• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.4. Sınıf Öğretmeni ve Öğrenci Görüşmesi

Deney grubu sınıf öğretmeni ile yapılan görüşme de drama uygulaması öncesi ve sonrasında sınıfında gözlemlediği değişiklikleri anlattı. Bu değişiklikler ve drama uygulaması hakkındaki, sınıf öğretmeninin görüşlerine göre aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

Bilişim Teknolojileri dersi hakkında, sınıf öğretmenlerinin olumsuz düşünceleri halen devam etmektedir. Sınıf öğretmenleri Bilişim Teknolojileri dersinde öğrencilere farklı derslerle ilgili uygulamalar yapmaktadırlar. Bu sonuca şu dialog sayesinde ulaşılmıştır;

“Hocam siz bu okula atanmadan önce, Bilişim Teknolojileri dersi benim Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Matematik dersine destek olması amacıyla test çözdüğüm, etkinlik yaptığım bir dersti. Tabi arada sırada çocukları bilgisayar laboratuarına çıkarıp internette gezinmelerini sağlıyordum”

Sınıf Öğretmeni Drama konusu öğretmenlerin yabancı olmadıkları ve derslerinde faydalı olabileceğini bildikleri bir öğretim yöntemi olarak görülmüştür. Ancak Bilişim Teknolojileri dersinin öğretiminde drama yönteminin kullanılması sınıf öğretmeni tarafından olumlu görülmüştür.

“Fakat işiniz zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü okulumuzun bilgisayar laboratuarı bu ders için yeterli değildi. Bana drama ile öğretim yapacağınızı ilk söylediğimde gerçekten kendim ve öğrencilerim adına çok mutlu oldum. Kendimin bu eğitimini aldığını ve çocuklara bundan önce böyle bir eğitimi arada sırada verdiğim için, bunun faydalı olabileceğini düşündüm. “

Drama öğretimi öğrenciler tarafından sevilen bir öğretim yöntemi olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerle yapılan mülakatta, öğrencilerin drama esnasında çok eğlendikleri ortaya çıkmıştır.

“Drama çok güzeldi bana göre, arkadaşlarımı bilmem tabiki. Bana dersle ilgili çok güzel şeyler öğretti.“

Öğrenci 4

“Bence drama güzeldi, orda eğlenerek öğrendik. Bilmediğimiz konuları eğlenirken daha güzel öğrendik.”

Öğrenci 6

“Drama çok güzeldi, eğlenceliydi. Ben Bilişim Teknolojileri dersimizin hep

böyle olmasını isterim.”

Öğrenci 8

Hatta bir gün okulda bir kutlama vardı ve sizin dersiniz ile o kutlama çakışmıştı. Öğrenciler kutlama sırasında bana, “Hocam ne zaman bitecek bu kutlama”, “Dramayı kaçıracağız, hadi bitsin bu kutlama” diye yakındıklarına şahit oldum. O zaman yaptığınız uygulamadan ne kadar keyif aldıklarını öğrendim.

Sınıf Öğretmeni

Bunlara dayanarak öğrencilerin dramayı, eğlendikleri için sevdikleri ortaya çıkmaktadır. Zaten dramanın amacı aktif öğrenme sayesinde, öğrenci merkezli bir eğitim sağlamak ve öğrencilerin yaşamlarından kesitler alarak öğrenmesini sağlamaktır. Bu nedenle öğrencilerin Bilişim Teknolojileri dersine drama sayesinde yakınlık duydukları söylenebilir.

Drama yönteminin başarılı olmasının nedenlerinden biri de öğrencilere görsel zenginlik sunmasıdır. Öğrenciler bilgisayar parçalarının işlevlerini görsel olarak canlandırdıkları için daha iyi öğrenme sağlamışlardır. Bu şöyle;

“Mesela, bilgisayardaki işlemci, ram gibi parçaları görsel olarak daha iyi anladık.”

Öğrenci 2

Drama öğretiminin her bireye etkisi, farklı olmaktadır. Sosyal davranış bakımından bazı problemleri olan çocukların, davranışlarında da bazı düzelmelerin drama sayesinde iyiye doğru bir değişim olduğu söylenebilir. Bu sonuç sınıf öğretmenin şu sözlerinden çıkarılabilir;

“Hocam ben bu sınıfı 3 yıl önce aldım. Yani sınıfım 2. sınıftı aldığımda. Fakat o zaman yaklaşık 6-7 çocuk okuma yazma bilmiyordu. Şu an sınıfımda 2 tane çocuk hala okuma yazma bilmiyor. İnanın onlar için çok uğraşıyorum, ancak hem çocukların, hem ailelerin hem de çevrenin bu çocuklarla ilgili bazı problemleri var. Bu iki çocuğun sınıf arkadaşlarıyla da, derslerle de arası iyi değil. Dersleri pek dinlemezler, sessiz kalırlar. Ancak bu çocuklardan birinin, drama uygulaması için çok heyecanlı oluşu, drama uygulamasını beklemesi, beni memnun etti. Belki o çocuk sizin dersinizden yine bir şey anlamayacak ama sizin dersinizi sevecektir. Ama genel olarak öğrencilerimde davranış olarak büyük düzelmeler gördüm.”

Sınıf Öğretmeni

Drama öğretiminin diğer derslerde kullanılması konusu öğrencilere sorulmuştur. Ancak bu konuda öğrenciler genel olarak matematik dersinde, drama yönteminin kullanılamayacağını savunmuşlardır. Ancak diğer derslerde drama yönteminin, kendilerine fayda sağlayacağı görüşünde birleşilmiştir.

“Matematik haricindeki dersler drama ile işlense iyi olurdu. Ama matematiği dramayla anlayamayız.”

Öğrenci 2 “Matematik biraz zor olurdu sanırım.”

“Sosyal ve Fen Bilgisi olabilir ama Matematik biraz zor olur.” Öğrenci 4

Drama uygulamasındaki en önemli sorunlardan biri, uygulama alanının yetersizliğidir. Yeteri kadar geniş olmayan ve sınıf mevcudunun kalabalık olduğu ortamlarda bu gibi uygulamaların yapılması güçleşir. Bu konuda araştırma sırasında bazı sıkıntılar yaşanmıştır. Bu sıkıntılar öğretmen ve öğrenciler tarafında dile getirilmiştir;

“Hocam dediğiniz sıkıntıyı en çok yaşayanlardan biri benim. Sınıfım çok kalabalık, bazen her öğrenciye birden yetişemiyorum. Ama drama uygulamasında bence çocuklara iyi hakim oldunuz. Tabi ki bir geniş drama salonumuz olsa, ya da dramaya uygun daha çok aletimiz olsa daha iyi olurdu. Ama yine söylüyorum en önemli sorun sınıfın kalabalık olması, bence sınıfın nüfusu daha az olsaydı, bence daha iyi olurdu.”

Sınıf Öğretmeni “Güzel olurdu. Daha büyük, rahat ortam daha iyi olurdu.”

Öğrenci 7 “Evet biraz dardı. Salonumuz olsa güzel olurdu.”

Öğrenci 8

Tüm bu verilere dayanarak, drama uygulamasının öğrencilere Bilişim teknolojileri dersinde akademik bir başarı sağladığı, öğrencilere matematik haricindeki diğer derslerinde dramayla işlenebileceği fikri verdiği, sosyal yönden zayıf öğrencilerin gelişime katkı sağladığı söylenebilir. Aynı zamanda drama uygulamasının sorunlarında biri olan uygulama alanı ve sınıf mevcudu fazlalığı, bu araştırma da etkisini göstermiştir.

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

Benzer Belgeler