• Sonuç bulunamadı

Cihaz Ölçüm Değeri (cm) Gerçek Derinlik Sapma Payı

SONUÇ VE ÖNERİLER

Fiber optik; günümüz ve gelecek teknolojisi için hızlı ve yüksek kapasiteli veri aktarımı için oldukça önemlidir. Günümüz Dünyası’nda yaşanan Pandemi gibi olumsuz durumlar nedeniyle uzaktan erişimin de nedenli önemli olduğu ve bununda en hızlı ve yüksek veri kaynağı yolunun mevcut teknolojiler içinde fiber optik altyapıdan geçmektedir. Hem telekomünikasyonda hem de veri iletişiminde benzersiz avantajları nedeniyle kullanımı çoğalmaktadır.

Tüm dünya da, Endüstri 4.0 teknolojisi yani dijital dönüşüm ile yenilenen akıllı fabrikalar yapılmakta/yapılmak istenmektedir. Bu dijital dönüşüm için de fiber optik en önemli basamaklardan bir tanesidir. Otomotiv sektörü, sağlık sektörü gibi daha çok çok örnek sıralanabilir.

Ülkemizin 5G teknolojisine geçebilmesi içinde en önemli koşullardan bir tanesi de fiber alt yapısıdır. Yetkililer bugün ülkemizin yaklaşık 250-300 000 km uzunluğunda fiber alt yapısı bulunduğunu ve yaklaşık en az 1 000 000 km ye daha ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir.

İnşaat işleri, kanalizasyon altyapı çalışmaları, doğalgaz altyapı çalışmaları, enerji altyapı çalışmaları, su altyapı çalışmaları gibi çok sayıda sektörün de en riskli çalışmalarından biri de kazı işleridir.

Telekomünikasyon sektörü ve birçok iş kolu için kazı çalışmaları; çalışan, halk, çevre ve trafik güvenliği için önlem ve tedbirler alınmadan çalışma yapılması durumunda ciddi riskler içerir. Çalışmanın önceki bölümlerinde önlem alınmadan yapılan kazı çalışmalarında medya ’ya yansıyan yaşanmış ciddi iş kazalarına ve sahada sektörde yaşamış olduğumuz kaza örneklerine değinilmiştir.

Yapılan çalışma içerisinde; ilgili yasal mevzuat yayımlarına (kanun, yönetmelik, tebliğ gibi), diğer iş kollarındaki kazı çalışmalarında alınan İSG tedbirlerine, telekomünikasyon sektörü içinde ki çalışmalarımız için hazırladığımız iç yönetmeliklerine (politika, prosedür, talimat gibi) ve saha tecrübe bilgi ve birikimlerine detaylı bir şekilde değinilmiştir.

Yapılan çalışmanın son Bölümü’nde ; ‘’Telekomünikasyon Sektöründe Fiber Optik Kazı İşleri’’ nde ki ve diğer iş kollarında kazı çalışmasında yaşanabilecek kazaların önlenmesi ve/veya milimize edilmesi için örnek saha uygulama ve sonuçlarına detaylı yer verilmiştir.

Çalışma; bu kapsamda ortaya çıkacak tehlike ve risklerin, uygun çalışma koşullarının oluşturulabilmesi için İSG kavramı devreye girecektir. Çalışanların emniyetli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, kazı çalışmaları esnasında yayalara ve araç trafiğine güvenli ortam sağlamak gibi iş kazalarının önüne geçilmesi adına detaylı çalışmaları içermektedir.

96

Yapılan çalışma sonucunda muhtemel tehlike ve riskleri önlemek/azaltmak adına çalışma öncesi ve esnasında aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

 Çalışan personellere yeterli teorik ve pratik eğitimlerin sağlanmalıdır.

 Çalışanların kazı işlerinde çalışabilir olduğunu gösterir sağlık tetkikleri yapılmalıdır ve iş yeri hekimi tarafından sağlık açısından çalışabilir onayı alınmalıdır.

 Kullanılan iş ekipmanları ve iş makinelerinin düzenli olarak kontrolleri ve periyodik bakımları yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından yaptırılmalıdır.

 Risk Değerlendirmesi sonucu karar verilen kişisel koruyucu donanımların çalışanlara verilmesi ve saha da kullanılması sağlanmalıdır.

 Her çalışma alanına özgü iş öncesi risk değerlendirmesi yapılmalıdır ve tüm çalışanlara tespit edilen tehlike ve riskler hakkında bilgi verilmelidir.

 Çalışma öncesi çalışanlara ‘’İş Başı Eğitimi’’ verilmelidir.

 Kazı öncesi yetkili kişi veya kuruluşlardan kazı izinleri alınmalıdır.

 Doğalgaz, su ve elektrik altyapı firmalarından kazı güzergâhı altyapı verileri alınmalıdır.

 Çalışma alanı metal ve ametal tespit yapan radar cihazı ile radar operatörü tarafından taranmalıdır ve yeraltında tespit edilen hatların (elektrik, doğalgaz, su, telefon vb.) konumu ve derinlikleri ortalama 10 cm sapma payı ilave edilerek yola sprey boya işaretlenmelidir.

 Yeraltında hat tespit edilmesi durumunda o konumda iş makinesi ile sadece asfalt kalınlığı kadar kazı yapılmalı sonrası el ile kazı şeklinde devam etmelidir.  Trafik ve yol güvenliği işaretlemeleri, bariyerleme, file çekimi (kazı alanı sınırlandırılması) yerine getirilmelidir, bayrakçılar konumlandırılmalıdır ve halk için ‘’geçiş platformları’’ oluşturulup işaretlenmelidir.

 Tüm tedbirler tamamlandıktan sonra ‘’Kazı Gözcüsü’’ kontrolünde kanal kazısı çalışmasına başlanmalıdır.

97 KAYNAKÇA

Akboğa, Özge. ‘’Hazır Beton Sektörünün İş Güvenliği Açısından Analizi’’. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniv. Fen Bilimler Enstitüsü, İzmir 2011.

Altın, Mustafa ve Taşdemir, Şakir. ISG İş Sağlığı ve Güvenliği. 2. bs., Konya: Eğitim Yayıncılık, 2018.

Ambarlı, Muhammed Nur. ‘’Günlük Hayatımız ve İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’’, İstanbul: İBB Basım Evi, 2016.

Canbaş, Havva ve Cam, Erdem ve Kasap, Suat. ‘’Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalıkları Üzerine Bir Alan Araştırması’’, 8/1 (2018): 235-266.

Tunç Demirbilek, İş Güvenliği Kültürü (İstanbul: Legal Yayıncılık, 2005), 40.

Özdemir, Senay ve Topçuoğlu Handan. ‘’ İş Sağlığı ve Güvenliğinde Davranış Değişikliği Yaratma Süreci’’. Mühendis ve Makine Dergisi,48/567:10-15.

Bursa Büyükşehir Belediyesi AYKOME Uygulama Yönetmeliği.

‘’Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2013).

‘’Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2013).

‘’İşaretçi (Seviye 2) Ulusal Meslek Standardı’’, MYK (Ankara, 2015).

‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2012)

‘’İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İş Yeri Tehlike Sınıfları Tebliği’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2013).

‘’Kanal Kazısı Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’’, İSGGM (Ankara, 2018).

‘’Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2019).

‘’Şehiriçi Yolların Yapım Bakım ve Onarımlarında Trafik İşaretleme Standartları’’, Trafik Güvenliği Daire Başkanlığı (Ankara, 2015).

‘’Telekomünikasyon Şebeke Kurulum Elemanı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı’’, MYK (Ankara, 2018).

‘’Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Haberleşme Sistemleri Modüler Programı’’, MEB (Ankara, 2013).

‘’Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik’’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Ankara, 2013).

98

‘’TS 2519 Ahşap İksa Hesap, Bakım Söküm ve Dolgulama Kuralları Standardı’’, TSE (Ankara, 1989).

https://acikarsiv.aydin.edu.tr/xmlui/ (Erişim Tarihi:01.01.2021) htpps://aksa.com.tr/portatif jeneratörler (Erişim Tarihi: 01.01.2021).

htpps://newtonmakine.com.tr/kompaktör hakkında genel bilgiler (Erişim Tarihi: 01.01.2021).

Benzer Belgeler