• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu bölümünde meta analize dâhil edilen çalışmaların analizi ve meta analize dâhil edilemeyen çalışmaların betimsel analizinden elde edilen bulgulara dayalı olarak sonuçlar yer almaktadır.

5.1. Sonuç

5.1.1. Araştırmaya Dâhil Edilen Çalışmaların Betimleyici Bulgulara İlişkin Sonuçları

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının akademik başarı, bilimsel süreç becerileri, kavramsal anlama ve tutum değişkenleri açısından etkililiğini belirlemek amacıyla meta analiz yöntemiyle yapılan bu araştırmada Türkiye’de 2005 ile 2018 yılları arasında Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme konusu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmalardan nitel yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar için betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımı konusu ile ilgili literatür taraması sonucu 68 adet yüksek lisans tezi ve 26 adet doktora tezi, 103 adet makale tespit edilmiş fakat bu çalışmalardan belirlenen ölçütler göz önüne alınarak yapılan ayrıştırma sonucunda 11 adet yüksek lisans ve 2 adet doktora tezi ve 77 adet makale türünde çalışma ile araştırma gerçekleştirilmiştir.

Alt problemlerden biri olan Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kullanıldığı çalışmaların yapıldıkları yıl bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğunun araştırılması sonucunda araştırma kapsamında yer alan çalışmaların yıllara göre dağılımları grafik üzerinde gösterilmiş ve 2005-2018 yılları arasında yapılmış, ulaşılabilen, ölçütlere göre araştırmaya dâhil edilen çalışmalardan yayın türü olarak makalenin sayıca daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Araştırmanın bir diğer alt problemi ise fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kullanıldığı çalışmaların amaçları bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğudur. Bu problemin çözümlenmesi için konu ile ilgili

yapılan çalışmaların hangi amaçla gerçekleştirildikleri araştırıldığında akademik başarıya etkinin incelendiği çalışmaların daha fazla olduğu belirlenmiştir.

Alt problemlerden fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kullanıldığı çalışmaların konu bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğunun incelenmesi sonucunda araştırma kapsamında yer alan çalışmaların çoğunlukla Fizik alanında yapıldığı görülmektedir.

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kullanıldığı çalışmaların yöntemleri bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğu alt problemine cevap bulmak amacıyla araştırmaya dâhil edilen çalışmalar yöntem bakımından incelendiğinde yapılan çalışmalarda çoğunlukla deneysel desen yönteminin kullanıldığı gözlenmiştir.

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının örneklem seviyesi bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğu alt problemini incelemek amacıyla araştırmaya dâhil edilen çalışmaların örneklem seviyelerine bakıldığında öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilen çalışmaların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yine alt problemlerden biri olan Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının örneklem büyüklüğü bakımından nasıl bir dağılım göstermekte olduğu sorusudur. Bu problemden yola çıkarak araştırma kapsamında yer alan çalışmaların örneklem büyüklüğüne bakıldığında 31 ile 100 kişi arasında örnekleme sahip olan çalışmaların daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının veri toplama araçları bakımından nasıl bir dağılım göstermektedir? Alt probleminden yola çıkarak araştırma kapsamında dâhil edilen çalışmalar veri toplama araçları bakımından incelenmiş ve çalışmalarda daha çok test kullanıldığı belirlenmiştir.

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının veri analiz yöntemleri bakımından nasıl bir dağılım göstermektedir? Alt problemine göre araştırmada incelenen çalışmalarda verilerin analizi için çoğunlukla t-testinin kullanıldığı görülmüştür.

5.1.2. Araştırmaya Dâhil Edilen Çalışmaların Meta Analiz Bulgularına İlişkin Sonuçları

Fen eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının, öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkililiğini belirlemek amacıyla yapılan meta analiz çalışması, Türkiye’de 2005 ile 2018 yılları arasında Fen ve Teknoloji alanında Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme konusu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmalardan başarı, bilimsel süreç becerileri, kavramsal anlama, tutum ölçütleri ile sınırlandırılmış olan 36 çalışma meta analize dâhil edilmiştir.

5.1.2.1. Araştırmaya dâhil edilen çalışmaların başarı temasına ilişkin sonuçları

Fen Eğitiminde Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenmenin başarı değişkenine göre etkililiğini araştıran 17 çalışmanın birleştirilmesiyle yapılan analiz sonucunda rastgele etkiler modeline göre ortalama rastgele etki büyüklüğü olarak bulunmuştur. Bu değer, başarı temasına dâhil edilen çalışmaların akademik başarıya güçlü düzeyde etki ettiğini göstermektedir. Ortalama etki büyüklüğünün pozitif değerde olması sebebiyle işlem etkisi deney grubu lehine olduğu söylenebilir. Edinilen bu bulgulara göre Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kontrol gruplarındaki öğrencilere göre deney grubundaki öğrencilerin akademik başarısına güçlü düzeyde etki ettiği belirlenmiştir.

Çalışmanın geçerli olup olmadığının belirlenmesinde önemli rol oynayan yayın yanlılığının değerlendirilmesinde huni grafiği ve Egger regresyon testi kullanılmıştır. Başarı temasına dâhil edilen çalışmaların çoğunluğunun huni grafiğinin içinde, az sayıda araştırmanın da dışında olduğu ve çalışmaların simetrik bir dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Egger regresyon testine göre p değeri istatiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Bu sonuçlar yayın yanlılığını göstermektedir. Fakat yayın yanlılığının giderilmesi için 974 çalışmanın eklenmesi gerekmektedir ki bu ulusal literatürde Araştırma Sorgulama Temelli öğretim yaklaşımının başarı değişkenine göre ele alındığı çalışmalar, araştırmadaki ölçütler dikkate alındığında bu sayıyı karşılamamaktadır.

5.1.2.2. Araştırmaya dâhil edilen çalışmaların bilimsel süreç becerileri temasına ilişkin sonuçları

Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenmenin bilimsel süreç becerileri değişkenine göre etkililiğini araştıran 6 çalışmanın birleştirilmesiyle yapılan analiz sonucunda rastgele etkiler modeline göre ortalama rastgele etki büyüklüğü olarak bulunmuştur. Bu değer, dâhil edilen çalışmaların bilimsel süreç becerilerine küçük düzeyde etki ettiğini göstermektedir. Ortalama etki büyüklüğünün pozitif değerde olması sebebiyle işlem etkisi deney grubu lehine olduğu söylenebilir. Edinilen bu bulgulara göre Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenme yaklaşımının kontrol gruplarındaki öğrencilere göre deney grubundaki öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine küçük düzeyde etki ettiği belirlenmiştir.

Bilimsel Süreç Becerileri temasına dâhil edilen çalışmaların çoğunluğunun huni grafiğinin içinde, az sayıda araştırmanın da dışında olduğu ve çalışmaların simetrik bir dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Egger regresyon testine göre p değeri istatiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bu sonuçlar yayın yanlılığı olmadığını göstermektedir.

5.1.2.3. Araştırmaya dâhil edilen çalışmaların kavramsal anlama temasına ilişkin sonuçları

Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenmenin kavramsal anlama değişkenine göre etkililiğini araştıran 6 çalışmanın birleştirilmesiyle yapılan analiz sonucunda rastgele etkiler modeline göre, ortalama rastgele etki büyüklüğü olarak bulunmuştur. Bu değer, dâhil edilen çalışmaların kavramsal anlamalarına orta düzeyde etki ettiğini göstermektedir. Ortalama etki büyüklüğünün pozitif değerde olması sebebiyle işlem etkisi deney grubu lehine olduğu söylenebilir. Edinilen bu bulgulara göre Araştırma Sorgulama Temelli Öğretim yaklaşımının kontrol gruplarındaki öğrencilere göre deney grubundaki öğrencilerin kavramsal anlamalarına orta düzeyde etki ettiği belirlenmiştir.

Kavramsal Anlama temasına dâhil edilen çalışmaların yarısının huni grafiğinin içinde yarısının da dışında olduğu ve çalışmaların simetrik bir dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Egger regresyon testine göre p değeri istatiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bu sonuçlar yayın yanlılığı olmadığını göstermektedir.

5.1.2.4. Araştırmaya dâhil edilen çalışmaların tutum temasına ilişkin sonuçları

Araştırma Sorgulama Temelli Öğrenmenin tutum değişkenine göre etkililiğini araştıran 7 çalışmanın birleştirilmesiyle yapılan analiz sonucunda rastgele etkiler modeline göre, ortalama rastgele etki büyüklüğü olarak bulunmuştur. Bu değer, dâhil edilen çalışmaların tutuma küçük düzeyde etki ettiğini göstermektedir. Ortalama etki büyüklüğünün pozitif değerde olması sebebiyle işlem etkisinin deney grubu lehine olduğu söylenebilir. Edinilen bu bulgulara göre, Araştırma Sorgulama Temelli Öğretim yaklaşımının kontrol gruplarındaki öğrencilere göre deney grubundaki öğrencilerin tutumlarına küçük düzeyde etki ettiği tespit edilmiştir.

Tutum temasına dâhil edilen çalışmaların çoğunluğunun huni grafiğinin içinde bir kısım çalışmanın da dışında olduğu ve çalışmaların simetrik bir dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Egger regresyon testine göre p değeri istatiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bu sonuçlar yayın yanlılığı olmadığını göstermektedir.