• Sonuç bulunamadı

Turistlerin KuĢadası‟na geldikleri ülkeler incelendiğinde en fazla Türkiye‟den onu takiben sırasıyla Ġngiltere, Almanya ve Avusturya‟dan geldikleri görülmüĢtür. AraĢtırmaya katılan turistlerin cinsiyet dağılımları incelendiğinde erkek turistlerin çoğunlukta olduğu belirlenmiĢtir, ayrıca 20-29 yaĢ ve 0-20 yaĢ aralığında turistlerin çoğunlukta olduğu gözlemlenmiĢtir. Buradan yola çıkarak KuĢadası‟nı genellikle genç nüfusun ziyaret ettiği söylenebilir. Turistlerin sosyo ekonomik durumlarına göre inceleme yapıldığında ise KuĢadası‟nı ziyaret eden kiĢilerin çoğunluğunun 3000$ ve daha az gelire sahip bireyler olduğu söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan turistlerin seyahat sebepleri incelendiğinde en fazla zevk ve eğlence sebebi ile seyahat edildiği göze çarpmaktadır. Diğer seyahat sebepleri (ArkadaĢlar/Akrabalar, Kongre, ĠĢ, Aktiviteler/Festivaller) ise birbirine yakın ve düĢük orandadır.

Turistlerin KuĢadası‟na ait bilgileri nereden öğrendikleri incelendiğinde arkadaĢlarından ve akrabalarından öğrenen ziyaretçilerin ilk sırada olduğu, onu sırasıyla seyahat acentesinden öğrenen ve tur kitaplarından öğrenen ziyaretçilerin takip ettiği sonucuna varılmıĢtır. Seyahatin düzenlenme Ģekline bakıldığında en yüksek oranda bireysel olarak düzenlenen ve daha sonra grup olarak düzenlenen seyahatler takip etmektedir.

AraĢtırmaya katılan turistlerin KuĢadası‟na daha önce kaç kez geldikleri araĢtırıldığında en yüksek oranda ilk defa ve daha sonra iki defa ziyaret eden bireylerin çoğunlukta olduğu görülmüĢtür. Tablo 5. Ġncelendiğinde araĢtırmaya katılan turistlerden KuĢadası‟nı ilk defa ziyaret edenlerin çoğunlukta olmasının yanı sıra daha önceden de ziyaret edenlerin oranlarının birbirine yaklaĢık olduğu görülmüĢtür. Buradan yola çıkarak KuĢadası‟nı ziyaret eden bireylerin daha sonra tekrar burayı tercih ettikleri söylenebilir. Turistlerin KuĢadası‟ndaki geceleme sayılarına bakıldığında en fazla 3-4 gece konaklama yaptıkları sonucuna ulaĢılmıĢtır. Seyahat seçiminde etkili olan faktörler incelendiğinde ise ilk sırada sosyal hayat özelliği gelmektedir. Onu takip eden faktör ise

mutfak faktörüdür. Burada mutfak faktörünün destinasyon seçiminde ilk sırada yer almasa da önemli bir faktör olduğu söylenebilir.

Turistlerin KuĢadası‟nı ziyaretleri sırasında karĢılaĢtığı restoran türlerine iliĢkin görüĢleri incelendiğinde en fazla yerel restoranlar ve ulusal restoranların beğenildiği sonucuna varılmıĢtır. Katılımcıların Türk mutfağı ürünlerine iliĢkin görüĢleri incelendiğinde en fazla beğenilen yiyeceğin kebap olduğu söylenebilir. Onu sırasıyla tatlı, lokumlar ve meyveler takip etmiĢtir. En az sevilen mutfak ürünleri ise Ģarap ve bira olarak belirlenmiĢtir. Katılımcıların Türk mutfağına iliĢkin görüĢleri incelendiğinde genel olarak Türk mutfağını beğendikleri söylenebilir. Özellikle yiyeceklerin sunumunu beğendikleri söylenebilir. Onu daha sonra servis tarzı ve kullanılan malzemeler takip etmektedir. Katılımcıların Türk mutfağına iliĢkin görüĢleri incelendiğinde özellikle menüyü beğendikleri ve daha sonra servis kalitesini beğendikleri söylenebilir. Katılımcıların Türk mutfağını tekrar tercih etmeleri sorulduğunda ise tamamına yakını evet yanıtını vermiĢtir.

AraĢtırmaya katılanların Türk mutfağı ile diğer mutfaklara iliĢkin görüĢlerini kıyaslamaları istendiğinde genellikle Türk Mutfağını çok iyi bulduklarını belirtmiĢlerdir. Çıkan sonuçlar incelendiğinde Türk Mutfağının baĢarılı olduğu söylenebilir.

Tablo 14‟de turistlerin destinasyon seçimine etki eden faktörlerin önem dereceleri sıralanmıĢtır. Bunlardan destinasyon seçiminde ilk sırada konaklama hizmetleri ve dinlenme faktörleri yüksek oranda önemli bulunmuĢtur. Onları sırasıyla yerel mutfak, hava Ģartları ve ulusal mutfak takip etmektedir. Bu verilerden yola çıkarak mutfağın turistler açısından destinasyon seçiminde önemli bir faktör olduğu belirtilebilir.

Bir destinasyon olarak KuĢadası ilçesine yönelik ziyaretçi görüĢleri incelendiğinde bu yörenin en fazla tarihi yerlerin ve sosyal faktörlerinin beğenildiği görülmüĢtür. Bölgedeki tarihi miras ve sosyal hayatın da diğer unsurlara nazaran öne çıktığı görülmüĢtür.

Katılımcıların cinsiyet değiĢkenine göre Türk mutfağına iliĢkin görüĢlerindeki farklılık incelendiğinde cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunamamıĢtır. Katılımcıların yaĢ değiĢkenine göre Türk mutfağına iliĢkin görüĢlerinde farklılık incelendiğinde 0-20

yaĢ grubu bireylerin Türk mutfağına iliĢkin görüĢleri diğer gruplara göre anlamlı olarak düĢük bulunmuĢtur. Eğitim durumuna göre görüĢlerde farklılık araĢtırılmıĢ ve ilköğretim mezunu olanlar ile lisans ve yüksek lisans mezunu olanlar arasında anlamlı farklılığa rastlanmıĢtır. Ġlköğretim mezunu bireylerin Türk mutfağına iliĢkin görüĢleri lisans ve yüksek lisans mezunu bireylere nazaran anlamlı olarak düĢük bulunmuĢtur. Katılımcıların ekonomik durumuna göre Türk mutfağına iliĢkin görüĢlerde farklılığın kaynağını bulmak için yapılan analiz sonucu 0-1000 $ ekonomik durumu grubu bireylerin Türk mutfağına iliĢkin görüĢleri diğer gruplara göre anlamlı olarak düĢük bulunmuĢtur.

AraĢtırmanın sonuçlarına göre Ģu öneriler geliĢtirilebilir:

 Destinasyona yeni bir deneyim için gelen müĢterilere yemek yedikleri restoranın imajını yansıtacak özel geceler düzenlenebilir.

 Destinasyonlara yönelik yiyecek içecek ürünlerinin birer marka olabilmesi yönünde tanıtım çalıĢmaları artırılabilir.

 Mutfak ürünlerinin daha iyi anlatılabilmesi için mutfak personelleri iletiĢim ve yabancı dil konusunda geliĢtirilebilir.

KAYNAKÇA

Akman, M. ve Hasipek, S. (1999). Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Ġle Ġlgili Tutum ve DavranıĢları. Beslenme ve Diyet Dergisi 28: 2: 47-53.

Akman, M. ve Mete, M. (1998), Türk ve Dünya Mutfakları, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.

AktaĢ, A. ve Özdemir, B. (2005). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

AktaĢ, G. (2007), Turizmde Destinasyon Pazarlaması, Genel Turizm, Turizmde Genel Kavramalar ve Ġlkeler, Turhan Kitabevi, Ankara.

AltunıĢık R., Özdemir ġ., Torlak Ö., (2002). Modern Pazarlama, DeğiĢim Yayınları, 180-378.

Ann, H. (2002). Developing Marketing Strategies for Tourism Destinations in Peripheral Areas Of Europe: The Case Of Bornholm, (Doctor Of Philosophy). Bournemouth University. Bornholm, Denmark,75.

Arısoy, E. (2009). Dünyada ve Türkiye’de Yemek Turizmi , Turizmde Bu Sabah, Web: http://www.turizmdebusabah.com 18.06.2009 tarihinde alınmıĢtır.

Arlı, M. (1982). Türk Mutfağına Genel Bir Bakış. Türk Mutfağı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 19-33, A.Ü. Basımevi, Ankara.

Arslan, E. ve ark. (2002). Ülkemize Gelmiş Olan Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Düşünceleri ve Önerileri Üzerine Bir Araştırma. Turizmde Sağlık ve Beslenme Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Bildiri Kitabı, 152- 162, Alanya.

Atay, L., (2003(a)). Destinasyon Pazarlaması Yönetimine ĠliĢkin Stratejik Bir YaklaĢım, Dokuz Eylül Üniversitesi işletme Fakültesi Dergisi, 4(2), ss.144-158.

Atay, L., (2003(b)). “Turistik Destinasyon Pazarlaması ve Bir Alan Uygulaması”, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm iĢletmeciliği Anabilim Dalı, Ġzmir.

Bahar, O. ve Kozak, M. (2005). Küreselleşme Sürecinde Uluslar Arası Turizm Ve Rekabet Edebilirlik. Ankara: Detay Yayıncılık

Baloğlu, A. ve Karadağ, L. (2008). İnternet ve Pazarlama Başarı Hikâyeleri Başarılı Oyuncuların Sırları, Ekin Yayınları, Bursa

Baloğlu, ġ. Ken W. McCleary. (1999). A Model of Destination Image Formation, Annals of Tourism Research, 26(4), p. 870.

Barutçugil Ġ. (2009). Müşteri İlişkileri ve Satış Yönetimi. Kariyer Yayıncılık ĠletiĢim, Eğitim Hizm. Ltd. ġti., 180s Ġstanbul.

Baysal, A. (2002). Yoğurt: Küreselleşen Türk Besini. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Ankara: Türk Halk Kültürünü AraĢtırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No:30. 1-8.

Baytok, A., Emren, A., Gürel, n., Dalkıranoğlu, A., Töre, H. ve Güney H. (2001). Afyonkarahisar Mutfağı. Ankara: Uyum Ajans

Belisle, F. J. (1984). Tourism and Food Imports: The Case of Jamaica. Economic Development and Cultural Change, 32(4), 819-842.

Bernard, A. and Zaragoza, I. (1999) Art and gastronomy routes: An unexplored tourism proposal for Latin America. In First Pan-American Conference.

Bessiere, J., (1998). Local development and heritage: traditional food and cuisine as tourist attractions in rural areas. Sociologia Ruralis 38 (1), 21–34.

Bieger, T., (1998). Re-Engineering Destination Marketing Organizations: The Case of Switzerland, Tourism Review, 5(3), pp. 4-17.

Boniface, P. (2003). Tasting tourism: Traveling for food and drink. Burlington: Ashgate Publishing.

Borça, G., (2004), Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar Mı?, (Marka Olmanın ABC‟si), 7. Baskı, Mediacat Kitapları, Ġstanbul, Eylül

Budak, n. ve Çiçek, B. (2002). Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürüne İlgileri ve Yemekler İle Servis Ortamlarına Bakışları. Turizmde Sağlık ve Beslenme Sorunları ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 133-139, Alanya.

Buhalis, D., (2000). “Marketing The Competitive Destinanation of the Future”, Tourism Management, 21, pp. 97-116.

Cemalcılar, Ġ.(1999). Pazarlama: Kavramlar ve Kararlar, BetaĢ Yayınları, Ġstanbul. 210.

Chappel, S. (2001). Globalization. On WWW at http://business.unisa.edu.au/cae/ globalization/abstracts.htm. Accessed 09.21.01.

Cohen, E., Avieli, n., (2004). Food in tourism: attraction and impediment. Annals of Tourism Research 31 (4), 755–778.

Coltman, Micheal M. (1989). Tourism Marketing, (New York: Van Nostrand Reinhold)

Corigliano, A.(2002). The route to quality: Italian gastronomy networks in operations. In A.M. Hjalager and G. Richards (Eds.), Tourism and Gastronomy (pp. 166- 185). London: Routledge

Dalkılıç, n. (2006). İlişkisel Pazarlama Yolu ile Müşteri Bağlılığı Sağlanması ve Sigorta Alanında Bir Uygulama, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 78.

Doğanbey, N. (1986), Türk Mutfağı, Otel Yönetimi Seminerleri, T.C. Kültür Bakanlığı Eğitim Dairesi BaĢkanlığı Yayını: 56, Ankara

Doğanlı, (2006). “Turizmde Destinasyon MarkalaĢması Ve Antalya Örneği” Yüksek Lisans Tezi

Elmont, S. (1995). Tourism and food service. Two sides of the same coin. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, February, 57-63.

Enright, M., & Newton, J. (2005). Determinants of tourism destination competitiveness in Asia Pacific: Comprehensiveness and universality. Journal of Travel Research, 43(2), 339–350.

Enteleca Research Consultancy, (2000). Tourist‟s Attitudes Towards Regional and Local Food. The Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, and The Countryside Agency by Enteleca Research and Consultancy Ltd.

Fields, K., (2002). Demand for the gastronomy tourism product: motivational factors. In: Hjalager, A., Richards, G. (Eds.), Tourism and Gastronomy. Routledge, London, pp. 37–50.

Gallagher, B. (2001) The role of food and beverage in tourism. In Tourism as a Catalyst for Community Development. Pretoria

Govers, R. (2005). Virtual Tourism Destination Image, Glocal İdentities Constructed, Perceived And Experienced. Rotterdam School Of Management Erasmus University. Alınma Tarihi: 07.10.2006. From Http://Www.Erim.Eur.Nl,.

Gökdemir, A. (2003). Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık Ankara,73.

Gülal, M. ve Korzay, M. (1987), yemek PiĢirme, Milli Eğitim Basımevi, Ġstanbul.

Hacıoğlu, n. (2005). Turizm Pazarlaması, (5. Baskı, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım), 632.-637, 35-41.

Halıcı, n. (1982). Anadolu Mutfağı. Türk Mutfağı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 105- 111, A.Ü. Basımevi, Ankara.

Hall, M.C. , Liz, S. , Richard, M., Niki, M. and Brock, C. (2003). Food Tourism Around The World; Development, Managment and Markets (I. Series), Butterworth-Heinemann an Ġmprint of Elsevier Linacre, Burlington.

Handszuh, H. (2000). Local food in tourism policies. Paper presented at the International Conference on Local Food and Tourism, Larnaka, Cyprus.

Hankinson, G. (2005), Destination Brand Images; A Business Tourism Perspective, Journal of Services Marketing, 19(1), pp. 24-32

Hanlan, J., Stephen, K., (2005). “Image Formation, Information Sources and An Iconic Australian Tourist Destination”, Journal of Vacational Marketing, 11 82), 163-177.

Henderson, J. (2000). Food hawkers and tourism in Singapore. International Journal of Hospitality Management, 19, 109-117

Henderson, J. C. (2004). Food as a tourism resource: a view from Singapore. Tourism Recreation Research, 29(3), 69–74.

Henderson, W. Pamela, Joseph A. Cote, Siew Meng Leong, Bernd Schmitt. (2003). “Building Strong Brands in Asia: Selecting the Visual Components of Image to Maximize Brand Strenght”, Research in Marketing, 20, pp. 297-313.

Hjalager, A., Richards, G., (2002). Tourism and Gastronomy. Routledge, London

Horng, J.-S., (Simon) Tsai, C.-T., (2009). Government websites for promoting East Asian culinary tourism: A crossnational analysis, Tourism Management, doi:10.1016/j.tourman.2009.01.009, 3.

Iacobucci, D. (2001). Kellogg on Marketing, John Wiley & Sons, s.143-144

Ġçöz, O., (2001). Turizm İşletmelerinde Pazarlama: İlkeler ve Uygulamalar, 2. Baskı, Ankara: Turhan Kitabevi.

Ġlban, M., O., (2007). Destinasyon Pazarlamasında Marka Ġmajı Ve Seyahat Acentelerinde Bir AraĢtırma. Yüksek Lisans Tezi Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü 56.

Ġslamoğlu, H. (2000). Pazarlama Yönetimi, Ġstanbul: Beta Yayıncılık, 154.

Jenkins, O., (1999). Understanding and measuring tourist destination images. The International Journal of Tourism Research, 1(1), 1-15.

Josiam, B., Mattson, M., & Sullivan, P. (2004). The Historount: heritage tourism at Mickey‟s Dining Car. Tourism Management, 25(2004), 453-461.

Karim, S. (2006). “Culinary Tourism As A Destination Attraction: An Empirical Examination of the Destination‟s Food Image and Information Sources”,107.

Kaya, A. (2000). Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak BilgisiQH Ofset, Antalya.

Kılıç, C.,E. (2010). E-Pazarlama Ġnternet Üzerinden Pazarlama Ve Yöntemleri Üzerine Bir AraĢtırma, 587.

Kim, Y., Eves, A.,Scarles, A.(2009) “Building a model of local food consumption on trips and holidays: A grounded theory approach” International Journal of Hospitality Management 28 (2009) 423–431

Kivela, J., Crotts, J., (2006). Tourism and gastronomy: gastronomy‟s influence on how tourists experience a destination. Journal of Hospitality and Tourism Research 30 Kozak, n. (2008). Turizm Pazarlaması, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık, 354-377.

KocabaĢ, F. (2005). Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar ve Reklam, Ġstanbul: Dönence Yayınları. (3), 354–377.

Kotler, P. (2004). Günümüzde Pazarlamanın Temelleri, Optimist Yayınları

Kotler, P. (2009). Kotler ve Pazarlama Pazar Yaratmak, Pazar Kazanmak ve Pazarın Hakimi olmak, Lifecycle Yayıncılık, Ġstanbul, 159.

Kotler, P., Armstrong, G. (1993). Marketing –An Introduction-, Prentice Hall, New Jersey :7-10.

Kotler, P., John B., James M., (1999). Marketing for Hospitality and Tourism. (New Jersey: Prentice Hall)

Long, L.M. (2003). Culinary Tourism, (II. Series), University Press of Kentucky, Lexington, U.S.A.

Mitchell, R., & Hall, M. (2003). Consuming tourists: food tourism consumer behavior. In M. Hall, L. Sharples, R. Mitchell, n. Macionis & B. Crambourne (Eds.), Food Tourism Around the World. Oxford: Butterworth Heinemann.

Mucuk, Ġ., (2004). Pazarlama İlkeleri. (YenilenmiĢ 14. Basım). Ġstanbul: Türkmen Kitabevi, 76.

Mucuk, Ġ., (2007). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Yayınevi, 408 s Ġstanbul.

Munich Tourist Office, (2007). Munich Oktoberfest. Retrieved on March 28, 2008, from <http://www.muenchen.de/Tourismus/Oktoberfest>.

Nield, K., Kozak, M., & LeGrys, G. (2000). The Role of Food Service in Tourist Satisfaction. International Journal of Hospitality Management, 19(4), 375- 384.

OdabaĢı, Y. (2001), Pazarlama İlkeleri, Ġstanbul: Bilim, 58.Teknik Yayınevi)

OkumuĢ F. ve Topaloğlu C. (2004). Turistik Destinasyonlarda Ürün GeliĢtirme ve FarklılaĢtırma: Dalyan Örneği Seyahat ve Araştırma Dergisi 4 (1) S:54-67

OkumuĢ, B., OkumuĢ, F., McKercher, B., (2007). Incorporating local and Ġnternational cuisines in the marketing of tourism destinations: the cases of Hong Kong and Turkey. Tourism Management 28, 253–261.

Orel, F. D. ve Memmedov, Ġ. (2003). Turizmde Hizmet Pazarlaması Türkiye Açısından Rusya Pazarı. Seyhan-Adana: Karahan Kitabevi.

Öner, Ç. (1997). Seyahat Ticareti. Ġstanbul: Literatür Yayıncılık.

Orel, F. D. ve Memmedov, Ġ. (2003). Turizmde Hizmet Pazarlaması Türkiye Açısından Rusya Pazarı. Seyhan-Adana: Karahan Kitabevi.

Örer, N. (1995), Turistlerde Görülen Besin Zehirlenme Sıklığı Ġle Otellerin Sanitasyon ġartlarının EtkileĢimi ve Türk Mutfağının Turistlerin Ülkemize Tekrar GeliĢlerindeki Etkisi, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Anklra; Hacettepe Üniversitesi.

Özdemir, G., (2007). “Destinasyon Yönetimi ve Pazarlama Temelleri: Ġzmir için Bir Destinasyon Model Önerisi” Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Turizm iĢletmeciliği Anabilim Dalı Turizm ĠĢletmeciliği, 365.-366

Özdemir, G., (2008). Destinasyon Pazarlaması, (1. Baskı), Detay Yayıncılık, Ankara.

Pearce, D. G. (1992). Tourist Organizations, (England: Harlow, Essex)

Quan, S., Wang, n., (2004). Towards a structural model of the tourist experience: an illustration from food experiences in tourism. Tourism Management 25, 297– 305.

Rand, G.E., Heath, E. (2006). “Towards a Framework for Food Tourism as an Element of Destination Marketing” Current Issues in Tourism, Department Consumer Science, University of Pretoria, South Africa b Department of Tourism Management, University of Pretoria, South Africa.

Remmington, M., & Yuksel, A. (1998). Tourist satisfaction and food service experience: Results and implications of an empirical investigation. Anatolia, 9(1), 37–57.

Rızaoğlu, B. (2004). Turizm Pazarlaması. (Gözden GeçirilmiĢ ve GeniĢletilmiĢ Dördüncü Baskı), Ankara: Detay Yayıncılık.

Ruzaoğlu, B. Ve Tanrısevdi, A. (2001), KuĢadasını Ziyaret Eden Yabancıların Ġdeal Yemek Tercihleri ve Türk Yemeklerinin Bu Tercihlerdeki Yeri, I. Turizm ĠĢletmeciliği Kongresi, BaĢkent Üniversitesi, Ġktisadi Ġdari Bilimler Fakültesi, Ankara.

Sajna, S.S. (2005). Food Tourism and The Culınary Tourıst, A Thesis Presented To The Graduate School Of Clemson University.

Santich, B. (1999) Location, location, location. The Age (22 June).

Scarpato, R. (2002). Perspective of gastronomy studies. In Hjalager, A, and Richard, G., Tourism and Gastronomy. Routledge. London, 51-70.

Smith, A. and Hall, C.M. (2003). Restaurants and local food in New Zealand. In C.M. Hall, L. Sharples, R. Mitchell, n. Macionis and B. Cambourne (eds) Food Tourism around the World. Oxford: Butterworth-Heinemann.

Sparks, B., (2007). Planning a wine tourism vacation? Factors that help to predict tourist behavioral intentions. Tourism Management 28, 1180–1192.

Symons, M. (1999). Gastronomic authenticity and the sense of place. Paper presented at the 9th Australian Tourism and Hospitality Research Conference for Australian University Tourism and Hospitality Education.

ġanlıer, N. (2005). Yerli ve Yabacı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Görüşleri, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:25, Sayı:1, sy. 213-227 Tannahill, R. (1988). Food in History. New York: Three Rivers Press.

Tavmergen, Ö.P., Pınar Ö. M., (2002). Turizmde Tanıtma ve Halkla İlişkiler, (Ankara: Turhan Kitabevi), 654.

Tek, Ö. Baybars. (1999). Pazarlama ilkeleri: Türkiye Uygulamaları-Global Yönetimsel Yaklaşım, (Ġstanbul: Beta Basım Yayım), 150.

Tekeli, H. (2001). Turizm Pazarlaması ve Planlaması. Ankara: Detay Yayıncılık.

Tekin, M., Faik, A., (2006). “Bireylerin Tatile Çıkma Sebepleri, Türkiye‟nin ve Tatil Yapılan Yörelerin Tatil Destinasyonu Olarak Tercih Edilme Nedenleri”, II. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 20-22 Nisan 2006, Balıkesir, ss. 1-21.

Telfer, D.J., Wall, G., (2000). Strengthening backward economic linkages: local food purchasing by three Indonesian hotels. Tourism Geographies 2 (4), 421–447.

Temeloğlu, E., (2007). “Hizmet ĠĢletmelerinde MarkalaĢma”, Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 19(224), ss.20-21.

Torres, R. (2002). Toward a better understanding of the tourist and agricultural linkages in the Yucatan: Tourist food consumption and preferences. Tourism Geographies, 4(3), 282-306.

Tosun C. ve Jenkins C. (1996). Regional Planning Approaches to Tourism Development: The Case of Turkey, Tourism Management, 17 (7): 519-531. Tutar, H. (2005). İşletme Yönetimi. Seçkin Yayıncılık, 256s Ankara.

Türedi Ö. , (2009). Turizm Pazarlaması Açısından Tatil Yeri Seçiminde Etkili Olan Faktörler, 25.

Türkay, O., Hakan A., (2007). “Turizm Bölgesi Ġmajının Yönetilmesi: Türkiye Turizm Bölgeleri Açısından Sorunlar ve çözüm Açısından Kritik Noktalar”, I. Ulusal Türkiye Turizm Kongresi, 07-08 Eylül, Sakarya: ss.109-125.

Um, Seoho, John l. Crompton. (1999). The Roles of Image and Perceived Constraints at Different Stages in the Tourist‟s Destination Decision Process, in Pizam and Mansfeld, Consumer Behaviour in Travel and Tourism, (Londan:The Haworth Press)

Wagner, H.A. (2001) Marrying food and travel . . . culinary tourism. Canada‟s Food News. Foodservice Insights (March).

Wikipedia Marketing (2009). en.wikipedia.org/wiki/Marketing, E:01.11.09

Yağcı, Ö. (2003). Turizm Ekonomisi. (Ankara: Detay yayıncılık), 21.

Yamane, Taro (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Alptekin Esin vd. Ġstanbul: Literatür Yay.

Yavuz, M., C., (2007). “Uluslararası Destinasyon Markası Oluşturulmasında Kimlik Geliştirme Süreci: Adana Örneği”, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, ĠĢletme Anabilim Dalı, Adana, 57.

Yücecan, S. (1992). Türk’lerde Beslenme Kültürü. Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi Bildiriler Kitabı, 291-297, Ankara.

Yüksel, A. ve Yüksel, F.: (2001). Comparative Performance Analysis: Tourists‟ Perceptions of Turkey Relative to Other Tourist Destinations, Journal of Vacation Marketing, 7 (4), 333-355.

Yükselen, C. (2007). Pazarlama İlkeler-Yönetim, (6.Basım), Ankara: Detay Yayıncılık. 53-78

Yükselen, C.,(2003). Pazarlama İlkeleri – Yönetim, Ankara: Detay Yayıncılık, 546.

Zeithaml,Valerie A., Marry Jo Bitner, (1996). Services Marketing: Integrating Customer Focus Across the Firm, Singapore: McGarw Hill.

Zyman, S., (2003). Geleceğin Pazarlaması, Mediacat Yayınları, 981.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Pazarlama 11.11.2010

http://www.germany-tourismde/culinary_germany.html, 10.12.2010

EKLER

EK – 1. Anket Örneği (Türkçe) Sayın Katılımcı;

Bu araĢtırma, “Mutfak Turizminin Destinasyon Pazarlamasına Etkileri (Kuşadası Örneği)” isimli yüksek lisans tezine veri temin etmek amacıyla hazırlanmıĢtır. Vereceğiniz cevaplar sadece bu araĢtırma için kullanılacak olup, kiĢisel bilgileriniz saklı tutulacaktır. ÇalıĢmaya göstereceğiniz yakın ilgi için teĢekkür ederim.

Cihan DEMĠR –cdemir86@hotmail.com – 554 823 87 04 Gazi Üniversitesi/ Turizm ĠĢletmeciliği Eğitimi Tez DanıĢmanı: Yrd. Doç. Dr. Ali YAYLI

yayli@gazi.edu.tr

1. Ülkeniz:

---

2. Cinsiyetiniz:  Bay  Bayan 3. YaĢınız:  0-20  20-29 30-39 40-49 50-59 60 ve üstü 4. Eğitim Durumunuz:  Ġlköğretim  Lise  Ön Lisans  Lisans  Yüksek Lisans/Doktora 5. Medeni Durumunuz:  Bekar  Evli  BoĢanmıĢ  Birlikte YaĢıyor 6. Aylık Geliriniz:  0 – 1000 $  1000 – 2000 $  2001 – 3000 $  3001 – 4000 $  4000 $ ve Üstü 7. Seyehat Sebebiniz  Zevk  ArkadaĢlar / Akrabalar  Kongre  ĠĢ  Aktiviteler / Festivaller

8. KuĢadası’nı nereden öğrendiniz? (Birden fazla seçim yapabilirsiniz)

Gazeteler

Seyahat Acenteleri / Tur Operatörleri ArkadaĢlar / Akrabalar

Tur Kitapları / Rehberler

Türkiye‟yi önceki ziyaretlerimden Posterler

Ġnternet Diğerleri

9. Seyehatiniz nasıl düzenlendi?  Bireysel

 Grup

 Seyehat Acentesi üzerinden

10.KuĢadası’nı toplamda kaç kere ziyaret ettiniz?

 Bir kere  Ġki kere  Üç kere  Dört kere ve daha fazla

11.KuĢadası’nda kaç gece geçireceksiniz?  1-2 gece  3-4 gece  5-6 gece

 7 gece veya daha fazla

12.Gidilecek yer (destinasyon) seçiminizde etkili olan faktörler nelerdir?

 Mutfak  Tarihi Yapı  Sosyal Hayat

 Sanat ve Sanatsal Faaliyetler Mimari Özellikler

13. Destinasyon seçiminizde, aĢağıdaki ifadelerin önem seviyesini belirtiniz.

Ġfadeler Kesinlikle

Önemsiz Önemsiz Ne Önemsiz Ne Önemli Önemli

Kesinlikle Önemli AlıĢveriĢ Rekreasyon Faaliyetleri Ulusal Mutfak Yerel Mutffak Seyahat Hizmetleri UlaĢım Hizmetleri Konaklama Hizmetleri Doğal Çevre

Politik ve Yasal Faktörler Teknolojik Faktörler Ekonomik Faktörler Kültürel Faktörler Sosyal Faktörler Güvenlik Gece Hayatı Paranın Değeri Yöre Halkı / Personel Özgünlük Kültür / Sanat Tarihi Yerler Dinlenme Hava ġartları Aile Bağları

14. Türkiye’de kaldığınız süre boyunca aĢağıdaki ifadeleri uygun kutuyu iĢaretleyerek değerlendiriniz.

Ġfadeler Çok Kötü Kötü Orta Ġyi Çok Ġyi

AlıĢveriĢ Rekreasyon Faaliyetleri Ulusal Mutfak Yerel Mutffak Seyahat Hizmetleri UlaĢım Hizmetleri Konaklama Hizmetleri Doğal Çevre

Politik ve Yasal Faktörler Teknolojik Faktörler Ekonomik Faktörler Kültürel Faktörler

Benzer Belgeler