• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

Bu çalışmada kalitenin yapısal boyutunda etkisi olan fiziksel ortam ve öz bakım beceri uygulamalarına yönelik incelemeler yapılmıştır. Kaliteye ilişkin yapılan çalışmalarda ortaya çıkan farklılaşma olmadığı sonucu çoğu araştırmacı tarafından farklı boyutlarda alınan puanların birbirini dengelemesine bağlanmıştır. Bu sebeple kaliteye ilişkin fiziksel ortam unsurlarının iki alt boyutunun incelendiği bu çalışmada, kalitenin yalnızca mekân mobilyalar ve öz bakım beceri uygulamaları başlıkları incelenmiştir. Bu şekilde bu alanlarda mevcut durumun ne olduğu alt boyutlara ilişkin değerlendirme imkânı sunmuştur. Sonuçlar kurumlar arası farklılaşma ve kalite düzeyleri açısından alt problemlere göre incelenmiştir.

5.1.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın birinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarında kapalı alanların kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı derecede farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının kapalı alan kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=24.50, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının kapalı alanlarının ortalama puanlarına göre anaokulları “iyi” (X=5.50), anasınıfları “çok az” (X=3.20) kalite düzeyindedir.

5.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın ikinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarında bakım, oyun ve öğrenme için mobilyalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının bakım, oyun ve öğrenme için mobilya kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermemektedir (U=17.00, p>.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının bakım, oyun ve öğrenme için mobilyalarının ortalama puanlarına göre anasınıfları (X=4.10) ve anaokulları (X=5.50) “iyi” kalite düzeyindedir.

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın üçüncü alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarında oyun ve öğrenme için oda düzenlemesinin kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının oyun öğrenme için oda düzenlemesi kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermemektedir (U=33, p>.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının oyun öğrenme için oda düzenlemesi ortalama puanlarına göre anaokulları ( X =3.40) ve anasınıfları ( X =2.20) “çok az” kalite düzeyindedir.

5.1.4. Dördüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın dördüncü alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarında özel alan kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının özel alan kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=27, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının özel alanlarının ortalama puanlarına göre anaokulları (X=3.40) ve anasınıfları (X=2.40) “çok az” kalite düzeyindedir.

5.1.5. Beşinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın beşinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının çocuklarla ilgili pano kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının çocuklarla ilgili pano kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=27, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının çocuklarla ilgili pano kalitelerinin ortalama puanlarına göre anasınıfları “yetersiz” (X=1.40), anaokulları “çok az” (X=2.30) kalite düzeyindedir.

5.1.6. Altıncı Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın altıncı alt problemi “ Anasınıfı ve anaokullarının motor hareketleri için oyun alanları kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının motor hareketleri için oyun alanı kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=15.5 p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının motor hareketleri için oyun alanlarının ortalama puanlarına göre anaokulları “mükemmel” (X=6.10), anasınıfları “çok az” (X=2.70) kalite düzeyindedir.

5.1.7. Yedinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın yedinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının motor hareketleri için ekipman kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının motor hareketleri için ekipman kalitesi, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=18, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının motor hareketleri için ekipman ortalama puanlarına göre anaokulların “iyi” (X=5.60), anasınıfları “çok az” (X=2.30) kalite düzeyindedir.

5.1.8. Sekizinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın sekizinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarında mekân ve mobilyalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının mekân ve mobilyalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=16, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının mekân mobilyalarının ortalama puanlarına göre anaokulları “iyi” (X=4.54), anasınıfları “çok az” (X=2.61) kalite düzeyindedir.

5.1.9. Dokuzuncu Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın dokuzuncu alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının yemek/atıştırma uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının yemek/atıştırma uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=24.5, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının yemek/atıştırma uygulamalarının ortalama puanlarına göre anaokulları ( X =5.80) ve anasınıfları ( X =4.30) için “iyi” kalite düzeyindedir.

5.1.10. Onuncu Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın onuncu alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının tuvalet/ bez değiştirme uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının tuvalet/ bez değiştirme uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=18, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının tuvalet/ bez değiştirme uygulamalarının ortalama puanlarına göre anaokulları “mükemmel” ( X =7.00), anasınıfları “iyi”

(X=4.70) kalite düzeyindedir.

5.1.11. On birinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın on birinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının sağlık uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının sağlık uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermemektedir (U=36.50, p>.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının sağlık uygulamalarının ortalama puanlarına göre anaokulları “mükemmel” ( X =6.10), anasınıfları “iyi” ( X =5.00) kalite düzeyindedir.

5.1.12. On ikinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın on ikinci alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının güvenlik uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının güvenlik uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermemektedir (U=46, p>.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının güvenlik uygulamalarının ortalama puanları anaokulları (X=6.10) ve anasınıfları (X=6.20) için “mükemmel” kalite düzeyindedir.

5.1.13. On Üçüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın on üçüncü alt problemi “Anasınıfı ve anaokullarının öz bakım beceri uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının öz bakım beceri uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=21, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının öz bakım beceri uygulamalarının ortalama puanlarına göre anaokulları “mükemmel” (X=6.27), anasınıfları “iyi” (X=5.02) kalite düzeyindedir.

5.1.14. On Dördüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın on dördüncü problemi “Anasınıfı ve anaokullarının mekân-mobilyalar ve öz bakım beceri uygulamalarının kalite düzeyleri arasında istatistiksel ve niteliksel düzeyde anlamlı farklılaşma var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alt probleme ilişkin ulaşılan sonuçlar şu şekildedir:

a) Okul öncesi eğitim kurumlarının mekân-mobilyalar ve öz bakım beceri uygulamalarının kaliteleri, kurum türüne göre farklılaşma göstermektedir (U=17, p<.05).

b) Okul öncesi eğitim kurumlarının mekân-mobilyalar ve öz bakım beceri uygulamalarının ortalama puanlarına göre anaokulları “iyi” (X=5.35), anasınıfları “çok az” (X=3.81) kalite düzeyindedir.