder.

Soru 106: Kısa çalışma başvurusu hangi belgelerle yapılır?

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılmasını talep eden işveren, bağlı olduğu İŞKUR birimine ve varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya yazılı bildirimde bulunur. İşveren bildiriminde;

a) Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı se-beplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu, b) İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı

sendikayı ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını, c) Varsa iddiasını kanıtlayıcı somut belgeleri,

belirtir.

Soru 107: Koronavirüsten olumsuz etkilenen işyerleri kısa çalışma başvurusunda hangi belgeleri iletmelidir?

İşveren veya vekili tarafından inceleme sırasında; kısa ça-lışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren liste, işveren veya vekili tarafından İŞKUR tarafından belirlenen formatta hazırlanarak, manyetik ve yazılı ortamda Kurum yetkilisine teslim edilir. Ancak belirtelim ki, Covid-19 salgın hastalık ne-deniyle başvurular elektronik ortamda yapılacak ve bağlı olunan İŞKUR birimine e-posta ile gönderilecek.

Koronavirüs (Covid-19) Salgınından ve salgını önlemek için alınan tedbirlerden olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik pos-ta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.

Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için koronavirüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır. Gerektiğin-de işverenle irtibata geçilerek ilave belgeler talep edilebilecektir.

İşverenlere başvurusunun alındığı yine aynı yolla en kısa sürede bildirilecek ve başvurular uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilecektir.

Soru 108: Koronavirüs salgını sürecinde kamu otoriteleri tarafından kapatılanlar haricinde faaliyetine ara veren kuruluşlardan talep edilen evraklar hangileridir?

Koronavirüs salgını sürecinde kamu otoriteleri tarafından kapatılanlar haricinde faaliyetine ara veren kuruluşlardan;

Kısa çalışma talep formu,

Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi,

Yönetim kurulu kararı,

Üretim / Satış Raporları,

Faaliyetin tamamen/kısmen durduğuna ait kanıtlayıcı belge-ler talep edilmektedir.

Soru 109: Kısa çalışmanın ödeneğinden ne kadar yararlanılabilir?

Kısa çalışmanın azami uygulanma süresi üç aydır. Ancak Cumhurbaşkanı üç aylık süreyi altı aya kadar uzatmaya yetkili-dir. Cumhurbaşkanı tarafından kısa çalışma ödeneğinden yarar-lanma süresi farklı Cumhurbaşkanı Kararlarıyla uzatılmış olup, torba kanunla 30.06.2021 tarihine kadar uzatma yetkisi veril-mektedir.

Soru 110: Emekliler ve kronik rahatsızlığı olanlar kısa çalışma öde-neğinden yararlanılabilir mi?

Emekliler kısa çalışma ödeneğinden yararlanamaz. Ancak şartları sağlayan kronik hastalar kısa çalışma ödeneğinden ya-rarlanabilir.

Soru 111: İşyerinde faaliyetin tamamen durması halinde kaç kişi için kısa çalışmadan yararlanılabilir?

Kısa çalışmadan yararlanılması için bir üst sayı sınırı yok-tur. İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması halinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tari-hinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılır.

Soru 112: İşyerinde kısa çalışmadan faydalanmak için en az kaç çalışan olmalıdır?

Kısa çalışma uygulamasından yararlanmak için asgari çalı-şan sayısı şartı yoktur. Bir kişi bile çalıçalı-şanı olsa kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir.

Soru 113: Vergi ve SGK borcu olan işverenler kısa çalışma başvu-rusunda bulunabilir mi?

İşverenin SGK ve Vergi borcu olması kısa çalışma baş-vurusunu etkilemeyecektir. Dolayısıyla Vergi ve SGK borcu olan işverenler kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.

Soru 114: Normal Çalışma Düzenine Dönülmesi Halinde Herhangi Bir SGK Prim Desteği Var mıdır?

Temmuz 2020 döneminden başlamak üzere girilen normal-leşme süreci kapsamında kısa çalışma ödeneği alan veya ücret desteğinden yararlanan çalışanların normal çalışmalarına dön-meleri için düzenleme de yapılmış bulunmaktadır.

28.07.2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete'de yayımla-narak yürürlüğe giren 7252 sayılı Kanun ile yeni bir sosyal sigor-talar prim teşviki mevzuatımıza girmiş bulunmaktadır. Yeni teş-vik 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 26’ncı maddesi kapsamında uygulanacaktır. Buna göre, 01.07.2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyer-lerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların; işye-rindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda kendilerine teş-vik indirimi uygulanacaktır. Yeni teşteş-vik 31.12.2020 tarihini geç-memek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle uygulanacaktır.

Teşvik tutarı prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücret) üze-rinden hesaplanacak olan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında olacak ve işverenlerin her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek sure-tiyle sağlanacaktır. Bu şekilde verilecek teşvik tutarları İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

Soru 115: Esnaf ve şirket ortakları kısa çalışmadan yararlanabilir mi?

Hayır, kısa çalışma ödeneği işçilere yapılmaktadır, kendi nam ve hesabına çalışan işverenlere veya şirket ortaklarına kısa çalışma ödeneği ödenmemektedir.

Soru 116: Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldıktan sonra süreç nasıl ilerlemektedir?

İŞKUR’a elektronik posta yoluyla iletilen belgeler İŞKUR birimleri tarafından uygunluk tespiti yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmektedir.

Bu çerçevede, iş müfettişlerince uygunluk incelemesi ya-pılmaktadır. Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayı-cı sebep nedeniyle başvurularda uygunluk tespitinin tamamlan-ması beklenmeksizin kısa çalışma ödenekleri ödenmektedir.

Uygunluk incelemesi sonucu işverene başvurunun yapıldığı aynı yöntemle İŞKUR tarafından işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildirilmektedir.

Soru 117: İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler kimden tahsil edilmektedir?

7244 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin ta-mamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Ancak İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle ya-pılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlik-te işçiden veya kusuru varsa işverenden tahsil edilir.

Diğer bir deyişle daha sonra uygunluk incelemeleri yapıla-cak ve inceleme sonucunda hak etmediği halde kısa çalışma

ödeneği aldığı tespit edilenler olursa bu tutar işçiden veya işve-renlerden yasal faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Soru 118: Bakanlık İş Müfettişleri (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuru-larında uygunluk incelemesine devam ediyor mu?

7244 sayılı Kanunla yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle iş-verenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvu-ruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleş-tirileceği belirtilmiş ise de, uygunluk incelemeleri devam etmekte-dir.

Bu nedenle Bakanlık iş müfettişleri tarafından uygunluk ince-lemesinde talep edilen bilgi ve belgelerin sağlanması uygun ola-caktır.

Soru 119: Son 60 gün koşulunun değerlendirilmesinde, eksik prim gün bildirimleri kesintiye sebep olmakta mıdır?

Hizmet akdinin feshinden önceki son 60 günde hizmet akdinin devam etmiş olması yeterlidir. Eksik gün bildirilmiş olsa bile hiz-met akdi bulunması halinde kısa çalışmadan faydalanılabilir.

Soru 120: Yabancı işçilere de kısa çalışma ödeneği veriliyor mu?

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için Türk vatandaşı olma zorunluluğu yoktur. İşsizlik sigortası primleri ödeyerek çalışmaları ve gerekli şartları taşımaları hâlinde yabancılar da yararlanabilirler.

Soru 121: Kısa çalışma uygulaması süresince çalışılmayan günler için eksik gün nedenleri SGK’ya hangi kodla bildirilir?

Kısa çalışma ödeneği ödenen dönemde, prim yatırılan gün-ler için ödeme yapılma imkanı bulunmamaktadır. Kısa çalışma uygulanan işçiler adına çalışılmayan günler için SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesinin “18-Kısa Çalışma Ödeneği” veya “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer ne-denler” olarak bildirilmesi gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği alan sigortalıların aynı ayda başka bir eksik gün nedeni olması halinde (İstirahat, ücretsiz izin, tutuklu-luk vs) eksik gün nedeni olarak “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” kodu seçilmelidir.

“27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” eksik gün ko-du, ay içinde kısa çalışma ödeneği alırken aynı zamanda başka nedenlerle de eksik çalışma durumu olması halinde kullanılır.

7103 sayılı Kanuna istinaden uygulamayı değiştiren 2020/20 Sayılı SGK İşveren İşlemleri Genelgesine göre; çalışan sayısına bakılmaksızın ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılma-yan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belge-sinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamebelge-sinde eksik gün nedeninin bildirilmesi gerekmektedir. Ay içerisinde otuz günden az çalıştırılan sigortalıların bildiriminde işverenin beyanı kabul edilecektir. Bu beyan, eksik gün nedeni ve eksik gün sayısının ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmesiyle yapılacaktır. Ancak eksik nedenine ilişkin belgelerin işyerinde arşivlenmesi ve olası bir talepte SGK’ya ibraz edilmesi gerekmektedir. SGK tarafın-dan gerekli görülürse eksik gün evrakları istenebilecektir.

Soru 122: Kısa çalışma ödeneği alan yabancı uyruklu sigortalılar için çalışılmayan günler SGK’ya nasıl bildirilir?

Kısa çalışma ödeneği alan yabancı uyruklu sigortalılar ile kısa çalışma ödeneği ile birlikte diğer eksik gün nedenlerinden biri ile bildirim yapılmak istenilen sigortalıların bildirimlerine ilişkin “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmiş ve yabancı uyruklu sigortalılar için “18-Kısa çalışma ödeneği” ile “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” eksik gün nedenlerinin seçilebilmesine olanak sağlanmıştır.

Soru 123: Kısa çalışma ödeneği başvuru sırasında ücret bordroları eklenmeli midir?

Yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yap-tıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularında, son ay bordroları eklenmesi yeterlidir. İŞKUR çalışanların son 12 ay SGK Prim ortalamasını SGK sisteminden görebil-mektedir.

Soru 124: İşyerinin bir bölümünde faaliyetlerin kısmen durması, bir bölümünde tamamen durması söz konusuysa kısa çalış-ma talep formundaki hangi seçenek seçilmeli?

Kısa çalışma ödeneği talep formunun doğru şekilde doldu-rulması çok önemlidir, bu nedenle işyerinin bir bölümünde faa-liyetlerin kısman durması, bir bölümünde tamamen durması söz konusuysa Kısa Çalışmanın Hangi Yöntemle Uygulanacağı kısmında “İşyerinin bir bölümünde faaliyetin tamamen durması”

seçeneği tercih edilmelidir.

Soru 125: İşyerinin tamamında faaliyetler durmuş ise kısa çalışma talep formundaki hangi yöntem seçilmelidir?

Kısa çalışma ödeneği talep formunun doğru şekilde doldurulma-sı çok önemlidir, bu nedenle işyerinin bir bölümünde faaliyetlerin kısmen durması, bir bölümünde tamamen durması söz konusuysa Kısa Çalışmanın Hangi Yöntemle Uygulanacağı bölümünde “İşyeri-nin tamamında faaliyetin durdurulması” seçeneği tercih edilmelidir.

Soru 126: İşyerinin bir bölümünde faaliyetler durmuş ise kısa ça-lışma talep formundaki hangi yöntem seçilmelidir?

Kısa çalışma ödeneği talep formunun doğru şekilde doldu-rulması çok önemlidir, bu nedenle işyerinin bir bölümünde faa-liyetlerin kısmen durması, bir bölümünde tamamen durması söz konusuysa Kısa Çalışmanın Hangi Yöntemle Uygulanacağı bölümünde “İşyerinin Bir Bölümünde faaliyetin durdurulması”

seçeneği tercih edilmelidir.

Soru 127: İşyerinin bir bölümünde çalışma süresinin azaltılması söz konusuysa kısa çalışma talep formundaki hangi yöntem seçilmelidir?

İşyerinin bir bölümünde çalışma süresinin azaltılması söz konusuysa Kısa Çalışmanın Hangi Yöntemle Uygulanacağı bölümünde “İşyerinin Bir Bölümünde Çalışma Süresinin Azal-tılması” seçeneği tercih edilmelidir.

Soru 128: Kısa çalışma ödeneği işsizlik sigortasından mahsup edi-lecek mi?

Kısa Çalışma Ödeneği işçinin ileride alacağı işsizlik ödene-ğinden mahsup edilmekte iken 30 Haziran 2020 tarihli Resmi

Gazete’de yayımlanan 2706 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneği sürelerinin işsizlik ödeneği sürelerinden mahsup edilmemesi kararı alındı.

Soru 129: İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin hangi şartların yerine getirilmesi gerekmektedir?

İşveren tarafından kısa çalışma başvurusu yapıldığında tüm işçiler yararlanamayabilir. Mutlaka aşağıdaki şartlarında sağ-lanması gerekmektedir. Buna göre;

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurula-rında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,

Gerekmektedir.

Soru 130: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçinin daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün müdür?

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

Soru 131: Kısa Çalışmanın Erken Sona Ermesi durumunda işvere-nin ne yapması gerekir?

İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur.

Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer.

Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Soru 132: Kısa çalışma için işçi onayı şart mıdır?

İşverenler, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için işçi-lerden herhangi bir muvafakatname/onay alması zorunluluğu yoktur. Ancak, işveren tarafından kısa çalışma konusunda çalı-şanlara bilgi verilmesi gerekir.

İşçilerin onayı olmaksızın işveren kısa çalışma şartlarını sağlaması durumunda başvuru yapabilir.

İşyerinde kısa çalışma uygulanabilmesi için haftalık çalışma süresinin işyerinin tamamında veya bir bölümünde en az üçte bir oranında azaltılması durumunda azalması gerekmektedir.

Soru 133: Kısa çalışmadan yararlanması için işçinin kaç gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor?

Kısa çalışmadan işçinin faydalanması için gereken 600 gün prim ödeme şartı 450 güne, 120 gün hizmet akdinin devam şartı ise 60 güne indirilmiştir.

Bu şartların taşınıp taşınmadığı İŞKUR tarafından SGK sis-temi üzerinden tespit edilecektir.

Soru 134: Kısa çalışmaya başvurulduktan sonra hiç yararlanılmaya-caksa başvuru iptal edilebilir mi?

Kısa çalışmaya başvurulduktan sonra hiç yararlanılmaya-caksa iptal dilekçesi verilmesi ve kısa çalışmanın sonlandırılma-sı mümkündür. İlk başvurudan sonra üç aylık süreden kalan süre için şartları varsa tekrar başvurulabilir.

Soru 135: Kısa çalışma süresinde işçi çıkartılabilir mi?

Kısa çalışma ödeneği uygulanan dönemde istisnalar hari-cinde işverenler işçi çıkartmaması asıldır.

İş Kanunu 25/2 Ahlak ve İyi niyet kuralları dışında işveren işçi çıkartamaz. Ayrıca 7244 sayılı Torba Kanunla belirli süreli iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi, işyerinin kapanması ve işin sona ermesi durumlarında işveren feshi yapılabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Buna göre; İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek tarihe kadar 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde veya diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecektir. Bu süreçte işçinin 25/2 ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları, belirli süreli iş sözleş-mesinin kendiliğinden sona ermesi, işyerinin kapanması ve işin sona ermesi durumlarında işveren tarafından işçinin çıkış işlemi yapılabilir.

Bunların haricinde işçi tarafından istifa, askerlik, emeklilik, evlilik veya 4857/24. Madde kapsamında fesihler de yasak

samında değildir. Esasen işçi iradesine bağlı fesihler yasak kap-samında değildir.

Soru 136: Kısa çalışma süresinde işçi rapor alabilir mi?

Soru 136: Kısa çalışma süresinde işçi rapor alabilir mi?