• Sonuç bulunamadı

Bu çalışma, spor yapan lise öğrencilerinin, güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

Motivasyon, okuldaki öğrenci davranışlarının yönünü, şiddetini, kararlılığını ve eğitim ortamlarında istenilen amaca ulaşmada hızı belirleyen en önemli güç kaynaklarından biri olarak ifade edilebilir. Okulda ve sınıfta gözlenen öğrenme güçlüklerinin ve disiplin olaylarının önemli bir kısmının kaynağı güdülenme ile ilgili olabilmektedir.

Birey bir doyum elde etmek için başarmak istiyorsa, bu içsel güdülenmedir.

Bireyin güdülenmesi dışsal etkilerle öğrenci için özendirici hedefler seçilerek ya da bazı pekiştireçler kullanarak geliştirilirse dışsal güdülenmedir. Dışsal güdü dışarıdan gelen ödül, ceza gibi etkilerle ortaya çıkar. İçsel güdü ise, kişinin ilgi, merak, ihtiyaç gibi içinden gelen etkilerle ortaya çıkmaktadır.

Dışsal güdü, bireyin dışından gelen etkileri içerir. Bir öğrencinin yüksek not aldığı için öğretmeni tarafından övülerek pekiştirilmesi sonucu motive olması buna örnek gösterilebilir. İçsel güdü ise, bireyin içinde var olan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak, bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği, gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.

Başarı hedefi yaklaşımın iki alt başlığı görev yönelim ve ego yönelimdir. Görev katılımlı olan bir kişi; beceri gelişimi, yeni beceri öğrenme, görevde ustalığı gösterme ve sıkı çalışma üzerine odaklanmaktadır. Ego katılımında ise, üstün yeteneği kanıtlama üzerinde yoğunlaşılmaktadır.

1. Bu çalışma, spor yapan lise öğrencilerinin, güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

2. Katılımcıların güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin cinsiyete göre karşılaştırılması sonucunda içsel güdülenme, dışsal güdülenme, güdülenmeme ve ego yönelim değişkenleri ortalamalarının cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Buna karşılık görev yönelim ortalamalarının kadınların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık

gösterdiği bulunmuştur. Kadınların görev yönelim ortalama puanı 27,97±3,47 ve erkeklerin görev yönelim ortalama puanı ise 26,01±5,48 olarak bulunmuştur.

Öğretmenlerin veya antrenörlerin sınıf ortamındaki ve spor ortamındaki hedefleri sadece kazanmaya odaklı olmaz ise öğrencilerin derslere ve antrenmanlara üzerlerinde bir baskı hissetmeden ve severek katılabilecekleri düşünülmektedir.

Bununla beraber sportif etkinliklere öğrenci seçerken yetenekli ve istekli öğrencilerin yanı sıra sosyalleşmeye ihtiyacı olan öğrencileri de etkinliklere dahil ederek, onların fiziksel özellikleriyle beraber zihinsel ve sosyal gelişimlerine de katkıda bulunabilirler.

1. Katılımcıların güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin yaş ile ilişkilerine bakıldığında, yaş ile içsel güdülenme, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır. Yaş ile dışsal güdülenme arasında düşük düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur. Yaş ile güdülenmeme arasında ise orta düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur. Ailelerin, öğretmenlerin, idarecilerin ve antrenörlerin bir eğitim programıyla; lise öğrencilerinin içinde bulundukları yaş döneminin gereksinimlerine göre fizyolojik, psikolojik, duygusal ve gelişimsel özellikleriyle ilgili bilgilendirilmelerinin öğrencilere faydalı olabileceği düşünülmektedir.

2. Katılımcıların güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin okul türüne göre karşılaştırılması sonucunda içsel güdülenme, dışsal güdülenme, güdülenmeme ve görev yönelim değişkenleri ortalamalarının okul türüne göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Buna karşılık ego yönelim ortalamalarının özel okuldaki öğrencilerin lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Özel okullarda öğrenim görenlerin ego yönelim ortalama puanı 26,40±5,10 ve devlet okullarında öğrenim görenlerin ego yönelim ortalama puanı ise 24,65±5,82’dir. Öğretmenlerin veya antrenörlerin sınıf ortamındaki ve spor ortamındaki hedefleri sadece kazanmaya odaklı olmaz ise öğrencilerin derslere ve antrenmanlara üzerlerinde bir baskı hissetmeden ve severek katılabilecekleri düşünülmektedir. Bununla beraber sportif etkinliklere öğrenci seçerken yetenekli ve istekli öğrencilerin yanı sıra

fiziksel özellikleriyle beraber zihinsel ve sosyal gelişimlerine de katkıda bulunabilirler.

3. Katılımcıların güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin spor yapma sıklıklarına göre karşılaştırılması sonucunda dışsal güdülenme, güdülenmeme, ego yönelimi ve görev yönelimi değişkenlerinin ortalama puanlarının spor yapma sıklığına göre karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Buna karşılık içsel güdülenme ortalama puanlarının spor yapma sıklığı ile karşılaştırıldığında yüksek sıklıkta spor yapanların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Az sıklıkta spor yapanların içsel güdülenme ortalama puanı 62,38±14,67, orta sıklıkta spor yapanların içsel güdülenme ortalama puanı 63,94±11,77 ve yüksek sıklıkta spor yapanların ortalama puanı ise 68,68±11,77’dir. Milli Eğitim Bakanlığına, ilgili kurumlar aracılığıyla okullardaki beden eğitimi derslerinin arttırılması önerilebilir. Bu tarz projelerle beraber öğrencilere sporun insan hayatındaki yerinin ne kadar önemli olduğu düzenlenecek seminer, eğitici kurs, panel vb. etkinliklerle anlatılabilir.

4. Katılımcıların güdülenme profilleri ve başarı algısı özelliklerinin spor yaşına göre karşılaştırılması sonucunda güdülenmeme, görev yönelimi ve ego yönelimi değişkenlerinin ortalama puanlarının spor yaşına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Buna karşılık içsel güdülenme ve dışsal güdülenme ortalama puanlarının uzun süreli spor yapanların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Yeni başlayan katılımcıların içsel güdülenme ortalama puanı 58,60±12,74, dışsal güdülenme ortalama puanı 52±11,99, orta süreli spor yapanların içsel güdülenme ortalama puanı 65,76±14,12, dışsal güdülenme ortalama puanı 61,46±12,86 ve uzun süreli spor yapanların içsel güdülenme ortalama puanı 66,81±11,56, dışsal güdülenme ortalama puanı ise 60,18±12,64’dir. Yapılan spor branşı ve performans aşamasından sonraki sonuç ne olursa olsun, sporla geçen zamanın bireye birçok yönden olumlu etkileri olacağı düşünüldüğünde, düzenli spor yapanların çevresindekilere deneyimlerini ve bilgilerini aktararak daha çok kişiyi spora teşvik edebilecekleri düşünülmektedir.

KAYNAKLAR

1. Sarsılmaz S. Lise Öğrencilerinin Psikolojik Durumu.

2. Erişim: (sinan-sarsılmaz.blogspot.com.tr) 27.05.2010. Erişim Tarihi: 17.03.2011.

3. Aktaş Z, Çobanoğlu G, Yazıcılar İ, Er N. Profesyonel basketbolcularda spora özgü başarı motivasyon düzeyinin cinsiyetler açısından karşılaştırılması. Spormetre, 2006; 4(2):55-59.

4. Keskin A. Öğrenmede Dikkat ve Motivasyonun Önemi. Erişim:

(www.egitim.aku.edu.tr/motivasyon.doc) Erişim tarihi: 01.07.2011.

5. Cüceloğlu D. İnsan ve Davranışı. Psikolojinin Temel Kavramları, 7.Baskı, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1987.

6. Başaran İ. E. Örgütsel Davranış Yönetimi. Ankara: Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, 1992:11.

7. Cüceloğlu D. İnsan ve Davranışı. Psikolojinin Temel Kavramları, 9.Baskı, İstanbul: Remzi Kitabevi AŞ, 1991.

8. Bacanlı H. Gelişim ve Öğrenme, Ankara: Nobel Yayınları, 2005.

9. İkizler C. Sporda Başarının Psikolojisi. Genişletilmiş 2. Baskı, İstanbul: Alfa Yayıncılık, 1994.

10. Vallerand R, Losier G. An integrative analysis of intrinsic and extrinsic motivation in sport.

Journal of Applied Sport Psychology, 1999; 11: 142-169.

11. Sage G. H. An Introduction to Motor Behavior. 3rd Ed. Reading M. A.: Addiso, Wesley. 1984.

12. Kelecioğlu H. Güdülenme. H. Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. 1992; 7:175-181

13. Fidan N. Okullarda Öğrenme ve Öğretme. 3.Baskı, Ankara: Pegem Akademi, 2012:112-135 14. Wittrock M. C. Student Thought Processes. M. C. Wittrock, Handbook of Research on Teaching.

3rd Ed, New York: Macmillan Publishing Company, 1986:297-314.

15. Schunk D. H. Introduction to the Special Section on Motivation and Efficacy. Journal of Educational Psychology. 1990: 82(1), 3-6.

16. Murray H. Explorations in Personal. New York. Oxford University Pres, 1938.

17. Gill D. L. Psychological Dynamics of Sport. 2nd Ed. Champaign IL: Human Kinetics, 2000.

18. Cox R. H. Sport Psychology: Concept and Applications. 4th Ed. Boston: McGraw- Hill, 1998.

19. McClelland D. C. The Achievement Society. Princeton: D Van Nostrand Company Inc., 1961.

20. Weinberg R. S, Gould D. Foundation of Sport and Exercise Psychology. USA. Human Kinetics, 1995.

21. Weinberg R. S, Gould D. Foundation of Sport and Exercise Psychology. USA. 2nd Ed. Human Kinetics, 2003: 74-75.

23. Duda J. L, Nicholls J. G. Dimensions of achievement motivation in schoolwork and sport. Journal of Educational Psychology, 1992; 84(3), 290-299.

24. Roberts G. C, Treasure DC, Balague G. Achievement goals in sport: The develeopment and validation of the perception of success questionnaire. Journal of Sport Sciences, 1998; 16:337-347.

25. Elliot A. J. Approach and avoidance motivation and achievement goals. Educational Psychologist, 1999; 34: 169-189.

26. Elliot A. J. Mc Gregor H.A. A 2 x 2 achievement goal framework. Journal of Personality and Social Psychology, 2001; 80:501-519.

27. Rawsthorne L. J, Elliot A. J. Achievement goals and instrict motivation: A meta- analytic review.

Personality and Social Psychology Bulltein, 1999; 3:326-344.

28. Elliot A. J, Covington M. V. Approach and avoidance motivation. Educational Psychology Review, 2001; 13:73-92.

29. Çepikkurt F. Üniversiteli Hentbolcuların Mükemmeliyetçilik ve Kaygı Düzeyleri ile Başarı Hedefleri ve Müsabaka Sonuçlarına Yaptıkları Yükleme Biçimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi.

Doktora, Çukurova Üniversitesi, Adana, 2011.

30. Elliot A. J, Chirkow V. L, Kim Y, Sheldon K. M. A cross cultural analysis of avoidance (relative approach) personal goals. Psychological Science. 2001; 12:505-510.

31. Elliot A. J, Trash T. M. Achievement goals and the hierarchical model of achievement motivation.

Educational Psychology Review. 2002; 13:139-156.

32. Elliot A. J, Conroy DE. Beyond the dichotomous model of achievement goals in sport and exercise psychology. Sport and Exercise Psychology Review, 2005; 1:17-25.

33. Weiner B. Attribution Theory, Achievement Motivation and Emotion. Psychological Review. 1985;

92(4), 548-573.

34. Gottfried A. E. Academic Intrinsic Motivation in Elementary and Junior High School Students.

Journal of Educational Psychology. 1985; 77(6), 631-645.

35. Pintrich P. R, E. V. De Groot. Motivational and Self Regulated Learning Compenents of Classroom Academic Performance. Journal of Educational Psychology. 1990; 82(1), 33-40.

36. Pokay P, P. C. Blumenfeld. Predicting Achievement Early and Late in the Semester: The Role of Motivation and Use of Learning Strategies. Journal of Educational Psychology. 1990; 82(1), 41-50.

37. Newman R. S. Children’s Help- Seeking in the Classroom: The Role of Motivational Factors and Attitudes. Journal of Educational Psychology. 1990; 82(1), 71-80.

38. Zimmerman B. J, M. Martinez- Pons. Student Differences in Self- regulated Learning: Relating Grade, Sex and Giftedness to Self- Efficacy and Strategy Use. Journal of Educational Psychology.

1990; 82(1), 51-59.

39. Ames C, Archer J. Achievement goals in the Classroom: Student’s Learning Strategies and Motivation Processes. Journal of Educational Psychology. 1988; 80(3), 260-267.

40. Wigfield A. Children’s Attributions for Success and Failure: Effects of Age and Attentional Focus.

Journal of Educational Psychology. 1988; 80(1), 76-81.

41. Nicholls J. G, Cheung P. C, Lauer J. & Pastashnick M. Individual differences in academic motivation: Perceived ability, goals, beliefs and values. Learning and Individual Differences, 1989;

1:63-84.

42. Nicholls J. G. Achievement motivation: Concepts of ability, subjective experience, task choice and performance. Psychological Review. 1984; 91(3), 328-346.

43. Papaioannou A. Development of questionnaire to measure achievement orientation in physical education. Research Quarterly for Exercise and Sport. 1994; 65:11-20.

44. Toros, T., Duvan A. Eskrimcilerde Algılanan Antrenörlük Davranışı Kolektif Yeterlik ve Hedef Yönelimleri Arasındaki İlişki. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2001;

5(1), 33-41.

45. White S. A., Kavussanu M., Tank Kari M., Wingate J. M. Perceived Parental Beliefs About the Causes of Success in Sport: Relationship to Athetes’Achievement Goals and Personal Beliefs.

Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sport. 2004; 14:57-66.

46. Şirin E. F. Futbolcu Kızların (12-15 Yaş) Spora Katılım Motivasyolarının Belirlenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2008; 6(1), 1-7.

47. Papaioannou A. Student Perceptions of the physical education class environment for boys and girls the perceived motivational climate. Research quarterly for exercise and sport. 1998; 69:267-275.

48. Biddle J. S. H. Motivation and perceptions of control. Tracing its development and plotting its future in exercise and sport psychology. Journal of Sport and Exercise Psychology. 1999; 21:1-23.

49. Erpic S. C., Boben D., Skof B., Zabukovec V., Baric R. Psychometric properties of the motivational climate inventory in physical education: a confirmatory analysis. Kinesiologia Slovenica. 2004; 10(2), 16-25.

50. Altıntaş A. Sporcuların Hedef Yönelimleri Algılanan Güdüsel İklimleri ve Algılanan Fiziksel yeterliklerinin Cinsiyete ve Deneyim Düzeyine Göre Karşılaştırılması. Yüksek Lisans, Ankara Üniversitesi, Ankara, 2010.

51. Ntoumatis & Biddle S. A review of motivational climate in physical activity. Journal of Sports Science. 1999; 17:643-665.

52. Nicholls W. D, Jones J. & Hancock R. H. Teachers’ influence on goal orientation: exploring the relationship between eight graders’goal orientation, their emotional development, their perceptions of learning and their teachers’instructional strategies. Reading Psychology. 2003; 24:57-87.

53. Thomas J. A., Achievement-Goal Profiles Among Elite Baseball Players. A thesis submitted to the faculty of the graduate school at the University of North Carolina at Greensboro in partial fulfillment of the requirements for the degree master of science. The University of North Carolina.

Greensboro. 2005.

54. Chi-hung Ng. Multiple-goal learners and their differential patterns of learning. Educational Psychology: An International Journal of Experimental Educational Psychology. 2008; 28(4), 439-456.

55. Seifriz JJ, Duda J. L. & Chi L. The relationship of perceived motivational climate to intrinsic motivation and beliefs about success in basketball. Journal of sport and exercise Psychology.

1992;14:375-391.

56. Öğel S. Öğrenmede dikkat, motivasyon ve dikkatin önemi. Erişim:

57. Dweck CS, Chiu CY, Hong YY. Implicit theories and their role in judgements and reactions: a world from two perspectives. Psychological inquiry. 1995; 6(4), 267-285

58. Fidan N. Okulda Öğrenme ve Öğretme. 1.Baskı. Ankara. Alkım Yayınevi. 1996.

59. Morgan K., Sprouble J & Weigand D. & Carpenter P. A computer based observational assessment of the teaching behaviours that influance motivational climate in physical education.

Physical education and sport pedagogy. 2005; 10(1), 113–135.

60. Kazak Z., Moralı S., Doğan B. Sporcuların güdüsel yönelimlerinin ön görücüleri olarak: hedef yönelimi, sportif yeterlilik ve yaşam doyumu. Erişim:

(www.sporbilim.com/dosyalar/poster_sunumlar-b.pdf) 2004. Erişim tarihi: 04.03.2011.

61. White S. A., Kavussanu M., Guest S. M. Goal orientations and perceptions of the motivational climate created by significant others. Europan journal of physical education. 1998; 3:212-28.

62. Koka A, Hein V. Perception of teacher’s feedback and learning enviroment as predictors of intrinsic motivation in physical education. Psychology os Sport Exercise. 2003; 4(4), 333-346.

63. Kazak Z. Sporda Güdülenme Ölçeği-SGÖ-Türk Sporcuları İçin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması.

Hacettepe J. of Sport Sciences. 2004; 15(4), 191-206.

64. Kazak Çetinkalp Z, Doğan B. Başarı Algısı Envanteri’nin Türk sporcuları için geçerlik güvenirlik çalışması. Performans Dergisi. 2007; 13:69-74.

65. SPSS Inc. SPSS for Windows. Version 15.0, Chicago: SPSS Inc., 2006.

66. Akbaba S., Eğitimde Motivasyon. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2006:13.

67. Wang, C. K. J., Chatzisarantis, N. L. D., Spray, C. M. & Biddle, S. J. H. Achievement goal profiles in school physical education: Differences in self-determination, sport ability beliefs, and physical activity. British Journal of Educational Psychology. 2002; 72:433-445.

68. Yli-Piipari, S., Watt, A., Jaakkola, T., Liukkonen, J., & Nurmi, J. Relationships between physical education students’motivational profiles, enjoyment, state anxiety, and self-reported physical activity. Journal of Sports Science and Medicine. 2009; 8:327-336.

69. Wagner, N., & Kirch, W. Recommendations for he promotion of physical activity in children.

Journal of Public Health 2006; 14:71-75.

70. Standage, M., Treasure, D. C., Hooper,, K., & Kuczka, K. Self-handicapping in school physical education: The influence of the motivational climate. British Journal of Educational Psychology.

2007; 77(1), 81-99.

71. Standage, M., & Treasure, D. C. Relationship among achievement goal orientations and multidimensional situational motivation in physical education. British Journal of Educational Psychology. 2002; 72:87-103.

72. Hassandra, M., Goudas M., & Chroni, S. Examining factors associated with intrinsic motivation in physical education: a qualitative approach. Psychology of Sport and Exercise. 2003; 4:211-223.

73. Xiang, P., Bruene, A. & McBride, R. E. Using achievement goal theory to assess an elementary physical education running program. Journal of School Health. 2004; 74(6); 220-225.

74. Guest, S. M & White, SA. A cross-situational investigation of goal orientations and perceived motivational climate in a physical education class and organized sport setting. International Journal of Sport Psychology. 2001.

75. Kazak Çetinkalp Z., Türksoy A. Goal Orientitation and Self-Efficacy as Predictors of Male Adolescent Soccer Players’ Motivation to Participate. Social Behavior and Personality. 2011; 39(7), 925-934

76. Toros, T. Elit ve elit olmayan erkek basketbolcularda hedef yönelimi, güdüsel ( motivasyonel) iklim ve yaşam doyumu. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2002; 13(3), 24-36.

77. Yılmaz, A. The Relationship Between Childrens Perception of Marital Adjustment Parenting Style and Self-Perception. Turk J Child Adolesc Ment Health. 2001: 8(2), 85-93.

78. Treasure D. C., Roberts G. C. Applications of Achievment Goal Theory to Physical Education:

Implications for Enhancing Motivation. QUEST. 1995; 47:475-489.

79. Daşdan E. N., Beden Eğitimi Derslerindeki Öğrencilerin Algıladıkları Güdüsel İklimleri: Ölçek Uyarlama Çalışması. Yüksek Lisans, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, 2006

80. Toros T., Akyüz U., Bayansalduz M., Soyer F., Görev ve ego yönelimli hedeflerin yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi, Uluslararası insan bilimleri dergisi.2010; 2(7).

81. Hein. V. & Müür. M. The mediating role of cognitive variables between learning oriented climate and physical activity intention. International Journal of Sport Psychology. 2004; 35(1); 60-76.

EKLER

Ek-1. Sporda Güdülenme Ölçeği Niçin spor yapıyorsunuz ?

Hiç Spor ortamında heyecan verici deneyimleri yaşamak haz

verdiği için. 1 2 3 4 5 6 7

Uğraştığım spor dalı ile ilgili daha fazla şey bilmek haz

verdiği için. 1 2 3 4 5 6 7

Daha önce spor yapmam için iyi nedenlerim vardı, fakat şimdi spor yapmaya devam edip etmemem konusunu kendime soruyorum.

1 2 3 4 5 6 7

Yeni antrenman tekniklerini keşfetmek haz verdiği için. 1 2 3 4 5 6 7 Niçin spor yaptığımı bilmiyorum; uğraşmış olduğum spor

dalını başarmakta yeteneksiz olduğum kanısındayım. 1 2 3 4 5 6 7 Tanıdığım insanlar tarafından saygı görmeme neden

olduğu için. 1 2 3 4 5 6 7

Bana göre, insanlarla tanışmanın en iyi yollarından biri

olduğu için. 1 2 3 4 5 6 7

Bazı zor antrenman tekniklerinde ustalaşırken haz

aldığım için. 1 2 3 4 5 6 7

Eğer formda olmak isteniyorsa spor yapmak kesinlikle

gerekli olduğu için. 1 2 3 4 5 6 7

Sporcu olmanın verdiği prestij için. 1 2 3 4 5 6 7 Diğer yönlerimi geliştirmede seçtiğim en iyi yollarından

biri olduğu için. 1 2 3 4 5 6 7

Sportif becerilerde zayıf bulduğum bazı yönlerimi

geliştirirken haz aldığım için. 1 2 3 4 5 6 7

Bir fiziksel aktiviteye katıldığımda heyecan hissettiğim

için. 1 2 3 4 5 6 7

Kendimi iyi hissedebilmem için spor yapmam gerekli. 1 2 3 4 5 6 7 Sportif yeteneklerimi mükemmelleştirirken haz aldığım

için. 1 2 3 4 5 6 7

Çevremdeki insanların formda olmanın önemli olduğunu

düşündükleri için. 1 2 3 4 5 6 7

Niçin spor yapıyorsunuz ? . Yaşamımın diğer alanlarında bana faydalı olabilecek

pek çok şeyi öğrenmenin iyi bir yolu olduğu için. 1 2 3 4 5 6 7

. Sevdiğim sporu yaparken yoğun duygular hissettiğim için.

1 2 3 4 5 6 7

. Artık niçin spor yaptığım net değil, sporda yerim olduğunu gerçekten düşünmüyorum.

1 2 3 4 5 6 7

. Bazı zor becerileri gerçekleştirirken haz aldığım için. 1 2 3 4 5 6 7 . Spor için zaman ayırmazsam kendimi kötü

hissedeceğim için

1 2 3 4 5 6 7

. Uğraşmış olduğum spor dalında ne kadar iyi olduğumu diğerlerine göstermek için.

1 2 3 4 5 6 7

. Daha önce denemediğim antrenman tekniklerini öğrenirken haz aldığım için.

1 2 3 4 5 6 7

. Arkadaşlarımla iyi ilişkilerimi sürdürebilmenin en iyi yollarından biri olduğu için.

1 2 3 4 5 6 7

. Fiziksel aktiviteye tamamiyle dalıp gitme hissinden hoşlandığım için.

1 2 3 4 5 6 7

. Düzenli olarak spor yapmam gerektiği için. 1 2 3 4 5 6 7

. Performansı geliştirecek yeni yöntemler keşfetmek haz verdiği için.

1 2 3 4 5 6 7

. Sık sık kendime niçin spor yaptığımı soruyorum da, sporda kendim için belirlediğim hedeflere ulaşmış görünmüyorum.

1 2 3 4 5 6 7

Alt Ölçekler

Benzer Belgeler