• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

5.1. Sonuçlar

Birinci alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, her iki grubun uygulama öncesindeki prizmalar konusundaki matematik başarı testi puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yani dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin başarılarının birbirine eşit olduğu söylenebilir.

aralarında seviye farkı bulunmadığı görülmüştür. Bu durum, uygulama süresince kullanılan öğretim yöntemlerinin etkililiğin karşılaştırılmasında, yani grupların son test ortalamalarının yorumlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

İkinci alt problemle ilgili veriler analiz edildiğinde, deney grubu son test ortalamaları ile kontrol grubu son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin prizmalar konusundaki başarı testinden uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamaları, geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin prizmalar konusundaki başarı testinden uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

Buna göre, deney grubu öğrencilerinin, prizmalar konusunun öğretimine yönelik geçirilen 5 haftalık süreç sonundaki matematik başarılarının artışı, kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir.

Üçüncü alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubunun prizmalar konusundaki başarı testinden uygulama öncesinde aldıkları puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) ile uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamaları (son test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin son test puan ortalamaları, ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

Sonuç olarak deney grubundaki bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile gerçekleştirilen matematik öğretimi, başarıyı olumlu yönde etkilemiştir.

Dördüncü alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubunun matematik başarı testinden uygulama öncesinde aldıkları puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) ile uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamaları (son test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin son test puan ortalamaları, ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

matematik başarısını artırdığı gibi, geleneksel öğretim yönteminin de kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarılarını artırdığı görülmüştür.

Birinci alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesiyle, uygulama öncesinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarı düzeyleri açısından birbirine denk olduğu sonucu elde edilmişti. Fakat araştırma boyunca gerçekleştirilen 5 haftalık uygulama sonucunda grupların matematik başarı düzeylerindeki denkliğin bozulduğu görülmüştür. Her iki grubun matematik başarılarının da artmasına rağmen, deney grubu öğrencilerinin matematik başarılarının daha yüksek düzeyde gerçekleştiği görülmüştür. Bu durum, deney grubu öğrencilerine uygulanan bilgisayar destekli öğretim yönteminin, öğrenciler üzerinde daha etkili bir öğretim yöntemi olduğunu göstermektedir. Araştırma sonunda ulaşılan bu sonuç, matematik öğretiminde bilgisayar destekli öğretim yönteminin kullanılmasının öğrenci başarısına etkisini araştıran, daha önceki araştırmaları destekler niteliktedir (Forsyth, 2007; Karakuş, 2008; Birgin ve Tutak, 2006; Marangoz, 2010; Vatansever, 2007; Kepceoglu, 2010; Şataf, 2010).

Beşinci alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, her iki grubun uygulama öncesindeki MGMP uzamsal yetenek testi puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yani dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin kullanıldığı bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uzamsal yeteneklerinin birbirine eşit olduğu söylenebilir.

Elde edilen bu sonuca göre deney ve kontrol gruplarının birbirine denk olduğu, aralarında uzamsal yetenek seviye farkı bulunmadığı görülmüştür. Bu durum, uygulama süresince kullanılan öğretim yöntemlerinin etkililiğin karşılaştırılmasında, yani grupların uzamsal yetenek son test ortalamalarının yorumlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

Altıncı alt problemle ilgili veriler analiz edildiğinde, deney grubu uzamsal yetenek son test ortalamaları ile kontrol grubu uzamsal yetenek son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumu uzamsal yetenek son test ortalama puanları üzerinde, dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin kullanıldığı bilgisayar destekli öğretim uygulamasının geleneksel öğretime göre anlamlı bir fark oluşturmadığı söylenebilir.

Bu durum literatürdeki bazı araştırmalar ile çelişmektedir (Yıldız, 2009; Turhan; 2010). Bu durumun sebebi olarak bilgisayar destekli öğretim uygulamalarında kullanılan etkinliklerin uzamsal yeteneği geliştirmede beklenenden yetersiz kaldığı düşünülebilir.

Yedinci alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, dinamik geometri yazılımı Cabri 3D’nin bilgisayar destekli öğretim uygulamasında kullanıldığı deney grubunun MGMP uzamsal yetenek testinden uygulama öncesinde aldıkları puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) ile uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamaları (son test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin son test puan ortalamaları, ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

Sonuç olarak deney grubundaki bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile gerçekleştirilen matematik öğretimi, uzamsal yeteneğin gelişimini olumlu yönde etkilemiştir.

Sekizinci alt problemle ilgili verilerin analiz edilmesi sonucu, geleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin MGMP uzamsal yetenek testinden uygulama öncesinde aldıkları puan ortalamaları (ön test puan ortalamaları) ile uygulama sonrasında aldıkları puan ortalamaları (son test puan ortalamaları) arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin son test puan ortalamaları, ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

Sonuç olarak kontrol grubundaki geleneksek öğretim yöntemi ile gerçekleştirilen matematik öğretimi de, uzamsal yeteneğin gelişimini olumlu yönde etkilemiştir.

Dokuzuncu alt problemde, araştırmanın betimsel kısmında; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin, son test uzamsal yetenek testi puanları ve son test prizmalar konusundaki başarı testi puanları kullanılarak, matematik başarıları ile uzamsal yetenek puanları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığına bakılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre uzamsal yetenek ile başarı arasında anlamlı, pozitif yönlü, 0.836 şiddetinde oldukça güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna göre uzamsal yetenek seviyesi fazla olan öğrencinin, prizmalar konusundaki başarısı da yüksektir. Bu bulgu Turğut (2007), Turğut (2010), Kakmacı (2009), Olkun ve Altun (2003)araştırmalarıyla tutarlılık göstermektedir.

Nitel bulgulara bakıldığında, deney grubu öğrencilerinin dinamik geometri yazılımı Cabri 3D ile geometri öğretimini eğlenceli, dikkat çekici bulmuşlar, uygulamanın öğrenmeyi kolaylaştırdığını, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlayacağını söylemişlerdir. Nitel bulgular öğrencilerin programın dinamikliğini ve görselliğini beğendiklerini gösterirken, bazı öğrencilerin programın dilinin İngilizce olması sebebiyle uygulamalarda zorlandığını söyleyebiliriz. Öğrenci görüşleri de dinamik geometri yazılımı kullanılarak işlenen dersin öğrencilerin motivasyonlarına, derse katılma arzularına ve başarılarına olumlu katkılar sağladığını göstermektedir.