• Sonuç bulunamadı

Bölüm 5

hacim (sıvı) korunumunu kazanma düzeylerinin çok düşük olduğunu göstermektedir.

• Araştırmanın birinci alt probleminin dördüncü boyutu olan okulöncesi kuruma devam eden 5-6 yaş çocuklarının alan korunumu kazanma düzeylerine ilişkin bulgulara göre öğrencilerin %49,2’u alan korunumuna ilişkin problem durumlarından 2 ve 3 puan alarak bu korunum türünü kazanmıştır. Ancak, ortalamanın (x = 1,33 ) olması öğrencilerin alan korunumunu kazanma düzeylerinin yüksek olmadığını göstermektedir.

İkinci Alt Probleme Ait Sonuçlar

• Araştırmanın ikinci alt probleminin birinci boyutu olan cinsiyet değişkenine göre okulöncesi kuruma devam eden 5-6 yaş çocuklarının sayı, uzunluk, hacim (sıvı) ve alan korunumlarını kazanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

• Araştırmanın ikinci alt probleminin ikinci boyutu olan yaş değişkenine göre okulöncesi kuruma devam eden 5-6 yaş çocuklarının sayı, uzunluk, hacim (sıvı) ve alan korunum türlerini kazanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

• Araştırmanın ikinci alt probleminin üçüncü boyutu olan anne eğitim düzeyi değişkenine göre okulöncesi kuruma devam eden 5-6 yaş çocuklarının sayı, uzunluk, hacim (sıvı) ve alan korunum türlerini kazanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

• Araştırmanın ikinci alt probleminin dördüncü boyutu olan baba eğitim düzeyi değişkenine göre okulöncesi kuruma devam eden 5-6 yaş çocuklarının sayı, uzunluk, hacim (sıvı) ve alan korunum türlerini kazanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

Öneriler

Bu bölümde, öneriler araştırma sonuçlarına bağlı olarak uygulamaya dönük öneriler ve yeni yapılacak araştırmalara yönelik öneriler olmak üzere iki başlık altında sunulmuştur.

Uygulamaya Dönük Öneriler

• Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çocukların sayı korunumunu yüksek düzeyde kazanamadıkları belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar eğitim yoluyla çocukların korunum türlerini kazanabildiklerini ortaya koymaktadır.

Çocukların sayı korunumunu kazanma düzeylerini yükseltmek için okulöncesi öğretim programı içerisinde yer alan sayı kavramına ilişkin hedefler korunum kavramı ile ilişkilendirilerek yeni öğretme-öğrenme etkinlikleri düzenlenebilir.

• Çocuklar uzunluk ve hacim (sıvı) korunumu çok düşük düzeyde kazanmışlardır. Okulöncesi öğretim programı içinde yer alan hedefler ağırlıklı olarak sayı kavramına ilişkin hedeflerdir. Çocukların uzunluk ve hacim (sıvı) korunumunu kazanma düzeylerini yükseltmek için ölçme kavramıyla ilişkili olarak uzunluk ve hacim (sıvı) kavramlarına okulöncesi öğretim programlarında daha fazla yer verilebilir.

• Çocukların alan korunumunu yüksek düzeyde kazanamadıkları belirlenmiştir. Okulöncesi öğretim programı içinde yer alan hedefler ağırlıklı olarak sayı kavramına ilişkin hedeflerdir. Çocukların alan korunumunu kazanma düzeylerini yükseltmek için ölçme kavramıyla ilişkili olarak alan kavramına okulöncesi öğretim programlarında daha fazla yer verilebilir.

Ayrıca programda var olan alan kavramına ilişkin hedefler korunum kavramı ile ilişkilendirilerek yeni öğretme-öğrenme etkinlikleri düzenlenebilir.

• Anne-baba eğitim düzeyi artmasına rağmen çocukların korunum türlerini kazanma düzeylerinde farklılık görülmemektedir. Bu durum eğitim düzeyi yüksek anne ve babaların kendi bilgi birikimlerini çocuklarının eğitimine tam olarak yansıtamadığını göstermektedir. Ebeveynlerin mevcut bilgi birikimini daha etkili bir şekilde kullanabilmesi için çocuklarıyla geçirdikleri zamanın niteliğini artırmaya yönelik eğitimler verilebilir.

Yeni Yapılacak Araştırmalara Dönük Öneriler

• Okulöncesi kurumlara devam eden 5-6 yaş çocuklarının korunum düzeylerini belirlemeye yönelik çalışmalarresmi anasınıflarıyla birlikte resmi ve özel anaokullarında yürütülebilir.

• Okulöncesi kurumlara devam eden 5-6 yaş çocuklarının korunum düzeylerini belirlemeye yönelik çalışmaların kapsamı genişletilerek Türkiye geneli çalışmalar yapılabilir.

• Okulöncesi kurumlara devam eden 5-6 yaş çocukları ile birlikte okulöncesi kurumlara devam etmeyen 5-6 yaş çocuklarının korunum düzeyini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılabilir.

• 5-6 yaş çocuklarının korunum türlerine ilişkin problemlere verdikleri cevapları sınıflandırabilmek ve neden-sonuç ilişkilerini belirlemek amacıyla nitel çalışmalar yapılabilir.

• 5-6 yaş çocuklarının korunum türlerini kazanma düzeyleriniyükseltmek amacıyla korunum kavramını geliştirici yeni öğretim programları geliştirilerek çocuklar üzerindeki etkisini gözlemlemek amacıyla deneysel araştırmalar yapılabilir.

• Korunum kavramını kazanmış çocukların üst kademelerdeki matematik başarısı ile korunum kavramını kazanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla boylamsal araştırmalar yapılabilir.

Kaynaklar

Akbari, S. (2016). İran’da ve Türkiye’de yaşayan7-11 yaş grubu çocuklarında korunum gelişimi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi] Mersin Üniversitesi.

Alomari, H. & Ekhlawi, R.S (2020). Reliability estimates of composite achievement tests in mathematics using the stratified alpha formula. European Journal of Scientific Research, 155(4), 409-421.

Arı, M., Bal, S., Tuğrul, B., Uzmen, S. ve Aydoğan, S. (2000). Helping six year old kindergarten children to acquire the concept of conservation through training. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(18).

Baroody, A. J. (2004). The role of psychological research in the development of early childhood mathematics standards. Engaging young children in mathematics:

Standards for early childhood mathematics education, 149-172.

Baydemir Çınar, G. (2019). Erken çocukluk döneminde işlem kavramı. İçinde B. Akman (Ed.), Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi (ss. 87-93). Pegem Akademi Yayıncılık.

Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme: klasik test teorisi ve uygulaması. ÖSYM Yayınları.

Bloom, B. J. (2016). İnsan nitelikleri ve okulda öğrenme. (D. A. Özçelik, Çev.) Pegem Akademi Yayıncılık.

Buldu, M. (2019). Erken çocukluk döneminde matematiksel kavram gelişimi. İçinde B.

Akman (Ed.), Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi (ss. 26-43). Pegem Akademi Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegem Akademi Yayıncılık.

Can, A. (2020). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. Ankara: Pegem Akademi.

Charles, C. M. (1999). Öğretmenler için Piaget ilkeleri. (G. Ülgen, Çev.) Ankara: Anı Yayıncılık.

Charlesworth, R. & Lind, K. K. (2010). Math&science for young children. Wadsworth:

Cengage Learning.

Clements, D. H. & Stephan, M. (2004). Measurement in Pre-K to grade 2 mathematics.

Engaging young children in mathematics: Standards for early childhood mathematics education, 299-317.

Cohen, R. J., & Swerdlik, M. E. (2020). Psikolojik test ve değerlendirme: testlere ve ölçmeye giriş. E. Tavşancıl (Çev. Ed.).Nobel Akademik Yayıncılık.

Cronbach, L. J., Schönemann, P., & McKie, D. (1965). Alpha coefficients for stratified-parallel tests. Educational and Psychological Measurement, 25(2), 291-312.

Çapri, B. (2004). 7-11 yaş grubu çocuklarda korunumun gelişimi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi] Mersin Üniversitesi.

Dağlı, H. (2020). Gelişim ve öğrenme kuramlarında matematik. İçinde H. E. Dağlıoğlu (Ed.), Erken Çocukluk Döneminde Matematik Eğitimi (ss. 17-40). Anı Yayıncılık.

Dağlıoğlu, H. E. (2020). Önsöz. İçinde H. E. Dağlıoğlu (Ed.), Erken Çocukluk Döneminde Matematik Eğitimi. Anı Yayıncılık.

Denney, N. W., Zeytinoglu, S., & Selzer, S. C. (1977). Conservation training in four-year-old children. Journal of Experimental Child Psychology, 24(1), 129-146.

Doğan, H., & Koçyiğit, S. (2015). Beş-on dört yaşlar arası çocuklarda temel korunum becerilerinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi.

Durmaz, B. (2019). Ölçme. İçinde B. Durmaz (Ed.), Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi (ss. 229-256). Pegem Akademi Yayıncılık.

Elkind, D. (1961). Children's discovery of the conservation of mass, weight, and volume:

Piaget replication study II. The journal of genetic psychology, 98(2), 219-227.

Erden, M. (1995). Eğitimde program değerlendirme. Ankara: Pegem Ertürk, S. (1994). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Meteksan

Evans, R. I. (1999). Jean piaget/ insan ve fikirleri. (Ş. Çiftçioğlu, Çev.) Ankara: Doruk Yayınları.(Orijinal eserin yayın tarihi, 1973).

Feigenbaum, K. D. (1971). A pilot investigation of the effects of training techniques designed to accelerate children's acquisition of conservation of discontinuous quantity. The Journal of Genetic Psychology, 119(1), 13-23.

Flavell, J. H. (1963). The developmental psychology of jean piaget. New York: Litton Educational Publishing, Inc.

Gelman, R. (1982). Accessing one to one correspondence: still another paper about conservation. British Journal of Psychology, 73(2), 209-220.

George, L. O. (1970). Selected factors which affect young children's concepts of conservation of length. [Unpublished doctoral dissertation] Indiana University.

Goldschmid, M. L. (1967). Different types of conservation and nonconservation and their relation to age, sex, IQ, MA, and vocabulary. Child Development, 1229-1246.

Goldschmid, M. L., Bentler, P. M., Debus, R. L., Rawlinson, R., Kohnstamm, D., Modgil, S., ... & Warren, N. (1973). A cross-cultural investigation of conservation. Journal of Cross-Cultural Psychology, 4(1), 75-88.

Haktanır, G. (1994). 7-10 yaşlarındaki çocuklarda sayı, madde, uzunluk, miktar, ağırlık, alan ve hacim korunumu ilkesinin incelenmesi. [Yayımlanmamış doktora tezi]

Ankara Üniversitesi.

Hardin, M. J. P. (1975). Effects of treatment on conservation of continuous quantity tasks in young children. [Doctoral dissertation].The University of North Carolina at Greensboro.

Işık, A., Çiltaş, A., & Bekdemir, M. (2008). Matematik eğitiminin gerekliliği ve önemi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (17), 174-184.

John, M., Dambe, M., Polhemus, S., & John, F. (1983). Children's thinking in Botswana:

Piaget tasks examined. International Journal of Psychology, 18(1-4), 229-238.

Karasar, N. (2020). Bilimsel araştırma yöntemi (36. Basım). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık.

Kim, M. (1987). Cognitive development of Korean kindergarten children and its relationship to age, gender, social class, and maternal attitude. [Unpublished doctoral dissertation]. Oregon State University.

Kohler, R. (2008). Jean Piaget. Bloomsbury Academic.

Lawton, J. T., & Reddy, P. (1984). Effects of High-Order Rule Instruction on Preschool Children's Understanding of Conservation.

Maury, L. (2008). Piaget ve çocuk.(N. Sarıca, Çev.). De Ki Yayınları. (Orijinal eserin yayın tarihi, 1992).

May, R. B., & Norton, J. M. (1981). Training-task orders and transfer in conservation. Child Development, 904-913.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (2019, 10 Temmuz). Resmi Gazete (Sayı:

30827). Erişim adresi: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190710.pdf

Montemerlo, M. D. (1970). The effects of training and ability on conservation of number.

[Unpublished doctoral dissertation]. The Pennsylvania State University.

Morgan, R. H. (1977). Development of conceptual tempo, optional shift and conservation in children.[Unpublished doctoral dissertation].Arizona State University.

Murray, F. B. (1968).Cognitive conflict and reversibility training in the acquisition of length conservation. Journal of Educational Psychology, 59(2), 82.

Murray, N. G. (1975). The effect of motoric manipulation on the acquisition of conservation of number. [Unpublished master’s thesis]. The University of Southern California.

Mwangangi, R. J. (1974). The cognitive development of Kenya African children as shown by their performance on selected Piagetian task of conservation.[Unpublished doctoral dissertation].The Ohio State University.

Öçal, T. (2019). İşlemler. İçinde B. Durmaz (Ed.), Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi (ss.

185-197). Pegem Akademi Yayıncılık.

Özçelik, D. A. (1992). Eğitim programları ve öğretim. Ankara: ÖSYM Yayınları.

Özyürek, A., Gürleyik, S., Özdemir, S., & Sancı, N. G. (2017). Çocuklarda sayı, sıvı ve uzunluk kornumu gelişiminin cinsiyet ve yaş değişkeni açısından incelenmesi.Milli Eğitim Dergisi, 46(216), 5-19.

Pancholi, J. H. (1991). An investigation into conservation personality and reading ability of the pupils as predictors of mathematical concept and mathematical achievement.

[Unpublished doctoral dissertation]. Sardar Patel University.

Parsonson, B. S., & Naughton, K. A. (1988). Training generalized conservation in 5-year-old children. Journal of experimental child psychology, 46(3), 372-390.

Piaget, J. (1953). How children form mathematical concepts. Scientific American, 189(5), 74-79

Piaget, J. (1961). The genetic approach to psychology of thought. Educational Psychology, 52(6).

Piaget, J. (1964). Cognitive development in children. Journal of Research in Science Teaching, 2(2), 176-186. https://www.researchgate.net/adresinden edinilmiştir.

Piaget, J. (1967). Six psychological studies (A. Tenzer, Trans.). D. Elkind (Eds.) [Adobe Digital Editions version]. Erişim adresi Internet Archive.

Piaget, J. (1968). Quantification, conservation, and nativism. Science.

Piaget, J. (1976). Need and significance of cross-cultural studies in genetic psychology. In Piaget and His School (pp. 259-268). Springer, Berlin, Heidelberg.

Piaget, J. (1977). Problems of equilibration. M. Appeland ve L. Goldberg (Ed.), Topics in Cognitive Development, Vol.1, Equilibration: Theory, Research and Application, (pp. 3-13). Plenum Press.

Piaget, J. ve Inhelder, B. (2019). Çocuk Psikolojisi. (O. Türkay, Çev.) İstanbul: Pinhan Yayıncılık.(Orijinal eserin yayın tarihi, 2012).

Piaget, J. (2019). Zeka Psikolojisi. (İ. M. Yılmaz, Çev.) İstanbul: Pinhan Yayıncılık.

Piaget, J. (2019). Çocuğun Gözüyle Dünya. (İ. Yerguz, Çev.) Ankara: Dost Kitabevi Yayıncılık. (Orijinal eserin yayın tarihi, 1947).

Plato, F. C. (1974). An adaptation of Jean Piaget's study of conservation of continuous quantity using lower-and middle-class kindergarten children. [Unpublished doctoral dissertation]. New York University.

Pratoomraj, S., & Johnson, R. C. (1966). Kinds of questions and types of conservation tasks as related to children's conservation responses. Child Development, 343-353.

Rothenberg, B. B., & Courtney, R. G. (1969). Conservation of number in very young children. Developmental Psychology, 1(5), 493.

San, P., & Arı, M. (1988). Anaokuluna giden beş-altı yaş çocuklarında sayı ve miktar korunumunun kazandırılmasında bilgisayarla yapılan eğitimin etkisinin incelenmesi. Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Dergisi, 3, 27-34.

Schenck, B. R. (1973). Teaching correlates of number conservation to very young children. [Unpublished doctoral dissertation]. The University of North Carolina at Greensboro.

Senemoğlu, N. (1994). Okulöncesi eğitim programı hangi yeterlikleri kazandırmalıdır?.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(10).

Senemoğlu, N. (2009). Gelişim, öğrenme ve öğretim. Ankara: Pegem Akademi.

Singer, D. G., & Revenson, T. A. (1996). How a child thinks: a Piaget primer. New York:

Penguin Books.

Smedslund, J. (1961). The acquisition of conservation of substance and weight in children: I. Introduction. Scandinavian Journal of Psychology, 2(1), 11-20.

Smith, S. S. (2006). Early childhood mathematics. Boston, MA: Pearson Education Inc.

Tavşancıl, E. (2019). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Thompson, D. (2013, December 3). Piagetian conservation tasks. [Video]. Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=R9lkOjLNzU4

Thorndike, R. M., & Thorndike-Christ, T. (2017). Psikolojide ve eğitimde ölçme ve değerlendirme (M. Otrar, Çev. Ed.). Ankara: Nobel.

Ünal, M. (2019). Matematiksel kavram gelişiminde eşleştirme, sınıflandırma, gruplama, karşılaştırma, sıralama. İçinde B. Akman (Ed.), Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi (ss. 46-60). Pegem Akademi Yayıncılık.

Wadsworth, B. J. (2015). Piaget'nin duyuşsal ve bilişsel gelişim kuramı.Z. Selçuk (Çev.

Ed.) ve M. Kandemir, A. Kaşkaya ve M. Palancı, (Çev.) Ankara: Pegem Akademi.

Wohlwill, J. F. & Lowe, R. C. (1962). Experimental analysis of the development of the conservation of number. Child Development, 33(1), 153-167.

Wood, D. (1998). How children think and learn. Blackwell Publishing.

EK-A: Araştırmacının Çocukların Cevaplarına Göre Doldurması Gereken Değerlendirme Formu

EK-B: Puanlama Anahtarı

EK-C: Etik Komisyonu Onay Bildirimi

EK-Ç: MEB Uygulama İzni

EK-D: Etik Beyanı

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, tez yazım kurallarına uygun olarak hazırladığım bu tez çalışmasında,

• tez içindeki bütün bilgi ve belgeleri akademik kurallar çerçevesinde elde ettiğimi,

• görsel, işitsel ve yazılı bütün bilgi ve sonuçları bilimsel ahlak kurallarına uygun olarak sunduğumu,

• başkalarının eserlerinden yararlanılması durumunda ilgili eserlere bilimsel normlara uygun olarak atıfta bulunduğumu,

• atıfta bulunduğum eserlerin bütününü kaynak olarak gösterdiğimi,

• kullanılan verilerde herhangi bir tahrifat yapmadığımı,

• bu tezin herhangi bir bölümünü bu üniversitede veya başka bir üniversitede başka bir tez çalışması olarak sunmadığımı

beyan ederim.

27/06/2022

Esra TOPBAŞ

EK-E: Yüksek Lisans/Doktora Tez Çalışması Orijinallik Raporu

26/06/2022 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığına,

Tez Başlığı :Okulöncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 5-6 Yaş Çocuklarının Korunum Kavramını Kazanma Düzeyleri

Yukarıda başlığı verilen tez çalışmamın tamamı (kapak sayfası, özetler, ana bölümler, kaynakça) aşağıdaki filtreler kullanılarak Turnitinadlı intihal programı aracılığı ile kontrol edilmiştir. Kontrol sonucunda aşağıdaki veriler elde edilmiştir:

Rapor

Tarihi Sayfa

Sayısı Karakter

Sayısı Savunma

Tarihi Benzerlik

Oranı Gönderim

Numarası

26/06 /2022 114 116206 30/05/2022 %15 1863149643

Uygulanan filtreler:

1. Kaynaklar hariç 2. Alıntılar dâhil

3. 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları’nı inceledim ve çalışmamın herhangi bir intihal içermediğini;aksinin tespit edileceğimuhtemel durumda doğabilecek her türlü hukuki sorumluluğu kabul ettiğimi ve yukarıda vermiş olduğum bilgilerin doğru olduğunubeyan eder, gereğini saygılarımla arz ederim.

Ad Soyadı: Esra TOPBAŞ

İmza Öğrenci No.: N18138312

Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri

Programı: Eğitim Programları ve Öğretim

Statüsü: Y.Lisans Doktora Bütünleşik Dr.

DANIŞMAN ONAYI

UYGUNDUR.

(Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU)

EK-F: Thesis/Dissertation Originality Report

26/06/2022

HACETTEPE UNIVERSITY Graduate School of Educational Sciences To The Department of Educational Sciences

Thesis Title: Acquiring Levels of Conservation of 5-6 Year Old Children Attending Preschool Educational Institutions

The whole thesis that includes the title page, introduction, main chapters, conclusions and bibliography section is checked by using Turnitin plagiarism detection software take into the consideration requested filtering options. According to the originality report obtained data are as below.

Time

Submitted Page

Count Character Count

Date of Thesis Defense

Similarity

Index Submission ID

26/06/2022 114 116206 30/05 /2022 %15 1863149643

Filtering options applied:

1. Bibliography excluded 2. Quotes included

3. Match size up to 5 words excluded

I declare that I have carefully read Hacettepe University Graduate School of Educational Sciences Guidelines for Obtaining and Using Thesis Originality Reports; that according to the maximum similarity index values specified in the Guidelines, my thesis does not include any form of plagiarism; that in any future detection of possible infringement of the regulations I accept all legal responsibility; and that all the information I have provided is correct to the best of my knowledge.

I respectfully submit this for approval.

Name Lastname: Esra TOPBAŞ

Signature Student No.: N18138312

Department: Educational Sciences Program: Curriculum and Instruction

Status: Masters Ph.D. Integrated Ph.D.

ADVISOR APPROVAL

APPROVED

(Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU)

EK-G: Yayımlama ve Fikrî Mülkiyet Hakları Beyanı

Enstitütarafındanonaylananlisansüstütezimin/raporumuntamamınıveyaherhangibirkısmını,basılı(kâğ ıt)veelektronikformattaarşivlemeveaşağıdaverilenkoşullarlakullanımaaçmaizniniHacettepeÜniversite sineverdiğimibildiririm.BuizinleÜniversiteyeverilenkullanımhaklarıdışındakitümfikrimülkiyethaklarımb endekalacak,tezimintamamınınyadabirbölümününgelecektekiçalışmalarda(makale,kitap,lisansvepat entvb.)kullanımhaklanbanaait olacaktır.

Tezin kendi orijinal çalışmam olduğunu, başkalarının haklarını ihlal etmediğimi ve tezimin tek yetkili sahibi olduğumu beyan ve taahhüt ederim. Tezimde yer alan telif hakkı bulunan ve sahiplerinden yazılı izin alınarak kullanılması zorunlu metinlerin yazılı izin alınarak kullandığımı ve istenildiğinde suretlerini Üniversiteye teslim etmeyi taahhüt ederim.

Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan "Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına ilişkin Yönerge" kapsamında tezim aşağıda belirtilen koşullar haricince YÖK Ulusal Tez Merkezi / H.Ü. Kütüphaneleri Açık Erişim Sisteminde erişime açılır.

o Enstitü/Fakülteyönetimkurulukararıileteziminerişimeaçılmasımezuniyettarihinden itibaren2yılertelenmiştir.(1)

o Enstitü/Fakülteyönetimkurulunungerekçelikararıileteziminerişimeaçılmasımezuniy et tarihimdenitibaren… ayertelenmiştir.(2)

o Tezimleilgiligizlilikkararıverilmiştir.(3)

27/06 /2022

Esra TOPBAŞ

"LisansüstüTezlerinElektronikOrtamdaToplanması,DüzenlenmesiveErişimeAçılmasına İlişkin Yönerge"

(1) Madde6.1.Lisansüstütezleilgilipatentbaşvurusuyapılmasıveyapatentalmasürecinindevametmesidurumunda,tezdanışmanı nınönerisiveenstitüanabilimdalınınuygungörüşüÜzerineenstitüveyafakülteyönetimkuruluikiyıl

süreiletezinerişimeaçılmasınınertelenmesinekararverebilir.

(2) Madde6.2.Yeniteknik,materyalvemetotlarınkullanıldığı,henüzmakaleyedönüşmemişveyapatentgibiyöntemlerlekorunmamı şveinternettenpaylaşılmasıdurumunda3.şahıslaraveyakurumlarahaksızkazanç;imkânıoluşturabilecekbilgivebulgularıiçere ntezlerhakkındatezdanışmanınönerisiveenstitüanabilimdalınınuygungörüşüüzerineenstitüveyafakülteyönetimkurulunung erekçelikararıilealtıayıaşmamaküzeretezinerişimeaçılmasıengellenebilir.

(3) Madde7.1.Ulusalçıkarlarıveyagüvenliğiilgilendiren,emniyet,istihbarat,savunmavegüvenlik,sağlıkvb.konularailişkinlisansüs

tü tezlerle ilgili gizlilikkararı,tezinyapıldığıkurumtarafındanverilir*.Kurumvekuruluşlarlayapılanişbirliğiprotokolüçerçevesinde

hazırlananlisansüstütezlereilişkin

gizlilikkararıise,ilgilikurumvekuruluşunönerisiileenstitüveyafakülteninuygungörüşüÜzerineüniversiteyönetimkurulutarafınd anverilir.GizlilikkararıverilentezlerYükseköğretimKurulunabildirilir.

Madde7.2.Gizlilikkararıverilentezlergizliliksüresinceenstitüveyafakültetarafındangizlilikkurallarıçerçevesindemuhafazaedili r,gizlilikkararının kaldırılmasıhalindeTezOtomasyonSistemineyüklenir

* Tezdanışmanınınönerisiveenstitüanabilimdalınınuygungörüşüüzerineenstitüveyafakülteyönetimkurulutarafın dankararverilir.

Benzer Belgeler