• Sonuç bulunamadı

Birden fazla işyerinde çalışırken ücretsiz izne ayrılanlara ödeme

Birden fazla işyerinde çalışırken, bu işyerlerinden 4857 sa-yılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrılanlar adına işverenler tarafından bildirilen prim ödeme gün sayıları toplanır. Bu kişiler adına 30 günden eksik kalan gün sayısı kadar nakdi ücret desteği ödenir. İlgili ayda toplamda 30 gün ve üzeri prim bildirimi yapılması durumunda, bu kişiler nakdi ücret desteğine hak kazanamaz.

Soru 38: Analık sonrası ücretsiz izinde olan çalışanlar için eksik gün kodu ne olmalıdır?

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamam-lanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süre-den sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu şekilde işçi tale-biyle doğum sonrası ücretsiz izin kullanan çalışanlar için ise eksik gün kodu 19-Ücretsiz doğum izni olmalıdır. Ücretsiz do-ğum sonrası izinde kısa çalışma ödeneğinden faydalanılamaz.

Ayrıca 7244 sayılı kanuna göre ücretsiz izin nakdi ücret deste-ğinden de yararlanamaz. Çünkü doğum sonrası ücretsiz izin süresince iş sözleşmesi askıdadır.

Soru 39: Bağ-Kurlu olmasını gerektiren bir vergi kaydı olan SSK’lının ücretsiz izin veya kısa çalışmadan yararlanma imkanı var mıdır? Ücretsiz izne çıkarılırsa bu süreçte Bağ-Kur primi öder mi?

Bağ-Kurlu olmasını gerektiren bir vergi kaydı olmakla bir-likte, başka işyerinde 4/a yani SSK’lı olarak çalışan sigortalı ücretsiz izin veya kısa çalışmadan yararlanabilir. 4/a sigorta

primi ödenirken aynı zamanda vergi kaydı ya da şirket ortaklığı olanlar için ücretsiz izin veya kısa çalışmada bunlardan Bağ-Kur primi istenmeyecektir.

Sadece Eksik gün kodu 06 (Kısmi istihdam), 07 (Puantaj kayıtları) ve 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olanlar için SGK primini 30 güne tamamlama zorunluluğu olacak.

Soru 40: Nakdi ücret desteğinin süresince genel sağlık sigortası primi ödemeleri yapılacak mı?

Nakdi ücret desteğinden yararlananlardan, 5510 sayılı Ka-nuna göre genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler, aynı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsa-mında genel sağlık sigortalısı sayılır. Bu madde kapsakapsa-mında SGK tarafından tescili yapılan kişilere ait genel sağlık sigortası primleri, İŞKUR tarafından SGK’ya aktarılır.

Soru 41: Nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırı-labilecek mi?

Nakdi ücret desteğinden yararlanan işçilerin, ücretsiz izinli oldukları günlerde işyerlerinde çalıştırılmamaları esastır. Ancak ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçi-nin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39’uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında (2020 yılı için 2.943.-TL) idari para cezası uygulanır.

Soru 42: Nakdi ücret desteği hangi durumda kesilir?

Nakdi ücret desteğinden yararlanılan dönemde, aynı veya başka bir işyerinde işe başlanması ve/veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınmaya başlanması ha-linde nakdi ücret desteği kesilir.

Soru 43: Nakdi ücret desteğinde yersiz veya fazla yararlanma du-rumunda kim sorumludur?

Fazla ve yersiz ödemeye sebep işverenlerden, ödenen nakdi ücret desteği, ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir.

İşverenlerce yapılacak düzeltme ve güncelleme bildirim-leri nedeniyle oluşan fazla ve yersiz ödemeler, işçinin takip eden ay için yapılacak nakdi ücret desteği ödemesinden mah-sup edilir.

4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamın-da fesih işleminin yapılamayacağı dönemi izleyen ayın so-nuna kadar mahsuba yeter veya hiç nakdi ücret desteği ala-mayacak kişi bakımından ortaya çıkan fazla ve yersiz öde-meler, işverenden genel hükümlere göre İŞKUR tarafından tahsil edilir.

Soru 44: İşçinin kusurundan dolayı yersiz veya fazla ödenen nakdi ücret desteğinden kim sorumludur?

İşçinin kusurundan dolayı fazla ve yersiz ödenen nakdi üc-ret desteği, ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir. İşçinin kusurundan kaynaklanan fazla öde-meler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilmektedir.

Soru 45: Nakdi ücret desteğine ilişkin iş ve işlemleri hangi kurum yerine getirecektir?

Nakdi ücret desteğine ilişkin iş ve işlemler SGK ve İŞKUR işbirliği ve koordinasyonu ile yürütülür.

SGK, nakdi ücret desteği kapsamında işverenler tarafından yapılan beyana bağlı bilgileri aylık olarak bildirilen ücretsiz iznin yapıldığı ayı takip eden ayın 5’ine kadar İŞKUR’a bildirir.

İŞKUR, bu verileri esas alarak nakdi ücret desteklerini her ayın 8’inde ödemeye başlar. Belirlenen günlerin hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü işlemler gerçekleştirilir. Söz konusu günlerde deği-şiklik yapmaya Bakan yetkilidir.

SGK, 4447 sayılı Kanunun geçici 24’üncü madde ve bu usul ve esaslar kapsamında yapılması gerekli kontrolleri; Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyanna-meleri, işten ayrılış ve işe başlama bildirgeleri üzerinden ilgili ayı izleyen ayın sonuna kadar İŞKUR’a bildirir. İŞKUR, bu bildirimler üzerinden gerekli tahsis ve tenkisleri gerçekleştirir.

“Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin: Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden

önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin.”

Hadis-i Şerif

Üçüncü Bölüm YILLIK İZİN UYGULAMASI

I. YILLIK İZİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İşçinin daha verimli veya aynı seviyede çalışmasını devam etti-rebilmesi için, belli bir süre dinlenmesi gereklidir. Başka bir ifadey-le, işçilerin, dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıkla-rını korumaları, motivasyonlasağlıkla-rını ve iş verimliliğini artırmaları ama-cıyla yıllık ücretli izin kullandırılmaktadır. Yıllık ücretli izne ilişkin temel düzenlemeler 4857 sayılı İş Kanunu’nda ortaya konulmuştur.

4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir.

Söz konusu bir yıllık çalışma aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek hesaplanır22.

Yıllık ücretli izin hükümleri, işçiler için ekonomik ve sosyal bir hak olarak İş Kanunu’nda emredici nitelikte düzenlenmiştir.

Ancak buradaki emredicilik mutlak olmayıp, nispi bir emredici-liktir. Başka bir ifadeyle, yıllık ücretli izin süreleri işçi lehine artırılabilir; ancak işçi aleyhine azaltılamaz. İş sözleşmelerinde aksine hükümleri olması halinde, geçersizdir. Sözleşmelerle,

22 Süzek, s.853.

yasal yıllık izin sürelerinin daha az tespit edilmesi halinde, söz-leşmenin bu yoldaki hükmü geçersiz olup, yasadaki asgari süre-ler uygulanacaktır. Uygulamada, özellikle toplu iş sözleşmesi düzenin hâkim olduğu işyerlerinde yıllık izin sürelerinin yasal sürelerden daha fazla olduğu görülmektedir.

İşveren, genel kural olarak, işçiye izne hak kazandığı yıl içinde yıllık izni kullandırmalıdır. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı yılın içinde kullanılmayan izinler gelecek hizmet yılları-na devreder; çünkü yıllık izin hakkı, vazgeçilemez bir haktır, İşçi izin hakkından vazgeçemez.

Yıllık iznin zorunlu sebepler olmadan birleştirilerek sonraki yıllara aktarılması, yıllık izinden beklenen amaçlarla örtüşme-mektedir. Esas olan hak edilen yıllık iznin, takip eden yılda kul-lanılmasıdır. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı işçiye yıllık izin kullandırılmaması halinde, işçinin yıllık izin hakkı kaybolmaz.

İpucu: Yıllık ücretli izin süreleri işçi lehine artırılabilir; ancak işçi aleyhine azaltılamaz.

İşveren işçinin izin talep ettiği tarihle bağlı olmayıp, işçinin ta-lebi ve iş durumunu dikkate alınarak izin tarihi belirlenecektir23.

Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.

İşçinin işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla

23 Müjdat Şakar, İş Kanunu Yorumu, 7. Baskı, Parametre Yayıncılık, İstanbul, 2015, s.904.

kin ücretli izne hak kazanır. Uygulamada çok sıkça rastlanıldığı üzere, bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı doğmaz. İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Anayasal bir hak olan yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara İş Kanununun yıllık ücretli izin-lere ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

Yıllık izin hakkı, bir dinlenme iznidir. İşçinin yıllık izin hakkını kazanabilmesinin en önemli koşulu, işyerinde belli bir süre çalışmış bulunmasıdır. Buna bekleme süresi denebilir24.

İşçi kendi rızasıyla bile bu hakkı kullanmaktan vazgeçemez.

İşçinin mutlaka yıllık izni kullanması ve işverenin de bu izni kul-landırması yıllık iznin özelliğidir. İşveren işçiye bu hakkı kullandı-rıp kullandırmama konusunda yönetim hakkına sahip değildir25.

İş Kanunu’nun 54 maddesine göre, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Ayrıca, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

24 Kenan Tunçomağ, Tankut Centel, İş Hukukunun Esasları, Beta yayınevi, 9.

Baskı, İstanbul, 2018, s.179-180.

25 Sevgi Dursun Ateş, İşverenin Yönetim Hakkı, Seçkin Yayınevi, Ankara 2019, s.403.

İpucu: İşçi kendi rızasıyla bile yıllık izin hakkını kullanmaktan vazgeçemez. İşçinin mutlaka yıllık izni kullanması ve işverenin de bu izni kullandırması gerekir.

Bir yıllık süre içinde 55’inci maddede sayılan ve yıllık izne hak kazanmak için çalışılmış gibi sayılan haller dışındaki sebep-lerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşıla-yacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hak-kını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlaya-rak gelecek hizmet yılına doğru ve 55’inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. İşçinin yıllık ücretli iznini hak kazandığı yılı izleyen yıl içinde kullanması asıldır26.

İşveren veya işveren vekilleri, izin kuruluna veya izin kuru-lunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bunu işyerinde ilan eder.

4857 sayılı İş Kanunu'nda yıllık izin süreleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden,

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

26 Süzek, s.855.

15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olmamak kaydı ile izin hakkı tanınır.

ASGARİ YILLIK İZİN SÜRELERİ

Kıdem Süresi/Yaş İŞÇİLER İÇİN YERALTI MADEN İŞLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLER İÇİN Hizmet süresi bir yıldan beş

yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara

14 gün 18 gün

Hizmet süresi beş yıldan fazla

on beş yıldan az olanlar 20 gün 24 gün

Hizmet süresi on beş yıl (dâhil)

ve daha fazla olanlar 26 gün 30 gün

18 yaş ve altında olan küçükler 20 gün 18 yaş ve altında olan küçükler yeraltı maden işlerinde

çalışa-maz.

50 yaş ve üzerinde olan işçiler 20 gün 24 gün

Tablo 2: 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçilere verilmesi gereken asgari yıllık ücretli izin süreleri.

Genel bir kural olarak, 18 yaş ve altında olan küçüklerle 50 yaş ve üzerinde olan çalışanların yıllık izin süreleri 20 günden az olamaz. 50 yaşından gün alan çalışanların emekli olsun ya da olmasın işyerinde 1 yılı doldurduktan sonraki yıllık izin hakları 20 iş günüdür. Diğer bir deyişle 50 yaşını tamamlamak değil, 50 yaşından gün almak önemlidir.

İpucu: 18 yaş ve altında olan küçüklerle 50 yaş ve üzerinde olan çalışanların yıllık izin süreleri 20 günden az olamaz.

Yer altı maden işlerinde çalışanlar için bu süreler dörder gün arttırılarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla yeraltı maden

işyerlerinde yer altı maden işyerlerinde sadece 50 yaş ve üze-rinde olan erkekler için 24 günden az yıllık izin süresi verilmesi söz konusu olamaz.

Yargıtay’ın görüşüne göre aynı işyerinde emekli olup tekrar işe girenler için “50 yaş” kriteri devreye gireceğinden, söz ko-nusu emekli çalışanlar için yıllık izin süresi 20 gün, yer altı ma-den işyerlerinde erkek çalışanlar için 24 gün olacaktır. Burada, 50 yaşını tamamlamak değil, 50 yaşından gün almak önemlidir.

İpucu: İş mevzuatına göre hafta tatili yedi günlük bir zaman diliminde bir gün olup, çalışılmayan cumartesi günü akdi tatildir. Bu nedenle cumartesi günleri yıllık izne dâhil edilerek izinden düşülecektir.

İhbar Süresinde Olan Personelin, İhbar Süresinde Yıllık İznini Kullanıp Kullanamayacağı

İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde İş Kanu-nu’nun 17. maddesine göre verilen ihbar süresiyle, 27. maddesi gere-ğince işçiye verilen yeni iş arama izni yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez. Yeni iş arama izni yıllık izin süresiyle çakışamaz27.

Bir Tam Yılını Doldurmayan Kişinin İzin Kullanıp Kul-lanamayacağı

4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçiler işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir.

27 Tunçomağ, Centel, s. 183.

Ancak, işverenlikçe uygun görülmesi halinde, hak kazanacağı gelecek izinden avans olarak yıllık ücretli izin kullandırılması müm-kündür. Bu yolu tercih eden işverenlerin, söz konusu personellerden, işten izne hak kazanmadan ayrılması halinde, bakiye hak edişlerden bu tutarın mahsup edilebileceğine ilişkin protokol/taahhüt imzalama-ları faydalı ileride olası anlaşmazlıkimzalama-ları önleyecektir.

İpucu: İş sözleşmesi sona eren işçilerin yeni iş arama izni yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

Yıllık İzinde İstirahat Raporu Alan Kişilerin Durumu İş Kanunu’nun 56. maddesine göre, dinlenme ve hastalık izinle-ri yıllık izne mahsup edilemez. İşçinin, yıllık ücretli kullanırken has-talanması veya kaza geçirmesi halinde, ilgili sağlık kuruluşlarından sağlık izni almasıyla yıllık izni askıya alınacaktır. Hastalık dönemin-de alınan istirahat raporlu süreler yıllık izne mahsup edilemez28.

İstirahat Raporunun Yıllık İzne Etkisi

Herhangi bir işçinin raporlu olduğu sürelerin, ihbar süresi-nin 6 hafta fazlasına kadar olan kısmı, yıllık ücretli izin hakkı-nın hesabı sırasında çalışma süresi olarak dikkate alınmaktadır.

Rapor süresinin belirlenen bu süreyi aşması durumunda, aşan süre yıllık ücretli izin hakkının kazanılmasında belirlenmesinde dikkate alınmayacaktır.

İpucu: Dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

28 Çelil, Caniklioğlu, Canbolat, s. 764.

Yıllık izin işçiye dinlenme olanağı sağlamalıdır. İşçi yıllık izinde başka işte çalışması dürüstlük kuralına aykırıdır29.

Yıllık İzin Kurulu Uygulaması:

Yıllık izin Yönetmeliği’nin 15. maddesi yıllık izin kurulunun oluşumunu düzenlemiştir. Buna göre, işçi sayısı yüzden fazla olan işyerlerinde izin kurulu oluşturulmalıdır. İzin kurulu, işveren veya işveren vekilini temsilen bir, işçileri temsilen iki kişi olmak üzere toplam üç kişiden oluşur. Kurula işveren temsilcisi başkanlık eder.

Kurulun başkanı dışında kalan işçi üyeleri ve yedekleri işyerinde varsa, işyeri sendika temsilcileri tarafından seçilir.

Yıllık izin kurullarında işçilerin kendi aralarından seçecek-leri temsilciler bulunacaktır30.

Yıllık İzin Kurulunun Görev ve Yetkileri: Yıllık İzin Yönetmeliği’nin 16. maddesinde izin kurulunun görev ve yetki-leri sıralanmıştır. Buna göre, izin kurulunun görev ve yetkiyetki-leri şunlardır:

İşçiler tarafından verilip işveren veya işveren vekili tarafın-dan izin kuruluna iletilen izin isteklerine göre hazırlayacağı izin çizelgelerini işverenin onayına sunmak,

İzin çizelgelerini; işçilerin kıdemlerini, izni belirli bir dö-nemde kullanmak bakımından içinde bulundukları zorunlu-luk veya engellerini, işin aksamadan yürütülmesini ve işçi sayısını göz önünde bulundurarak hazırlamak,

29 Tunçomağ, Centel, s. 185.

30 Doğan, 191.

İşçilerin yıllık izin hakları ile ilgili dilek ve şikâyetlerini in-celeyerek sonucunu işverene ve ilgili işçiye bildirmek,

Her yıl ücretli izinlerin daha yararlı geçirilebilmesi için kamp-lar ve geziler düzenlemek, bu konuda alınması mümkün olan tedbirleri araştırmak ve işverene tekliflerde bulunmak.

İzin kurulunun çalışmaları için gerekli yer, eleman, araç ve gereçler işveren tarafından sağlanır.

İzin kurulu kendisine yüklenen görevleri yerine getirmek üzere yıllık izin çizelgelerinin hazırlanması sırasında ve gerek-tikçe başkanın çağrısı ile iş saatleri içerisinde toplanır (YİY, m.17). Toplantılarda alınan kararlar ve yapılan işler izin kurulu karar defterine yazılarak imzalanır.

İpucu: Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulanabilir.

Toplu İzin: Yıllık İzin Yönetmeliği’nin 10. maddesine gö-re, işveren veya işveren vekili Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsa-yan toplu izin uygulayabilir.

Bu uygulamaya gidildiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak ve Ka-nunun 53’üncü maddesindeki izin sürelerine ve yol izni istekle-rine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenler ve ilan eder.

Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir.

Şu kadar ki, ertesi yıl veya yıllarda bu toplu izin yönteminin

uygu-lanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıllık ücretli izne hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenir.

İpucu: işveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

Yıllık İzin Kaydı: İş Kanunu’nun 56 maddesine göre, işve-ren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır. Yıllık İzin Yönetmeli-ği’nin 20. maddesi de işverenin; çalıştırdığı işçilerin izin durum-larını gösteren, örneği Yönetmeliğe ekli yıllık izin kayıt belge-sini tutmak zorunda olduğunu belirttikten sonra, işveren, her işçinin yıllık izin durumunu aynı esaslara göre düzenleyeceği izin defteri veya kartoteks sistemiyle de takip edebilmesine im-kân tanımıştır. İzin kayıt belgesinin tutulması, mükerrer izin kullanılmasını önler ve fesihten sonra çıkabilecek anlaşmazlık-lara engel olur.

Yıllık ücretli izin kaydında, işçinin adı-soyadı, işe giriş tari-hi, bir yıllık çalışma süresi içinde çalışılmayan gün sayısı ve nedenleri, izin yılı, bir yıl önceki izin hakkını kazandığı tarih, hastalık-askerlik-zorunluluk halleri, devamsızlık, varsa hizmete ara verme süresi, diğer nedenler, izne hak kazandığı tarih, işye-rindeki kıdemi, izin süresi, yol izni, izne başlangıç tarihi, izin-den dönüş tarihi ve işçinin imzası yer almalıdır.

İşe Tekrar Girmek: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 54. madde-sinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin he-sabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde ça-lıştıkları sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda işçinin daha önce aynı işverenin bir

ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmetlerin de aynı gerekçeyle izin hesabı yönünden birleştirilmesi gerekir.

Yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zaman aşımına uğramaz31.

İpucu: Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları sürelerin birleştirilerek göz önüne alınır.

Örneğin, işyerinde 5 yıl çalışılmış ve tazminatları ile kul-lanmadığı yıllık izin hakları ödenerek iş sözleşmesi feshe-dilmiş işçinin, yeniden işe alınması durumunda 1 yıllık ça-lışma sonunda kazanacağı yıllık izin hakkı yasa gereği 20 gün olacaktır.

YILLIK ÜCRETLİ İZNE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARI

Fiil 2020 Yılı İdari Para Cezası Miktarı Yıllık ücretli izni yasaya aykırı şekilde bölmek 509 TL (Bu durumdaki her işçi için)

İzin ücretini yasaya aykırı şekilde ödemek

veya eksik ödemek 509 TL (Bu durumdaki her işçi için) İş sözleşmesi feshedilen işçiye yıllık izin ücreti

ödememek

509 TL (Bu durumdaki her işçi için)

Yıllık izin yönetmeliğinin esas usullerine aykırı olarak izni kullandırmamak veya eksik

kullan-dırmak

509 TL (Bu durumdaki her işçi için)

Tablo 3: 4857 sayılı İş Kanunu ve alt mevzuatı ile belirlenen yıllık ücretli iznin uygulanması nedeniyle uygulanacak idari para cezaları

31 Müjdat Şakar, İş Kanunu Yorumu, 7. Baskı, Parametre Yayıncılık, İstanbul, 2015, s.904.

II. GENERAL INFORMATION REGARDING ANNUAL PAID LEAVE It is necessary to rest for a certain period of time so that the

II. GENERAL INFORMATION REGARDING ANNUAL PAID LEAVE It is necessary to rest for a certain period of time so that the