• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada öğretim yöntemi olarak dramanın, Bilişim Teknolojileri dersine yönelik akademik başarı etkileyip, etkilemediği incelenmiştir. Yapılan hazır bulunuşluk

testi sonuçlarına göre deney ve kontrol grubunun akademik başarı arasında bir fark yok iken, drama ile ders işlendikten sonra deney grubu, kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur.

Deney grubunun kontrol grubundan başarılı bir sonuç elde etmesindeki en önemli faktör öğrencilerin aktif olarak derse katılması ve öğrenmesi gereken konuları yaparak yaşayarak öğrenmesi olduğu öğrenci, öğretmen yorumlarından çıkartılabilir. Bu çalışma, yaşantıya dayanması, etkin öğrenmeye olanak sağlanması, soyut kavramları somutlaştırması, oyunsu süreçleri içermesi açısından Bilişim Teknolojileri öğretiminin drama gibi uygulamaya dayalı yöntemin önemini ortaya koymuştur.

Ayrıca drama yöntemi ile işlenen Bilişim Teknolojileri dersi sayesinde, öğrencilerin derse olan davranışların da önemli değişiklikler gözlenmiştir. Deney grubu öğrencileri drama ile işlenecek ders merakla beklemişler ve derste çok eğlenmişlerdir. Bu düşünceler, ders sonrasında öğrencilerle yapılan sohbetlerde de dile getirilmiştir. Genel olarak öğrencilerin isteği, diğer derslerinde drama yöntemiyle işlenmesidir.

Aynı zamanda drama dersi esnasında yapılan gözlemlerde, sosyal yönden zayıf olan öğrencilerin önemli gelişim gösterdikleri gözlenmiştir. Bu öğrenciler ders sırasında diğer arkadaşlarıyla beraber, ortak bir iş yapabilme duygusunu tadarak, kendi ve arkadaşları için en iyisini yapmaya çalışmıştır. Aynı öğrencilerin drama ile yapılan dersin sonunda, sınıf öğretmeniyle olumlu dialoglar geliştirdiğini, öğrencinin sınıf öğretmeni beyan etmiştir.

Deney grubunun sınıf öğretmeni ile yapılan görüşmelerde, sınıfın Bilişim Teknolojileri dersini, bu uygulamadan sonra daha çok sevdiği dile getirilmiştir. Yapılan derslerin birinde izleyici olan sınıf öğretmeni, bazı problemli çocukların gösterdiği olumlu davranışlarına şaşırdığını belirtmiştir.

Alt problemlerin analiz sonuçlarına göre de, drama yönteminin, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için önemli katkıları olduğu yadsınamaz. Kız ve erkek öğrenciler arasında olan akademik başarı farkı, drama yöntemiyle ile ortadan kalkmıştır. Bu durum da, ülkemizin eğitim alanındaki problemlerin bazılarının çözümünü göz önüne sermiştir.

90’lı yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda bilgisayar sayısını arttırmaya ve bunun eğitim öğretim açısında faydalı olacağına karar vermiştir. Yapılan ihaleler sonucunda, tüm öğrencilere bilgisayardan yararlanma imkanı vermiştir. Ancak zaman içinde yenilenmeyen bilgisayar laboratuarları ve günümüz teknolojisine uyum sağlamayan eski bilgisayar eğitim öğretim açısından bazı sıkıntılar yaratmıştır. Bu bağlamda kontrol grubunun bulunduğu okulun bilgisayar sayısı ve kalitesi, deney grubunun bulunduğu okuldaki bilgisayarlara göre, daha çok ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Fakat drama yöntemi ile işlenen bu ünite sonundaki başarı testi sonucu, deney grubu lehine çıkmıştır.

Aynı zamanda, yapılan araştırmalarda evinde bilgisayarı olan öğrencilerin Bilişim Teknolojileri dersine karşı olan olumlu tutumunun, drama uygulamasından sonra bilgisayar sahibi olan ve olamayan öğrencilerin akademik başarısı arasında bir fark yaratmaması dikkat çekici bir unsurdur. Bununla birlikte evinde bilgisayarı olan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son testi incelendiğinde deney grubu lehine başarılı bir sonuç vermesi, drama yöntemiyle birlikte sonuca etki edebilecek olan bilgisayar sahibi olmanın, etkisinin azaltılabildiğini göstermiştir.

Bu durum, yeri geldiğinde drama ile ders öğretiminin, fırsat eşitliğini sağlayıcı bir etken olabileceğini göstermiştir.

5.2. Öneriler

Bilişim Teknolojileri dersinde uygulanan drama ile öğretim yönteminin sonuç ve gözlemlerine, göre aşağıdaki önerilerde bulunulabilir;

Aktif öğrenmenin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı, sıkıcı sınıf ve ders ortamlarının tartışıldığı bir dünyada, üzerine farklı yöntemler düşünülen eğitim sisteminin, bu yöntemlere ihtiyacı olduğu görülmüştür. Drama yönteminin yaygınlaştırılması ve belirli derslerin bu şekilde işlenmesi gerekmektedir.

Drama eğitimi için özel alanlar vardır. Bunun için okullarda gerekli düzeltmelerin ve olmayan okullarda drama odasının yapılması gerekmektedir.

Bilişim Teknolojileri dersinin öğretiminde, drama yönteminden farklı şekil ve ortamlarda yararlanılabilir. Ayrıca diğer derslerin öğretimi için drama yöntemi denenebilir.

Yapılan araştırmada, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre drama uygulamasından sonra daha başarılı olduğu sonucunda yola çıkarak, tutum ve başarı da cinsiyet değişkenin öğrenci merkezli, drama vb. yöntemlerle kontrol altına alınabileceği düşünülmektedir.

Araştırmada deney grubunda yer alan ve sınıf öğretmeni tarafından dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü olduğu tespit edilmiş olan öğrencilerle, ders başarısı düşük olan öğrencilerin drama yöntemi ile geleneksel yönteme göre çok daha kolay öğrendikleri ve bu sayede özgüvenlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu noktadan hareketle herhangi bir derste arkadaşlarına göre daha yavaş öğrenen öğrencilere drama yöntemiyle ders anlatılması olumlu sonuçlar doğurabilir.

Drama yöntemi öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmede kullanılabilir. Arkadaşlarıyla ilişkilerini düzenleyebilme, kendini ifade edebilme, sorumluluklarını yerine getirme, grup çalışmalarında verimli olabilme gibi okulun eğitsel açıdan kazandırmak istediği becerilere de katkı sağlayabilir.

KAYNAKÇA

Adıgüzel ,Ömer. (2002) Ankara’da Drama Öğretmenlerinin/Liderlerinin Çeşitli Boyutları ile Yasadığı Sorunlar, Türkiye 4. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal

Drama Semineri, Ankara.

Aral, Neriman ve Diğerleri. (2000). Drama. İstanbul: Ya-Pa Yayınları

Arslan, Berrin. (2003). Bilgisayar Destekli Eğitime Tabi Tutulan Ortaöğretim

Öğrencileriyle Bu Süreçte Eğitici Olarak Rol Alan Öğretmenlerin BDE’e İlişkin Görüşleri. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET October

2003 ISSN: 1303-6521 volume 2 Issue 4 Article 10

Arslan, Mehmet. (2007). Eğitimde Yapılandırmacı Yaklaşımlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, cilt: 40 (1), s.41-61

Ay, Tuğba Selanik. (2005). İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretiminde Yaratıcı Drama ve

Geleneksel Yöntemlerin Öğrenci Başarısı ve Hatırda Tutma Düzeyi Üzerindeki Etkileri,

Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

Ay, Sıla. (1997). Yabancı Dil Öğretiminde Dramanın Kullanımı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Bayram, Emine ve Diğerleri. (2002). İlköğretim Drama 1. Ankara : Milli Eğitim Basımevi.

Büyüköztürk, Şener, Çakmak, Ebru Kılıç, Akgün, Özcan Erkan, Karadeniz, Şirin, Demirel, Funda. (2008) Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Geliştirilmiş 2. Baskı). Ankara: Pegem Yayınları.

Çelen, İmge. (2008). Eğitimde Dramada Uzman Rolü Yaklaşımı ve İngilizce Öğretimi:

İlköğretim Dördüncü Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi,

Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Aydın

Çengel, Meltem. (2007). İlköğretim Dördüncü Sınıf Bilgisayar Dersi Programının

Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal

Bilimler Enstitüsü. Aydın.

Çiçek, Gülşen. (1998). Bilgisayar Okuryazarlığı Kursuna Katılan Öğrencilerin

Bilgisayar Okuryazarlığı Yeterliliğini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir

Çalışma.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Çiğdemoğlu, Göksel. (2000). Okulöncesi Çocuklarıyla Yapılan Yaratıcı Drama

Çalışmalarında Oyun. Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşması Bildirileri. Oluşum

Tiyatrosu ve Drama Atölyesi. Ankara: Fersa Matbaacılık, s.24-29

Çoruh, Selahattin. (1950). Okullarda Dramatizasyon. İstanbul : Işıl Yayıncılık.

Demirel, Özcan ve Başk.(2000) “Yapılandırmacı Yaklaşımın Öğrenme Sürecine

Etkileri”, IX. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Erzurum, (27-30 Eylül)

Duman, Bilal. (2004) Öğrenme Öğretme Kuramları ve Süreç Temelli Öğretim, Ankara: Anı Yayıncılık.

Eğitmen, A. (2002). Ankara’da Yaratıcı Drama Özel İlköğretim Okullarında Yaratıcı

Drama, Türkiye 4. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri, Ankara. s.

57-58.

Er, Fatma Kural ve GÜVEN, Bülent. (2008). İlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Bilgisayar Dersi

Programının İçeriğine İlişkin Öğretmen Görüşleri. Çanakkale Onsekiz Mart Sosyal

Bilimler Dergisi, Sayı:19.

Er, Fatma Kural. (2007). İlköğretim Bilgisayar Dersi Programına İlişkin Öğretmen

Görüş ve Beklentileri: Bir Durum Çalışması, Çanakkale İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi,

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erdem, Eda. (2001). Program Geliştirmede Yapılandırmacılık Yaklaşımı.

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ergün, Mustafa, ÖZDAŞ, Ali. (1997). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Türkiye Sanal Eğitim Bilimleri Kütüphanesi, http://www.egitim.aku.edu.tr/metod03.htm (19.01.2010).

Gönen, Mübeccel. (1999). Çocuk Eğitiminde Drama ve Uygulamalar. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Gönen, Mübeccel, N DALKILIÇ.(2003). Çocuk Eğitiminde Drama Yöntem ve

Uygulamalar. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Güneysu, Sibel. (1991). Eğitimde Drama. Okul Öncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması

Güzel, Hatice Elif. (2001). İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Dramatizasyon

Yönteminin Başarıya Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü, İstanbul.

Hatipoğlu, Yonca Yeliz. (2006). İlköğretim 5.Sınıf Matematik Ders Konularının

Öğretiminde Drama Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı, Ankara

Heınıg, Beall. (1993). Creative Drama For The Classroom Teacher. U.S.A. :Prentice – Hall Inc.

Işman, Aytekin; GÜRGÜN, Serhat. (2008). Özel Okullarda Öğrenim Gören İlköğretim

Öğrencilerinin İnternete Yönelik Tutum Ve Düşünceleri (Acarkent Doğa Koleji

Örneği). İstanbul.

Kaf, Özlem. (2000). Hayat Bilgisi Dersinde Bazı Sosyal Becerilerin Kazandırılmasında

Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Dergisi.

Karadağ, Engin. (2005). Kuramdan-Uygulamaya İlköğretimde Drama “Oyun ve İşleniş

Örnekleriyle”. Ankara : Anı Yayıncılık.

Karasar, Niyazi. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım

Kavcar, Cahit. (1985). Örgün Eğitimde Dramatizasyon. Eğitim ve Bilim Dergisi. 56, s.36-41.

Kayabaş, Sibel Gonca.(2007). İşbirliğine Dayalı ve Bireysel Bilgisayar Destekli

Öğretimin Öğrencilerin Başarısına ve Öğrenilenlerin Kalıcılığına Etkisinin Karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Koç, Mustafa; Dikici Hidayet. (2003). Eğitimde Dramanın Bir Yöntem Olarak

Kullanılması, İlköğretim Online Öğretim Uygulamaları Serisi,

http://ilkogretimonline.org.tr/vol2say1/ou1/ou1.pdf (10.01.2010).

Levent, Tamer. (1999). Drama Kültürü Oluşturmak. Eğitimde Tiyatroda Yaratıcı

Drama, Çağdaş Drama Derneği Bülteni 2, s.7-9.

Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları (1999). İlköğretim Drama 1, Ankara.

Nutku, Özdemir. (1997). Çocuk Tiyatrosu Sahne Uygulaması Üzerine Düşünceler. T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Yayın No: 3, s. 45-56.

Oğuzkan, Sinan. (2000). Anaokullarında Yaratıcı Dramatizasyon Uygulamaları. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Okvuran, Ayşe (1995). Çağdaş İnsanı Yaratmada Yaratıcı Drama Eğitiminin Önemi ve

Empatik Eğilim Düzeylerine Etkisi, A.Ü. Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt:27, Sayı1, s.

185-194

Okvuran, Ayşe. (2001) Okulöncesi Dönemde Yaratıcı Drama,

http://www.egitim.com/egitimciler/0753/0753.1/d_0753.1.yaraticidrama.p01.asp?BID= 01, (11.11.2009).

Olkun, Sinan ve Başk. (2005). Programı İnceleme Ve Değerlendirme-I. İstanbul: ERG Yayınları.

Önder, Alev. (1999). Yaşayarak Öğrenme için Eğitici Drama. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Önder, Alev. (2004). Yaşayarak Öğrenme İçin Eğitici Drama Kurumsal Temellerle

Uygulama Teknikleri Ve Örnekleri, İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Özden, Yüksel. (2003). Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Pegem Yayınları.

Perkıns, David. (1999). The Many Faces of Constructivism. Educational Leadership, Vol.57.

San, İnci. (1994). “Daha Çağdaş, Daha Demokratik, Daha Hoşgörülü Bir Eğitim İçin” Drama ve Öğretimi Bilgisi. Türk-Alman Kültür İşleri Kurulu Yayın Dizisi No :5, s. 9.

San, İnci. (1999). Türkiye’de Yaratıcı Drama Çalışmalarının Dünü ve Bugünü.

Cumhuriyet ve Çocuk, 2. Ulusal Çocuk Kültürleri Kongresi. Ankara Üniversitesi Çocuk

Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, s.267-273.

Saracaloğlu, Asuman Seda. ve KAŞLI Ahmet. (2001). Ögretmen Adaylarının Bilgisayara Yönelik Tutumları İle Başarıları Arasındaki İlişki. Ege Eğitim Dergisi. Sayı: 1, s.110-126.

Sanders, Shuchat. and STONE Antonia. (1996). The Neuter Computer: Computers For

Girls and Boys. Computers in Education. New York: Neal-Sauman.

Şahin, İsmail ve Demirer, Veysel. (2008). İlköğretim Öğrencilerinin Bilişim

Tabanlı, Suna Gözde. (2008). Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersinin Öğretiminde

Yapılandırmacılık Uygulaması: Webquest Tekniğine İlişkin Öğrenci Görüşleri, Yüksek

Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir

Titiz, Osman. (2005). Yeni Öğretim Sistemi, İstanbul: Zambak Yayınları.

Topçu, Pınar (2009). Cinsiyetin Bilgisayar Tutumu Üzerindeki Etkisi: Bir Meta Analiz

Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

İstanbul

Üstündağ, Tülay. (2002a). Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Üstündağ, Tülay. (2002b) İlköğretim Programlarında Eleştirel Düşünme Becerileri ve Yaratıcı Drama, Türkiye 4. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri, Ankara, s. 35.

Volman, Monique.(1997). Gender-Related Effects Of Computer and Information

Literacy Education. Curriculum Studies. XXIX, 3: s.315-328.

Yağız, Ezgi.(2007). Oyun Tabanlı Öğrenme Ortamlarının İlköğretim Öğrencilerinin

Bilgisayar Dersindeki Başarıları Ve Öz-Yeterlik Algıları Üzerine Etkileri, Yüksek

Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı, Ankara

Yaşar, Şefik (1998) “Yapısalcı Kuram ve Öğrenme-öğretme Süreci.” Vll. Ulusal Eğitim

Bilimleri Kongresi Konya: Selçuk Üniversitesi, 9-11 Eylül 1998

Yılmaz, Gülçin. (2006). Fen Bilgisi Öğretiminde Drama Yönteminin Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli

Yılmaz, Tülin. (2000). Türkçe Öğretiminde Yaratıcı Drama Yöntemi ile Diksiyon

Becerileri Kazandırmaya İlişkin Bir Model Önerisi Yaklaşımı, Yayınlanmamış Yüksek

Ek-1: Hazır Bulunuşluk Testi

1- Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın

çevre birimidir?

a) Fare b) Kasa

c) Hoparlör d) Monitör

2- Aşağıdaki simgelerden hangisi print

(resim yapma) programında püskürtme aracıdır?

a) b) c) d)

3- Aşağıdakilerden hangisi Space Bar

tuşunun işlevidir?

a) Kelimeler arasında boşluk bırakmak.

b) Harfi, büyük ise küçük, küçük ise

büyük yapmak.

c) Bir alt satıra geçmek.

d) Bir sonraki sayfaya geçmek.

4-“Delete” tuşunun işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sil b) Büyük/Küçük Harf c) Yenile d) Yeniden Adlandır

5- Aşağıdaki simgelerden hangisi,

resme yazı yazmamızı sağlar?

a) b) c) d)

6- Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın

ana parçasıdır?

a) Hoparlör b) Fare

c) Yazıcı d) Kulaklık

7- ……. Komutu, resmin istenen

bölümünü başka bir yere taşımak amacıyla kullanır. Boşluk yerine

gelecek komut aşağıdakilerden

hangisidir?

a) Kopyala b) Kes

c) Yapıştır d) Taşı

8-Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde

belleklerin bilgi taşıma kapasiteleri doğru verilmiştir?

a) Disket > CD-ROM > Sabit Disk b) Sabit Disk > CD-ROM > Disket c) CD-ROM > Sabit Disk > Disket d) Disket > Sabit Disk > CD-ROM

9- Kopyala komutunun işlevi

aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bir metin yada resmi olduğu yerden

almak.

c) Bir metin yada resmin kopyasını

almak.

d) Bir metin yada resmin kopyasını

silmek.

10- Belirlenen miktarda boşluk

bırakarak yazı yazılmasını (paragraf

başı yapmak) sağlayan tuş

aşağıdakilerden hangisidir?

a) Shift b) Enter

c) Esc d) Tab

11- Bir metnin kalın olarak yazılmasını

sağlayan tuş aşağıdakilerden hangisidir?

a) T b) A c) S d) K

12- Metnin eğik olarak yazılmasını

sağlayan tuş aşağıdakilerden hangisidir?

a) T b) A c) S d) K

13- Kelime işlemci (Microsoft Word)

programında ünlem işareti “ ! “ koymak için “ 1 “ tuşu ile birlikte hangi tuşuna basılır?

a) Tab b) Enter

c) Shift d) Home

14- Yaptığımız işlemleri iptal etmek

için aşağıdaki tuşlardan hangisi kullanılır?

a) Esc b) Delete

c) Tab d) Page Up

15- Aşağıdakilerden hangisi yazılımdır?

a) Monitör b) Müzik Programı

c) Disket d) Sistem Birimi

16- Klavyedeki tuşlar üzerinde bulunan

üçüncü karakterler aşağıdaki tuşlardan hangisiyle çıkar?

a) Alt Gr b) Shift c) Alt d) Tab

17- Dosyayı yazdır kısayolu

aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ctrl + A b) Ctrl + Y

c) Ctrl + V d) Ctrl + P

18- İnternet arama sayfasında yenile

tuşu aşağıdakilerden hangisidir?

19- Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, bilgi iletişim ağına nedir?

a)Veri b) İnternet c) Chat d) Veritabanı

20- İnternet tarayıcı penceresinin üst

kısmında yer alan ve bağlanılmak istenen internet adreslerinin girildiği alana ne denir?

a) Adres Alanı b) Adres Çubuğu

Ek-2: Başarı Testi

1- İşlemcinin (Merkezi İşlem Birimi)

görevi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı

yerdir.

b) Bilgisayarda görüntü veren birimdir. c) Bilgisayarda işlemleri yapan

birimdir.

d) Bilgisayarda geçici bilgilerin saklandığı yerdir.

2- Kayıp dosyaları arama işlemi

sırasında “ * “ yıldız işaretinin görevi nedir?

a) Tek bir bilinmeyen harfin yerine

kullanır.

b) Sınırsız sayıda harfin yerine kullanılır.

c) İki harfin yerine kullanır.

d) Sessiz bir harfin yerine kullanılır.

3- Akış şemasında “başla” ve “dur”

ifade aşağıdaki hangi şekil içine yazılabilir?

a) b) c) d)

4- “ *tö? “ diye bir arama ifadesiyle

aşağıdaki dosyalardan hangisi

bulunabilir?

a) Tövbe b) Tümör c) Tören d) Traktör

5- Bir öğrenci hazırladığı ödevi yazıcıdan çıkarmak istiyor. Fakat yazıcıdan çıktı alamıyor, bunun nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?

a) Kağıt bitmiş olabilir.

b) Yazıcının toneri (mürekkebi) bitmiş

olabilir.

c) Yazıcı ısınmış olabilir.

d) Yazıcı bilgisayara takılı olmayabilir.

6- Bilgisayarın tüm birimlerinin bağlantısını sağlayan aygıtın adı nedir?

a) Anakart b) RAM c) Sabit Disk d) İşlemci

7- Bir öğrenci bilgisayarında müzik

dinlemek istemektedir. Fakat

hoparlörden ses gelmemektedir. Bunun sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir? I- Bilgisayardan ses kısılmış olabilir. II- Ses kartı bilgisayara tanıtılmamış olabilir.

III- Hoparlör ekrana bağlı değildir.

a) Yalnız I b) Yalnız II c) I-II d) I-II-III

8- Akış şemasında işlem ifadeleri

aşağıdaki hangi şekil içine yazılabilir?

a) b) c) d)

9-Aşağıdaki görevlerden hangisini RAM gerçekleştirir?

a) Bilgisayardaki tüm birimleri birbirine bağlar.

b) Bilgisayardaki geçici bilgileri tutar. c) Bilgisayarda kalıcı bilgileri depolar. d) Bilgisayara bilgi girişini sağlar.

10- Kayıp dosyaları arama işlemi

sırasında “ ? “ soru işaretinin görevi nedir?

a) Sesli harfin yerine kullanılır.

b) Bir bilinmeyen harfin yerine kullanılır.

c) Sınırsız sayıda harfin yerine kullanılır.

d) İki harfin yerine kullanılır.

11- Bir bölme işlemi yaparken,

aşağıdaki adımlar sırası nasıl olmalıdır? I- 2 sayıyı böl.

II- Birinci sayıyı al. III- Başla.

IV- Bitir.

V- İkinci sayıyı al.

a) III-II-V-I-IV b) V-II-III-I-IV

c) II-I-III-IV-V d) III-II-I-V-IV

12- Bir belgenin değiştirilme tarihi,

boyutu, türü gibi özellikleri nasıl öğrenilir?

a) Klasör açılır, araçlar seçeneğinden

bakılır.

b) Klasör açılır, düzen seçeneğinden

bakılır.

c) Klasöre sağ tıklanır, Kopyala

seçeneğinden bakılır.

d) Klasöre sağ tıklanır, özellikler

seçeneğinden bakılır.

13- Bilgisayarda “C” ile başlayan 3

harfli dosyaları aratmak için, aşağıdaki komutlardan hangisi yazılmalıdır. a) C?? b) C** c) C*? d) C?*

14- Aşağıdakilerden hangisi oyunlar

klasörünün, alt klasörleri olabilir?

a) Aile-Arkadaş-Okul

b) Türkçe-İngilizce-Almanca c) Klavye-Fare-Hoparlör d) Strateji-Futbol-Yarış

15- Bilgisayarın kasa kısmı çalışıyor

fakat ekrandan görüntü gelmiyorsa aşağıdakilerden işlemlerden hangisi sorunu çözmeye yardımcı olmaz?

a) Ekranın tozu alınır.

b) Ekranın elektrik bağlantısı kontrol

edilir.

c) Ekranın kasa ile bağlantısı kontrol

edilir.

d) Ekranın açık olup olmadığı kontrol

edilir.

16- Bilgisayarda kaydettiğimiz bir

dosya, aşağıdaki birimlerden hangisinde bulunur?

a) Anakart b) RAM c) Sabit Disk d) İşlemci

17- Bir klasörü aşağıdaki seçeneklerden

hangisi silemez?

a) Klasöre sağ tıkla – Sil

b) Klasöre bir kere tıkla – Delete

tuşuna bas.

c) Klasöre bir kere tıkla – Shift ile

birlikte Delete tuşuna bas.

d) Klasöre bir kere tıkla – Backspace

tuşuna bas.

18-Bilgisayarınız açılmıyorsa aşağıdaki

işlemlerden hangisini yapılmaz ?

a) Bilgisayarın prizle olan bağlantısı

kontrol edilir.

b) Odada elektrik olup olmadığı

kontrol edilir.

c) Bilgisayarın klavyesi kontrol edilir. d) Bilgisayarın parçalarının birbirine

bağlantısı kontrol edilir.

19- Bir sayı toplama programı

yaparken, programın adımlarının

şekillerle gösterilmesine ne denir?

a) Algoritma b) Değişken

c) Şekil Grafiği d) Akış Şeması

20- Bir klasörün adını değiştirmek için

aşağıdaki işlemlerden hangisi

yapılmalıdır?

a) Klasöre sağ tıkla – Özellikler –

Yeniden Adlandır

b) Klasöre sağ tıkla – Yeniden

Adlandır

c) Klasöre sağ tıkla – Gönder –

Yeniden Adlandır

d) Klasöre sağ tıkla – Kes – Yeniden

Ek-3: Neden Unutuyorum Konulu Drama Dersi Planı

Konu: Neden Unutuyorum

Süre: 40 dakika

Amaç: Bilgisayarın temel çalışma prensibini açıklar.

Isınma Aşaması: Öğrencilerin ortama ve yapılacak etkinliklere alışması için, öğrenciler

sınıf içerisinde yürütülür. Öğrencilerden liderin istediği farklı yürüme şekillerine göre yürümeleri istenir. Sonra öğrenciler bir daire oluşturacak şekilde oturtulur ve aşağıdaki oyun oynatılır;

“Hafıza Oyunu: Bir öğrenci seçilir ve herhangi bir kelime söylemesi istenir. Sonra yanındaki öğrenciden ilk öğrencinin söylediği kelimeyi ve kendi istediği bir kelimeyi söylemesi istenir. Bir sonraki öğrenciden önceki iki arkadaşının söylediği kelimeyi ve kendi istediği bir kelimeyi söylemesi istenir. Kişi sayısı arttıkça öğrenciler hafızalarını zorlayacak ve hatırlamak için kişileri söylediği kelimelerle kodlayacaklardır.”

Oyun Aşaması: Lider aşağıdaki oyunu öğrencilere açıklar, ve öğrencilerin bu oyunu

oynamasına yardımcı olur. Oyun şudur;

Eski bir alet odasındasınız. Duvarda asılı bir sürü alet olduğunu düşünün. Gönüllüler sırası ile gelip, ilk olarak hayal ettiği aletin şeklini alacak, sonra da bu aleti, kullanacaktır. Sonunda ise diğer izleyen öğrenciler, bu kişinin taklit ettiği ve kullandığı aleti tahmin edecekler. Finalde ise gönüllü kişi hangi aleti hayal ettiğini ve göstermeye çalıştığını söyleyecektir.

Doğaçlama Aşaması: Lider asıl anlatmak istediği konuyu aşağıdaki doğaçlama

Benzer Belgeler