• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırma bulgularına dayalı olarak ulaşılan genel sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir. Araştırmanın sonucu olarak ilk önce araştırmanın bağımsız değişkeni olan okul müdürlerinin destekleyici davranışları ve araştırmanın bağımlı değişkeni olan öğretmen liderliği hakkında ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin algı düzeyleri verilmiştir. Daha sonra, okul müdürlerinin destekleyici davranışlarının öğretmen liderliği üzerindeki etkisi ve bu etkinin yönüne ilişkin sonuçlara yer verilmiştir. Son olarak, müdür desteği ve öğretmen liderliğinin okul türü, cinsiyet, mezun olunan okul, branş, kıdem, okuldaki hizmet süresi, öğretmen sayısı ve öğrenci sayısı değişkenlerine ilişkin sonuçlarına yer verilmiştir. Ayrıca öğretmenler, okul müdürleri, uygulayıcılar ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.

Sonuçlar

1- Okul müdürleri öğretmenleri destekleyici davranışları yüksek düzeyde sergilemektedirler. Okul müdürlerinin öğretmenleri destekleyici davranışlardan en fazla sergiledikleri dürüst ve açık sözlü olmak en az sergiledikleri ise öğretmenlerin performanslarına yönelik geri bildirimde bulunmaktır.

2- Ortaöğretim okulu öğretmenleri öğretmen liderliği davranışlarını yüksek düzeyde sergilemektedirler. Öğretmenlerin öğretmen liderliğinin boyutlarına ilişkin davranışları sergileme düzeylerinin en yüksek mesleki gelişim boyutunda olduğu görülmüştür.

99

3- Müdür desteği arttıkça öğretmenlerin kurumsal gelişme, mesleki gelişim ve meslektaşlarla iş birliği boyutlarındaki liderlik davranışları sergileme düzeyleri de artış göstermektedir.

4- Müdür desteği öğretmen liderliğinin kurumsal gelişme, mesleki gelişim ve meslektaşlarla iş birliği boyutlarının anlamlı bir yordayıcısıdır.

5- Akademik liselerde okul müdürleri öğretmenleri destekleyici davranışları daha fazla sergilemektedirler.

6- Akademik liselerde görev yapan öğretmenler öğretmen liderliğinin kurumsal gelişme boyutundaki liderlik davranışlarını meslek liselerindeki öğretmenlere göre daha fazla sergilemektedirler.

7- Kadın ve erkek öğretmenlerin müdür desteğine ilişkin görüşleri benzerlik göstermektedir.

8- Kadın öğretmenler öğretmen liderliğinin mesleki gelişim boyutundaki davranışları anlamlı bir şekilde daha yüksek düzeyde sergilemektedirler.

9- Eğitim fakültelerinden ve diğer yükseköğretim programlarından mezun olan öğretmenlerin müdür desteğine ilişkin görüşleri benzerlik göstermektedir.

10- Eğitim fakültelerinden ve diğer yükseköğretim programlarından mezun olan öğretmenlerin öğretmen liderliğine ilişkin görüşleri benzerlik göstermektedir. 11- Tüm branşlardaki öğretmenlerin müdür desteğine ilişkin görüşleri benzerlik göstermektedir.

12- Türkçe ve yabancı dil öğretmenleri diğer branşlardaki öğretmenlere göre öğretmen liderliğinin mesleki gelişim boyutundaki davranışları daha yüksek düzeyde sergilemektedirler.

13- Mesleki kıdemi daha az olan öğretmenler müdür desteğini daha fazla hissetmektedirler.

14- Mesleki kıdemi daha az olan öğretmenler kurumsal gelişme boyutundaki öğretmen liderliği davranışlarını daha yüksek düzeyde sergilemektedirler.

15- Bulundukları okuldaki hizmet süresi daha az olan öğretmenler okul müdürü desteğini kendilerinden daha fazla süredir görev yapan öğretmenlere göre daha fazla hissetmektedirler.

100

16- Öğretmen mevcudu daha az olan okullarda görev yapan öğretmenler okul müdürü desteğini öğretmen sayısı daha yüksek olan okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha fazla hissetmektedirler.

17- Öğrenci sayısı daha az olan okullarda görev yapan okul müdürleri öğretmenleri destekleyici davranışları öğrenci nüfusu daha fazla olan okullarda görev yapan okul müdürlerine göre daha yüksek düzeyde sergilemektedirler.

18- Öğrenci sayısı daha az olan okullarda görev yapan öğretmenler daha kalabalık okullarda görev yapan meslektaşlarına göre öğretmen liderliği davranışlarını daha yüksek düzeyde sergilemektedirler.

Öneriler

Öğretmenler İçin Öneriler

1- Öğretmenler mesleki gelişimlerini destekleyecek konferans, seminer, sempozyum ve lisansüstü eğitim gibi faaliyetlere katılma konusunda istekli olmalıdırlar.

2- Öğretmenler liderlik davranışlarını sınıf dışında da sergilemeli ve okul gelişimine bir bütün olarak katkıda bulunmalıdırlar.

3- Öğretmenler hizmet içi eğitim çalışmalarına ve proje faaliyetlerine katılma noktasında istekli olmalıdırlar.

4- Kıdemli öğretmeler de mesleki deneyimlerini kullanarak yüksek düzeyde liderlik davranışları sergilemelidirler.

5- Meslek lisesinde görev yapan öğretmenler okulun amaçlarının iyi anlamalı, benimsemeli ve okul gelişimi için bir bütün olarak hem sınıf içinde hem de sınıf dışında liderlik davranışları sergilemedirler.

Okul Müdürleri İçin Öneriler

1- Okul müdürleri öğretmenlerin performanslarına yönelik geri bildirimde bulunmalıdır.

101

2- Öğretmenlerin sınıf dışında da liderlik davranışları sergileyebilmelerine olanak sağlayacak etkin bir zaman planlaması yapmalıdır.

3- Öğretmenlerin kişisel ve meslekli gelişimini arttıracak faaliyetler düzenlemeli ve öğretmenlerin bu faaliyetlere katılması için onlara destek vermelidir.

4- Meslek liselerinde görev yapan okul müdürleri öğretmenleri liderlik davranışları sergilemeleri yönünde cesaretlendirmelidir.

5- Öğretmen ve öğrenci mevcudu fazla olan okullarda görev yapan okul müdürleri etkili bir zaman planlaması yaparak tüm öğretmenlere iletişim kurmalıdır.

Uygulayıcılar için Öneriler

1- Okulların bağlı oldukları üst birimler hizmet içi eğitim programlarını nicelik ve nitelik yönünden geliştirmeli ve öğretmenlere sürdürülebilir mesleki gelişim fırsatları sunmalıdır.

2- Üniversiteler ile iş birliği içinde, öğretmen liderliği konusunda bilgilendirme çalışmaları (konferans, seminer, hizmet içi eğitim) yapılmalıdır.

3- Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyecek faaliyetlere herhangi bir sorun yaşamadan katılabilmeleri için gereken yasal düzenlemelerde iyileştirmeler yapılmalıdır.

4- Öğretmen yetiştiren kurumlarda öğretmen liderliği konusu öğretim programlarına dâhil edilmelidir ve lider öğretmen dersi programa eklenmelidir. 5- Öğretmenlerin başarılı çalışmalarının takdir edildiği etkili bir ödül mekanizması

oluşturulmalıdır.

Araştırmacılar için Öneriler

1- Ülke içinde öğretmen liderliğine yönelik çalışmaların sınırlı olmasından dolayı öğretmen liderliğine yönelik araştırmaların sayısı arttırılmalıdır.

2- Müdür desteğinin öğretmen liderliği üzerindeki etkisini araştıran nitel çalışmalar da yapılabilir.

102

3- Öğretmen liderliğinin öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki etkilerini ortaya koyan araştırmalar yapılabilir.

4- Öğretmen liderliği ve müdür desteği örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık, örgüt sağlığı, okul kültürü, okul iklimi, okul etkililiği, okul gelişimi, mesleki profesyonelizm, mesleki tükenmişlik ve mesleki doyum gibi değişkenlerle ilişkili olarak araştırmalara konu edilebilir.

5- Okul müdürleriyle liderliğin paylaşılması ve öğretmen liderliği ile ilgili görüşmeler yapılıp, nitel araştırmalar hazırlanabilir.

103

KAYNAKLAR

Adams, K. L., & Hambright, W. G. (2004). Encouraged or discouraged? Women teacher leaders becoming principals. The Clearing House: A Journal of Educational

Strategies, Issues and Ideas, 77(5), 209-212.

Akert, N., & Martin, B. N. (2012). The role of teacher leaders in school improvement through the perceptions of principals and teachers. International Journal of Education, 4(4), 284-299.

Anderson, K. D. (2004). The nature of teacher leadership in schools as reciprocal influences between teacher leaders and principals. School Effectiveness and School Improvement,

15(1), 97-113.

Angelle P. S., & DeHart C. A. (2011). Teacher perceptions of teacher leadership: Examining differences by experience, degree, and position. NASSP Bulletin, 20(10) 1-20.

Ash, R. C., & Persall, J. M. (2000). The principal as chief learning officer: Developing teacher leaders. NASSP Bulletin, 84(616), 15-22.

Aslan, M. (2011). Öğretmen liderliği davranışları ve sınıf iklimi: Öğretmen ve öğrenci

görüşleri bağlamında bir araştırma. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr

sayfasından erişilmiştir.

Baloğlu, N. (2011). Dağıtımcı liderlik: Okullarda dikkate alınması gereken bir liderlik yaklaşımı. Ehi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 127-148.

Barth, R. (1999) The teacher leader. Providence RI: The Rhode Island Foundation. Barth, R. (2001). Teacher Leader. Phi Delta Kappan, 82(6), 443-449.

Beachum, F., & Dentith, A. M. (2004). Teacher leader creating cultures of school renewal and transformation. The Educational Forum, 68(3), 276-286.

104

Beycioğlu, K. (2009). İlköğretim okullarında öğretmenlerin sergiledikleri liderlik rollerine

ilişkin bir değerlendirme: Hatay ili örneği. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr

sayfasından erişilmiştir.

Beycioğlu, K., & Aslan, B. (2010). Öğretmen liderliği ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. İlkoğretim Online, 9(2), 764-775. http://ilkogretim-online.org.tr sayfasından erişilmiştir.

Beycioğlu, K., & Aslan, B. (2012). Öğretmen ve yöneticilerin öğretmen liderliğine ilişkin görüşleri: Bir karma yöntem çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18(2), 191-223.

Blegen, M. B., & Kennedy, C. (2000). Principles and teachers, leading together. NASSP

Bulletin, 84(616), 1-6.

Bolden, R. (2004). What is leadership? Leadership southwest research report (Report No:1). UK: Exeter.

Boles, K., & Troen, V. (1994). Teacher leadership in a professional development school. http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED375103.pdf sayfasından erişilmiştir.

Boyd-Dimock, V., & McGree, K. (1995). Leading change from the classroom: Teachers as leaders. Issues about change, 4(4). http://www.sedl.org/change/issues/issues44.html sayfasından erişilmiştir.

Buckner, K. G., & McDowelle, J. O. (2000). Developing teacher leaders: Providing encouragement, opportunities, and support. NASSP Bulletin, 84(616), 35-41.

Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi. Büyüköztürk, Ş., Çakmak E., Akgün Ö., Karadeniz Ş., & Demirel F. (2011). Bilimsel

araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Camburn, E., Rowan, B., & Taylor, J. E. (2003). Distributed leadership in schools: The case of elementary schools adopting comprehensive school reform models. Educational

Evaluation and Policy Analysis, 25, 347-373.

Can, N. (2006a). Öğretmen liderliğinin geliştirilmesinde müdürün rol ve stratejileri. Erciyes

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 349-363.

Can, N. (2006b). Öğretmen liderliği ve engelleri. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2, 137-161.

105

Can, N. (2009). Öğretmenlerin sınıfta ve okulda liderlik davranışları. Gaziantep Üniversitesi

Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 385-399.

Can, N. (2013). Öğretmen liderliği. Ankara: Pegem Akademi.

Cemaloğlu, N. (2002). Öğretmen performansının arttırılmasında okul yöneticisinin rolü.

Milli Eğitim Dergisi, 153(154), 153-154.

Cemaloğlu, N. (2007). Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(1), 73-112.

Conley, D. T. (1993). Roadmap to restructuring: Policies, practices and the emerging

visions of schooling. Oregon: ERIC.

Çakır, M. (2015). Öğretmenlerin liderlik stilleri ile sınıf içi öğretmen davranışları

arasındaki ilişkinin incelenmesi: İzmir ili Konak ilçesi örneği. (Yüksek lisans tezi).

https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.

Çelik, V. (1998). Eğitim dönüşümcü liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(4), 423-442.

Çelik, V. (2003). Eğitimsel liderlik. Ankara: Pegem A.

Çetin, M., & Keser, S. (2015). The teacher leader in the context of shared leadership in public schools. American Journal of Educational Research, 3(8), 1027-1035.

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, B. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli

istatistik: SPSS ve LISREL.Ankara: Pegem

Childs-Bowen, D., Moller, G., & Scrivner, J. (2000). Principals: Leaders of leaders. NASSP

Bulletin, 84, 27-34.

Crowther, F., & Olsen, P. (1997). Teachers as leaders - An exploratory framework.

International Journal of Educational Management, 11(1), 6-13.

Dawson, P. D. (2015). Exploring principal support for teacher learning through

professional learning communities in Torchbearer schools (Doctoral Dissertation).

Retrieved from http://www.mhsl.uab.edu/dt/

Danielson, C. (2006). Teacher leadership that strengthens professional practice. Alexandria VA: ASCD.

106

Day, C. (2002). School reform and transitions in teacher professionalism and identity.

International Journal of Education Research, 37, 677-692.

Day, C. W., & Leithwood, K. A. (2007). Successful principal leadership in times of change:

An international perspective. Dordrecht: Springer.

Deal, T., & Peterson, K. (1999). Shaping school culture: The heart of leadership. San Francisco: Jossey-Bass.

Elmore, R. F. (2000). Building a new structure for school leadership. Washington DC: The Albert Shanker Institute.

Fairman, J., & Mackenzie, S. (2012). Spheres of teacher leadership action for learning. Professional development in education: Teacher leadership and professional

development, special issue, 38, 229-246.

Field, A. (2009). Discovering statistics using SPSS. London: Sage.

Frost. D., & Durrant. J. (2003). Teacher leadership: Rationale, strategy and impact. School

Leadership & Management, 23(2), 173-186.

Frost. D., & Harris, A. (2003). Teacher leadership: Towards a research agenda. Cambridge

Journal of Education, 33(3), 479-498.

Fullan, M. (2011). Change leaders. Learning to do what matters most. San Francisco, CA: Jossey Bass.

Giray, M.D., & Şahin, D. N. (2012). Algılanan örgütsel yönetici ve çalışma arkadaşları desteği ölçekleri: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 15(30), 1- 9

Goleman, D. (2002) The new leaders: Transforming the art of leadership into the science of

results. London: Little Brown.

Gronn, P. (2003) The new work of educational leaders: Changing leadership practice in an

era of school reform. London: Paul Chapman.

Günbayı, İ., Dağlı, E., & Kalkan, F. (2013). İlköğretim okulu müdürlerinin destekleyici davranışları ile öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(4), 575-602.

107

Hallinger, P., & Heck, R. H. (2010). Collaborative leadership and school improvement: Understanding the impact on school capacity and student learning. School Leadership

& Management: Formerly School Organisation, 30(2), 95-110.

Hallinger, P., & Murphy, J. (1987). Assessing and developing instructional leadership.

Educational Leadership, 45(1), 54-61.

Hargreaves, A. (1994). Changing teachers, changing times: Teachers' work and culture in

the postmodern age. UK: Teachers College.

Harris, A. (2002). Improving schools through teacher leadership. Education Journal, 59, 22-23.

Harris, A. (2003). Teacher leadership as distributed leadership: Heresy, fantasy or possibility? School Leadership & Management, 23(3), 313-324.

Harris, A. (2005). Teacher leadership: More than just a feel-good factor? Leadership and

Policy in Schools, 4(3), 201-219.

Harris, A., & Hopkins, D. (2000). Introduction to special feature: Alternative perspective on school improvement. School Leadership & Management, 20(1), 9-14.

Harris, A., & Lambert, L. (2003). Building leadership capacity for school improvement. Philadelphia: Open University.

Harris, A., & Muijs, D. (2003). Teacher leadership: Principles and practice. London, UK: National College for School Leadership.

Harris, A., & Muijs, D. (2005). Improving schools through teacher leadership. Philadelphia: Open University.

Harrison, J. W., & Lembeck, E. (1996). Emergent teacher leaders. In G. Moller & M. Katzenmeyer (Eds.), Every teacher as a leader: Realizing the potential of teacher

leadership (s. 101-116). San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Harrison, C., & Killion, R. (2007). Ten roles for teacher leaders. Educational Leadership,

65(1), 74-77.

Helterbran, V. R. (2010). Teacher leadership. Overcoming "I'm just a teacher" syndrome.

108

Hogan, R., & Kaiser, R. B. (2005). What do we know about leadership. Review of general

psychology, 9(2), 169-180.

Hughes, A. L., Matt, J. J., & O’Reilly, F. L. (2014). Principal support is imperative to the retention of teachers in hard-to-staff schools. Journal of Education and Training

Studies, 3(1), 129-134.

Ingersoll, R. M., & Smith, T. M. (2004). Do teacher induction and mentoring matter? NASSP

Bulletin, 88(638), 28-40.

Jantzi, D.,& Leithwood, K. (1996). Toward and explanation of variation in teachers’ perceptions of transformational school leadership. Educational Administration

Quarterly, 32(4), 512-538.

Kalaycı, Ş. (2008). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil. Karasar, N. (1999). Bilimsel araştırma yöntemi - kavramlar, ilkeler, teknikler. Ankara:

Nobel.

Karip, E. (1998). Dönüşümcü liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(16), 443- 465.

Katyal, K. R., & Evers, C. W. (2004). Teacher leaderhip and autonomous student learning: adjusting to new realities. International Journal of Educational Research. 41, 367- 382.

Katzenmeyer, M., & Moller, G. (1996). Awakening the sleeping giant: Helping teachers

develop as leaders. California: Corwin.

Katzenmeyer, M., & Moller, G. (2009). Awakening the sleeping giant: Helping teachers

develop as leaders. California: Corwin.

Kılınç, A. Ç., Cemaloğlu, N., & Savaş, G. (2015). The relationship between teacher leadership, teacher professionalism, and perceived stress. Eurasian Journal of

Educational Research, 58, 1-26.

Kılınç, A. Ç., & Recepoğlu E. (2013). Ortaöğretim okulu öğretmenlerinin öğretmen liderliğine ilişkin algı ve beklentileri. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 3(2), 175-215.

109

Kılınç, A. Ç., Recepoğlu E., & Koşar, S. (2014). Relationship between high school principals' humor styles and teacher leadership. International Journal of Education,

6(3), 133-156.

Kölükçü, D. (2011). İlköğretim okulu öğretmenlerinin öğretmen liderliğini gösteren

davranışlarının gereklilik ve sergilenme derecesine ilişkin görüşleri. (Yüksek lisans

tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.

Kotter, J. P. (1988). The leadership factor. New York: The Free Press.

Lai, E., & Cheung, D. (2015). Enacting teacher leadership: The role of teachers in bringing about change. Educational Management Administration & Leadership, 43(5), 673-692 Lambert, L. (1998). Building leadership capacity in schools. Alexandria, Virginia:

Association for Supervision and Curriculum Development.

Lambert, L. (2003). Leadership capacity for lasting school improvement. Virginia: ASCD LeBlanc, P. R., & Shelton, M. M. (1997). Teacher leadership: The needs of teachers. Action

in Teacher Education. 19(3), 32-48.

Leithwood, K. (2003). Teacher leadership: Its nature, development, and impact on schools and students. In M. Brundrett, N. Burton & R. Smith (Eds.), Leadership in education (pp. 103-117). Thousand Oaks, CA: Sage.

Little, J. W. (1995). Contested ground: The basis of teacher leadership in two restructuring high schools. The Elementary School Journal 96(1), 47-63.

Little, J. W. (2003). Constructions of teacher leadership in three periods of policy and reform activism. School Leadership & Management, 23(4), 401-419.

Littrell, P. C., Billingsley, B. S., & Cross, L. H. (1994). The effects of principal support on special and general educators’ stress, job satisfaction, school commitment, health and intent to stay in teaching. Remedial and Special Education, 15(5), 297-310.

Mangin, M. M. (2005). Distributed leadership and the culture of schools: Teacher leaders’ strategies for gaining access to classrooms. Journal of School Leadership, 15(4), 456- 484.

Mangin, M. M. (2007). Facilitating elementary principals' support for instructional teacher leadership. Educational Administration Quarterly, 43(3), 319-357.

110

Muijs, D., & Harris, A. (2003). Teacher leadership - improvement through empowerment? An overview of the literature. Educational Management, Administration and

Leadership, 31(4), 437-448.

Muijs, D., & Harris, A. (2006). Teacher led school improvement: Teacher leadership in the UK. Teaching and Teacher Education, 22(8), 961-972.

Murphy, J. (2005). Connecting teacher leadership and school improvement. California: Corwin.

Özçetin, S. (2013). Öğretmen liderliğinin okulun liderlik kapasitesinin gelişimine etkisi: Bir

durum çalışması. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.

Özdemir, A. (2010). İlköğretim okullarında algılanan yönetici desteğinin ve bireycilik- ortaklaşa davranışçılığın örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi. Kuram ve

Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16(1), 93-112.

Özdemir, M. (2012). Dağıtımcı liderlik envanterinin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve

güvenirlik çalışmaları, 18(4), 575-598.

Özdemir, S., & Kılınç, A. Ç. (2015). Multidimensional perspectives on principal leadership effectiveness. In K. Beycioğlu & P. Pashiardis (Eds.), Teacher leadership: A

conceptual analysis (pp. 257-282). USA: IGI Global.

Özdemir, S., & Sezgin, F., (2002). Etkili okullar ve öğretim liderliği. Kırgızistan Türkiye

Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 266-282.

Öztürk, N. (2015). Eğitim örgütlerinde örgüt kültürü ve öğretmen liderliği: Lider- üye

etkileşiminin aracılık rolü. (Doktora tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından

erişilmiştir.

Reeves, D. B. (2008). Reframing teacher leadership to improve your school. Alexandria, VA: ASCD.

Sabatini, E. M. (2002). Teacher’s perspectives of emergent teacher leadership

in an elementary school (Doctoral Dissertation). Retrieved from

https://getd.libs.uga.edu/pdfs/

Sergiovanni, T. J. (2001). Leadership: What is in it for schools? New York: Routledge & Falmer.

111

Serin, M. K., & Buluç, B. (2012). İlköğretim okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim

Yönetimi, 18(3), 435-459.

Silins, H., & Mulford, B. (2004). Schools as learning organizations: Effects on teacher leadership and student outcomes. School Effectiveness and School Improvement, 15, 443-466.

Silva, D., Gimbert, Y., & Nolan, J. (2000). Sliding the doors: Locking and unlocking possibilities for teacher leadership. Teachers College Record, 102(4), 779-804. Singh, K., & Billingsley, B. S. (2001). Professional support and its effects on teachers’

commitment. Journal of Educational Research, 91, 229-239.

Spillane, J., Halverson, R., & Diamond, J. (2001). Towards a theory of leadership practice: A distributed perspective. Journal of Curriculum Studies, 36(1), 3-34.

Spillane, J. P., & Healey, K. (2010). Conceptualizing school leadership and management from a distributed perspective. The Elementary School Journal, 111(2), 253-281. Şama, E., & Kolamaz, C. (2011). Destekleyici ve geliştirici liderlik özellikleri ile örgütsel

bağlılık arasındaki ilişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(2), 313-342.

Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş. Temel ilkeler ve LISREL

uygulamaları. Ankara: Ekinoks.

Şişman, M. (2014). Öğretim liderliği. Ankara: Pegem Akademi.

Teacher Leadership Exploratory Consortium (2008). Teacher leader model standards. https://www.ets.org/s/education_topics/teaching_quality/pdf/teacher_leader_model_s tandards.pdf. sayfasından erişilmiştir.

Tosun, Ü., & Aygün, B. (2014). The awareness of high school teachers on their instructional leadership roles. Journal of Eduacational and Social Research, 4(2), 215-218.

Töremen, F. & Yasan, T. (2010). İlköğretim okulu yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özellikleri: Malatya ili örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 27-39.

Wallace, M. (2002). Modeling distributed leadership and management effectiveness: Primary school senior management teams in England and Wales. School Effectiveness

112

Wasley, P. A. (1991). Teachers who lead: The rhetoric of reform and the realities of

practice. NY: Teachers College.

Winston, B. E., & Patterson, K. (2006). An integrative definition of leadership. International

Journal of Leadership Studies, 1(2), 6-66.

York-Barr, J., & Duke, K. (2004). What do we know about teacher leadership? Findings from two decades of scholarship. Review of Educational Research, 74(3), 255-31. Yukl, G. (1999). An evaluation of conceptual weaknesses in transformational and

charismatic leadership theories. Leadership Quarterly, 10(2), 285-305. Yukl, G. A. (2010). Leadership in organizations. New Jersey: Pearson

Zinn, L. F. (1997). Supports and barriers to teacher leadership. Reports of teacher leaders. http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED408259.pdf sayfasından erişilmiştir.

113

EKLER

114 EK. 1. Araştırma İzni Talep Yazısı

115 EK. 2. Araştırma İzni Onay Yazısı

116 EK. 3. Öğretmen Liderliği Ölçeği Kullanım İzni

117 EK. 4. Müdür Desteği Ölçeği Kullanım İzni

118 EK. 5. Öğretmen Liderliği Ölçeği

Değerli Katılımcı,

Bu anket “Okul Müdürünün Destekleyici Davranışları ile Öğretmen Liderliği Arasındaki İlişki” adlı yüksek lisans tezime veri toplamak amacıyla hazırlanmıştır. Veri toplama aracı, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kişisel Bilgiler; ikinci bölümde Öğretmen Liderliği Ölçeği, üçüncü bölümde Okul

Müdürü Desteği Ölçeği bulunmaktadır. İkinici bölümde, A Bölümünde yer alan ifadeler öğretmen liderliğine

yönelik beklentilerinizi, B Bölümünde yer alan ifadeler öğretmen liderliğine yönelik algılarınızı içermektedir. Lütfen aşağıdaki ölçek maddelerini dikkatlice okuyup size uygun olan seçeneği işaretleyiniz. Verilerin geçerli olması için ölçeklerin tamamının cevaplanması gerekmektedir. Bu sebeple lütfen boş madde bırakmamaya çalışınız. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

GÖKHAN SAVAŞ Gazi Üniversitesi

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi

BÖLÜM I. KİŞİSEL BİLGİLER

Benzer Belgeler