• Sonuç bulunamadı

Araştırmada toplanan verilerden elde edilen sonuçlar, araştırmanın her bir alt amacı için alt başlıklar halinde verilmiştir.

Birinci Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Birinci alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesindeki akademik başarı puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. Buna göre; internet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim etkinliklerinin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarılarının eşit olduğu söylenebilir.

Uygulama öncesi deney ve kontrol grubu öğrencileri akademik bilgi düzeyleri açısından eşit seviyededir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi akademik başarılarının eşit olması diğer alt amaçların yorumlanmasında kolaylık sağlaması açısından önemlidir.

Ġkinci Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

İkinci alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; internet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ve uygulama sonrası akademik başarı testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Deney grubu

öğrencilerinin uygulama sonrası akademik başarı testi puan ortalamaları uygulama öncesi akademik başarı testi puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Bu sonuca göre; internet destekli araştırma etkinlikleri öğrencilerin akademik başarısını olumlu yönde artırmada etkili olmuştur.

Üçüncü Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Üçüncü alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası akademik başarı testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. İnternet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası akademik başarı testi puan ortalamaları, geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası akademik başarı testi puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Bu sonuca göre; internet destekli araştırma etkinlikleri öğrencilerin akademik başarısını arttırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olmuştur. Uygulama öncesi akademik başarı düzeyleri eşit olan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin, uygulama sonrası akademik başarı düzeyleri deney grubu lehine değişmiştir.

Dördüncü Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Dördüncü alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesindeki internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Buna göre; internet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim etkinliklerinin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin internet okur-yazarlık seviyelerinin benzer olduğu söylenebilir.

Uygulama öncesi deney ve kontrol grubu öğrencilerinin internet okur-yazarlık düzeyleri aynıdır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi internet okur-yazarlık seviyelerinin aynı olması diğer alt amaçların yorumlanmasında kolaylık sağlaması açısından önemlidir.

BeĢinci Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Beşinci alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; internet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ve uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları, uygulama öncesi internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puanlarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Bu sonuca göre; internet destekli araştırma etkinlikleri öğrencilerin internet okur- yazarlık düzeylerini olumlu yönde arttırmada etkili olmuştur.

Altıncı Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Altıncı alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; geleneksel öğretim etkinliklerinin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ve uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. Kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası internet okur-yazarlık düzeylerinde de anlamlı bir fark olmadığı söylenebilir.

Yedinci Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

Yedinci alt amaçla ilgili elde edilen verilere dayalı olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. İnternet destekli araştırma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamaları, geleneksel öğretim etkinliklerinin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası internet okur-yazarlık seviye belirleme testi puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Bu sonuca göre; internet destekli araştırma etkinlikleri öğrencilerin internet okur- yazarlık düzeylerini olumlu yönde arttırmada geleneksel öğretim etkinliklerine göre daha etkili olmuştur. Uygulama öncesi internet okur-yazarlık düzeyleri eşit olan deney ve kontrol grubu

öğrencilerinin, uygulama sonrası internet okur-yazarlık düzeyleri deney grubu lehine değişmiştir.

Genel sonuçlar:

Araştırmanın genel sonucuna bakıldığında, internet destekli araştırma etkinlikleri ile işlenen dersin geleneksel öğretim etkinlikleri ile işlenen derse göre daha verimli geçtiği, öğrencilerin internet okur-yazarlık düzeylerini arttırdığı ve öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir artış olduğu söylenebilir.

İnternet destekli araştırma etkinlikleri kullanılarak işlenen dersin öğrencilere güvenilir bilgilere daha kolay ulaşma imkanı sağladığı ve buldukları bilgileri daha iyi yorumlama imkanı verdiği araştırma sonuçlarından anlaşılmaktadır. Deney grubunda bulunan öğrencilerin, amaca uygun olarak hazırlanmış internet destekli araştırma etkinliklerini yaparken bilgileri daha iyi sınıfladıkları, eleştirebildikleri ve değerlendirebildikleri görülmüştür.

İnternet okur- yazarlık seviyesi yüksek olan öğrencilerin internet destekli araştırma etkinliklerinde daha başarılı oldukları görülmüştür.

Benzer Belgeler